Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Pewnie krwiak. Z czasem powinien się wchłonąć. Ale dobrze byłoby ją wygonić na pastwisko bo o ten murek będzie obijała a to nie pomoże w leczeniu. Miałem taka delikwentkę w tym samym miejscu sobie nabiła o murek na stanowisku, krwiak wielkości piłki do kosza. Po 2-3 miesiącach na polu się wchłoną.

Opublikowano

Miał ktoś z Was tak, że z dnia na dzień krowa nie chce się wydoić dojarką z jednego strzyku? Zapalenie minimalnie się pojawiło ale dziwny fakt że ani dojarka przewodowa ani bańka nie doi tego strzyku.

Jedynie ręką się da. Antybiotyk już dostała i myśleliśmy że to jakoś odblokuje ale nie poprawiło się. 

Opublikowano

Mam pytanie czy ktoś z was magazynował śrutę rzepakowa w silosie zbożowym lejowy? Czy śruta się nie zawiesza i idzie łatwo wybierać ją z silosu dolnym zsypem?  Mam w chwili obecnej wolny silos 30 t. i myślę czy by go nie załadować śruta jak bym zamówił całe auto 

Opublikowano
Dnia 7.05.2023 o 07:44, lukasz2623 napisał:

Miał ktoś z Was tak, że z dnia na dzień krowa nie chce się wydoić dojarką z jednego strzyku? Zapalenie minimalnie się pojawiło ale dziwny fakt że ani dojarka przewodowa ani bańka nie doi tego strzyku.

Jedynie ręką się da. Antybiotyk już dostała i myśleliśmy że to jakoś odblokuje ale nie poprawiło się. 

Mam też taką deliwkentkę i kiedyś miałem. Generalnie im to dłużej trwa tym gorzej. Pamiętam, że u nas dostała w końcu gronkowca na pozostałe strzyki od tego wtykania cały czas kaniuli. Jedynie reką ale jak ktoś ma 100 szt to 1 bardziej wymęczy niż pozostałe zdrowe 

Opublikowano
Dnia 2.05.2023 o 20:37, conny napisał:

Co stosujecie na robactwo na pastwisko?

Moje wyszły parę razy I wymię pogryzione. Problem jest z dojem.

Spoton bardzo skuteczny

Dnia 23.04.2023 o 12:22, kizak napisał:

Po mojemu e coli   ,rokowania słabe ,może być że rozdoi się .  To k**estwo zasiedziałe ciężko wyleczyć ,na posiewie wychodzi że wyleczysz ,a tu niekoniecznie wyjdzie .Na pollenę zawsze czas . Zasuszeniowym można próbować  🤔

e coli nie takie straszne gorszy gronkowiec. Trafiało się w stadzie e coli ale u nas był z nim najmniejszy problem. 

Dnia 18.04.2023 o 08:33, Winnetou napisał:

Nie dzwoniłem jeszcze do weta. A te skrzepy i krew to może być naturalne fizjologiczne zjawisko, bo chyba nie od trawieńca powstają? Zauważyłem, że przez kilka dni przed porodem miała wzdęty lewy bok i wet stwierdził, że wysikocielne krowy mają czasem takie wzdęcia i , że to normalne.

Dziwny miała kał przez kilka dni przed porodem i po, jakiś taki zbity bobkowaty. Wczoraj dał m jej kilka ziemniaków i się znowu polało z niej. Treściwej nigdy nie dostawała, karmiona tylko dobrej jakości sianem

Taki kał jest przy ketozie, najpierw trzeba zmierzyć jej temperaturę może ma jakiś stan zapalny. 

Dnia 17.04.2023 o 13:35, semos napisał:

co dajesz na Mykotoksyny??? ja u siebie daje z Dolfosu MYKOSOSORB ale jakoś chyba słabo daje rade

Termostop lub thermostop bardzo skuteczny.

• Thanks 1
Opublikowano
58 minut temu, Supersebusiek napisał:

Nie bo u nas dziki wytłukli ,a jak jest to bardzo mało gdzie nie gdzie coś poryją  , a z ptakami nie ma problemu .

U mnie najgorszy problem jest z krukami i żurawiami w tamtym roku z 3 ha mi wybrali.

Opublikowano

Ktoś poleci jakaś dobrą folię pryzmowa? Chcę kupić całą belę 300m akurat było by na cały sezon. Wcześniej używałem rani power ale ostatnio trafiają się w niej jakieś przedmuchy czy rozciągnięcia i myślę nad zmianą na coś porządnego. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 7.05.2023 o 14:33, koyack napisał:

Mam pytanie czy ktoś z was magazynował śrutę rzepakowa w silosie zbożowym lejowy? Czy śruta się nie zawiesza i idzie łatwo wybierać ją z silosu dolnym zsypem?  Mam w chwili obecnej wolny silos 30 t. i myślę czy by go nie załadować śruta jak bym zamówił całe auto 

Ja sypie kilka msc srute rzepakowa do silosu 31t i zmijka idzie do paszowozu , więc możesz  beż obaw.

Przy takich słabszych parametrach jaka cena mlekpol, piatnuca za maj? Ilość  100+.

Screenshot_20230509-093637_Gallery.jpg

Edytowane przez Primula94
Opublikowano
13 godzin temu, artek27 napisał:

Ma ktoś jakiś link gdzie można kupić takie petardy odstraszacz do ptaków co wystrzelą co godzinę?

Najlepiej na allegro zamówić

Opublikowano
3 godziny temu, Primula94 napisał:

Ja sypie kilka msc srute rzepakowa do silosu 31t i zmijka idzie do paszowozu , więc możesz  beż obaw.

Przy takich słabszych parametrach jaka cena mlekpol, piatnuca za maj? Ilość  100+.

Koło 2,4 netto w mlekpolu, 

• Thanks 1
Opublikowano
Primula94 napisał:

Dnia 7.05.2023 o 14:33, koyack napisał:

Ty chyba polmlek ,jestem ciekaw czy za maj masz dużo mniej od mlekpolu? możesz zdradzić?

Opublikowano
3 godziny temu, DanielFarmer napisał:

I 2,7-2,75 Piątnica

Netto? Z udziałem? Bez tej obniżki majowej było by 5 gr więcej niż w mlekpolu , po tej obniżce wiadomo ile.. 

Oczywiście netto

Opublikowano
10 godzin temu, Matmen napisał:

Ktoś poleci jakaś dobrą folię pryzmowa? Chcę kupić całą belę 300m akurat było by na cały sezon. Wcześniej używałem rani power ale ostatnio trafiają się w niej jakieś przedmuchy czy rozciągnięcia i myślę nad zmianą na coś porządnego. 

Megallen bez dwóch zdań . Najlepsza 

27 minut temu, PolandOnion napisał:

To ta srebrno czarna ? Jak tak to też ja mam i jest to najmocniejsza folia jaką miałem.

To chyba megallen nie używałeś 

• Thanks 1