Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, leszek1000 napisał:

Bajki opowiadasz. Łąki torfowe to dziadostwo,mam i wiem co mówię. U mnie co roku jeszcze zalewa,to mogę pomarzyć o jakości. Obornik wieloskladniki i saletra ba nawet odżywki, nie ważne co dam,dziadostwo.Łąki udało się przesiać, ale co z tego jak trawa wylatuje po roku.Trawy znanych firm.Lepiej zasiać mieszankę z lucerną na gruncie . Przestańcie pisać bajki, te łąki to niech diabli niesie. Znajomy też leje gnojowicę, i z 12 tyś spadł na 10 tyś to wina toffu rzecz jasna😂

Bo na torfach to się najlepiej sprawdza kukurydza ;) tyko ryzyko, że będzie ciężko zebrać. 

Zaś typowe łąki torfowe z wieloletnim TUZ-em, to jedynie na siano dla jałowizny. Jak kto może dużo tego nakosić, to i jakiś sens w tym jest. Jednak musi być to siano, dobrze przesuszone. 

• Like 1
Opublikowano

Są różnego rodzaju torfy także nie mówmy tak o ogóle w tej kwestii, sam posiadam kilka ha takich torfów, jedne nadają się dla jałowizny choć gdy nie dasz nawozu na nie ani gnojowicy to ludzie we wsi by spać nie mogli od ryku zwierząt, ale gdy odpowiednio nawozisz to możesz zebrać w miarę dobrej jakości towar oczywiście nie dla krów mlecznych, i taka ciekawostka w mojej okolicy ludzie płacą za takie grunty już po 80 tys. za ha  także tego, a są też torfy na których można wsiać trawy szlachetne jakąś koniczynę i dobrze nawożone i odpowiednio wcześnie koszone nie będzie odbiegać jakością od traw polnych, także uprawiamy to co jest ale jaka będzie jakość tego zależy tylko od nas

• Thanks 1
Opublikowano

Wszyscy macie trochę racji co do torfu. Tylko mało kto rozróżnia ich rodzaje. Np niskie  i wysokie. U mnie na okolicy jest kompleks kilku tys ha torfu. I np tu gdzie sie zaczynają torfy to jest ziemia fajna. Można kukurydzę posiać czy ładne trawy mieć. Ale warstwa torfu to 20-30 cm. Im dalej w ten kompleks tym coraz niższy obszar i coraz większą warstwa torfu. Jak kiedyś za dzieciaka w jednym miejscu studnie kopaliśmy to na 2,5 krega było torfu. W takich miejscach pozostaje tylko TUZ i trawa bez jakiegoś szału. Ale jak się to w miarę wcześnie zbierze i dobrze nawozi to i krowy chętnie jedzą i jako taka doją. Na pewno nie  będzie tyle mleka co z traw przesiewanych. O kukurydzy można zapomnieć. Jeden wiekszy deszcz i jak nie ma darni to z torfu robi się masło. Ciągnik po prostu się topi. Jak się położy na ziemi a ktoś jedzie jakimś większym sprzętem czy waluje łąkę kilka posesji dalej to czuć jak się wszystko buja:) .Na takich ziemiach pozostaję tylko podsiew co roku życicami i np koniczyna szwedzką. Jak rok sprzyjający to się ładnie wszystko udaje. A jak za zimno albo sucho to nic z tego bo stara trawa za szybko zagłusza młodą. Poszukam zdjęć i wstawię jak u mnie wyglądały TUZy po podsiewach gdy się wszystko fajnie udało. 

Opublikowano
10 minut temu, szymon09875 napisał:

Pytanie o dekornizacje cieląt. Takie 6-7 tyg mogą jeszcze być zrobione ? Rogi delikatnie wyczuwalne są. 

No i pytanie jaka wypalarka, gazowa czy elektryczna?

Mogą

Chcesz to Ci to zrobię 

1 godzinę temu, Leszy napisał:

Bo na torfach to się najlepiej sprawdza kukurydza ;) tyko ryzyko, że będzie ciężko zebrać. 

No takie że jeszcze ciut jej zostało 🤭

• Haha 1
Opublikowano
radekz200 napisał:

4 minuty temu, soltys48 napisał:

Kiedy tam będziesz chciał to daj znać i podjadę 

to i do mnie podjedź 

ile masz sztuk na taki zabieg na rok?

radekz200 napisał:

ale możesz samochodem nie musisz na nogach, wypalarke mam swoją

🤦🤦🤦

a pompę do dojarki masz zapasową 🤔

Opublikowano
55 minut temu, szymon09875 napisał:

Pytanie o dekornizacje cieląt. Takie 6-7 tyg mogą jeszcze być zrobione ? Rogi delikatnie wyczuwalne są. 

