Skocz do zawartości

Co myślicie o farelkach 12v i grzanym siedzeniu do Ursusa C360?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam nie wiem, gdzie powinienem dać ten temat, ale myślę,że tutaj jest odpowiednie miejsce na to, a więc przechodząc do tematu zbliża się zima ,a ja po zamontowaniu turbiny nie mam jak włożyć oryginalne ogrzewanie i widziałem ostatnio w sklepie farelkę na 12v do zapalniczki i taką matę grzewczą ,którą wkłada się pod tapicerkę siedzenia. Jak myślicie zda to egzamin w 60-siątce, żeby szyby chociaż nie parowały, bo nie mam czasu, żeby w tym zrobić zabudowę podłogi i i ogrzewanie takie jak powinno być tzn, że normalna nagrzewnica i wiatrak.

farelka podobna do tej http://allegro.pl/nagrzewnica-samochodowa-grzejnik-farelka-150w-12v-i7092304895.html#thumb/2

a mata grzewcza podobna do tej http://allegro.pl/mata-grzewcza-grzejna-pod-tapicerke-12-v-komplet-i5951387177.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=Y2FtcGFpZ24AMzgzODQ2NDMAMjQzOTUyAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=17045e95-0222-4134-bcb9-faa6bdaf618a

Opublikowano

spłonąć tzn?? zapala się to nawet jak mam to na bezpiecznikach?? a wodne ogrzewanie to wiem jak zrobić, bo w 1 ciągniku już mam zrobione tak , że zabudowa podłogi na równo jest od początku plecaka takie krzesełko jakby sobie zbudowałem nagrzewnica w nim w środku i wiatraczek jeszcze, ale w tym  nie mam czasu na razie tego zrobić, bo muszę samochody na przegląd przygotować, a ten jest z pługiem do odśnieżania w zimę. 

Opublikowano
miałem to dziadoskie ogrzewanie, spalił się silniczek od wiatraczka i tylko farelka chodziła. Taki smród plastiku był że do dziś to pamiętam, chińszczyzna jak diabli i nie polecam. Tył zastawiamy na zimę i wystarcza oryginalne ogrzewanie i to za ciepło czasami....
Opublikowano

z 10 lat temu kupiłem matę zakładaną na fotel-jak pokrowiec, podłączane pod zapalniczkę, grzało naprawdę fajnie, i wtedy kosztowało z 30zł, może warto coś takiego zrobić a nie cudować pod tapicerkę, bo jak nie wytrzyma to będziesz od nowa fotel pruł i wymieniał maty

Opublikowano
odnośnie tej farelki to jakbys poczytał ile negatywnych opinii na jej temat ma ten sprzedawca to byś nie musiał tematu na forum zakladać, przejrzałem komentarze i pisza że ledwo grzeje, kupilem taka w markecie i po podłączeniu w aucie tylko letni wiaterek sie wydobywał, odniosłem spowrotem i dostałem zwrot kasy. pani z punktu obsługi klienta mowiła , że dużo zwrotów było
Opublikowano

Są i mocne grzałki na 12V, ale nie zasilane z zapalniczki tylko na przewodach jak do rozrusznika. Farelka 150W to śmiech na sali. Lepszy efekt da wstawienie 3 żarówek 12V/50W. Żeby ogrzać sensownie kabinę to trzeba raczej rząd wielkości więcej mocy.

Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Tylko że te grzałki w Stilo i innych są zasilane kablem o odpowiednim przekroju bezpośrednio z akumulatora, a nie z gniazda zapalniczki do którego w najlepszym przypadku dochodzi kabel 1mm2

w czym problem by taką grzałke zamontować na stałe i podłaczyć przez bezpiecznik do AQ a nawet dorobić włącznik i ukryć gdzieś ładnie te grzałki ?

Opublikowano

Nagrzewnice elektryczne z samochodów są na allegro dosłownie po 5zł. Ze 2 takie i jakieś dmuchadło wsadzić i farelki się chowają. Albo butle turystyczną z promiennikiem ;D

Opublikowano
1 godzinę temu, radio19966 napisał:

w czym problem by taką grzałke zamontować na stałe i podłaczyć przez bezpiecznik do AQ a nawet dorobić włącznik i ukryć gdzieś ładnie te grzałki ?

