Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bugii mlekovita ma i tak za malo mleka pomimo tego sera który skupuje. Większość działów stoi albo pracuje na pol gwizdka bo nie ma surowca. A co do traktowania rolników to inna sprawa. Okaże się za dwa tygodnie czy faktycznie ma ich gdzieś czy nie do konca.

Opublikowano
Mlekowita przymierza się do przejęcia agromleczu w Lipnie, podoba im się linia do produkcji masła, doszły mnie takie słuchy. I dobrze by było jakby przejęli Lipno, bo ta mleczarnia to już dno, wszyscy więksi dostawcy uciekli do Sierpca i podobno President przejął sporo dostawców. Większa konkurencja w okolicy to i cena będzie lepsza :)
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Krowiarka napisał:

Sierpc ze "ścieku" nie zrobiłby tak dobrych jakościowo produktów. Piszę to ogólnie, a która mleczarnia przerabia syf to niestety pokażą to produkty. Ostatnio prawie "wybuchła " mi w lodówce maślanka znanej tu firmy i chwalonej przez jej dostawców. I to będąca jeszcz w terminie przydatności. :o

Koleżanko czytaj ze zrozumieniem ;) nikt nie napisał że Sierpc zabiera ścieki, tylko było wspomniane że być może była widziana ich ciężarówka na zakładzie OSM Kosów, kolega @xzzz wspomniał że około 180 osobom nie przeszło mleko za bakterie więc była selekcja i tyle, a ten bród zabiera jednostka prywatna i gdzie go zawozi? tego nie wiemy oby nie do OSM SIERPC :D a tym czasem OSM Kosów tł. 4,45 b. 3,25  1.40 zł brutto

Edytowane przez kierowiec
Opublikowano
2 godziny temu, rob334 napisał:

Mlekowita przymierza się do przejęcia agromleczu w Lipnie, podoba im się linia do produkcji masła, doszły mnie takie słuchy. I dobrze by było jakby przejęli Lipno, bo ta mleczarnia to już dno, wszyscy więksi dostawcy uciekli do Sierpca i podobno President przejął sporo dostawców. Większa konkurencja w okolicy to i cena będzie lepsza :)

Słyszałem o tym już jakiś tydzień temu ale nie pisałem bo kto tu na forum kojarzy agromlecz Lipno a widzę że kolega z okolic ;-) 

Opublikowano

Pytanie czy będzie to proste Agromlecz Lipno jest spółka z o.o. czyli należy do kliki osób które pewnie wolą doić drobnice i mieć z tego zysk niż jednorazowo zgarnąć kase za zakład.

Opublikowano
49 minut temu, komizmo napisał:

a wiśniewski z lipna,ten pośrednik co handluje mlekiem to rozumiem że jeździł od sierpca mleko kupować? :D

Wysłałem Ci wiadomość nie wiem masz skrzynkę pełną 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, komizmo napisał:

a wiśniewski z lipna,ten pośrednik co handluje mlekiem to rozumiem że jeździł od sierpca mleko kupować? :D

Chcesz powiedzieć że Sierpc od niego mleko kupował? No to kolego zaszalales, nie dość że syf jakich mało to jeszcze pół na pół wody 😁widzę tu więcej osób z okolicy jest ;-)

Poza tym on całość wywozil do Lidzbarka, do polmleku. Po tej aferze jeździ w drugą stronę zupełnie ale nie wiem gdzie 

Edytowane przez loik92
Opublikowano

śmiać się chce jak piszecie jakie to w Waszych mleczarniach super mleko macie. Skąd i na jakiej podstawie to wiecie ?. Bo mleczarni opłaca się Wam płacić po 2zł jak może kupić po 1.3zł :). Myślicie ,że gdzie sprzedaje mleko np Jabłonna hmm ?. Jedzie to do Mlekovity :). 

• Like 1
Opublikowano

Kiedyś ktoś powiedział że Sierpc kupuje mleko od agromleczu, przyjeżdża cysterna z przyczepa, tankuja ja i jedzie do sierpca. Kiedyś przejezdzalem w okolicy i akurat owa ciężarówka wyjeżdżała z agromleczu. Owszem, niebieski Man, nawet naklejka osm Sierpc tylko że numery rejestracyjne z kujawsko-pomorskiego... 

