Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, dabrowskit napisał:

Ja przy pryzmie w mlekpolu mam takie skoki bi że szok od 3.4-3.7 tl wiarę się trzyma bo 4.2 . Ale ostatnio badałem w federacji że zbiornika to jednak trochę tną parametry.

U mnie są skoki bo są bele więc to normalne, no ale przy pryzmie w teorii powinno być bardziej stabilniej w odniesieniu do bel. Swego czasu kilka razy badałem mleko w innym laboratorium aniżeli Mlekpolowskie i powiem Ci, że różnica była bardzo ale to bardzo mała, czyżby powoli zaczęli inspirować się Mlekovitą ;)

13 godzin temu, Primula94 napisał:

Nie zrobią tego, bo jest przyzwolenie na maszynki, wiec nie byłoby w tym sensu😉

To jest wg mnie chore, może ja jakieś mam inne dziwne myślenie, ale mówmy prosto z mostu jeśli ktoś nie da rady zapanować nad swoim stadem to po jakiego grzyba ciągnie dalej ten wózek, nie mówię, że ja jestem święty czy coś bo jestem tylko człowiekiem i  kiedyś owszem zdarzały się problemy z wysoką somatyką, ale przenigdy nikomu nie wpadł do głowy pomysł o fałszowaniu mleka.

Z cofaniem liczników zaczęli powoli robić porządek więc mam taką cichą nadzieję, że i z tym procederem kiedyś w końcu zrobią porządek, jak to mówią za marzenia nie karzą :D

Opublikowano
3 godziny temu, Supersebusiek napisał:

@WitekRolnik z czasem zostaną tylko Ci co umieją to robić i tyle , konsument wymaga jakości , dołożą taki domiar , że albo będziesz dbał albo Cię nie będzie  i tyle .

Brak kontroli nad somatyką najpierw prowadzi to zmiany mleczarni na przerzutowca, bo obecna zawsze przecież ma "wymagania z kosmosu", a w ciągu 3-4 lat jest likwidacja stada bo się nie opłaca. Ten schemat już kilka razy zaobserwowałem, zawsze wygląda niemal identycznie

• Like 5
  • Haha 1
Opublikowano
18 godzin temu, dejmian90 napisał:

2 rok biorę pieniądze za wypas i żadnej kontroli nie miałem 

Czasami jeżdżą z agencji i wiedzą               gdzie twoje działki i mogą machnąć łapą widząc bydło .  Specjalnej na wypas też nie miałem .

Opublikowano
35 minut temu, logan3512 napisał:

Krowa na około 10 dni przed ocieleniem dostała zapalenie w 1 ćwiartce żre normalnie tylko ćwiartka jest opuchnięta co robić? W zapasie mam tube mastiplanu LC może zdoić i podać ta tube

Jak masz leczyc i wyleczyć to lecz porządnie i poproś lekarza o kontynuację antybiotyku (jesli w ogole masz jakakolwiek pewnosc, ze Mastiplan zadziała). Do tego najlepiej podać przeciwzapalny chociaz  - ale to lekarz albo zleci albo nie 🤷‍♀️.

Najważniejsze żebyś miał przygotowana siarę dla cielaka. Mrożoną lub w proszku, bo tego z wymienia nawet po wyleczeniu bym nie dawała :)

Jeszcze bym się zastanowila skad to zapalenie. Może trzeba jakas dezynfekcję suchą wprowadzić u zasuszonych i wiecej ściółki? do przemyślenia :)

Opublikowano
ja staram się sama sianokiszonka czasami podrzucę pmru (brak treściwych w paszowozie, tylko Wit i kreda)
ja staram się sama sianokiszonka czasami podrzucę pmru (brak treściwych w paszowozie, tylko Wit i kreda)
  • Like 1
Opublikowano
20 godzin temu, dejmian90 napisał:

2 rok biorę pieniądze za wypas i żadnej kontroli nie miałem 

Na wybieg tez bierzesz ? Nie moge znalezc nigdzie wymiarow wybiegu. W kolejnych latach na opasy wchodzi wypas/wybieg/powierzchnia/sciolka i wyglada to obiecujaco. Tylko pytanie czy taki wybieg do usuwania obornika sie zaliczy czy sa jakies wymogi.

Opublikowano
4 minuty temu, asus921 napisał:

Na wybieg tez bierzesz ? Nie moge znalezc nigdzie wymiarow wybiegu. W kolejnych latach na opasy wchodzi wypas/wybieg/powierzchnia/sciolka i wyglada to obiecujaco. Tylko pytanie czy taki wybieg do usuwania obornika sie zaliczy czy sa jakies wymogi.

