Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, logan3512 napisał:

To może jakbyś zapytał tej wet o te proporcje tych drożdży, gliceryny było podawane

Ojciec dzwonił z domu bo ja teraz jestem w pracy że wezwał weta 3 raz bo niebardzo chciała wstawać i okazało się że poroniła kilka dni wcześniej chyba i że przesto tak chorowała

Może być, że przez poronienie, ale ja bym kontrolował żwacz. Jeśli nie pracuje to 0,5l najlepiej bimbru, ewentualnie wódki, po 2 godz kontrola żwacza. Jeśli ruszy to paczka drożdży spożywczych na 100 kg masy ciała. Do tego można Ruchamax, duże opakowanie na raz, po kolejnych 2 godz. Do tego glikol polipropylenowy na pierwsze podanie 200 mg. Jeśli po tym będzie stabilnie pracował żwacz, to przez 2-3 dni co 12 godz naprzemiennie 4 paczki drożdży i 100mg glikolu oraz 100mg Ruchamaxu. Potem, do tygodnia Ruchamax i glikol, bez drożdży. Cały czas kontrola ruchów żwacza palcami na dole głodowym 

• Like 1
Opublikowano

W takim przypadku moim zdaniem nie bardzo. Żeby tak podawać żwacz musi pracować normalnie, bez ograniczeń. A tutaj może tak nie być, więc lepiej nie przesadzać 

Opublikowano

Mordo naucz się sam osluchiwac trawieniec bo może wędrować, miałem 2 takie przypadki. Żeby żwacz ruszyć wystarcza drożdże i ew. piwo, glikol żeby chronić przed ketoza. A te ruchamaxy sraksy zostaw na półce w sklepie nie marnuj pieniędzy. Wódki to sam się napij w weekend. Aa i Sławek dobrze pisze, lepiej raz dziennie 250ml. 100 nie jedzącej krowie to tyle co kartofel dla byka, tylko będziesz ją męczył niepotrzebnie 

Opublikowano

ćwiartka to sporo na takiego 100gram powinno już pomóc... na krowę pół litra to już nie mało mimo że to duży organizm to jednak zwierze i nie zwyczajne 😁

danielhaker napisał:

Były zajęcia praktyczne na tych szkoleniach?

jak nie jak tak 😉😁

Opublikowano

Dopiero doczytałem że 20lipca zacielona, to na pewno nie trawieniec. Ciekawa sprawa, takiego przypadku nie miałem żeby w późnej laktacji takie problemy. Jakieś d*py wołowe nie lekarze, tyle czasu i temat nie ogarniety. Szkoda krowy, smutne czasy ale ja już takich babuszek nie mam. W dodatku 95 procent same czarno-biale. Nawet moich szarych nie udało się rozmnożyć mimo szczerych chęci i prób

IMG_20220319_193903_212.jpg

Opublikowano
tumiwisizm napisał:

Dopiero doczytałem że 20lipca zacielona, to na pewno nie trawieniec. Ciekawa sprawa, takiego przypadku nie miałem żeby w późnej laktacji takie problemy. Jakieś d*py wołowe nie lekarze, tyle czasu i temat nie ogarniety. Szkoda krowy, smutne czasy ale ja już takich babuszek nie mam. W dodatku 95 procent same czarno-biale. Nawet moich szarych nie udało się rozmnożyć mimo szczerych chęci i prób

IMG_20220319_193903_212.jpg

czemu nie trawieniec? nie piszę że tak ale miałem u krowy w 8 miesiącu ciąży ztobiony pomyślnie i jeszcze ze dwie jak nie więcej laktacji była tu stawiam na niedobór pierwastkìw

Opublikowano
16 godzin temu, krzys111 napisał:

Tych wetów. masz do d......py. Jeśli trawieniec nie przemieszczony zwykłych drożdży, tylko proporcji nie pamiętam. Moja pani wet. często stosuje u mnie i zawsze działa.

Energii podaj. Z jakiego powiatu jesteś? Moja pani wet. postawiła by ją na nogi.

Bardzo zauroczony jesteś ta Panią 😄

Nie znam veta który wyleczyl wszystkie przypadkowo więc tutaj byłbym ostrożny. Forum wszystko przyjmie  ;)

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, pawlak2507 napisał:

A tak pomyślałem gospodarz ma mocną głowę to i cielakowi trzeba więcej😁

Bo to była połówka na dwóch:)

Też miałem przypadek przemieszczenia trawieńca jak już była w 4 czy 5 miesiącu raz jadła raz nie aż to zdiagnozowali ale padła po operacji niby mogły być już zrosty itd. 

Edytowane przez Matmen
Opublikowano
16 godzin temu, pawlak2507 napisał:

Tak na pewno każdy zrozumie🤪, a propo wódki ostatnio cielaka 50 kg wzdęło to wlałem mu ćwiartkę i pomogło ale cielak widać było że na kacu chodził cały dzień

Ja jednej zatkanej, wydętej krowie pół litra to kilka dni lałem plus olej. Wesołe oczka miała a i jak mnie widziała później to wyła by polać 😁

Appro tej 12 letniej krowy co nie je. Jak to nie problem z poronieniem to zbadałbym krew na wątrobę. Jak padnięta wątroba to już żadne cuda nie pomogą, szkoda kasy topić w błoto.

Opublikowano

Przechodził ktoś z was batalię z dostawcą energii? Mam problem ze zbyt niskim i wysokiem napięciem. Podczas dojenia spada nawet do 165 v a w dzień potrafi dawać ponad 255. Zakład olewa totalnie temat.