Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja mam rolstal zgarniacz i mega zadowolony jestem. U mnie od 5 do 22 chodzi co 2 godz. I odrazu mówię ze między bajki mozna sobie wsadzić to ze lina wytrzyma z 6 lat bez wymiany, moze jak dwa razy dziennie by chodzil. U mnie 1.5 roku i wymiana byla, plus taki ze tania jak barszcz i dobrze mieć w zapasie. 

Właśnie w środę rozwoziłem po polach osad z oczyszczalni. U mnie mokry wozili tzn struktura jak gąbka. Szlo 18t na hektar. Fajnie uzupelnia siarkę i magnez i inne składniki które z nawozami w małych ilościach sie wprowadza. Teoretycznie pod qq mozna troche soli podsypać i nic wiecej 

Opublikowano

jak z ceną tego osadu ? znajomy płacił po 250 zł ale wiem żę oczyszczalnie niektóre dopłacają też za odbiór chyba było też 250 no i miał problem to rozrzucić bo dość ciezkie i rozrzutnik nie chciał ciągnąć 

Opublikowano

Niektóre osady są nielegalne w okolicy była afera kilka lat temu to niby przez trzy lata pole było wyłączone z użytku bo jakaś bakteria była. Kiedyś miałem kukurydzę i typa po czymś takim przywieźli to łódką rozrzutnikiem nie dał rady bo takie klejkie to było to przepchał turem i jako tako zaorał ale jak siałem to koła wpadały jak w torf a ciągnik walił przez tydzień po umyciu;)

Opublikowano
5 godzin temu, AndrzejMikulewicz napisał(a):

Siać jeszcze LUCERNE czy już odpuścić wilgoci jest u mnie w opór. 

Ryzyko trochę w tym terminie Chyba że będzie ciepły październik to może by się udało ale jak to październik poranne mrozy mogą się już pojawiać 

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, MKrajes napisał(a):

Co ty pier.... o jakiś wczasach itp. przy robotach też jest pracy. Kolega 2 lata na robotach 2x lely astronaut a5 stado ok 100 sztuk. Zachwytu nie ma. Dziennie 2-2,5h tak samo na oborze spędza, często jak robota w polu to musi rzucać i jechać bo jakiś alarm awaria itp. a jeden nie wyrabia. sam jeszcze w tamtym roku byłem gotowy podpisywać umowę na roboty ale im więcej się jeździ, ogląda rozmawia to cały zachwyt powoli przechodzi. Roboty mają wiele zalet ale ci co opowiadają jak można do obory nie zaglądać to niech się pukną w głowę. Robot zmienia tylko organizację pracy 

Chłopaki czy hala czy roboty krowy to nie świnie tu trzeba tego pilnować i koniec , też ostatnio pojeździłem po oborach lely to jakoś ludzie zadowoleni , z hal to raczej delaval jak już bo byłem na gea to strasznie aparaty spadają , a byłem na dojeniu na delaval ich najnowsza hala to tam nic nie spada i bardzo szybko się krowy doją tam zrobili jakieś zmienne podciśnienie doju w zależności od szybkości oddawanego mleka hala była 2x16 , 3 osoby doiły to powiem wam że nuda tam może jedna osoba od biedy to obsłużyć . A rozmawiałem ostatnio z Panem co ma 3 lely a 4 to powiedział , że do hali nie wróci ale minusy też to ma jeden to jałówki to nie raz trzeba w dwie osoby w nim doić , i najlepiej jakby ktoś miał nad tym piecze 24 na dobę nie chodzi o to żeby z nim siedzieć ale jak przyjdzie alarm to żeby przyjść zobaczyć co się dzieje , a no i mówił żeby to serwisować regularnie tak jak oni zalecają wtedy nie ma za bardzo tych awarii i chodzi ok .

Edytowane przez Supersebusiek
Opublikowano
6 godzin temu, AndrzejMikulewicz napisał(a):

Siać jeszcze LUCERNE czy już odpuścić wilgoci jest u mnie w opór. 

patrząc  na prognozy i wilgoć to na spokojnie można wsiać 

• Thanks 1
Opublikowano

U mnie osad 1zl za tonę. Wożą kontenerami 10t na kontenerze. Zanim ci dadzą to próbki gleby sa pobierane przez nich. Dostajesz tez badanie osadu który w danym czasie wożą, wiadomo nie moze on przekraczać jakichś ilości metali ciężkich czy jakoś tak. U nas ten osad albo woza suszony albo w formie takiej papki, to tak jak mega przerobiony obornik, super to sie rozrzuca 

Opublikowano

U mnie musisz wziąć mapki z powiatu idziesz z tym do oczyszczalni składasz wniosek, wyliczają ile dostaniesz i zapisujesz się w kolejke, która trwa kilka lat. Do 20km od miasta masz za darmo, później coś za transport dopłacasz. Osad jest za darmo.

Opublikowano
12 godzin temu, ChiquitaB napisał(a):

U mnie osad 1zl za tonę. Wożą kontenerami 10t na kontenerze. Zanim ci dadzą to próbki gleby sa pobierane przez nich. Dostajesz tez badanie osadu który w danym czasie wożą, wiadomo nie moze on przekraczać jakichś ilości metali ciężkich czy jakoś tak. U nas ten osad albo woza suszony albo w formie takiej papki, to tak jak mega przerobiony obornik, super to sie rozrzuca 

To gnojowicę sprzedajesz i kupujesz ten syf? Jaki w tym sens?

Opublikowano

Wzbogacić w całą tablicę Mendelejewa syfu różnego rodzaju?

Pomyśl tylko, dlaczego oni robią te badania przed rozlewaniem... 

I mają jakieś widełki szkodliwych składników, po przekroczeniu których już nie pozwolą.

Czyli jednak nie jest to takie cukierkowe i syf w tym jest...

Opublikowano (edytowane)

Idąc dalej rokiem twojego myślenia to najlepiej nic nie dawać bo wszystko jest w jakimś stopniu szkodliwe i nawóz i obornik i gnojowica itd.

Że wszystkim trzeba mieć umiar i to się tyczy nie tylko ziemi , alkohol jest szkodliwy , ale w odpowiedniej ilości jest lekarstwem .

Edytowane przez robert1226
Opublikowano

Z tym niedawaniem to troche prawdy w tym jest. 

Komercjalizm i konsumpcjonizm góruje nad zdrowym rozsądkiem. 

Ludzie sami sobie gotują taki los. Produkują syf, jedzą syf i umierają szybko i w męczarniach. 

Opublikowano

Po ile liczyć za kiszonkę z kuku z pryzmy? Chcę wyczyścić silos, a sąsiadowi się skończyła

250zł/tonę będzie OK?

Opublikowano

Tyle ile ktoś chce zapłacić. Za słabsze pole po 300, za lepsze 500 a na działki które przylegają do gospodarstwa i można wypuścić sobie krowy czy jałówki i mieć wszystko na oku lub ustawiać belki czy zrobić pryzmy to 1000, 1500 a i znam przypadek że 2000 zł gość płaci bo ma wygodę 

• Like 1