Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak kukurydziana, jednorazowy dodatek. Czasem są różnice w treści smsów.

Opublikowano
3 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Tak kukurydziana, jednorazowy dodatek. Czasem są różnice w treści smsów.

Dokładnie to brzmi sms że premia dodatkowa dla wszystkich dostawców zostaje podniesiona o 0.05gr od września i będzie wynosiła 0.21gr

Opublikowano

To coś innego. Na wiosnę jak były obniżki też właśnie były jakieś różnice w cenniku między centralą a Twoim oddziałem.

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Dominiik napisał:

Chyba 1,30 zł wyjdzie bo białka nie mogę podnieść ciągle jest 3,25 a premia z funduszu +10gr mnie nie obowiązuje bo dopiero w tym roku oddaje do Spomleku mleko 

Dzieki, netto ? Ile czasu trzeba odawac mleko żeby mieć + 10 gr ?

Edytowane przez Takisobierolnik
Opublikowano

To żadna premia, każdy dostawca odkłada na indywidualne konto ileś tam groszy z litra ( różnie bywało, teraz nie pobierają) na wypadek "ciężkich czasów ". Teraz tragedii nie ma, ale ten "bankrutujacy" Łowicz dołożył 10 groszy, więc placilby o te 5 groszy więcej niż spomlek. Myślę, że dlatego to ruszyli. Realnej podwyżki nie ma, a na fakturze będzie 1,4 zamiast 1,3 

Opublikowano
Dnia 31.08.2018 o 15:12, grzesiu napisał:

Najbardziej mi szkoda pracowników najniższego szczebla i małych dostawców. Oni będą oddawać mleko do ostatniej chwili bo dużego zawsze ktoś weźmie. Wszystko wygląda na to że Łowicz idzie śladami Rypina. Ciekaw jestem czy we wrześniu terminowo wypłacą za mleko. Naprawdę nie kumam tego co się tam dzieje kto tam tak miesza komu zależy na tym aby było gorzej. Wszystko wygląda na to że na chwilę obecną nikomu już nie zależy na przejęciu Łowicza. Co tu się dziwić jak tak się traktuje poważnych ludzi. Mam nadzieje że delegaci choć raz pokierują się własnym interesem i zagłosują za przyłączeniem o ile jeszcze wtedy będzie ktoś to chciał i będzie co przyłączać.  

Czy szkoda Ci malych dostawcow ponizej 200l / dzien Mlekpolu ktorzy zostali wyrzuceni ?

Opublikowano

Nikt nie wyrzucał, Mlekpol w ogromnej większości, bez racji, z początku tak przeczołgał że sami odeszli. W przypadku Sudowiaków do bramy obok.Ale to już temat rzeka dla wtajemniczonych. 

Opublikowano

W Mlekpolu jeśli przez dłuższy czas nie masz 200l na odbiór to wstrzymują odbiór mleka.  Sąsiad jak miał na odbiór 150l to wstrzymali mu odbiór aż nie zwiększy mleka albo papa bo nawet automat próbki nie mogł pobrać:D

Opublikowano
1 godzinę temu, kokoman0 napisał:

W Mlekpolu jeśli przez dłuższy czas nie masz 200l na odbiór to wstrzymują odbiór mleka.  Sąsiad jak miał na odbiór 150l to wstrzymali mu odbiór aż nie zwiększy mleka albo papa bo nawet automat próbki nie mogł pobrać:D

W Chorzelach wtedy odbieraja co 4 dni nie co 2 

Opublikowano

Nie chodzi o to aby się cofać tylko rozwijać. Moim zdaniem Mlekpol dobrze robi ze stara się likwidować zlewnie zalet tego jest co najmniej kilka np. większa kontrola jakości surowca, motywacja do zwiększania produkcji, lepsza organizacja pracy już rolnik nie musi dźwigać tych baniek z mlekiem tylko przyjeżdża samochód i odbiera a wszystko to się wiąże poniekąd z cięciem kosztów. Cena jaką płaci obecnie Mlekpol z nieba się nie bierze to jest bardzo długi łańcuch zależności wliczając w to historyczną kwotę na inwestycje w tym roku!!! i nie tylko proszkownia Mrągowo bo ost czytałem gdzieś że dołożyli się do budowy drogi prowadzącej do zakładu w Zambrowie także dobra spółdzielnia to rozwój całego regionu na którym działa. 

Opublikowano (edytowane)

Jeżdżenie od domu do domu jest tańsze niż zabranie od 20 z jednego miejsca? Chyba nie. W Mlekovicie poniżej jakiejś tam ilości mleka pobierają pieniądze za dojazd.

Ile Mlekovita wpompowała kasy w modernizację swoich zakładów to pewnie nie wiesz? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jak ktoś całe życie woził bańkami i brakuje kilka lat do emerytury to nie będzie inwestował kilkanaście tysięcy w odbiór z gospodarstwa. Byłby spory dym bo ludzie się zorganizowali, obczaili prawnika, miał przyjechać Polsat robić reportaż więc Mlekpol początkowo się wycofał z likwidacji zlewni. Potem ucichło, ludzie dostali wypowiedzenia i tyle. W najblizszej i jednej z 3 jeszcze wtedy działającej w mlekpolu zlewni było 3tys mleka dziennie. 40 dostawców.Na koniec prezes się ulitował i wydzierżawił zlewnie dla Łap i większość tam przeszło. Inni do moniek. Inni zrezygnowali

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v