Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, koyack napisał:

Samasz KDF 300 38 000 zł netto

Class disco 3200 move 71 000zl netto 

Fendt slicer 310 FQ 56 000 zł netto. 

Bez jaj cena za claasa. Jeździłem teraz po oleje i filtry to dokładnie taka sama nawet brutto nowa nie wychodzi.

Opublikowano
48 minut temu, ChiquitaB napisał:

A ja jedyny gospodarz we wsi🤭

Ja jedyny krowiarz. Somsiad ma trochę byków i konie. W wiosce obok też tylko jeden krowiarz i jeden hodowca byków. Tak to jest w okolicy 

Opublikowano
2 godziny temu, koyack napisał:

Witam Panowie. Jestem na etapie poszukiwania kosiarki dyskowej czołowej. Orientowałem się w cenach u dilerów u mnie w okolicy i wyglądają następująco

Samasz KDF 300 38 000 zł netto

Class disco 3200 move 71 000zl netto 

Fendt slicer 310 FQ 56 000 zł netto. 

Która waszym zdaniem jest najbardziej warta uwagi? I czy ktoś miał doczynienia z tymi nowymi  kosiarkami fendt (fella) i może coś o nich powiedzieć? Dodam że interesuje mnie tylko kosiarka ciągana z racji nie do końca równych łąk. Za  wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny 😉 

Ogólnie o markach to mam classa disco250 od 2006 i smiga aż huczy, wymiana noży i jazda dalej, tylko płozy scierne od dołu starte, ale wiadomo to będzie się ścierać. Znajomy ma samasza dyskówke z 2018 i coś narzekał że już przekładnie wymieniał. W mojej opinii jakbym miał kupować po swoim doświadczeniu następną dyskówke to tylko class.

Opublikowano

Jak sama woda to 150-200. Jak z dodatkami i jakaś nospa to i 350 potrafili u nas skasować.

Ja mam swoją pompę do trawieńca. Tylko muszę się upewnić że na pewno przemieszczenie. Kupiłem dla jednej sztuki co notorycznie miała trawieniec. Cztery dni pod rząd ją zalewaliśmy i na jakiś czas spokój.  Przez dwie laktacje pompowana była ponad 40 razy. Jak słabo jadła to już wiedziałem że trzeba lać. 

Opublikowano

Szczerze mówiąc to takiej sztuki bym nie krył już. Jeżeli notorycznie to ma. W wiosce obok koles ma ok 60 dojnych plus młodzież, w maju ok 15 ma mu się cielic i wszystko zostawia. Ma 10-12ha qq I chyba drugie tyle traw bo więcej ziemi nie ma. Resztę non stop kupuje.

Opublikowano

Dzierżawi ktoś grunty z kowr? W tym roku wiem że w okolicy maja byc do dzierzawy grunty wydzielone z dużego gosp z 200ha razem. Gdzie można się dowiedzieć w jakim terminie przetarg będzie? Bo na stronie kowr to jakaś tragedia. Informacje podają dopiero jak termin na składanie minie

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Szczerze mówiąc to takiej sztuki bym nie krył już. Jeżeli notorycznie to ma. W wiosce obok koles ma ok 60 dojnych plus młodzież, w maju ok 15 ma mu się cielic i wszystko zostawia. Ma 10-12ha qq I chyba drugie tyle traw bo więcej ziemi nie ma. Resztę non stop kupuje.

Ja mialemw tym roku 10 ha na 70 szt z czego 40 do duże sztuki... i powinien być lekki zapas. w zeszłym roku 9 ja było na styk

Opublikowano

Dobre ziemie pewnie ma. U mnie na około 100 wszystkiego w tym +/-60 dojnych robię pasze z 70 ha. Jak rok ,, normalny '' to robi się zapas ale jak trafia się taki jak poprzedni to plony z danego roku nie wystarczają na wykarmienie. Tyle że u mnie albo prawdziwa 6 klasa albo łąki torfowe. Ziemi ornej 5 klasy bardzo mało a 4 to już w ogóle. 

