Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, leszek1000 napisał:

Proponuje zbadać przed samym porodem lub po porodzie poziom wapnia, fosforu i magnezu. Nie każde zaleganie jest winą niedoboru wapnia. U mnie, jednego roku zaczeły zalegać przed porodem, przyczyną był niedobór fosforu. 

Czy po porodzie dajesz jakieś wapno lub fosfor, czy dopiero jak zacznie zalegać ? 

Ta już nie wstała po tym jak wypluła cielaka. Po porodzie daje wapno w kroplówce takim podejrzanym, podtuczonym.

Dostała Tetanusan 24% pół butelki dożylnie pół w skórę w czasie rozłożonym na kilka godzin. Tam jest oprócz wapna magnez i fosfor jak się nie mylę.

Czym Uzupełniacie fosfor, potas, magnez? Teraz jeszcze można zbadać krew czy za późno?

Edytowane przez Troker1979
Opublikowano

Jeśli problem jest z fosforem można to zauważyć też po tym, że krowy "puszczają" mleko. Jeśli się widzi rano mleko pod krową, to warto jej dostarczyć fosforu. On odpowiada min za napięcie mięśni 

• Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, Troker1979 napisał:

Ta już nie wstała po tym jak wypluła cielaka. Po porodzie daje wapno w kroplówce takim podejrzanym, podtuczonym.

Dostała Tetanusan 24% pół butelki dożylnie pół w skórę w czasie rozłożonym na kilka godzin. Tam jest oprócz wapna magnez i fosfor jak się nie mylę.

Czym Uzupełniacie fosfor, potas, magnez? Teraz jeszcze można zbadać krew czy za późno?

Nawet powinieneś zabadac tą krew. Może być tak że jej uzupełniasz a to i tak ucieka. 

Te z niedoborami wapna to wstają przy weterynarzu a te z niedoborami fosforu i magnezu to już cięższy temat. Ale jak piszesz ze stoi jak postawisz to powinna się ogarnąć. Tego bolusa jej wrzuc jak wet ma. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

Tetanusan 24 się nie nadaje . Teraz to się daje powoli całą butelkę tetanusan 50 do żyly chyba że zacznie nią rzucać to wtedy resztę pod skórę . Tet 24 i jeszcze połowa do żyły to całe nic to jak 125 50 do żyły to i nie dziwię się że nie chce wstać . Dobrze jest w między czasie dać z fosforem coś do żyły . Mam to w 250 butelkach ale zapomniałem . Dobrze dać ta 250 z fosforem i 350 tet 50 jednocześnie 

Opublikowano
Troker1979 napisał:

Kuźwa drugie zaleganie w tym roku i pacjętka chyba pojedzie. Po ocieleniu już nie wstała. Przez dobę dostała 7 butelek wapna na raty w tym te jedne z magnezem(pół dożylnie pół w skórę) do tego 0,6 l wapna do pyska. Co to kuźwa za leki. Kiedyś prawie każde zaleganie po przyjeździe weta kończyło się krówka przy nim jeszcze wstawała. Mieli do dyspozycji antiparen. Nie wiem co w tym było oprócz wapna ale działało szybko.

Krowę jak podniosę za biodra stoi, chwieje się  lekko trzęsie ale stoi ze dwie  godziny nawet. Je i pije. Mleko rośnie. Nie wiem czy jest sens siebie i ją jeszcze męczyć. Krowa to skomplikowane stworzenie. Do porodu ok. Cielaczek z d*py wyskoczy i paraliż. To chyba jakaś rewolucja hormonalna się robi. Co to jest te porażenie oprócz tego że krowa się odwapnia? Paraliż nerwów je łapie czy jak?

Rano dałem  tą 6,7 butelkę wapna co było ze 30 h po wycieleniu. Jest sens coś jeszcze w ją pakować. Wapno ile od porodu ma sens?

opisz okres przed porodem czym żywisz . grupujesz przed porode.?

danielhaker napisał:

Krzyśka miałem dzisiaj 🙋‍♂️ wymęczył mnie 🤦

Mateusz1q napisał:

Niestety nie pamiętam żeby u mnie kiedyś skończyło się to dobrze jeśli nie wstała po kroplówkach :( ODPUKAĆ odkąd mam spoko żywieniowca od 3 lat i właśnie zwrócił uwagę żeby zwiększyć poziom fosforu w paszy to skończyły się takie problemy ale już się boje ze jak to napisałem to coś wyskoczy

fosforu aż tak nie jest konieczne zwiększanie dużo innych czynników ma na to wpływ dzisiaj z wetem 3 godziny rozkładaliśmy żywienie przed i po porodzie...

Opublikowano

A nie ma zapalenia wymienia? Ja miałem dopiero co 2 takie przypadki. Byłem pewny żywienia a krowy leżą. I dopiero na 3 dzień po porodzie widać że ćwiartka zepsuta. 

Opublikowano
4 godziny temu, krzychu121 napisał:

Wierzysz w to ? Teraz wojna nie polega na mordowaniu ludzi po to żeby zająć ich teren. Wojna polega na robieniu kasy. Prosty przykład Ukrainy. Walczą tyle czasu i nie mogą skończyć. Ofiary są ale bardzo mało. Ukraina niby prowadzi wojnę a paliwa kupuje z Rosji. Rosja jakby chciała wykończyć Ukrainę to by im odcięła paliwa i zbombardowała infrastrukture krytyczna. A tego nie robi. Tam się robi na tym kasę. 

