Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, artek27 napisał(a):

Jak krowy pobieraja siano z łąk torfowych? Nigdy takiego siana a teraz mam okazję kupić.

Nie rób tego 🤦 mogą nie chcieć na nie spojrzeć ...albo najwyżej belką na próbę weź i mleka się po tym nie spodziewaj 🙋‍♂️

• Thanks 1
Opublikowano

Mamy z półtorej ha takiej torfowej łąki, to jak jeszcze trzymaliśmy bydło, to porażka pasza z tego. Jeszcze po skoszeniu, jak poszły na wypas, to coś tam swiezej trawy poskubaly, ale siano/sianokiszonka porażka. Najczęściej w ogóle nie chciały tego jeść, zwłaszcza jak dostawały oprócz tego coś "normalnego". Żadne mieszanie itd nic nie dawało - przebrały sobie, dobre zjadły, a to z tych łąk pod nogi i trzeba było później i tak wszystko wywiezc na płytę. Najczęściej to się dla byków bardziej dawało - chętniej to jadly

Opublikowano

Aż dziwne że u nas ci najbardziej zawzięci mają wydajności ponad 10 tys z lak torfowych. 8-8.5 tys osiąga się bez większego problemu. Najważniejsze podsiac nawozami jak się należy, zrobić jakąś wsiewke z życic i koniczyny i ściąć w odpowiednim terminie.

• Like 3
Opublikowano
25 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Aż dziwne że u nas ci najbardziej zawzięci mają wydajności ponad 10 tys z lak torfowych. 8-8.5 tys osiąga się bez większego problemu. Najważniejsze podsiac nawozami jak się należy, zrobić jakąś wsiewke z życic i koniczyny i ściąć w odpowiednim terminie.

Ktoś kto robi belki na sprzedaż nie robi tego tak jak napisałeś....kosi późno i nawozu mało daje przez to napisałem by wzią belkę na spróbowanie ...mam i ja trochę ponad hektar torfu i jak zbiera się młode i zmieszane z resztą to jeszcze jako tako...

• Haha 1
Opublikowano

Najlepsze to swoje siano trawa pół na pół z lucerną bo kupne to przeważnie handlarze takie wożą co z tego nie ma mleka 🤨

Opublikowano
50 minut temu, Michal2399 napisał(a):

Najlepsze to swoje siano trawa pół na pół z lucerną bo kupne to przeważnie handlarze takie wożą co z tego nie ma mleka 🤨

najlepsze to ja dostanie deszczu ,co z tego że masz ,,furę'' ,jak nie ma paliwa ,ani drogi dojechać .  Popierdo... o trawach to można było przed 2015 r u nas . Wtedy były ,a teraz bywają 

Dostałem rangę współpracownik , czyżbym nowy ,,Bolek "' ?

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja mam czesc łąk torfowych i generalnie nie widzę różnicy czy z pryzmy czy balota. Zjedzą wszystko normalnie. 

Pasza się składa z qq, wyslodkow i siana. 

Generalnie u mnie taki kompleks jest ze 100ha takich łąk. S

Podobno za komuny wygrały jakiś konkurs na najlepsze łąki w województw czy coś takiego. 

Generalnie ja nie narzekam ale może torf torfowi nierówny 

Opublikowano (edytowane)

Rozbierz i zobacz często się zdarza że wciągnie jakiś syf i łopatki  się zakleja i nie pracują jak trzeba wystarczy wymyć wyczyścić , ewentualnie zawór powietrza też wyczyść 

Edytowane przez Matmen
Opublikowano
3 godziny temu, plati napisał(a):

Ja mam czesc łąk torfowych i generalnie nie widzę różnicy czy z pryzmy czy balota. Zjedzą wszystko normalnie. 

Pasza się składa z qq, wyslodkow i siana. 

Generalnie u mnie taki kompleks jest ze 100ha takich łąk. S

Podobno za komuny wygrały jakiś konkurs na najlepsze łąki w województw czy coś takiego. 

Generalnie ja nie narzekam ale może torf torfowi nierówny 

Znasz inne słowo poza "generalnie"?

Opublikowano

Możesz spróbować nalać trochę ropy przez tłumik. U mnie raz to pomogło, a sytuacja była podbramkowa. 

Spróbuj też zobaczyć czy jak podasz większą ilosci oleju to  ciśnienie wzrośnie . 

48 minut temu, Vee napisał(a):

Znasz inne słowo poza "generalnie"?

Generalnie znam, generalnie mogę znać więcej słów niż Ty ale nie jest to rozprawa doktorska czy wykład na rozpoczęcie V roku polonistyki na UJ. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Dokładnie. Wystarczy zadbać.

Widziałeś chyba u mnie co na torfie można zbierać 

Opublikowano
3 godziny temu, plati napisał(a):

Możesz spróbować nalać trochę ropy przez tłumik. U mnie raz to pomogło, a sytuacja była podbramkowa. 

Spróbuj też zobaczyć czy jak podasz większą ilosci oleju to  ciśnienie wzrośnie . 

Generalnie znam, generalnie mogę znać więcej słów niż Ty ale nie jest to rozprawa doktorska czy wykład na rozpoczęcie V roku polonistyki na UJ. 

Możesz też całkiem odkręcić tłumik i odolejacz tam też może być problem 

• Thanks 1
Opublikowano

dokładnie koniczyna lubi rosnąć na torfie ale tylko 3 lata 😛 mi się w tym roku udało przeorać i odpowiednim momencie zasiać to była najlepsza łąka pod względem wydajności bel, kolega spóźnił się siewem tylko o 2 dni i przez cały sezon zebrał 3 bele z hektara

IMG_5815.jpeg

• Like 2
Opublikowano

Dałem dawkę oleju większa i bylo całkiem dobrze. Jutro się rozkręci może tylko jakis brud podszedł a jak nie to łopatki trzeba zakupić. Na zegarze pokazywało idealnie środek raz tylko spadło na 4 i później podczas przełączania wróciło na środek 

Opublikowano

Więcej oleju sprawia, że się lepiej uszczelnia dlatego wzrasta podciśnienie. 

A jaki to model pompy?

Ja robiłem swoją w Grajewie. Mogę polecić, firma Tarko. 

Dobrze mieć zapasowa na podmianę, bo jak siadzie z zaskoczenia to kaplica...

• Like 1