Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mam pojęcia. To była standardowa kontrol z weterynarii, z 6 lat ich nie było u nas. Wzięli próbki i wyszło z nich to. Cała nadzieja, że to w tych granulkach coś było. Sami chcieli żeby dać próbki jej 

Opublikowano

Ciekawe, przyszli raz na 6 lat i od razu jakieś dziwne antybiotyki w próbce. No zastanówcie się jak to wygląda . Nikogo nie oczerniam  broń boże. Ale absurdalnie to wygląda. Daj mleko może jeszcze komuś z zewnątrz do sprawdzenia 

• Like 1
Opublikowano

Coś na podobe wykrycia antybiotyku u jednego dostawcy. A pech chciał że syn i ojciec oddawali z jednego zbiornika na dwa numery gospodarstw w tym samym czasie. To się młody wybronił. Inaczej kara za utylizację i inne koszta. To jest dopiero chore. Na kogo trafi na tego bęc 

• Like 1
Opublikowano

Ale to chyba nie mleczarnia tylko już weterynaria działa. Zawieź ,czy wyślij próbki w inne miejsca  zbiorcze jak i np od pojedynczej sztuki dziwne to bardzo i cholera wie czy je ma tego w jakiś drożdżach czy premixe

Opublikowano

Ja tam zawsze badam mleko w mleczarni czy to zasuszenie czy jak na zapaleniu kowie się podaje antybiotyk . Bo niby karencja krótka a w badaniach wychodzą cyrki.

Jeszcze nie słyszałem żeby w paszy antybiotyki wyszły chyba że masz jakiegoś dobrego sąsiada co ci podrzucił 🤷🤷🤷

Opublikowano
1 godzinę temu, greg1985 napisał:

Ja tam zawsze badam mleko w mleczarni czy to zasuszenie czy jak na zapaleniu kowie się podaje antybiotyk . Bo niby karencja krótka a w badaniach wychodzą cyrki.

Jeszcze nie słyszałem żeby w paszy antybiotyki wyszły chyba że masz jakiegoś dobrego sąsiada co ci podrzucił 🤷🤷🤷

Ale to nie do końca chodzi o antybiotyk bo to co wyszło czyli nitrofurany są już z 20 lat zakazane do leczenia krow. Ale wyjdą w mleku jeśli były zastosowane jako produkt do konserwacji paszy czy tam inne tematy, ja bym obstawiał na te granulki. Mało to ostatnio informacji o zatrzymanych produktach od sąsiadów ze względu na przekroczone normy mykotoksyn itd? W ogóle to jakaś duża firma czy mniejsza? Może tylko nie pisz nazwy firmy póki nie ma pewności żeby nie obrzucać gównem albo nie dostać jakiegoś pozwu za zniesławienie bez potrzeby.

Opublikowano
16 minut temu, tumiwisizm napisał:

Ale to nie do końca chodzi o antybiotyk bo to co wyszło czyli nitrofurany są już z 20 lat zakazane do leczenia krow. Ale wyjdą w mleku jeśli były zastosowane jako produkt do konserwacji paszy czy tam inne tematy, ja bym obstawiał na te granulki. Mało to ostatnio informacji o zatrzymanych produktach od sąsiadów ze względu na przekroczone normy mykotoksyn itd? W ogóle to jakaś duża firma czy mniejsza? Może tylko nie pisz nazwy firmy póki nie ma pewności żeby nie obrzucać gównem albo nie dostać jakiegoś pozwu za zniesławienie bez potrzeby.

Dokładnie jest tak jak mówisz

Dam znać w środę bo to rodzice gospodarzą a dopiero w środę wrócę 

Opublikowano

Planuje kupić beli kiszonki z kukurydzy bo braknie mi kichy gdzieś na dwa miechy. Ktoś praktykował karmił? Martwi mnie że to ziarnówka. Skrobia 39-42%. Nie będzie problemów z pobieraniem? Belki dość lekkie do 850 kg więc materiał mocno suchy raczej i się zastanawiam jak to w balocie wygląda czy się nie psuje.

Opublikowano
greg1985 napisał:

Jeśli w paszy będzie pleśń lub jakieś inne grzyby to może wyjść antybiotyk.

Troker1979 napisał:

Planuje kupić beli kiszonki z kukurydzy bo braknie mi kichy gdzieś na dwa miechy. Ktoś praktykował karmił? Martwi mnie że to ziarnówka. Skrobia 39-42%. Nie będzie problemów z pobieraniem? Belki dość lekkie do 850 kg więc materiał mocno suchy raczej i się zastanawiam jak to w balocie wygląda czy się nie psuje.