Nie. Krowy mleczne chodzą po pastwisku od 7 do 17 A na noc są w oborze. Młodzież nie jest wypuszczana.

Opublikowano
37 minut temu, danielhaker napisał:

Jak żywicie zasuszone przy TMR? Niedojady plus sianokiszonka?

Mój żywieniowiec mi ostatnio rozpisał

3-4 kg słomy (dla mnie trochę dużo ale to moje zadanie) 

3kg kiszonki z kukurydzy 

12kg trawy 

Taki coś dostają też jałówki od 6 miesiąca plus to tego treściwa.

Opublikowano
52 minuty temu, dejmian90 napisał:

Nie. Krowy mleczne chodzą po pastwisku od 7 do 17 A na noc są w oborze. Młodzież nie jest wypuszczana.

Coś mi kojarzy się że mają przynajmniej 4 godziny łazić i na noc w oborze . A te 4 godziny po to żeby słońce widziały ,ponoć polsat to za mało ,to słońce  nie spełnia wymogów .😐

Opublikowano
1 godzinę temu, RusiL napisał:

Kreda zasuszonym?

Opublikowano

Tłumaczyłem że do paszowozu idzie kreda i witaminy a żadnych treściwych. Od wielkiego święta podrzucę pmru a na co dzień sama sianokiszonka lub siano i Wit dla zasuszonych.

Opublikowano

Jaki macie skład premii energetycznej dla krów po wycieleniu? 125kukurydzy 50soi i 25 kg tłuszczu chronionego będzie ok? Ewentualnie 25/50kg kukurydzy zamienić na wysłodki melasowane w tej samej ilości. No i jeszcze myślę dodać na 200kg takiej mieszanki z 5kg melasy. Dodawał ktoś melasę do mieszalnika? Nie będzie się potem wszystko kleiło do mieszalnika? 

Opublikowano
2 godziny temu, danielhaker napisał:

Jak żywicie zasuszone przy TMR? Niedojady plus sianokiszonka?

Trochę niedojdów z rana i sianokiszonka z takich średnich traw do końca dnia. 

Opublikowano

Ja niestety futruje tym co mam czyli sianokiszonka z lucerny i koniczyny pozniej zaczynam tmr dorzucać. Jakby więcej sztuk było to bym osobno im paszowoz kręcił. Może jak pryzmy otworze

Koncowka roku jeszcze pracowita, przykrywanie wyslodek z rana a teraz jeszcze robienie drogi pod przejazd ciężarówki z mlekiem .

20221231_123657.jpg

Opublikowano
5 minut temu, ChiquitaB napisał:

Ja niestety futruje tym co mam czyli sianokiszonka z lucerny i koniczyny

W teorii to za dużo wapnia ma i potem mogą pojawić się porażenia/odwapnienia poporodowe.  

Opublikowano
13 minut temu, ChiquitaB napisał:

Ja niestety futruje tym co mam czyli sianokiszonka z lucerny i koniczyny pozniej zaczynam tmr dorzucać. Jakby więcej sztuk było to bym osobno im paszowoz kręcił. Może jak pryzmy otworze

Koncowka roku jeszcze pracowita, przykrywanie wyslodek z rana a teraz jeszcze robienie drogi pod przejazd ciężarówki z mlekiem .

20221231_123657.jpg

Możemy się zamienić na sianokiszonkę:-D ja Ci dam słabszych bel a Ty mi z lucerny i koniczyny:-D 

• Haha 1
Opublikowano

Bardziej chodzi o to, że lucerna i koniczyna prowadzą do alkalizacji. Jednak najważniejsze jest 3 tygodnie przed porodem. Jeśli chodzi o wapń, to problem polega na tym, że po porodzie krowa potrzebuje go bardzo dużo. Wtedy jest uwalniany z kości, tylko ten proces uruchamiany jest po 36-48 godzinach. Przez co w ciągu tych kluczowych godzinch może dojść do hipokalcemii. Druga sprawa wysokie ph obniża wchłanianie wapnia z jelit.  

Kwestia niskiego dostarczenia wapna przez porodem, też nie jest zła. Prowadzi to do tego, że krowa zaczyna pobierać go z własnego ciała już przed porodem dzięki czemu po porodzie cały czas wapń jest dostarczany z zapasów. Do tego jeszcze wchodzi wiele innych czynników jak np odpowiedni poziom witaminy d3. Sam pewnych rzeczy nie mogę zrozumieć. Przydałaby się, jakaś książka 😃

Dlatego warto zastosować gorzkie sole na 3 tygodnie przed porodem. Chociaż, dalej sprawa jest skomplikowana. Ponieważ trzeba badać ph, a na to też potrzeba czasu 😀😂