Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
robert1226 napisał:

6 minut temu, slawek74 napisał:

50zł za 120cm waga około 220kg

Czemu mokrą prasujesz.?

🤔 po pasowej tyle ważą... czasem trochę ,,przeciągnięte,, to i 125cm

artek27 napisał:

30 minut temu, Leszy napisał:

@artek27 Ja bym się jej pozbył jak najszybciej. Jednak teraz dostała ten antybiotyk to lipa. 

Antybiotyk jakiś bezkarencji na tkani jadalne i mleko.

19 minut temu, pawelmf napisał:

jeżeli chodzi to jej przejdzie. u mnie na przednie obie miała i też wet stwierdził ścięgna dostała przez jakiś czas przeciwbólowy i krowa śmiga jak nowo narodzona

po ile u was słoma z pokosu

Przez ile czasu dostawała? Pamiętasz nazwę? Wstanie ale się buja i zaraz przewraca się.

raczej na mleko bezkarencyjny mięso minimum 7dni chyba są najmniej...

Opublikowano
artek27 napisał:

30 minut temu, Leszy napisał:

@artek27 Ja bym się jej pozbył jak najszybciej. Jednak teraz dostała ten antybiotyk to lipa. 

Antybiotyk jakiś bezkarencji na tkani jadalne i mleko.

19 minut temu, pawelmf napisał:

jeżeli chodzi to jej przejdzie. u mnie na przednie obie miała i też wet stwierdził ścięgna dostała przez jakiś czas przeciwbólowy i krowa śmiga jak nowo narodzona

po ile u was słoma z pokosu

Przez ile czasu dostawała? Pamiętasz nazwę? Wstanie ale się buja i zaraz przewraca się.

moja wstawała ale na krótko. Parę dni nie pamiętam bo to 2lata temu było. krowa była kupiona z obory wolnostanowiskowej na uwięź. ale mam ją nadal. Wtedy dałem za nią 8500zl i mówię do lekarza nie oddam jej za 500zł kazałem mu dać na moją odpowiedzialność przeciwbólowy i nie żałuję

Opublikowano
slawek74 napisał:

a w dzierżawę nie puszcza? to bierz i możesz przepłacić 🤭

jedno mi oddał na wiosnę a to drugie gorsze pole . oddał jakiemuś biznesmenowi . ale tam słaby grunt. z 4,45pszenżyta było tylko 59bel 125.dtruktura gleby słaba .

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

🤔 po pasowej tyle ważą... czasem trochę ,,przeciągnięte,, to i 125cm

raczej na mleko bezkarencyjny mięso minimum 7dni chyba są najmniej...

Wczoraj był i mówił że jak do jutra nie będzie poprawy to w poniedziałek dzwonić i on wystawi zaświadczenie że bez antybiotyku.

Opublikowano
Witam. Szukam ekipy do modernizacji obory. Do wykonania jest plyta gnojowa,hala udojowa, legowiska dla krów itp. Lokalizacja powiat wołominski , woj. mazowieckie. Jakby ktos znał jakieś sprawdzone ekipy to proszę o info. Piszę na forum bo nas w okolicy nikt obór nie buduje wiec i nie ma firm ,które by sie znaly na takich pracach.
Witam. Szukam ekipy do modernizacji obory. Do wykonania jest plyta gnojowa,hala udojowa, legowiska dla krów itp. Lokalizacja powiat wołominski , woj. mazowieckie. Jakby ktos znał jakieś sprawdzone ekipy to proszę o info. Piszę na forum bo nas w okolicy nikt obór nie buduje wiec i nie ma firm ,które by sie znaly na takich pracach.
Opublikowano

Najdrożej biorą firmy lepiej poszukać pojedyńczych majstrów zostaje co najmniej połowa pieniędzy wiem to z własnego doświadczenia hyba że robisz z funduszy unijnych to trzeba firmę. 

Opublikowano
35 minut temu, Luki99 napisał:

Najdrożej biorą firmy lepiej poszukać pojedyńczych majstrów zostaje co najmniej połowa pieniędzy wiem to z własnego doświadczenia hyba że robisz z funduszy unijnych to trzeba firmę. 

Wolałbym zatrudnic firme i mieć ręce w kieszeni a zapłacić drożej niż szukać "majstrów" jeden przyjdzie drugi najebany i tak w koło wojtek.

Opublikowano

Ja również mam na sprzedaż jałówki wysokocielne , wycielenie sierpień , więcej info priv .

@dabrowskit ogólnie w bydle hodowlanym taki zastój , że jeszcze takiego czegoś nie było , ja już część krów kryje mięsnymi bykami bo handel jałówkami raczej się skończył , na rynku zostają dobrzy gracze , a oni mają swoje .

Opublikowano (edytowane)

Ja tak robiłem i ok a co najlepsze były to dwa cielaki o różnej maści od jednej krowy jeden był czerwono biały ,a drugi czarno biały i tak też ich zarejestrowałem rw i ho .

Edytowane przez Supersebusiek
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, krzychu121 napisał:

@WitekRolnik podpowiesz jak rejestruję się bliźniaki? Dodaje poprostu nowa pozycję? I na koniec mam dwie pozycje ?

Sorki, że wieczorem nie pomogłem, ale dopiero teraz zauważyłem powiadomienie, ale widzę, że koledzy wyżej odpowiednio pokierowali temat i już pomogli :)

Opublikowano
4 godziny temu, ubogiwladek napisał:

Zaznacza się chyba tak jak dawniej było liczba cieląt przy porodzie mnogim i 2 się wpisuje. I normalnie druga pozyzje dodajesz z tą samą matka

No ja też tak robię i jest ok.

14 godzin temu, Supersebusiek napisał:

Ja również mam na sprzedaż jałówki wysokocielne , wycielenie sierpień , więcej info priv .

@dabrowskit ogólnie w bydle hodowlanym taki zastój , że jeszcze takiego czegoś nie było , ja już część krów kryje mięsnymi bykami bo handel jałówkami raczej się skończył , na rynku zostają dobrzy gracze , a oni mają swoje .

Ja tak chyba ze 2 lata robię, że sexowane , albo miesny. Ewentualnie jak dobra krowa, to w żelu na zamówienie miałem ściągniętego Brown Swissa. 

Niedługo i ja mogę mieć też problem z nadmiarem. Już obora przepchana , a jest zainseminowane jakieś 60 jalowek,  a  tylko kilkanaście krow celowo odstawiam na wybrakowanie. Chyba bedzie trzeba sprzedawać krowy cielne do dalszej hodowli.

Opublikowano
WitekRolnik napisał:

11 godzin temu, krzychu121 napisał:

@WitekRolnik podpowiesz jak rejestruję się bliźniaki? Dodaje poprostu nowa pozycję? I na koniec mam dwie pozycje ?

Sorki, że wieczorem nie pomogłem, ale dopiero teraz zauważyłem powiadomienie, ale widzę, że koledzy wyżej odpowiednio pokierowali temat i już pomogli :)

Michał, Ciebie ARiMR powinna na zdalny etat zatrudnić 😆

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał:

sprzedam jałówki cieleta w wieku 1-6 miesięcy

Mieszańce ?