Opublikowano

Z tym wykarmieniem stada to trzeba brać jeszcze pod uwagę że ile kto czego jeszcze potem dokupuje. Bo jeden będzie miał załóżmy 50 ha, będzie siał 15 kuku, 15 zbóż i 20 traw i wykarmi załóżmy 50 krów i młodzież a drugi też ma 50 ha tyle że zasieje 25 kuku 25 traw , wszystkie treściwe dokupi i jeszcze z 10 tirów wyslodek i wykarmi z tego 80 krów i młodzież 

Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Już jej nie ma. Łudziliśmy się że następna laktacja będzie ok. Pierwsze trzy były bez problemów. A krowa nie dość że pieszczoszek oborowy była to i ładnie doiła. Szła na zasuszenie i dobre 30l jeszcze dawała. 

@krzychu121 to za zalewanie czy przyszycie taka cena?

Opublikowano
krzychu121 napisał:

Dobre ziemie pewnie ma. U mnie na około 100 wszystkiego w tym +/-60 dojnych robię pasze z 70 ha. Jak rok ,, normalny '' to robi się zapas ale jak trafia się taki jak poprzedni to plony z danego roku nie wystarczają na wykarmienie. Tyle że u mnie albo prawdziwa 6 klasa albo łąki torfowe. Ziemi ornej 5 klasy bardzo mało a 4 to już w ogóle. 

ile w tych 70 ha jest zboża ? Ja na 120-130 szt w tym max 50 krów dojnych reszta jałówki . To przy 35 ha miałem zapasy . A teraz przy 60 ha to reszta zboże tylko na handel. Fakt że 5 klasy będzie z 5-6 ha max . Reszta to 3-4 klasa

Opublikowano
2 godziny temu, kat napisał:

Już jej nie ma. Łudziliśmy się że następna laktacja będzie ok. Pierwsze trzy były bez problemów. A krowa nie dość że pieszczoszek oborowy była to i ładnie doiła. Szła na zasuszenie i dobre 30l jeszcze dawała. 

@krzychu121 to za zalewanie czy przyszycie taka cena?

Za przyszycie. 

15 minut temu, dabrowskit napisał:

ile w tych 70 ha jest zboża ? Ja na 120-130 szt w tym max 50 krów dojnych reszta jałówki . To przy 35 ha miałem zapasy . A teraz przy 60 ha to reszta zboże tylko na handel. Fakt że 5 klasy będzie z 5-6 ha max . Reszta to 3-4 klasa

Zboża nie mam nic. Niecałe 20 ha kukurydzy a reszta użytki zielone. Z czego kilkanaście ha to paśniki. Jakby była możliwość obsiać zbożem i zebrać jakiś sensowny plon to bym tak zrobił ale ze żyto nie daje sobie rady to co poradzić. Pozostaje albo to ugorowac albo kukurydzą. Kilka ha nadaje się na zboże ale wolę trawą przesiać i zebrać dobrej jakości plon 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, ThePerkins napisał:

To u mnie 11 krowiarzy xD 

U mnie prawie wszyscy we wsi to krowiarze poza dwoma. Czyli 14 małych czyli od 10-25 szt i 1 średni na te czasy Krowiarz 45 szt a w okolicznych wsiach też podobnie hoć co roku ubywa bo przechodzą na emeryturę a dzieci pokończyli najwyższe studia i nie chcą robić😉

Edytowane przez Gość
Opublikowano
20 godzin temu, ChiquitaB napisał:

A ja jedyny gospodarz we wsi🤭

19 godzin temu, tumiwisizm napisał:

Ja jedyny krowiarz. Somsiad ma trochę byków i konie. W wiosce obok też tylko jeden krowiarz i jeden hodowca byków. Tak to jest w okolicy 

U mnie 11 kowiarzy na 19 domostw na wiosce  i tylko jeden  stary kawaler po 50 , a reszta normalnie funkcjonujące gospo. Kazdy ma następców,  albo jeszcze mlodzi, sporo w podobnym wieku jak ja. Ogólnie w gminie od cholery krowiarzy i głód ziemi. A sniadowo 15 km dalej😉 ogólnie to przerabane takie coś, mała wioska , jeden obok drugiego i tylko podglądanie i zaglądanie w każdy kat. Super by było gospodarzyć na jakiś  koloniach w krzakach😀