Opublikowano
13 minut temu, ThePerkins napisał:

No a ktoś wcześniej kilka stron pisał ,że czy to w Piątnicy czy w Sierpcu są tacy gospodarze co zapychają filtry w samochodach ... A prawda jest taka , że wszędzie jakość mleka ta sama ...

To czemu ci co oddają mleko 30-40 gr taniej nie przeniosą się do normalnych mleczarni tylko dają sie wykorzystywać. pomijając te regiony które nie mają wyboru. A ciebie co trzyma w tym kosowie?? Przecież wybór masz ogromny

• Thanks 1
Opublikowano

kosow wcale tak zle nie placi w listopadzie i grudniu(reszta miesiecy sie nie interesowalem) mialbym wieksza cene jak w mlekovicie
tylko w kryzysie po 0,89gr. bywalo za ilosc pow. 20 tys i parametry tez dobre chyba w mlekovicie po tyle nie bedzie

Opublikowano

A ja słyszałem i o jeszcze jednej mleczarni która jest zainteresowana nasza firma. Powiem tak ja swoje mleko pije zawsze a jeśli ktoś swojego nie pije to coś znaczy. A zam i takich i takich z każdej mleczarni.  Dziwi mnie wybujałe ego z niektórych. Więc pytam jaki sens jest płacić komuś 1.50 Max a sprzedać to za 1.20 ?  Albo brać tyle kasy na udział?  Czyli Was doja obracają waszymi pieniędzmi.  Ale jak kto lubi. Każdy wie że pieniądze musi pracować.  A dlaczego nikt nie mówi ile dostają dostawcy w Żuromin  osm Sierpc.  Tak był dziś przedstawiciel powiedział to i owo dla mnie szok gdy ktoś się śmieje z nas. To ile mają mniej10 groszy czyli ile wychodzi 1.30? Pytam bo jestem ciekaw.  A z innej beczki mama zawsze kupuję śmietanę z Piątnicy  i kiedyś też pękło opakowania i co mam myśleć?  

Opublikowano (edytowane)

Za mały felek jestem aby po moje litry przyjeżdżała inna mleczarnia. Tym bardziej , że cała wioska oddaje na Kosów. A co do ceny w Mlekovicie, tak jak wyżej wspomniano listopad , grudzień wychodziło więcej niż w Mlekovicie , po drugie przez 3 miechy doiłbym za pół darmo a cena nie jest aż tak mocno zróżnicowana bo +,- 15 gr Jak na teraz , bo za luty 1,32 brutto przy bardzo zaniżonych parametrach przy rzeczywistych +,- 1,40 brutto by było... A czm się nie przeniosą?, bo im tak dobrze , i normy wejściowe no bo przyjąć jakoś trzeba .. No już raczej nie przesadzajmy, że taka Mlekovita przyjęłaby  takiego chłopa co ma jakieś żółte mleko i któremu nie chce się nawet umyć zbiornika...  Myslicie , że jak taka "mleczarnia" zawiezie takie "mleko" do takiej Mlekovity czy gdzie tam to te mleko będzie super jakości ?. Widział , ktoś takie mleko albo pił ??... 

zkordlaski dobrze gada, ciekawe czy każdy napiłby się tak swojego mleka z Sierpca, Mlekovity czy tam Mlekpolu Hmmm ??... Bo to jest pewne , że nie ma takiej mleczarni w , której wszyscy napiją się swojego mleka :)

Edytowane przez ThePerkins
Opublikowano

@ThePerkins Nie chce tutaj dyskutować bo to bez celu. Co kupują molochy i od kogo to jedno, a co wymagają od rolników to drugie. Ale nie mów, że każda duża mleczarnia kupi od rolnika żur po normalnej cenie. Jak ktoś ma dojscia i sobie załatwi to jego sprawa, ale normalny rolnik taki jak ja musi ze szmatą zapier*alać i somatyki pilnować. Nie ma zmiłuj.¬¬

Opublikowano

Ja mogę napić się swojego mleka bez problemu i cała moja rodzina. A Sierpc dlatego dobrze płaci dostawcom i traci na przerzucie, bo chce zachować dobrych dostawców, bo będą mu potrzebni jak stanie nowa serownia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v