Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Była szansa na rozwój łódzkiego, ale jak się Łowicz wypiął d*pą na  największych na rynku to nie prędko będzie kolejna okazja.

Kolejnej szansy dla tego województwa już nie będzie. Tak jak pisałem kilka miesięcy temu że połączenie OSM Łowicz to wielka szansa dla samej spółdzielni miast i okolicy w których Łowicz ma zakłady jak i dla całego województwa. Przykre jest to że chore ambicje kilku osób rujnują życie setek rodzin dorobek właścicieli OSM Łowicz. Ja jako człowiek głębokiej wiary wierzę w cud dnia 21 listopada. Tak naprawdę to żadnej ze spółdzielni z okolicy Łowicza nie jest na rękę połączenie z inna spółdzielnią która płaci dobra cenę za surowiec. Bo już były głosy większych dostawców innych zakładów że jak połączą się z Mlekpolem to  od razu przechodzą do przyłączonego Łowicza. Więc teraźniejsze problemy Łowicza stałyby się problemami innych spółdzielni. Teraz chodzi tylko i wyłącznie o to czy chłopi potrafią zadbać o swój majątek interes i przyszłość czy poddadzą się tym obietnicom bez pokrycia. Wasz los w Waszych rękach. 

Odnośnie cen za surowiec to przyszłość maluje się w czarnych barwach. Szczegóły pewnie znacie. 

• Like 1
Opublikowano
45 minut temu, DanielFarmer napisał:

pewnie wtorek, księgowość i administracja pewnie na długim weekendzie (kiedy rolnik ma długi weekend?jak zachoruje )

Też nie... bo nawet chory idzie, musi bo zwierzaki nie zrozumieją że chory, że coś boli. Długiego weekendu nie ma, chorować nie można, święta niekiedy w oborze się spędza, a i tak niektórzy powiedzą że rolnik ma dobrze bo kasa sama płynie... 

Opublikowano

Spekulacje rządzą na giełdzie. Niedawno były jakieś niewyjaśnione wzrosty, teraz spadki.

Opublikowano (edytowane)

Nie jest tak źle mleka wcale nie przybywa. U nas w mleczarni skup maleje. W tamtym roku były dopłaty do zakupu jałowek i te jalowki październik listopad się cieliły. Dodatkowo objętościowki były w tym roku gorszej jakości. Niektórzy rezygnują z produkcji. 40 podań takich leży w naszej mleczarni i od nowego roku ich nie będzie i to niektórzy po 15-20 tys litrów miesięcznie także nie jest ciasno. A serek Rycki schodzi bez problemów 😋postawiony nowy magazyn a prawie pusty... 

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez Gość
Opublikowano
11 godzin temu, krzysieek napisał:

@martin0000 Ja dostałem dziś popołudniu. Także jutro powinno być bankowo(ryczałt). Przychodzi zawsze między 6 a 10. Zależy jak tydzień się ułoży.

Gigantyczny wzrost cen za energię elektryczną, wzrost cen gazu, wzrost kosztów transportu (ceny paliw), wzrost płacy minimalnej a po drugiej stronie barykady stoi co raz bardziej konsolidujący się handel który patrzy na GDT gdzie masło (tłuszcz mleczny), sery i reszta tanieją i wywierają wpływ na dostawcach w celu obniżania cen. Dobre spółdzielnie jeszcze do końca roku utrzymają cenniki ale na premię w grudniu nieliczne zakłady będą mogły sobie pozwolić. Pewne już są mocne korekty cenników od stycznia i to po -10 gr na miesiąc. Nie mam na celu straszenia czy siania popeliny ale analizując tak to wszystko wygląda. 

Ktoś wyżej pisał, że nie ma problemu ze zbytem (puste magazyny) pewnie tak ale to nie jest miernikiem tego czy biznes się opłaca. Odpowiednia marża osiągana przez zakłady pozwala płacić odpowiednie ceny skupu. Bo sprzedać można wszystko tylko kwestia ceny i tu w grę wchodzi przewaga negocjacyjna, siła marki i wiele wiele innych składowych. 

Opublikowano (edytowane)

Z prądem to fakt miał iść sporo w górę. Prezez zwiazku mleczarskiego czy jakiegoś innego Waldemar Broś wysłał pismo do ministra, żeby mleczarstwo objąć specjalną ustawą która zabezpieczy przed wzrostem cen energii a co za tym idzie obniżkami cen skupu mleka. Mialem tu kiedyś wklejać foto listu i zapomniałem. Cielawe kto im będzie ku... doił za te grosze przy stale rosnących kosztach produkcji.

Udziały w Mlekovicie to przejąłem po mamie. Zazwyczaj jak na koniec roku zostało im grosza na premie to dawali 20 groszy z których 10 szło ja udziały a reszta na wypłaty.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

A ja 1,02 brutto. A mama jeszcze do prezesa chce jechać się dogadać. NIe rozumie że nic z tej produkcji nie zostaje . Jeszcze prąd zdrożeje to wszystko pójdzie do góry 

Mogę się przenieś,ale żal jej polskiej mleczarni 

Z zachodu niestety to idzie. Tylko duże hodowle zostają niestety. 

Edytowane przez leszek1000
  • Sad 1
Opublikowano

Na dużych hodowlach nie ma u nas już kto pracować, nawet Ukrainice za 4 tysiące nie chcą w oborze tyrać, już do ciągnika kogoś ogarniętego posadzić to jest problem.

Opublikowano
7 godzin temu, DanielFarmer napisał:

Człowiek ma te 1,5 i jakoś nie czuję żeby kokosy z tego zostawały,ON grubo ponad 5zl,pelnoporcjowka pod 1400 dobija,rzepak kukurydza,soja, wszystko w górę.Za 1,2zl doił nie będę.Szkoda zdrowia.

I za 90 groszy bedziesz

• Thanks 2
Opublikowano

Osm Sierpc za pażdziernik podnosi premię z 8 gr na 17 :)) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v