Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
13 minut temu, slawek74 napisał:

nie 🤣😉

Ty wiesz iluKROTNIE(!) tam była narzucona marża? 🙆‍♂️😅

Zrobiłem małe śledztwo i dotarłem do prawdziwego producenta (nie tego na wiaderku, który nawet był u mnie na podwórku i tez to zachwalał). Identyczna składem mieszanka w ofercie dość sporej firmy paszowej w worku 25kg wychodziła w cenie detalicznej 22zł/kg. (biorąc paletę oczywiste było, że cena była jeszcze niższa). Wystarczyło przesypać to w kilogramowe wiaderka, żeby finalnie kroić z siedmiokrotną przebitką. Złodziejstwo w biały dzień. Na szczęście tylko raz dałem sobie to wcisnąć, a rzekomo miało to dobre zejście u ludzi 🙆‍♂️

Opublikowano
55 minut temu, WitekRolnik napisał:

@ChiquitaB U mnie z roślinnej wyliczyli 13.18%, a ogółem razem ze zwierzęcą 3.82%, w raporcie z każdej działki to w dużym skrócie na zbożach i kukurydzy strata od 10 do 23%, a na trawach, I pokos 0% strat, a II i III pokos straty od 8 do 25% normalnie śmiech na sali, niby człowiek wiedział, że dużo dymu o nic, ale się łudził, że może coś się ugra, a tak tylko zrobili sztuczne zamieszanie i na tym koniec.

U mnie roślinna 30% a średnio 10%.

Czyli nic się nie należy? 

Opublikowano
42 minuty temu, danielhaker napisał:

Ty wiesz iluKROTNIE(!) tam była narzucona marża? 🙆‍♂️😅

Zrobiłem małe śledztwo i dotarłem do prawdziwego producenta (nie tego na wiaderku, który nawet był u mnie na podwórku i tez to zachwalał). Identyczna składem mieszanka w ofercie dość sporej firmy paszowej w worku 25kg wychodziła w cenie detalicznej 22zł/kg. (biorąc paletę oczywiste było, że cena była jeszcze niższa). Wystarczyło przesypać to w kilogramowe wiaderka, żeby finalnie kroić z siedmiokrotną przebitką. Złodziejstwo w biały dzień. Na szczęście tylko raz dałem sobie to wcisnąć, a rzekomo miało to dobre zejście u ludzi 🙆‍♂️

Przecież to normalna praktyka... Choć 7x to sporo.

Najlepiej właśnie takie rzeczy się robi na małych pierdolach. Owies dla papug. Za  10 zł.... Kawałek kredy 10zl. Ja kupię worek za tyle. Siano dla chomika. 1kg za 15zl? 

Kup soję. Za 2800 tona. A jak byś chciał tira to weźmiesz za 2000. Tylko magazynowac. 

Opublikowano (edytowane)

@Zibifarmer Coś mi się obiło o uszy, że żeby dostać jakieś środki pieniężne z powodu suszy trzeba było mieć minimum 30% stwierdzonej suszy, a jak tak ze znajomymi dzisiaj rozmawiałem to sporo osób ma właśnie mniej więcej do 25% więc z tą granicą 30% coś musi być na rzeczy ;) A jak będzie to musimy poczekać aż ARiMR ogłosi nabór, bo jeszcze nic nie wiadomo, teoretycznie wypłata pieniędzy powinna nastąpić w 2024r, ale jak widzimy to wszystko jest patykiem na wodzie pisane, więc fajerwerków nie należy się spodziewać ;)

Edytowane przez WitekRolnik
Opublikowano
20 godzin temu, ChiquitaB napisał:

Dzis odkrylem sianokiszonke pierwszy pokos. Mokra wyszla 25%sm , b 17% strawnosc 75%

Te białe placki to przymarznięte. Ale pachnie pięknie i krowy chętnie wcinaja

Qq słaba w tym roku 25% skrobi. Ale jak dawala po 7-8.5t ziarna to nie ma co się dziwic

20231205_142246.jpg

20231205_142253.jpg

Pryzma z 2022 roku otwarta miesiąc temu zbadana i skrobia 40%

Opublikowano
2 godziny temu, KarolTD90 napisał:

Co o tym sądzicie??

Screenshot_20231206_123422_Facebook.jpg

Kiedyś mój weterynarz powiedział bardzo mądre słowa , że jeżeli człowiek już coś ma coś osiągnie to zaczyna szukać rzeczy nie materialnych jak np. władza , żeby być wyżej niż inni , tak i pewnie w tym przypadku jest .

Opublikowano

Mleczarnia już dawno przestała dopłacać do oceny 

W tym roku po próbnych udojach jak brali mleko na próby w mleczarni miałem skoki bakterii z 15-26 na 140 i ponad 200

Nastepny odbiór powrót do normy 

W końcu wyszło że mlekometry nie były do końca czyste

Po którymś telefonie usłyszałem że przecież mogę odejść jak się nie podoba