Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli masz niedobory energetyczne w stadzie, to tak. Jeżeli masz problem ze stresem cieplnym, to lepiej zainwestować w inne produkty. Tłuszcz trawiony jest w jelicie, co odciąża żwacz, a to zmniejsza produkcje ciepła. 

• Thanks 1
Opublikowano
19 godzin temu, kada2k napisał(a):

Siał ktoś gorzowską z osevy? Szukam kompromisu pomiędzy dsv/barenbrug a rynkową, a oseva wychodzi w okolicach 13netto.

Ja polecę Ci granum ładnie wyszła w tamtym sezonie a tym roku miałem sowula i dużo słabsza ale i warunki zupełnie inne były to ciężko porównywać a cena podobna. Mam też którąś z mieszanek granum na słabsze gleby i jestem bardzo zadowolony Dsv w porównaniu wypada dużo słabiej a cena dużo inna

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie, sprasowałem wczoraj wieczorem siano przed obawą dzisiejszych deszczy. Niestety dzisiaj  stwierdziłem, że temperatura w rdzeniu jest za duża i strach to kłaść na stertę. Odrazu decyzja, że zawijam je w folie. Po jakim czasie temperatura powinna się ustabilizowac ? Chciałbym spasać je na bieżąco 

Edytowane przez tomislawwitow
Opublikowano
5 minut temu, tomislawwitow napisał(a):

Mam pytanie, sprasowałem wczoraj wieczorem siano przed obawą dzisiejszych deszczy. Niestety dzisiaj  stwierdziłem, że temperatura w rdzeniu jest za duża i strach to kłaść na stertę. Odrazu decyzja, że zawijam je w folie. Po jakim czasie temperatura powinna się ustabilizowac ? Chciałbym spasać je na bieżąco 

nie rób tego. poczekaj z 4 tyg chociaż 

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Mial ktos takie coś? W tym roku doszły mi dwie działki, ciekawe czy ten ktoś co mial wczesniej nie złożył z rozpędu na nie o doplaty, kogo będą wzywać do wytłumaczenia?

Screenshot_20250725_203827_Firefox.jpg

Obydwu  a dopłaty się należą temu co zbiera tamten wycofa i ok

Opublikowano

Mi brakło jeden dzień koszenia 8 ha pszenżyta i miałbym koniec ale narazie pogoda tragedia a na koszenie u mnie się w tym tygodniu nie zapowiada 

Opublikowano
3 godziny temu, michalcium napisał(a):

No jęczmień owies suchy udało się zebrać ale pszenżyto wszystko 14,8  i pszenicy do siewu 14,7 złapałem reszta pszenicy stoi

Pszenica jest w tych otoczkach to będzie i w sierpniu ładna tyle że parametry spadną ale owies zaraz się czarny robi .

Opublikowano

Widziałem dziś pszenżyto i pszenicę znajomego na polu na pniu zboże bez żadnej grzybówki to teraz jest czarne jak smoła. Przez ostatnie 24 godz. 50 litrów spadło, zdziwiłem się jak nie dałem rady wyciągnąć lawety z belami słomy z pola

Opublikowano (edytowane)

U nas z pola malo co w okolicy wyjechało. Wstępnie jęczmienie i gdzieniegdzie rzepaki , reszta nadal za mokra 

Po deszczu i oczywiście pogoda po deszczu zmieniła sie na jeszcze bardziej ch... 

Screenshot_20250729_051513_Weather&Radar.jpg

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano

Cały weekend deszczu niestety = z tydzień czekania. U mnie szczęście w nieszczęściu, że pole jest merliorowane to bagna nie będzie. Zostało 2ha i poważnie zastanawiam się nad alkalizacją. Koszt jest duży ale niby ma podnieść białko śruty o 5% przez dodatek mocznika i jednocześnie ma z wzrosnąć ph przez dodatek pewnie kwaśnego węglanu. Nie ma co się czarować, będą mitotoksyny jeżeli się ziarno zostawi a może i pleśń 

Opublikowano

U nas rzepaków od groma stoi, zboza miejscami ktos tam dziabnął. Znajomego kolega w pszenice wczoraj wjechał to 18% miała. Dużo nie brakuje. 3 dni bez deszczu i można działać pewnie. Ale złapać to bez deszczu. Ziarno wyglada pieknie bo grube ale ciekawe jak parametry 

Opublikowano

2ha to ja bym teraz pojechał kosić i ręcznie przerzucil na przyczepie. Co ja mam powiedzieć jak zostało mi 50ha i dzisiaj się zastanawiam czy może nie skosić ze 2ha na próbę. Coś strasznego ten rok.

Pryzmy znowu w bagnie stoją. Jak się z tym betonem rozpedze to zapierdole jeszcze łąke żeby maszyny parkować w normalnych warunkach.

Opublikowano

Dzisiaj telefon z agencji ze mam dowieść umowę dzierzawy na działkę co do dopłat mi doszła w tym roku. Najlepsze ze poprzednik któremu facet zabrał ta działkę w tym roku tez na nią złożył o doplaty 🤭

Opublikowano

Jedyny plus tej pogody to trawy i kukurydze. 

Jak u was stoją? Dziś byłem siew 25 maj nawet do 3.65m

Siew 13 czerwiec głównie 2m 

Obie jeszcze trochę pójdą w górę.