No i pytanie jaka wypalarka, gazowa czy elektryczna?

Wypalałem takie, że wyparka nie obejmowała, i trzeba było na kilka razy. Twoje to nawet można powiedzieć, że małe, i ciężko będzie załapać ;)  

47 minut temu, soltys48 napisał:

No takie że jeszcze ciut jej zostało 🤭

Bywa :D 

50 minut temu, kizak napisał:

A niema elektrycznych na baterię ,tak  jak wkrętarka ?

Nie wiem czy są, ale bym nie chciał. Przecież trochę tej mocy potrzeba aby to nagrzać. Nie nadążył by pewnie tego ładować. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Akumulator ,drut ,zwarcie ,iiii grzać [ czekać   aż rozerwie] . No może typu wkrętarka to by i akumulatorki ,, prostowalo'' 😐 ,coś musi być na rzeczy skoro nie robią ,a gdzieś na gościnnych występach  gdzie nie ma prądu a dla jednego śmierdziela 

Opublikowano
7 godzin temu, leszek1000 napisał:

Bajki opowiadasz. Łąki torfowe to dziadostwo,mam i wiem co mówię. U mnie co roku jeszcze zalewa,to mogę pomarzyć o jakości. Obornik wieloskladniki i saletra ba nawet odżywki, nie ważne co dam,dziadostwo.Łąki udało się przesiać, ale co z tego jak trawa wylatuje po roku.Trawy znanych firm.Lepiej zasiać mieszankę z lucerną na gruncie . Przestańcie pisać bajki, te łąki to niech diabli niesie. Znajomy też leje gnojowicę, i z 12 tyś spadł na 10 tyś to wina toffu rzecz jasna😂

Każdy ma swoją prawdę, ja nie muszę wierzyć w Twoje bajki, Ty nie musisz w moje. Czasem jednak warto się ugryźć w język i nie grać wszechwiedzacego, bo nikt wszystkich rozumów nie pozjadał i nie gospodarzył w każdych warunkach 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, plati napisał:

Każdy ma swoją prawdę, ja nie muszę wierzyć w Twoje bajki, Ty nie musisz w moje. Czasem jednak warto się ugryźć w język i nie grać wszechwiedzacego, bo nikt wszystkich rozumów nie pozjadał i nie gospodarzył w każdych warunkach 

Ja piszę ze swoich doświadczeń.Co twój znajomy wynosi do dyskusji.Dla mnie ma większą wartość to,co ty doświadczyłeś w danym temacie.Mam w stadzie wydajność powyżej 10 tyś i co to zmienia dalej szukam wiedzy. Jeżeli ktoś ma krowy  z wydajnością 6tys, ale ma coś mądrego do powiedzenia, to ja go chętnie słucham.Takich ludzi szanuję i nie patrzę ile mu krowy doją 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, leszek1000 napisał:

Ja piszę ze swoich doświadczeń.Co twój znajomy wynosi do dyskusji.Dla mnie ma większą wartość to,co ty doświadczyłeś w danym temacie.Mam w stadzie wydajność powyżej 10 tyś i co to zmienia dalej szukam wiedzy. Jeżeli ktoś ma krowy  z wydajnością 6tys, ale ma coś mądrego do powiedzenia, to ja go chętnie słucham.Takich ludzi szanuję i nie patrzę ile mu krowy doją 

To weź pod uwagę że są różne torfy, zimne ciepłe są miejsca gdzie więcej pada, gdzieś mniej. U mnie torfy są w miarę suche. Zaoralem zasiałem i w pierwszym rok uzebralem tyle co normalnie przez 3 lata 

IMG_20221004_161941.jpg

Nie mogę dodać zdjęcia ze zbiorów bo wyskakuje komunikat że tylko 10MB. Dodam że orka na razowke to była masakra i uprawa tego talerzówką po 3 razy później wał przed siewem i wam po siewie. Powinienem stalerzowac przed orka. Był glifosat też i obornik 

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja mam cholernie mokre torfy, zasiana na wiosnę nowa trawa po talerzowce i glifo... i dzięki suszy plon mega i nie byle co. Ciekawe tylko czy przetrwa trawa czy dziadostwa teraz narośnie. 

Ale nad rzeką mają takie torfy, że wypala trawę i poligon. Pył się z niego robi. To samo co na piachu. Także jest torf i torf 

Edytowane przez pedro2
  • Like 2