Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co robicie jak krowa ma rope/brzydki biały śluz z pochwy(czy raczej macicy bo jest on tylko gdy jest ruja)? Kryjecie czy antybiotyk? U mnie 2 szt dostały jakieś wstrzykiwane do środka ale nie ma poprawy, jedna już pojechała a z drugą się męczę ale już 100 dni się doi i jeszcze nie kryta... Coś polecicie?

Opublikowano

Thomas2135 może skład przeciętny ale ważniejsze to jak wygląda w praktyce. Krowy chętnie pobierają. Mocznik ostro poszedł do góry, to teraz z wozu zdjelem trochę sruty rzepakowej i zawsze to jakieś oszczędności. W tamtym tygodniu też sprzedałem 2 hfki. Jedna 860kg, druga 810kg. Po 6.5zl brutto wyszło. 

Opublikowano
3 minuty temu, martin0000 napisał:

Nigdy tego nie przerabiałeś? Musisz weta wezwać on poda fatroximin, metricure, metrisan, jodofoam pewnie któryś z tych leków i raczej na jednej wizycie się nie skończy

Trzeba zrobić USG i zobaczyć jak macica wygląda. Mam teraz sztukę że po inseminacji zaczął wyplywać biały śluz. Teraz ja badalem, okazało się że jest cielna, a ten biały śluz jest dlatego bo ma infekcje pochwy. 

1 minutę temu, michalcium napisał:

@maxler podnosi mocznik i w nazwie ma energia coś tu nie gra chyba że ktoś tak sobie nazwał  bo z tego co wiem energetyczne komponenty  obniżaja mocznik 

Nic innego w dawce nie było zmieniane. Wcześniej ciężko było dobić mocznik do 200. 

Opublikowano
24 minuty temu, rolnik115 napisał:

Stosuje ktoś z was bolusy przed wycieleniem ? Dużo to pomaga ? Jeśli tak to jakie bolusy stosujcie

Ja daje tylko wapniowe bezpośrednio po porodzie, obibaca i obicalc 

Opublikowano
1 godzinę temu, tumiwisizm napisał:

Co robicie jak krowa ma rope/brzydki biały śluz z pochwy(czy raczej macicy bo jest on tylko gdy jest ruja)? Kryjecie czy antybiotyk? U mnie 2 szt dostały jakieś wstrzykiwane do środka ale nie ma poprawy, jedna już pojechała a z drugą się męczę ale już 100 dni się doi i jeszcze nie kryta... Coś polecicie?

zrobić USG. Czasem nawet brudzą jak jest cysta na jajniku.

Opublikowano
1 godzinę temu, maxler napisał:

Thomas2135 może skład przeciętny ale ważniejsze to jak wygląda w praktyce. Krowy chętnie pobierają. Mocznik ostro poszedł do góry, to teraz z wozu zdjelem trochę sruty rzepakowej i zawsze to jakieś oszczędności. W tamtym tygodniu też sprzedałem 2 hfki. Jedna 860kg, druga 810kg. Po 6.5zl brutto wyszło. 

Gdzie sprzedajesz? 

Za żywa tyle dostałeś czy poubojowo tak wyszło? 

Opublikowano

Ta krowa była już leczona tzn miała cyste na jajniku... Może jest niedoleczona albo coś. Po tej cyscie wet stwierdził niezytowe zapalenie pochwy(po konsystencji i zapachu sluzu), podawał jakieś fioletowe płyny do pochwy. Spotkaliscoe się z czymś takim? Ten biały płyn jej wyciekal parę razy nawet jak nie miała rui i zgłaszałem to ale wet twierdził se to efekt działania tego leku. Sprawdziłem dokładnie zapiski, miała już 2 rayz podany antybiotyk dopochwowo ale nie zaposalem nazwy, nie wiem za bardzo co tu zrobic. Razem z leczeniem czysty i ustawieniem rui poszło już prawie 800zl i nie wiem czy się pakować dalej

Opublikowano

Witam zakupiłem noże do wozu je stoll zamienniki po cenie 147 brutto . I są lewe tzn żeby pasowały trzeba je odwrócić gość co sprzedał mówi że tak będzie ok .czy spotkaliście się z czymś takim i czy faktycznie będzie ok ?

