Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Ile wapna laduje wam wet przy odwapnieniu? Powiedzmy dwie butle czy laduje do oporu i slucha serducha? Bo u mnie jeden robi tak drugi tak

"Jeszcze trochę i się zmieści " - tych słów weta nie zapomnę. 😅 

Opublikowano
3 godziny temu, boo45 napisał:

jak dla mnie te karotenowe to strata pieniędzy....tańsza prostaglandyna zastrzyk i za 3 dni kryjesz ;)

Może 15lat temu zdawało to egzamin ale przy dzisiejszych wydajnosciach U mnie jeden pgf to szkoda kasy bo żadna już nawet nie reaguje tylko ovs na podwójnym pgf i najlepiej jeszcze z wkładką po tym widzę rezultat jeśli jakaś nie pokazuje rui A sam pgf zero reakcji.

Opublikowano

Witam  chciałem się zapytać bo kupiłem jałówke i daje jej kukurydzę ale ona nie je jak inne krowy tylko liże apetyt ma.  zauważyłem że tym językiem nie nasuwa sobie do pyska tylko na prostego liże miał ktoś taki przypadek

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, ChiquitaB napisał:

U was też tak buszują? Codziennie rano stała stołówka i zapewne śpią tu bo kółka wygrzebane w śniegu

20210214_070357.jpg

U mnie jest lepiej. Zamiast tego buszują wilki, a stada saren pozbijały się po 40 sztuk. Wszystkie pryzmy i wybieg mam non stop pod prądem

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
14 godzin temu, Leszy napisał:

Stosował ktoś może śrutę słonecznikową w żywieniu bydła mlecznego? Może ktoś napisać jaki to daje efekt i w jakiej cenie to kupował?

Tak,ale to naście lat wstecz i byłem  chyba ostatni  i jedyny co jeszcze brał,więc przestal ją sprowadzać,i od tej pory sluch o niej zaginął' .. ma sporo białka,jak i włókna . Kiedyś było to najtańsza bialkowa. Jak to teraz w cenie ?

• Thanks 1
Opublikowano

Parę lat temu na jakimś szkoleniu namawiali do tego aby bydło karmić, bo ma dodatkowe włókno mające dobrze wpływać na żwacz itp. czarowanie. Wtedy jednak nawet się tym nie interesowałem, a teraz te ceny rosną i rosną i myślę aby trochę obciąć koszty. 

Opublikowano

Od miesiąca użytkuję wóz paszowy i od tego czasu mam bardzo słabe parametry mleka (białko 3,04 i tłuszcz 4,03, wcześniej miałem białko przynajmniej 3,30 i tłuszcz 4,28). Wczoraj przyszedł SMS z mleczarni i mam mocznik 264. Wcześniej miałem mocznik 170. Do paszowózu wrzucam 500-600 kg trochę suchej sianokiszonki z traw i 300kg kiszonki z kukurydzy (plus śruta 21agrocentrum po 1-2 łopatki dla krów w laktacji) . Od 4 dni dolewam 10 litrów melasy rozwodnionej pół na pół  z wodą na 20 sztuk (w tym 7 zasuszonych), ale patrząc na wczorajszy SMS to efektów nie widać, przynajmniej na razie. Czy uważacie że trzeba dolać może więcej wody do paszowózu żeby melasa lepiej się wymieszała? Zastanawiam się czy poczekać jeszcze parę dni i zobaczyć, czy będzie lepszy efekt czy odrazu kupić suche wysłodki buraczane tofi i dać po kilogramie na sztukę? Co według was zrobić aby parametry wróciły do normy? 

Opublikowano
34 minuty temu, dominik1703 napisał:

Od miesiąca użytkuję wóz paszowy i od tego czasu mam bardzo słabe parametry mleka (białko 3,04 i tłuszcz 4,03, wcześniej miałem białko przynajmniej 3,30 i tłuszcz 4,28). Wczoraj przyszedł SMS z mleczarni i mam mocznik 264. Wcześniej miałem mocznik 170. Do paszowózu wrzucam 500-600 kg trochę suchej sianokiszonki z traw i 300kg kiszonki z kukurydzy (plus śruta 21agrocentrum po 1-2 łopatki dla krów w laktacji) . Od 4 dni dolewam 10 litrów melasy rozwodnionej pół na pół  z wodą na 20 sztuk (w tym 7 zasuszonych), ale patrząc na wczorajszy SMS to efektów nie widać, przynajmniej na razie. Czy uważacie że trzeba dolać może więcej wody do paszowózu żeby melasa lepiej się wymieszała? Zastanawiam się czy poczekać jeszcze parę dni i zobaczyć, czy będzie lepszy efekt czy odrazu kupić suche wysłodki buraczane tofi i dać po kilogramie na sztukę? Co według was zrobić aby parametry wróciły do normy? 

No dobra ale może wydajność wzrosła?

Opublikowano
Dodi napisał:

To jaki macie udział kukurydzy względem sianokiszonki w waszych tmr ach? 

750kg sianokiszonki 33% suchej masy i 1500kg kukurydza parametrów jeszcze nie znam ale przypuszczam że podobnie dopiero w tygodniu pojechała do zbadania

Opublikowano
12 minut temu, Mateusz1q napisał:

No dobra ale może wydajność wzrosła?

Po ok. 1 litr dziennie. Wsumie to nie mam dużo sztuk w szczycie laktacji.

Opublikowano
4 godziny temu, komizmo napisał:

Piszesz o double ovsynch? W ilu procentach ci się sprawdza?

Chyba chodzi mu o to ze daje gnrh za tydzień pgf następnego dnia znowu pgf następnego gnrh i za 16-22h krycie. Przynajmniej ja tak robie czasami i faktycznie jest skuteczniej.

Opublikowano

Chciałbym poruszyć temat haraczu branego przez kierowców. U mnie za 5000l miesięcznie - 100zł, jak to wygląda u Was? Ciekawi mnie, czy w każdej mleczarni są takie jaja, bo nie mam zamiaru nikomu nic płacić... Przecież ci kierowcy z haraczu sobie 5 dodatkowych pensji uzbierają jak nie lepiej...

• Haha 1
Opublikowano

Ja podaje akurat ovarelin . Dam pgf i krycie to U mnie skuteczność taka że wogole już zrezygnowałem.Zwykly ovsynch tak około 40-50%. A ovsynch na podwójnym pgf plus CIDR to około 80%  . Ja podaje 2 x 2cm . 

Opublikowano (edytowane)

@komodo

A bez wkladki jak oceniasz skutecznosc? W sensie OVSYNCH i OVSYNCH na podwojnym pgf. 

Glownie na tej opinii mi zalezy, jak jest zdecydowana poprawa to bede testowal.

U mnie na OVSYNCH idzie normalnie 3ml jednorazowo, wiec 2x 2ml duzo nie zmieni, ale moze klucz jest w podaniu go dwa razy dzien po dniu.

Wkladki testowalem kilka razy i chyba akurat zadna nie zlapala, ale to bez PGF. Z twoim systemem pierwszy raz sie spotykam. 80% to juz jest duzo.

Edytowane przez asus921