Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to ciężko do życia. Młody gniewny przyjeżdża do córki oporowego gospodarza, o 19:00 musi iść na kibel i nie może spłukać muszli bo brakuje ciśnienia wody, cała okolica włączyła mycie dojarek 😅

• Haha 3
Opublikowano
11 minut temu, Primula94 napisał:

U mnie 11 kowiarzy na 19 domostw na wiosce  i tylko jeden  stary kawaler po 50 , a reszta normalnie funkcjonujące gospo. Kazdy ma następców,  albo jeszcze mlodzi, sporo w podobnym wieku jak ja. Ogólnie w gminie od cholery krowiarzy i głód ziemi. A sniadowo 15 km dalej😉 ogólnie to przerabane takie coś, mała wioska , jeden obok drugiego i tylko podglądanie i zaglądanie w każdy kat. Super by było gospodarzyć na jakiś  koloniach w krzakach😀

Ja mam 20 km od śniadowa ale już u mnie w okolicy wkradają się za dzierżawami lub słomą po kombajnie za 60 zł od beli.😠😰🥺🥺

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Dzierżawi ktoś grunty z kowr? W tym roku wiem że w okolicy maja byc do dzierzawy grunty wydzielone z dużego gosp z 200ha razem. Gdzie można się dowiedzieć w jakim terminie przetarg będzie? Bo na stronie kowr to jakaś tragedia. Informacje podają dopiero jak termin na składanie minie

ja zawsze patrzę na kowr- oferty , zazwyczaj z początkiem i końca miesiąca aktualizują.. -będzie wywieszka wykazu w gminie i we wsi, -albo zadzwoń do nich to powinni powiedzieć kiedy

Opublikowano

Myślę że jakbym przyszedl na gosp 5 lat wcześniej to bym miał z 3-4x tyle ziemi z moimi chęciami a teraz jest 2-3 po 300ha ale takich porządnych co ci się nie wepchaja i jeden taki co ma pewnie z 3xxx i bierze co popadnie i gdzie popadnie nawet po 20ar.

Pytanko bo zona cielakami się zajmuje i by jej szkolenie u Pauliny się przydało. Cielaki po przejściu na mleko 2tyg ok potem biegunki. Dziś mierze bo 150g/1l mleka trzeba dawać i wyszło że zona daje 100g czyli za mało. Kał ma konsystencje i kolor jak na zdj. Czy od za słabego mleka będą biegunki? A co w przypadku za mocnego? Dostają mleko z agrocentrum plus musli i taka pasze granulowana.

20230226_142149.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Primula94 napisał:

U mnie 11 kowiarzy na 19 domostw na wiosce  i tylko jeden  stary kawaler po 50 , a reszta normalnie funkcjonujące gospo. Kazdy ma następców,  albo jeszcze mlodzi, sporo w podobnym wieku jak ja. Ogólnie w gminie od cholery krowiarzy i głód ziemi. A sniadowo 15 km dalej😉 ogólnie to przerabane takie coś, mała wioska , jeden obok drugiego i tylko podglądanie i zaglądanie w każdy kat. Super by było gospodarzyć na jakiś  koloniach w krzakach😀

I u nas 11 ale domów jednak 30 😛

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, DANDYS napisał:

2009r sprzedali 7.5ha 3klasy po 13tys 2014-16 sprzedawali po 15tys koło 20ha😭😭

wioskowe takie w centrum ziemię

U nas teraz jest ziemia do kupienia.  Gościu z sąsiedniej wioski,  ale pola styczne z moją wioska. I chce po 140 za ha, gdzie połowa to pewnie 6z🤣🤣🤣 nam pozabierali trochę pół pod drogę, ale za dobrą ziemie powyliczali tylko po 147, gdzie wcześniej za takie ziemie pod drogę płacili po 200-220. Już tamten cały rok są na polach , a kasa jeszcze nie wiadomo kiedy... 

A ziemi z kowru nie ma wgl, wszystko prywatne.

@radekz200 to u Was też sporo.

Edytowane przez Primula94
Opublikowano
2 minuty temu, Primula94 napisał:

U nas teraz jest ziemia do kupienia.  Gościu z sąsiedniej wioski,  ale pola styczne z moją wioska. I chce po 140 za ha, gdzie połowa to pewnie 6z🤣🤣🤣 nam pozabierali trochę pół pod drogę, ale za dobrą ziemie powyliczali tylko po 147, gdzie wcześniej za takie ziemie pod drogę płacili po 200-220. Już tamten cały rok są na polach , a kasa jeszcze nie wiadomo kiedy... 

