Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Supersebusiek napisał:

U mnie był na jesieni taki przypadek , pierwsze co to wywalić tą krowę na podwórko , nic jej nie będzie na piach nawalić słomy i ok , dwa zbadać krew bo dajesz wapno , a może już jest go za dużo i wypłukujesz fosfor którego jej brakuje , jak krowa stoi i jeszcze sama wstawała to nie jest z nią źle , moja w ogóle nie chciała stać jak podnosiliśmy , i tak tydzień doiliśmy na leżąco aż sama wstała , jednego dnia stała 5 minut , drugiego pół godziny ale iść nie dała rady , w końcu wstała , wziąłem ją na sznurek  i zaprowadziłem na głęboką ściółkę  do obory i tam postała może ze 3 tygodnie i ok .

Podziwiam Was za tą wytrwałość. Nerw mnie pierdyknął i już jej nie ma. Akurat byli w pobliżu Ci od uboju z konieczności. Myślę że te pakowanie wapna spowodowało wypłukanie fosforu tak jak Piszesz. Po podaniu rano kolejnych dwóch butelek za 5 godzin już nie stała po podniesieniu.

Akurat mam taką serię na nieszczęścia, wypadki i porażki w oborze. Takie fatum. Jeszcze ze 3-4 wyjazdy i ze dwa lata będzie spokój. Matka mówi że to dlatego że do kościoła nie chodzę. Mam kilka jałówek wysokocielnych o które martwiłem się że nie znajdę dla nich miejsca. Ale jak zwykle los okazał się "łaskawy".

Może Pomożecie w kolejnej biedzie z serii która trwa(wrzucałem zdjęcia ćwiartki po wybuchu, teraz kolejna przytarła zwieracz, cdn...).

Jałówka ponad 2 -3 tygodnie po wycieleniu. Oczyściła się niby ładnie ale chyba coś zostało bo śmierdzi. Zrobił wet płukankę bezkarencyjną i eficur poszedł-butelka. Pochwa trochę porwana po wycieleniu. Krowa dalej gorączkuje, słabo je, mleko koło 20 l na udój(je chyba lepiej jak nie widzę i na glicerynie żyje bo kukurydzy prawie  nie je). Daje codziennie vetaprofen przeciwzapalny i przeciw gorączkowy. Jak zbije temperaturę to lepiej pobiera ale to nie działa 24 h. Zmieniłem antybiotyk na penstrep i po dwóch dawkach 25 ml dalej gorączka 40+ jak przeciwgorączkowy puszcza.Zmienić antybiotyk? Płukanka z tetrakcyliną(miesiąc  karencji)?

Opublikowano

Można było szybko krew zbadać. Fosfor również powoduje zalegania nawet w późniejszych momentach laktacji objawy bardzo podobne do niedoborów wapnia. 

U mnie ta krowa co pisałem 2 dni temu ( czarny kał, nie jadła i 70 dni do porodu) krew zbadana i wyszło że problemy z wątrobą dostała leki i bardzo szybko wróciła do normalności. 

Zwróciliscie uwagę że przy wachaniach ciśnienia i gwałtownych zmianach pogody macie więcej problemów z krowami? 🤔

Opublikowano

Ja podaję na trzy tygodnie  przed wycieleniem premiks z gorzkimi solami już tak się  krowa nie odwapnia po wycieleniu  zauważyłem że teraz jest dużo lepiej i jak mieszamy pasze  w mieszalniku  to dodajemy jedno wodny fosfur bo też mieliśmy sporo przypadków po wycieleniu z nie doborami fosforu u krów I jak mamy z jakąś krową po wycieleniu  z problemi to odrazu jest odawana krew do badania 

Opublikowano

Witam ja z pytaniem czy ma ktoś z was może hale udojową zwaną motylem? Bo ciekawi mnie jak to wygląda a nie idzie nigdzie w Internecie znaleźć żadnego zdjęcia filmu czy nawet schematu pokazującego dobrze ten typ hali 

Opublikowano
19 godzin temu, semos napisał:

poleci ktoś jakieś dobre witaminy z beta-karotenem ?

