Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, soltys48 napisał:

Spróbuj w rękaw.

W końcu przyszła faktura za koszenie i pakowanie w rękaw. Jestem mega zadowolony 

Trawę w rękaw? 

Wydaje mi się ze ta folia od promieni UV straciła swoje właściwości elastyczne i teraz jest taka krucha gdyby była okryta cała ziemia to pewno by tego nie było, 

24 minuty temu, pedro2 napisał:

O w mordę 😵 i co z tym teraz zamierzasz? Wybieraj bo i tak będzie gniło. Ale dziadostwo. Kiedyś budowlaną się kładło na pryzmy i nic takiego nie było

No już jadę z nią, tam gdzie dziura trzeba nie mało odwalić 

Opublikowano

U mnie eko folia z folgosu na belach zaczyna się łuszczyć 🤪 pierwsza warstwa od słońca na pierwszym pokosie z 2021. Ale już mało zostało, do końca lutego powinny zjeść. Mam jeszcze w niej wszystkie bele z 22r i 3 rolki zapasu. Dzisiaj wziąłem silomaxa, a tą trzeba będzie na trzeci pokos zostawić żeby za długo nie stały. 

Opublikowano

Regenerował ktoś z Was pompę próżniową beczkowozu? Beczkowóz Wienhoff ciągnął coraz słabiej więc postanowiłem wymienić łopatki, ale po rozebraniu łopatki wyglądają nienajgorzej, nie są popękane czy powykruszane, jedynie zużyły się trochę nierównomiernie tj. od przodu pompy są szersze (zużyły się mniej) a od tyłu są węższe jakby zużyły się więcej Ale i tak je wymienię. Jednak zauważyłem na korpusie od środka pompy (tam gdzie dotykaja łopatki) takie drobne fale u góry i u dołu tego cylindra. 

Znajomy mówi że miał coś podobnego ale u niego te fale były większe i tokarz wyrównał mu je, wymienił łopatki i to nic nie dało. Pompa dalej ciągnęła wolno, mówił że regeneracja nic nie da bo rozmawiał z kilkoma rolnikami którzy regenerowali i zero poprawy :( Trzeba kupić nową pompę

Inny znajomy mówił aby znaleźć fachowca który ma odpowiednią frezarkę bo roztaczenie to lipa, trzeba ją wyfrezować. 

Macie jakieś doświadczenie z taką regeneracją? Ktoś na Podlasiu to zrobi dobrze? Warto czy tylko wymienić łopatki? 

Opublikowano

W Grajewie jest firma która zajmuje się takimi rzeczami. Mi i kilku znajomym robili pompy próżniowe od beczek i mogę polecić. https://tarko.com.pl/

Opublikowano

pompa w dojarce ,czy beczkowozie to jest zajebiśc.. prosta konstrukcja ,człek tak myśli dopóki działa  . Nie pamiętam czy to ta firma ,ale kiedyś zadzwoniłem z zapytaniem ile kosztuje wygłdzenie pompy dojarki . Z dobrych dziesięc lat nazad była to kwota 600 zł . Toczą elipsowo środek ,i ,,od czoła ''

Opublikowano (edytowane)

W dojarce łożyska uszczelniacz ,,padł'' ,zanim człek się dopatrzał . A w szambowozie ,,polikwidować'' wszelkie lewe powietrze co z zewnątrz łapie ,wszelkie zasuwy ,popękany wąż ,głębokośc pobrania ,no i oczywiście pochlipkę łatwiej wybierze niż kluchowatą gęstą mazię . A rypnąć mu 1000 obr ,niech ma 😉

Edytowane przez kizak
Opublikowano

kilka lat wstecz za regeneracjię pompy od dojarki płaciłem ponad 1000zł dokładnie nie pamiętam możliwe że i z 1500 tylko to załatwiał gość co serwisuje i dawał gdzieś do zakładu ...

Opublikowano

Ja kiedyś robiłem w Białymstoku na ul. kujawskiej bodajże i było ok zależy dużo od grubości jaką trzeba zeszlifować i jaką jest utwardzona. 

Opublikowano

Czy wprowadzającą wysłodki mokre można liczyć ze mleko wzrośnie czy bez szalenstw? Nigdy nie dawalem a w tym roku musze wprowadzic bo mało qq się wydaje że jest. W tym tygodniu maja mi przywiezc

Opublikowano (edytowane)

Tym po wycieleniu może coś wzrośnie. A w zasuszeniu wysłodków nie dawać .U mnie jak zawsze się kończyło, to trochę mleka spadło. Teraz mam zapas wytłoków i cały rok idzie do wozu. Krowy dostają około 10kg na szt 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano
14 godzin temu, RusiL napisał:

W Grajewie jest firma która zajmuje się takimi rzeczami. Mi i kilku znajomym robili pompy próżniowe od beczek i mogę polecić. https://tarko.com.pl/

Robili mi w tamtym roku pompe od dojarki 800 to wzięli 800zl. Mówił mi że biorą od wielkości pompy 

Opublikowano
Dnia 5.12.2022 o 17:09, radekz200 napisał:

Chłopaki nie oszczędzajcie na foli 🤬🤬🤬

67CF1A67-FFB1-42B3-82B1-5F58419CDC1C.jpeg

F8860D59-9A04-4A66-A54A-5565E5712EC2.jpeg

To ta srebrna na jednej stronie? Jeżeli tak to walą w **uja po całości. Folia trzaska i pęka jak chce, uznają reklamację, chcą wyceny strat, obiecują wypłaty a na koniec wal się i zostaje batalia po sądach. Kilka punktów w okolicy ją sprzedawało jak wyszedł smród z pękaniem to firma proponowała duży rabat na kolejne rolki za nie poruszanie tematu. 2-3 lata temu jak weszła na lokalny rynek to już nikt tego sprzedawać nie chce. 

Opublikowano
5 minut temu, MKrajes napisał:

To ta srebrna na jednej stronie? Jeżeli tak to walą w **uja po całości. Folia trzaska i pęka jak chce, uznają reklamację, chcą wyceny strat, obiecują wypłaty a na koniec wal się i zostaje batalia po sądach. Kilka punktów w okolicy ją sprzedawało jak wyszedł smród z pękaniem to firma proponowała duży rabat na kolejne rolki za nie poruszanie tematu. 2-3 lata temu jak weszła na lokalny rynek to już nikt tego sprzedawać nie chce. 

Tak to srebrno czarna, No trudno raz się człowiek oszukał, nigdy więcej