Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, RusiL napisał:

jeśli dobrze widzie to mam takie tylko one się nazywały db1.5 mam je 4 lata i narazie polecam

Różnie je oznaczają gh 1.5 db 1.5 ale to jest to samo jak coś ten spadek od ⅓ mnie interesuje czy to się sprawdza np jak krowa popuszcza mleko czy ono spływa z maty czy jest ok widać oznaki zużycia 

Opublikowano
41 minut temu, RusiL napisał:

ja mam spadek posadzki około 3% i u mnie spadek jest tylko na samej końcówce maty a nie od 1/3 więc nie pomogę za bardzo

Oki czyli polecasz a sypiesz coś jeszcze trociny,sieczke słomy mają jakieś odleżyny od nich bo niektórzy z takimi opiniami wylatują o matach tego producenta 

Opublikowano
Dnia 16.07.2023 o 19:13, PolandOnion napisał:

Jałówka 7 miesięcy,, ma 6 strzyków. Przy każdym tylnym wychodzi jeszcze po jednym, blisko tych prawidłowych. Jest możliwość że będzie normalnie dojna ? Mam jedną krowę która ma z tyłu dodatkowego no i ta ćwiartka jest nie aktywna.

Powinno być ok. To się zdarza i nawet jak są aktywne po porodzie to się szybko zasuszają. 

Opublikowano

czasem przez przypadek zarzuci się na nie dojarę i może pojawić się mleko ,trochę to upierdliwe ,i cały czas trza pamiętać . Ale w kolejnych laktacjach po wycieleniu ,trzeba pamiętać ,gdyż mogą nabierać   

Opublikowano

Zdaje się, że Karcher w mniejszych modelach nie robi mosiężnej pompy, nie wiem jak w HD. Mam Stihla RE 150plus i na razie chodzi. Gnój z adaptera w rozrzutniku wycina, więc chyba moc w miarę ok. Warto model ze szpulką do przewodu wziąć.

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Marcin133 napisał:

Jaka myjke  ciśnieniowa polecacie  na gospodarstwo żeby to trochę pochodziło? K 7 warto czy min HD 

K7 badziew minimum HD a najlepiej kranzle 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Gdzieś widziałem że chwala te 1090 ale to używki za ok 4-5tys niby po wymianach elementów. Ja tak myślę tak coś do 8tys bo też nie ma co przesadzać i teraz kwestia czy brać sprawdzone pancerne czy jednak nowe jakiś tam HD 5/20 czy coś mocniejszego. Myjki Lavor też chyba dość dobre albo kranzle

Opublikowano

To bierz inne będziesz "nadążał".

Mam zapasy polnetu i nie narzekam. Kiedyś zamawiałem w psarach bo było najtaniej.  Teraz patrzę to kolczykowa ma jeszcze taniej i dożywotnia gwarancja (duplikat gratis)  Jak się skończą to przejdę tam, albo poszukam innych jeszcze tańszych.

Opublikowano
15 godzin temu, Marcin133 napisał:

Gdzieś widziałem że chwala te 1090 ale to używki za ok 4-5tys niby po wymianach elementów. Ja tak myślę tak coś do 8tys bo też nie ma co przesadzać i teraz kwestia czy brać sprawdzone pancerne czy jednak nowe jakiś tam HD 5/20 czy coś mocniejszego. Myjki Lavor też chyba dość dobre albo kranzle

W każdej obudowa myjki kilka razy większa niż silnik w niej i ustrojstwo ,i wala się takie zawalisko szafa po garażu . Na papierze może pisać co chce ,bo tam różni myśliciele swoje ,,przemyślenia'' piszą . Powinna mieć ze 3 kw ,około 30 kg wagi ,i wydatek wody przynajmniej 9 litrów na minutę ,przy 160 sprawiedliwych barach . ąle i tak na zimnej wodzie wszystkiegi nie umyjesz .  A i dobrze żeby pompa wytrzymywała 60 stopni ,wtedy można pod ciepłą wodę . A dyszę rotacyjną za 100 zł ,czy za 500 zł ,i tak i tak szlak trafi .

• Thanks 1
Opublikowano
16 godzin temu, Marcin133 napisał:

Bediesz miał za tą kasę nowa kranzle 

Opublikowano

Ej siejecie jakieś trawy czy lucerny teraz ?, nie pada ale po jęczmieniu by się dało. Jednak mam problem że po brzegach pól mam ekstra glinę i tam to raczej będzie się szczepać, a deszczu nie widać dobrego ... 

Opublikowano
ThePerkins napisał:

Ej siejecie jakieś trawy czy lucerny teraz ?, nie pada ale po jęczmieniu by się dało. Jednak mam problem że po brzegach pól mam ekstra glinę i tam to raczej będzie się szczepać, a deszczu nie widać dobrego ... 

ja sieje gorzowska jutro a z lucerna czekam końca sierpnia dziś cos popaduje po trochu

Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Trzeba mieć wliczoną. Zgadza się. Ale nie dwa lata pod rząd. W tamtym roku trawy 60-70 %, kukurydza 30-40% tego co zawsze. W tym roku trawy 40-50% tego co zawsze o ile będzie coś z trzeciego pokosu bo jak dalej tak będzie to będzie 30-40% tego co zawsze ogółem , bo na niektórych kawałkach będzie 20-30%. Kukurydzy na niektórych działkach 5% a na najlepszych 25% tego co zawsze. I jak ktoś chce mieć mleko w zimę musi teraz zainwestować kupę kasy czy to w wysłodki czy ziarno kukurydzy. Raz że trzeba będzie wywalić znowu gromadę pieniędzy na przesiewanie traw za rok to jeszcze kupa kasy pójdzie na zakup pasz a przecież też gromadę kasy się wyłożyło na uprawę kukurydzy w tym roku. U siebie mogę stado trochę ograniczyć i na styk powinienem wykarmić z tego co mam albo coś tam dokupić ale są takie gospodarstwa które już zaczynają skarmiac tegoroczny pierwszy pokos bo nic nie rośnie i do zimy będą mieli po sianokiszonce. Dostają cenę 1,3-1,7 brutto za mleko.wiec nie stać ich na zakup pasz. W tym roku myślę że co 2-3 będzie kończył produkcję 

Miałem kilka razy suszę co roku 

Najgorszy był rok 2018 

Wtedy trzeba było kupić sianokiszonki na pół roku