A ziemi z kowru nie ma wgl, wszystko prywatne.

Musicie lasy ciąć 😛

• Haha 1
Opublikowano

Jak u nas lasów ni ma😁 ja tam cisnienia na ziemie nie mam i nie latam na siłę, ani nikomu nigdy nie podbilismy ziemi. Jak coś się trafi w rozsądnej cenie to ok, ale bez przebijania  się. A ogólnie to zawsze dowiaduje się o ziemi Jak jest oddana😉

Opublikowano

U mnie też sąsiad sprzedawał a nawet słowa nie powiedział, dowiedziałem się jak z drugiej strony gminy ktoś kupił. Kiedyś się czaiłem, a teraz za miedzą taki starszy pan gospodarzy, młody pomaga z doskoku ale kontynuować nie będzie, to mówię prosto z mostu że jak by kiedyś chcieli sprzedać czy w dzierżawę to żeby dali znać. Coraz więcej takich głodnych pola po 60 krów się robi i jeden drugiemu wyszarpuje nawet.

Opublikowano
gregor1284 napisał:

34 minuty temu, DANDYS napisał:

2009r sprzedali 7.5ha 3klasy po 13tys 2014-16 sprzedawali po 15tys koło 20ha😭😭

wioskowe takie w centrum ziemię

Nie porównuj 15tys wtedy a teraz 

kto robił w tamtych.latach kasę miał i nie było tragedii

niesamowity90 napisał:

U mnie też sąsiad sprzedawał a nawet słowa nie powiedział, dowiedziałem się jak z drugiej strony gminy ktoś kupił. Kiedyś się czaiłem, a teraz za miedzą taki starszy pan gospodarzy, młody pomaga z doskoku ale kontynuować nie będzie, to mówię prosto z mostu że jak by kiedyś chcieli sprzedać czy w dzierżawę to żeby dali znać. Coraz więcej takich głodnych pola po 60 krów się robi i jeden drugiemu wyszarpuje nawet.

u nas za to tacy 2-10ha zaczęli być rolnikami i wsadzają mordy gdzie się da

Opublikowano

Ja kupiłem w tym roku po 38tys ha, ziemia słabsza, ale kukurydza rośnie dość dobrze. Ogólnie ciężko cokolwiek dostać dlatego mam mało w stosunku do ilości bydła. 

Opublikowano
DANDYS napisał:

a to tacy 2-10 ha nie mogą kupować ? jak masz więcej i nie jesteś w stanie z nimi konkurować to coś Ty robisz nie tak. Mi tam szał zakupowy minął. Jak sie coś trafi to się będzie kupować, ale za normalne pieniądze, dobrą klasę i blisko domu. Życie się na gospodarce i hektarach nie kończy, pamiętajmy o tym.

Opublikowano

Tylko pewnie słaba ziemia i wydymana. Albo biorą dopłaty na ptaszki. Ja miałem 5.5ha wziasc po 60tys za hektar klasa w większości 5. Miałem 6 lat w dzierżawie, pola dostawały dwa razy w roku obornik na dzień dobry było wapno i na ten rok miało przypaść. Ale ze kredyt na obore mam i wszystko z cena poleciało w kosmos to odstąpiłem znajomemu to w 3 kawałkach i wszystko nieregularne. A on sobie polaczy wszystko do swojego pola i tyle. Za to mi wpadło w tym roku więcej i lepszej klasy ziemi. Tylko u nas jak nie piach to glina. I same górki

Opublikowano
19 minut temu, Leszy napisał:

Wszędzie głód ziemi, a takie widoki na mazurach można spotkać. To się 5 km. ciągnęło, i samosiewy zboża jakieś tam były. Ktoś to uprawiał kiedyś. 

IMG_20220728_165859.jpg

Ziemię odzyskane, tam nie ma takiej historii gospodarzenia jak w wlkp

Opublikowano
FarmerDyzio napisał:

DANDYS napisał:

a to tacy 2-10 ha nie mogą kupować ? jak masz więcej i nie jesteś w stanie z nimi konkurować to coś Ty robisz nie tak. Mi tam szał zakupowy minął. Jak sie coś trafi to się będzie kupować, ale za normalne pieniądze, dobrą klasę i blisko domu. Życie się na gospodarce i hektarach nie kończy, pamiętajmy o tym.

niech kupują ,ale niech nie chodzą podgadywac żeby odebrać dzierżawy, jak braliśmy to ugory stały , a teraz się obudzili.