A popatrz teraz na strefę gazy. Pejsy w kilka dni zabili więcej ludzi niż ten żądny krwi Władek przez dwa lata. A jaki jest faktyczny stan ofiar w strefie Gazy się nie dowiemy bo wszystko trzymaja tam pejsaci. 

Expert w każdej dziedzinie .

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, semos napisał:

poleci ktoś jakieś dobre witaminy z beta-karotenem ?

Rozumiem że chcesz poprawić rozród. U mnie beta-karoten efektów dużych nie zrobił. Jeżeli już chcesz coś kupić to wybierać produkty, które zawierają przynajmiej 3-4tyś mg beka karotenu. Takie premiksy w ilości 1000mg sobie odpuść. 

Opublikowano

Już jej teraz nie postawiłem na nogi. Nie chce współpracować. Nie będę się więcej męczył. Za dużo zdrowia to kosztuje. Macie jakieś namiary na uczciwe firmy robiące ubój z konieczności. Jestem z okolic Kętrzyna, warmińsko mazurskie.

Te wapno z rana to jej bardziej zaszkodziło chyba niż pomogło. A stała 3 ha z rana od postawienia

• Sad 1
Opublikowano

Nie wiem jak lubisz. Są tacy co i tydzień próbują i tacy co w 2 dzień się poddaja. U mnie były czasy z problemami poporodowymi. I nawet po tygodniu wyszła. Kwestia może trochę przypadku. Musisz że 3 x dziennie podnosić. I może.trzymaj ja na tym by nie mogła się położyć. Bo jak zrobią się odleżyny i osłabnie jeszcze bardziej to już sama nie będzie chciała wstac

Opublikowano
1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

Już jej teraz nie postawiłem na nogi. Nie chce współpracować. Nie będę się więcej męczył. Za dużo zdrowia to kosztuje. Macie jakieś namiary na uczciwe firmy robiące ubój z konieczności. Jestem z okolic Kętrzyna, warmińsko mazurskie.

Te wapno z rana to jej bardziej zaszkodziło chyba niż pomogło. A stała 3 ha z rana od postawienia

Chyba nie ma takich. Oni są jak hieny w takich przypadkach.

A ogólnie słyszałem że mardi z Biskupca ma do tego sprzęt.

Opublikowano

ja podnoszę już miesiąc jedną ale ona ma problemy z nogami i nie wiadomo co z nią zrobic bo zdrowa jest poza tym że sama nie wstaje tylko trzeba lekko za dupę podniesc. ubijać z konieczności szkoda a sprzedać jako stojąca też może nie przejść. może jakby dał ją na głeboką sciółke to by jej się polepszyło ale wtedy nie ma jak doic i już nie mam pomysłow co z nią zrobić

Opublikowano
slawek74 napisał:

a co te jałówi jedzą? beta karoten to dobry dla tych co go sprzedają 🤭 to mit...

jesienią chodziły na wypas i wracały do wiaty na głęboką ściółki gdzie miały stały dostęp do siana. Teraz siedzą w tej wiacie i mają sianokiszonkę ta co jedzą mleczne, lizawki z SE i od czasu do czasu siano na przegryzke

Opublikowano
2 godziny temu, Troker1979 napisał:

U mnie był na jesieni taki przypadek , pierwsze co to wywalić tą krowę na podwórko , nic jej nie będzie na piach nawalić słomy i ok , dwa zbadać krew bo dajesz wapno , a może już jest go za dużo i wypłukujesz fosfor którego jej brakuje , jak krowa stoi i jeszcze sama wstawała to nie jest z nią źle , moja w ogóle nie chciała stać jak podnosiliśmy , i tak tydzień doiliśmy na leżąco aż sama wstała , jednego dnia stała 5 minut , drugiego pół godziny ale iść nie dała rady , w końcu wstała , wziąłem ją na sznurek  i zaprowadziłem na głęboką ściółkę  do obory i tam postała może ze 3 tygodnie i ok .

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, kampl napisał:

A nie ma zapalenia wymienia? Ja miałem dopiero co 2 takie przypadki. Byłem pewny żywienia a krowy leżą. I dopiero na 3 dzień po porodzie widać że ćwiartka zepsuta. 

Bo wtedy złapała 

Pierwsze zazwyczaj Siadają płuca, później wymie 

Jesienią miałem dwa zalegania, z jedną trzeba było się trochę pomęczyć 

Opublikowano
1 godzinę temu, Supersebusiek napisał:

U mnie był na jesieni taki przypadek , pierwsze co to wywalić tą krowę na podwórko , nic jej nie będzie na piach nawalić słomy i ok , dwa zbadać krew bo dajesz wapno , a może już jest go za dużo i wypłukujesz fosfor którego jej brakuje , jak krowa stoi i jeszcze sama wstawała to nie jest z nią źle , moja w ogóle nie chciała stać jak podnosiliśmy , i tak tydzień doiliśmy na leżąco aż sama wstała , jednego dnia stała 5 minut , drugiego pół godziny ale iść nie dała rady , w końcu wstała , wziąłem ją na sznurek  i zaprowadziłem na głęboką ściółkę  do obory i tam postała może ze 3 tygodnie i ok .

Też kilkanaście lat temu miałem taki przypadek, nie wstała po porodzie, wyniki z krwi wyszły nieobiecujące a że była wigilia krowa musiała zostać i tak ją podnosiłem aż po świętach było widać poprawę i pamiętam tydzień czasu od porodu zeszło jej zanim zaczęła sama wstawać a później doiła się jeszcze ze 3 lata