Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, michal_19 napisał:

Czym wspomóc gojenie takiej rany? Przez ostatni tydzień 2x dziennie rane odkażam i spryskuje alu sprayem ale wcale sie nie goi. 

P_20210218_182128.jpg

Ja stosuje na to zasypkę , puder jak kto woli nazywać i nawet ładnie to pomaga bo osusza i wtedy samo się już goi .

• Thanks 1
Opublikowano
Co to się dzieje,kilka pożarów w okolicy.... podejrzane....dwa tygodnie temu gm Andrzejewo niedaleko od tych hala z maszynami rolnymi firmy usługowej spolonela,4 mln strat i dziwnym trafem obu facetów nie było w domu...
Opublikowano
7 minut temu, DanielFarmer napisał:

Co to się dzieje,kilka pożarów w okolicy.... podejrzane....dwa tygodnie temu gm Andrzejewo niedaleko od tych hala z maszynami rolnymi firmy usługowej spolonela,4 mln strat i dziwnym trafem obu facetów nie było w domu...

Co sugerujesz , że ktoś jest i podpala specjalnie ? 

Opublikowano
3 minuty temu, damianzetor9540 napisał:

Może coś zluzuja widząc że jednak jakieś zainteresowanie tematem jest 

Opublikowano
Supersebusiek napisał:

7 minut temu, DanielFarmer napisał:

Co sugerujesz , że ktoś jest i podpala specjalnie ? 

No mam nadzieję że nie i się uspokoi to bo nie pamiętam takiego okresu z tyloma pożarami w okolicy

Opublikowano
2 minuty temu, DanielFarmer napisał:

No mam nadzieję że nie i się uspokoi to bo nie pamiętam takiego okresu z tyloma pożarami w okolicy

Powiem ci , że i dla mnie staje się to podejrzane  zwłaszcza w okolicy Łomży , może jest jakiś człowiek psychiczny i rajcuje go to , najbardziej dziwi mnie pożar tej obory w Wierzbowie , taki obiekt i od dachu się zaczęło palić , nie wiem z kąd tam ten ogień na tym dachu powstał , że aż tak to poszło .

Opublikowano
michal_19 napisał:

Czym wspomóc gojenie takiej rany? Przez ostatni tydzień 2x dziennie rane odkażam i spryskuje alu sprayem ale wcale sie nie goi. 

P_20210218_182128.jpg

Mąką ziemniaczaną lub skrobią rano i wieczorem i się zagoi, u mnie pomaga 👌

• Thanks 1
Opublikowano
31 minut temu, DanielFarmer napisał:

Wątpię, mi się wydaje że po prostu ludzie próbują radzić sobie z mrozami i przez to są  te pożary.

Z tego co słyszałem od kolegi to firma usługowa spod andrzejewa podgrzewała ciągniki i od tego się zajęło.

Opublikowano
1 minutę temu, Primula94 napisał:

Wątpię, mi się wydaje że po prostu ludzie próbują radzić sobie z mrozami i przez to są  te pożary.

Z tego co słyszałem od kolegi to firma usługowa spod andrzejewa podgrzewała ciągniki i od tego się zajęło.

W jaki sposób trzeba grzać ten ciągnik by się zapalił , chyba otwartym ogniem .

Opublikowano
Primula94 napisał:

31 minut temu, DanielFarmer napisał:

Taaa ? a byk artykuł że dwoma ciągnikami ojciec z synem odśnieżali a trzecim Kobieta wyjechała płonącym z tej hali i uratowała,więc plotki plotki rodzą się i efekt śnieżnej kuli Zara bd o ognisku albo UFO 🤦

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, DanielFarmer napisał:

Nieźle Was opierdoliłem ale że aż tak to zadziała to nie myślałem 😂

Jeśli przynajmniej część z tych zgłoszeń poszło z agrofoto to super. Bo rozmawiałem z paroma moimi znajomymi w moim wieku i wszyscy tylko ,,aha aha, a kupiłeś już nawozy?" 

Swoją drogą, fajnie że największy odgłos poszedł od rolników. Wspólna polityka rolna dotyczy przede wszystkim nas, byłoby bardzo ch* wo gdyby w takich konsultacjach brały udział głównie oderwane od rzeczywistości organizacje pozarządowe. Finansowane z niewiadomych źródeł, bezpośrednio działające na szkodę rolnikom i pośrednio zwykłym ludziom. 

Edytowane przez tumiwisizm
  • Like 3
Opublikowano

Jakieś słoneczka podkładali pod silnik.

Tak słyszałem, ale tego też nie wiem na pewno.

No to możliwe sam mam takie kiedyś w dojarce pare razy zapalaliśmy to na butli od gazu to normalnie jak dasz sporą dawkę gazu to żywy ogień z tego idzie .

Opublikowano

Od czegoś to się bierze. Dziwne że jak przyszły ostre mrozy to dookoła pożary.

A plotki to fakt , na temat obory w wierzbowie to słyszałem już 100 wersji.

A jakieś autentyczne przyczyny pożaru tej obory to znasz .

Opublikowano
tumiwisizm napisał:

12 minut temu, DanielFarmer napisał:

Nieźle Was opierdoliłem ale że aż tak to zadziała to nie myślałem 😂

Jeśli przynajmniej część z tych zgłoszeń poszło z agrofoto to super. Bo rozmawiałem z paroma moimi znajomymi w moim wieku i wszyscy tylko ,,aha aha, a kupiłeś już nawozy?" 

Swoją drogą, fajnie że największy odgłos poszedł od rolników. Wspólna polityka rolna dotyczy przede wszystkim nas, byłoby bardzo ch* wo gdyby w takich konsultacjach brały udział głównie oderwane od rzeczywistości organizacje pozarządowe. Finansowane z niewiadomych źródeł, bezpośrednio działające na szkodę rolnikom i pośrednio zwykłym ludziom. 

z artykułu wynika że nieco ponad 1000 zgłoszeń od rolników,z Af pewnie kilka i to wszystko.....a jakby tak przy następnych konsultacjach marzec -kwiecień cała społeczność agrofoto która trzyma zwierzęta się zmobilizowała ,jakieś fun page na FB itd i tak kilkaset zgłoszeń o te djp dała to wydźwięk jakiś by to miało.Choc myślę że to gadanie że wezmą te głosy pod uwagę jest raczej pod publiczkę a tam juz lobbyści zaplanowali odpowiedni kierunek tj karanie za produkcję i zlikwidowanie bezpieczeństwa żywnościowego kraju żeby mogli potem z nami zrobić co zechcą i za ile zechcą a wszyscy konsumenci za to zapłacą gdy nas wyhamują z produkcją

• Like 3
Opublikowano

Czym trzeba grzać ciągnik żeby pożar wywołać? Np nagrzewnicą olejową. Wystarczy że nie dopilnowali otoczenia wokół maszyny. Nawet jakiś głupi kot szukał ciepła i coś przewrócił na wylot. Przecież to moment. Wydmuch aż się świeci od temperatury. Sam zostawiałem w te mrozy nagrzewnicę na termostacie nastawioną w pomieszczeniu z dojarką. Niby nic tam nie ma prawa się zapalić ale komfortu psychicznego nie daje taką ognista zabawka