Ja biorę te https://mlynpodlaski.pl/carovit-5kg-wsparcie-rui,86,271.html 7000mg

16 godzin temu, mx_racer napisał:

ja podnoszę już miesiąc jedną ale ona ma problemy z nogami i nie wiadomo co z nią zrobic bo zdrowa jest poza tym że sama nie wstaje tylko trzeba lekko za dupę podniesc. ubijać z konieczności szkoda a sprzedać jako stojąca też może nie przejść. może jakby dał ją na głeboką sciółke to by jej się polepszyło ale wtedy nie ma jak doic i już nie mam pomysłow co z nią zrobić

A nie masz konwi? Długi przewód powietrzny i można doić

Opublikowano

konwie mam ale w oborze na krowy są tylko stanowiska nie mam klatek i żadnego miejsca gdzie można by ją upchnąc musiałbym ją dać do jałownika albo do stodoły a to trzeba by było z 30 metrów przewodu wtedy 😆

Opublikowano
13 godzin temu, Supersebusiek napisał:

Daj tetracyklinę i do tego przeciwzapalne codziennie i powinno puścić , do tego fatroksyminą wypłukać i też tak co 3 dni dwa razy jej zrobić .

Rozumiem że antybiotyk z tetrakcyliną domięśniowo np oxytet a płukanka bezkarencyjna fatroksymina? Taka poszła z 5-6 dni temu. Powtarzać ją? Co 3 dni?

Opublikowano

Jak krowa poszła wczoraj jako ubój z konieczności w gospodarstwie to czy mogę zarejestrować na nią  jej cielaka?

A i jak się pozbyć tej krowy z ewidencji? Zwykłe wybycie na ubojnie, rzeźnie czy jakaś specjalna zakładka ubój z konieczności czy coś podobnego.

Opublikowano
mx_racer napisał:

konwie mam ale w oborze na krowy są tylko stanowiska nie mam klatek i żadnego miejsca gdzie można by ją upchnąc musiałbym ją dać do jałownika albo do stodoły a to trzeba by było z 30 metrów przewodu wtedy 😆

co to jest 30m przewodu 🤦 sąsiad kilka sztuk tak doi...

Troker1979 napisał:

13 godzin temu, Supersebusiek napisał:

Daj tetracyklinę i do tego przeciwzapalne codziennie i powinno puścić , do tego fatroksyminą wypłukać i też tak co 3 dni dwa razy jej zrobić .

Rozumiem że antybiotyk z tetrakcyliną domięśniowo np oxytet a płukanka bezkarencyjna fatroksymina? Taka poszła z 5-6 dni temu. Powtarzać ją? Co 3 dni?

są takie bolusy z owera metrisept pomagają na oczyszczanie macicy

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Troker1979 napisał:

Jak krowa poszła wczoraj jako ubój z konieczności w gospodarstwie to czy mogę zarejestrować na nią  jej cielaka?

A i jak się pozbyć tej krowy z ewidencji? Zwykłe wybycie na ubojnie, rzeźnie czy jakaś specjalna zakładka ubój z konieczności czy coś podobnego.

Jak ubój z konieczności to jest specjalna zakładka, niech cię ręka boska broni na nią cielaka rejestrować. 

• Thanks 3
Opublikowano

Kolega dobrze ci radzi. Jak zarejestrujesz cielaka a za chwilę krowa poszła na ubój to będziesz miał duuuzy problem. Musi minąć chyba minimum  10 dni. Po co sobie zwalać kontrolę na głowę i się tłumaczyć. Albo płacić kary 

• Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, Troker1979 napisał:

Tak domięśniowo , a płukankę tak co 3- 4 dni zrób jej ze 3 razy żeby to się oczyściło możesz podzielić tą płukankę na pół żeby macicy nie powiększać za mocno .

• Thanks 1