Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, komizmo napisał:

jak to jest z tymi wynikami w Mlekovicie w Lubawie? Serio jest taka sinusoida? Liczyli wam pozaklasowe? Bo z tego co czytam i słyszę to różne opinie

u mnie wyniki w Mlekovicie Lubawa wychodzą dobrze ale jak ktoś ma złe mleko to nigdzie mu nie przejdą klasy czy to w mlekovicie czy w sierpcu tylko kiedyś w rotrze wrzystko szło

Opublikowano
3 godziny temu, komizmo napisał:

jak to jest z tymi wynikami w Mlekovicie w Lubawie? Serio jest taka sinusoida? Liczyli wam pozaklasowe? Bo z tego co czytam i słyszę to różne opinie

Tam jak w każdej innej mleczarni, znam kilku takich co narzekali na próby w jednej mleczarni, przechodzili do następnej i w następnej było to samo, jak ktoś ma dobre mleko to wszędzie nie będzie miał problemu

Opublikowano

U mnie w mlekovicie jest według emilk, tak różnie, 0.535, 0.538, 0.531, 0.539, ogólnie między 0,53 a 0,54, od listopada wszystkie wyniki w tym przedziale, tłuszcz w granicach 4

Opublikowano

to znaczy że w takiej temperaturze zamarza mleko chyba. W danonie kiedyś był próg -0,515 bo mieliśmy przypadek że przy przelewaniu mleka po doju dostawała się woda i zdziwienie bo mleko tańsze przy wypłacie, ale w taki sposób dowiedzieliśmy się jaki jest wymóg punktu zamarzania :D teraz poprawiłem żywienie i punkt zamarzania jest w przedziale -0,524 do -0,530 i to jest przy tłuszczu 4,3-4,5

Opublikowano
4 godziny temu, pedro2 napisał:

Mlekpol zaczął badać punkt zamarzania mleka, ile powinno być? Mam -0,52

Ludzie mówią, że w mleczarni tłumy z wezwaniami w związku z tym

Zawsze badali tylko teraz to na kwicie umieszczają.

Opublikowano

U mnie dziś tł 4,3 -0,53. Podobno jak ostra kwasica to mocno rośnie punkt zamarzania, prawda? Może i będzie to do czegoś przydatne. Instruktor dziś po wsi jeździł, mi tylko ręką czesc machnął i pojechał dalej znaczy, że w normie. 😂 Dziś się dowiedziałem, że badali wybiórczo i od niedawna wychodziły niezłe kwiatki więc wrzucili tak jak somatyke zkazdego odbioru. Dodatkowo na paragonie pojawiła się średnia bakterii i somatyki, wcześniej tylko bieżące wyniki. Jak ktoś ma tł 3.8 to też lipa bo zaraz będą się burzyć, że wody wlał. 

Tak to chodzi o temperature -0,531°C. I jeszcze jak za bardzo schłodzone to też niby rośnie temp zamarzania. Do ilu schładzacie u siebie? ostatnio obniżyłem bo bakterie podskoczyły przy 5,2° 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)
       
      Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.
       
      Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.
       
      Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.
       
       
      BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport
       
      Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport
       
      Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!
       
      Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.
       
      Pozdrawiam,
       
      Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

    • Przez gobi12
      Witam.
       
       
      Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).
       
      Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.
       
      Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.
       
      Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.
       
      Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.
       
      Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).
       
      Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.
       
      Tel. 86 274 50 89
       
      Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.











    • Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka
       
      Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v