Ja stosuję kilka lat, z pobieraniem nie ma problemu ale przy wolnym spadaniu psuje się.

Opublikowano

Też będę bele kupował z kukurydzy, wysłodki mnie denerwują, moczyć je wskazane a i bardziej zakwaszają krowy niż kukurydza. Może za rok w końcu wystarczy bo do tej pory max do końca lipca, a co roku areał kukurydzy zwiększam. Teraz rok lepszy na kuku i znowu 0,5ha więcej niż rok wcześniej. Na średnio 22 krowy już ponad 7ha kuku i ciągle mało...

Opublikowano

Myślę że na 25 krów to pójdzie belka na 1,5 dnia. Drogi gips ale i tak trzeba kupować na czas braku kukurydzy wysłodki tofi lub kiszone ziarno kukurydzy lub to i to. Trochę taniej ale i tak problem z wysokim mocznikiem przy wypasie i krowy przez ten okres się rozkalibrowują(wątroba, rozród). A tak to i tyle trawy nie zjedzą a po wcześniejszej posusze słabo pastwiska wyglądają.

• Like 1
Opublikowano

Pytanie do tych doświadczonych, cyklop chyba problem leży w rozdzielaczu. Chwytak w jedna stronę idzie elegancko a w drugą powoli bez siły. Jak zamienię węże to w odwrotna sytuacja. Silownik jest ok, węże nie zapchane.

Opublikowano

A rozbierał ktoś takie rzeczy sam? Czy ciężka sprawa? Bo kiedyś musi być ten pierwszy raz a lepiej jak się podpyta kogoś co robił już. Zauważyłem że jak używam środkowej sekcji rozdzielacza to ta ostatnia co wolno idzie przyspiesza

Opublikowano
KoneserOporu napisał:

Może za rok w końcu wystarczy bo do tej pory max do końca lipca, a co roku areał kukurydzy zwiększam. Teraz rok lepszy na kuku i znowu 0,5ha więcej niż rok wcześniej. Na średnio 22 krowy już ponad 7ha kuku i ciągle mało...

Od 10 lat sieję z zapasem, aby i w razie nieurodzaju wystarczyło. Kosi się tyle, ile potrzeba na kiszonkę, reszta zostaje na i tak potrzebne ziarno

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, slawek74 napisał:

na 25 to niemal idealnie to 850... zależnie od wolgotności 30 do 35kg na sztukę powinno iść

Dając taką prawidłową dawkę to wychodzi za samą kukurydzę przy cenie 300 zł za belkę 9 tyś na miesiąc, grubo :ph34r:

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

A rozbierał ktoś takie rzeczy sam? Czy ciężka sprawa? Bo kiedyś musi być ten pierwszy raz a lepiej jak się podpyta kogoś co robił już. Zauważyłem że jak używam środkowej sekcji rozdzielacza to ta ostatnia co wolno idzie przyspiesza

Rozdzielacz prosty jak budowa cepa. Rozbierz wyczyść i obejrzyj czy nie ma śladów zużycia, jak nie to składaj na nowych uszczelkach (tylko dobieraj z katalogu bo jak będą nie takie to po skręceniu będą się blokować dźwignie). Jak nie pomoże to kup rozdzielacz 5 sekcji z 2 dzojstikami i jedna wajchą na podpory, wywalić te 2 co są oraz dzielnik strumienia oleju zamontować jeden nowy i cieszyć się robota jak w koparce😉

Opublikowano
1 godzinę temu, KoneserOporu napisał:

Dając taką prawidłową dawkę to wychodzi za samą kukurydzę przy cenie 300 zł za belkę 9 tyś na miesiąc, grubo :ph34r:

25 kg starczy na przebiedowanie przy dobrej skrobi to nawet nie biedowanie jak mocna energetycznie treściwa.

Opublikowano

Co wy wiecie o biedowaniu. Od tamtego roku idzie po 10-12 kg kiszonki na głowę. W zimę poratowalem się trochę wyslodkami w ilości 6-7 kg na głowę. No i do tego dorzucam jakieś 1,2-1,4 kg mielonego suchego ziarna kukurydzy. Reszta paszowozu to sianokiszonka. Takie rarytasy u mnie mają krowy. No ale pogody sobie nie można zamówić. I 17 ha kukurydzy z tamtego roku  wystarczy mi na 8-9 miesięcy. W sumie to jeszcze na miesiąc może poltora wystarczy i będą miały przerwę do momentu aż kolejna pryzma zakisnie.