Ja problemu nie widzę , zrobić można wszystko, tyle że co z dobrej instalacji i karnego solidnego montażu,skoro na końcu zamontujesz takie badziewie. Poza tym który włącznik wytrzyma stały pobór na poziomie 150W prądu stałego? Podpowiem ci- żaden z ogólnie dostępnych, większość z nich zmienia się w spalony plastik przy 6A, tutaj będziesz miał pobór ok. 15A, ale nie chce mi dokładnie liczyć więc podaję wartości przybliżone

Opublikowano (edytowane)

Włącznikiem może być hebel od ruska za 15 zł - plus grube kable bezpośrednio do aku i myślę że wytrzyma, oczywiści mowa o jakiejś mocnej grzałce a nie takim badziewiu . Najszybciej to założyć ogrzewanie postojowe z jakiegoś samochodu,

Edytowane przez pawel885
Opublikowano

ale wam odwaliło ,co to merc czy audi zeby grzane d*py miał ? ,cuda mozna robic ale na oryginalnym fotelu z auta a nie na jakiś chińskich matach  a farelka to porażka,aku wydoi i tyle ,za ta kase lepiej zainwestować w grzałkę do płynu  lepiej zimą odpali ,a i rozgrzany bedzie dmuchał ciepłym powietrzem ze zwykłej skorupy na chłodnicę przez alu rurę  

Opublikowano (edytowane)
Dnia 17.12.2017 o 22:05, RometOgar200 napisał:

Witam nie wiem, gdzie powinienem dać ten temat, ale myślę,że tutaj jest odpowiednie miejsce na to, a więc przechodząc do tematu zbliża się zima ,a ja po zamontowaniu turbiny nie mam jak włożyć oryginalne ogrzewanie i widziałem ostatnio w sklepie farelkę na 12v do zapalniczki i taką matę grzewczą ,którą wkłada się pod tapicerkę siedzenia. Jak myślicie zda to egzamin w 60-siątce, żeby szyby chociaż nie parowały, bo nie mam czasu, żeby w tym zrobić zabudowę podłogi i i ogrzewanie takie jak powinno być tzn, że normalna nagrzewnica i wiatrak.

farelka podobna do tej http://allegro.pl/nagrzewnica-samochodowa-grzejnik-farelka-150w-12v-i7092304895.html#thumb/2

a mata grzewcza podobna do tej http://allegro.pl/mata-grzewcza-grzejna-pod-tapicerke-12-v-komplet-i5951387177.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=Y2FtcGFpZ24AMzgzODQ2NDMAMjQzOTUyAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=17045e95-0222-4134-bcb9-faa6bdaf618a

Widzę że autor tematu miewa coraz to głupsze pomysły, teraz ma pewnie problem z hemoroidami.   :P    Najtaniej i najprościej zrób sobie termofor na siedzenie.        :D  

Edytowane przez Sean
Opublikowano

naj lepiej to niech pojedzie na złom i kupi nagrzewnice od samochodu z wentylatorem pare metrów przewodu troszkę małych przeróbek i już będzie miał ciepło ale uważam że zt ą matą to już przesada

Opublikowano
37 minut temu, Sean napisał:

Widzę że autor tematu miewa coraz to głupsze pomysły, teraz ma pewnie problem z hemoroidami.   :P    Najtaniej i najprościej zrób sobie termofor na siedzenie.        :D  

dlaczego tak uważasz, że to jest głupi pomysł danie maty grzewczej pod tapicerkę siedzenia? chyba jak są ujemne temperatury to chyba fajnie usiąść na ciepłe siedzenie niż na takie zmrożone po całej nocy na mrozie prawda?? 

26 minut temu, stempos1980 napisał:

naj lepiej to niech pojedzie na złom i kupi nagrzewnice od samochodu z wentylatorem pare metrów przewodu troszkę małych przeróbek i już będzie miał ciepło ale uważam że zt ą matą to już przesada

ja już mam sprawdzone rozwiązanie z grzaniem w 60-siątce, bo w 1 już to robiłem, a w tej jak już wyżej pisałem nie ma czasu tego zrobić i to miało być doraźne rozwiązanie, ale chyba po waszych komentarzach nie będę inwestował w tą farelkę.

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz78 napisał:

rób jak chcesz ,lecz mówię poważnie szkoda kasy na te gadżety,załóż grzałkę 15min odpalasz i z nawiewu cieplutkie powietrze idzie   

z odpalaniem to ja problemu nie mam ;p  świeca płomieniowa szybko obrotowy rozrusznik i baterie też w miarę kręcą, ale tak grzałka nie głupi pomysł muszę nad tym pomyśleć tylko, że nie ma czasu na razie na takie zabawy.