Opublikowano
21 minut temu, tumiwisizm napisał:

Ta krowa była już leczona tzn miała cyste na jajniku... Może jest niedoleczona albo coś. Po tej cyscie wet stwierdził niezytowe zapalenie pochwy(po konsystencji i zapachu sluzu), podawał jakieś fioletowe płyny do pochwy. Spotkaliscoe się z czymś takim? Ten biały płyn jej wyciekal parę razy nawet jak nie miała rui i zgłaszałem to ale wet twierdził se to efekt działania tego leku. Sprawdziłem dokładnie zapiski, miała już 2 rayz podany antybiotyk dopochwowo ale nie zaposalem nazwy, nie wiem za bardzo co tu zrobic. Razem z leczeniem czysty i ustawieniem rui poszło już prawie 800zl i nie wiem czy się pakować dalej

a chociaz raz ją kryłeś?? 

Opublikowano
12 godzin temu, danielhaker napisał:

Karol, czyżby u Ciebie też Onyśk działał? Odległość widzę na mapie że podobna

Tylko. Brali u mnie że złamana nogą i normalną i potem coś jeszcze teoretycznie miało być fajnie, ale w praktyce już tak nie wyszło.

Opublikowano

Ceny które oferują to rozbój w biały dzień. Jeszcze z tekstem "jak masz Pan dobre to komu innemu sprzedajesz, tylko jak leżaki to dzwonisz do nas". Pisałem już tu nie raz kiedyś, jak zdrową, potężną stojącą krowę ponad 800kg po skręcie macicy wzięli za 1200 netto 😠😠

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mialem pierwsza w zyciu probe z "Oceny" i ponad polowa stada ma komorki somatyczne na granicy lub przekroczone. 

Czy plyn do somatyki powinien sie ostro "Sciac" przy komorkach 400-500 tys ? Akurat jedna krowa przed proba byly badana plynem i tylko jedna cwiartka sie naprawde delikatnie sciela. Ta krowa miala 2,2 milona komorek... Czyli zakladajac, ze 3 strzyki byly zdrowe ten czwarty musial miec duzo duzo wiecej niz 2.2 miliona...

Badamy ostatnio regularnie mleko na plytce i naprawde nie widac jakis ostrych "sciec", jezeli cos sie juz delikatnie dzieje, ta cwiartka idzie do leczenia. Wyniki z mleczarni jednak slabe, albo na granicy 300-350, albo przekroczone okolo 600-700.

Jakie macie doswiadczenia z plytka i plynem ? Ogolnie jakies porady co do obnizenia komorek? Stosuje ktos przeddoj ?

Nastepna kwestia mocznik. Mam od 100 do 180. Normlanie zastosowal bym rzepak, ale przy problemie z komorkami to chyba kiepski pomysl ?

Mozliwe tez, ze komorki sa od delikatnego podkwaszenia. Od miesiaca jest uzywany paszowoz, TMR nie jest super pociety i nauczyly sie juz "przebierac", a na poczatku jadly "pelna geba". Mimo to, wlokna chyba jednak pobieraja wiecej niz z reki, bo tluscz okolo 4.05%, a byl wczesniej nawet 3.50%. Srednie bialko 3.43%, sredni mocznik 125 mimo to problemy z somatyka sa nadal.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Dobry żywieniowiec niech sprawdzi tmr na sitach. 

Podstawa to zawieść próbki do badania co u siebie siedzi jak gronkowiec albo paciorkowiec uberis to szczepienie całego stada. 

Pytanie czy ktoś używa piany przed dojem i jaki efekt jest. U mnie idą wilgotne chusteczki 

tego płynu to trochę więcej wlej to bardziej wiarygodny będzie test 

A ile teraz rzepaku dajesz ?