Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w zwiazku z pogorszeniem sie sytuacji na rynku mleka,zarzad osm w łowiczu podjał decyzje o obnizeniu  ceny mleka od 1 stycznia 2018 o 10 grdo 1 litra ,takie sms wysyla osm łowicz do swoich klijentów

Opublikowano

Widzę, że na cho...j Piątnicy wzorują się wszyscy. Ciekawe co następne? Status stada wolnego od chorób zakaźnych?

Opublikowano

Może chodzi o to że Mlekpol podobnie do Piątnicy chce wymusić na Federacji zmiany w zarządzie i statucie. Jeszcze Mlekowita powinna do tego dołączyć to może w końcu by coś z tego wyszło. To co robi Federacja poprzez sądy koleżeńskie teraz to jakieś metody rodem ze stalinowskiej Rosji... jak i komuniści za prl też nie gardzili takimi metodami.

Opublikowano

Jakiś czas temu ktoś pisał już o tym że mlekpol ma wycofać dopłatę do oceny z powodu bałaganu i samowolki jaka panuje w federacji. Było coś jeszcze mówione że mlekpol ma sam prowadzić ocenę. Czas pokaże jak będzie. 

Opublikowano

Mocznik to i w moim oddziale Mlekovity badają. Ogólny mocznik stada jest mało miarodajny. Co prawda u mnie na razie się sprawdza, bo większość dostaje podobną dawkę.  Takie zabieranie dopłaty niewiele zmieni w federacji, bo jak ktoś ma wysoką wydajność to musi mieć stado pod oceną. Nie każdy ma też pod  nosem labortorium, żeby samemu ganiać i badać.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, macin87 napisał:

Czyli wyznajesz zasadę "jak ja mam mieć z tego tytułu gorzej to i niech inni też mają"- nieładnie z twojej strony -_- 

Po pierwsze taka dopłata w spółdzielni jest niezgodna z prawem bo poróżnia cenę Mleka między członkami a nie może tak być. 

Po drugie teraz jak ludzie mają ocenę za darmo wszystko im jedno co dzieje się z tą kasa i sporo osób nawet tak naprawdę nie korzysta z tych wyników z oceny także to pieniądze zmarnowane. Jak będą musieli sami zapłacić kilka razy się ZASTANOWIĄ za co płacą i czy naprawdę tego potrzebują. 

Thomasz jesteś w błędzie że nie zmieni napewno około 20-25% ludzi zrezygnuje i pewnie cena za ocenę spadnie bo teraz Federacji jest nastawiona na Konsumpcji całej dopłaty z mleczarni i generuje bardzo wysokie koszty np. Utrzymanie biura w Warszawie na Żurawiej i wynajmowanie pracownikom mieszkań w centrum Warszawy gdy niedaleko jest Parzniew. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
10 godzin temu, macin87 napisał:

Czyli wyznajesz zasadę "jak ja mam mieć z tego tytułu gorzej to i niech inni też mają"- nieładnie z twojej strony -_-

Ale ja nie jestem dostawcą Mlekpolu tylko Łowicza i od 20 lat mam stado pod oceną ale zgadzam się z Kargo że tych dopłat z mleczarni być nie powinno ;)

Opublikowano (edytowane)

Też popieram zdanie że nie powinno być tej dopłaty, ewn. Najlepszą opcją byłaby dopłata 2 gr bez znaczenia czy jesteś pod oceną czy nie

Co do mlekovity, Z tego co wiem od 1 lutego ma przyjeżdżać do mnie prywatny samochód bo jedyny nie podpisałem na trasie deklaracji non-gmo, ciekawe jak to będzie i ile tak pojeżdzą aż każą wszystkim podpisać

Edytowane przez PATr
Opublikowano

http://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/zakaz-stosowania-pasz-gmo-odroczony-o-kolejnych-5-lat,76195.html

Jak widać projekt podobno już jest, mówiłem tutaj już kilka razy że producenci świń nie zezwolą na wprowadzenie tego zakazu, nawet jeśli w sejmie będą się kłócić i nie dadzą do 2024 roku to prędzej niż za 3 lata na pewno nie wejdzie ten zakaz

Opublikowano

Nawet startera  dla cieląt nie mogę kupić z soją gmo więc muszę płacić 10zł więcej na tą samą pasze z non gmo paranoja. Powiedziałem jednemu z firm paszowych co mnie to obchodzi ja chce soje genetyczną w paszy czemu firmy tak dyskryminują 

Opublikowano

W Mlekovicie tylko krowy trzeba żywić bez gmo a resztę jak chcesz.

Piszecie, że 2 grosze dopłaty jest nielegalne w spółdzielni. Tajne wybory członków rady też są nielegalne i nikt nie może z tym nic zrobić? Dopłata za większą dostawę mleka też jest niesprawiedliwa. Dlaczego ktoś kto ma więcej mleka o parametrach jak moje lub słabszych dostaje lepszą cenę? Nie piszcie o kosztach transportu jak jeden i drugi są na tej samej trasie. 

Zgodzę się z tym, że mogłaby być ta dopłata dla wszyskich i byłoby sprawiedliwie, ale to co teraz zrobią inne mleczarnie uderzy w mniejszych chcących rozwijać hodowlę i wydajność.

Opublikowano

Nie znam, bo gotowych nie kupuję. Mieszam wg własnego uznania, jęczmień, rzepak, soję, pszenżyto, kukurydzę.

Opublikowano

W skupie mówili, że cieleta opasy itd tez mają być karmione non gmo.

Jezeli chodzi o te 2gr które znikną to faktycznie czesc rolnikow zrezygnuje. 20-25%? Niech bedzie chociaz uwazam ze mniej, Przeliczając to na krowy bedzie 10-15% max, bo duze stada nie pozwolą sobie na taki ruch.. Czyli spora strata, ale nie dla federacji. Czy potanieje to trudno powiedzieć.

Opublikowano
Z tego co piszecie to nadal nie wiadomo co i jak z tym non GMO . My jak podpisaliśmy oświadczenie o żywieniu non GMO w wakacje tak cisza oddział Działdowo. W sumie żadnych informacji.
Opublikowano

Nie oszukujmy się te 20-25% nawet koperty sama nie otwiera bo robi to zeotechik i nie są to tylko małe stada średnie rowniez więc jeśli ktoś będzie musiał zapłacić kilkaset miesięcznie pewnie zrezygnuje druga sprawa to kiedy przyjdą obniżki może zrezygnować jeszcze więcej. 

Opublikowano (edytowane)

Tylko jak ktoś nie otwiera koperty z wynikami to i tak mu wisi czy jest pod oceną czy nie i nie zależy mu na wydajności , a jak mu nie zależy to prawdopodobnie już dokłada . Bo żeby wyjść na 0 to chyba z 7600 od sztuki powinien mieć 

Edytowane przez leszekb
Opublikowano

W Baranowoie mówili, że jałówki mogę żywić normalnie, tylko krowy bez gmo.

@leszek1000 przypomniało mi się jeszcze jedno. Podejrzewam, że nie znajdziesz poważnej firmy, która będzie miała w ofercie pasze z gmo a to ze względów technicznych. Firmy muszą mieć 2 linie do pasz gmo i bez gmo, albo przestawić się tylko na produkcję bez gmo. Wszyscy zmodyfikowali składy mieszanek(niekoniecznie na lepsze) żeby koszty znacząco nie wzrosły. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v