Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
25 minut temu, pedro2 napisał:

U mnie zbiornik 1400l bez odzysku był. I śrutownik bijakowy 11kw. PGE taryfa "normalna" znaczy nie ta firmowa co u @Thomas2135

A no. Teraz nie można odkręcić, ale może uda się obejść. Po zmianie taryfy z c12(w strefy) na c11(1 strefa) miało być taniej o prawie 200 zł, tak mi wyliczali a płacę dalej tyle samo czyli ok 1 zł/kWh. Musiałbym przejrzeć faktury, bo wydaje mi się, że jakaś opłata wzrosła a miało być taniej. Zużycie też jest kosmiczne, bywa ponad 1000 kWh jak się grzebie w garażu. Jak tylko dom i obora to ok 650-700 kWh. 

Opublikowano

Tylko właśnie co do siewu najlepiej posiać wszystkie w przybliżonym Fao. U mnie właśnie w tym roku część doleciała mocno ( 250 ) , a miałem Codiese, niby 260 , a w tym czasie co była dobra reszta to z niej byłby gnój. U mnie w kopcu właśnie pleśnieje raz jeden bok, za tydzień jest tam dobra a bierze drugi, i ogólnie w środku mi pleśnieje. Jest to taka sucha pleśń. Jeszcze miał mi właśnie sąsiad przyjechać drugim ciągnikiem po kopcu podczas koszenia pojeździć, ale stwierdził , że wyjdę drożej jak firma więc zakończyłem z nim współprace..  

Opublikowano

Mam problem, który kiedyś tutaj opisywałem

Rodzice prowadzą gospodarstwo i są już po 60. Nie mają następcy i inwestują tylko tyle ile muszą. 

Pierwszy raz w tym roku zrobili kiszonke z trawy przyczepą i pojawił się taki problem, że krowy dostały biegunki. 

W związku z brakiem wozu paszowego dostają pasze osobno i chyba wyszło na to że za mało dostają suchej masy. 

Chciałbym im zadawać słomę ale nie mam jej jak wymieszać z resztą paszy.

Czy coś takiego da radę wymieszać ta pasze? 

https://www.olx.pl/oferta/woz-paszowy-paszowoz-wycinak-wycinacz-strautmann-CID757-IDBEZ1U.html

Opublikowano

Perkins

Gdybyś wtedy kosil zapewne byloby ok.  Co do fao to na równej glebie tak ale na 5-6kl zachowa się inaczej i dlatego właśnie w tym roku spr tam cos ok 300 fao, znajomy przedstawiciel pioneera mowi ze hodowcy tak robia i wtedy qq jest rowna

Co do prądu mam 1700 co miesiac, doje 60szt, bez srutownika. Powoli mysle nad panelami fotowoltaicznymi,tak jak dla mnie koszt ok. 150netto takiej z wyższej półki, po odliczeniu vat i dotacji w 5 lat powinna się wrócić. 

Opublikowano
1 godzinę temu, marcinffff napisał:

suchej kukurydzy nie warto ryzykować i musi być zakiszacz. Nie ma sensu alfi i omegi zgrywać, krowy mocno po ogonach dostają od ciepłej nawet kuku w latem a co dopieru pleśni 12 m-cy

A jak sobie radzić jak kukurydza się już zagrzeje? 

Opublikowano (edytowane)

Orientuje się ktoś jak cenowo wyjdzie wyciąg szynowo-linowy na rządek 8 sztuk (11m w oborze) i z 6-8m na dworze? Na olx ceny niby 250-300zł ale przy 20m-6000zł to coś chyba nie tak :)

edit: Jaką firmę polecacie do wykonania tego?

Edytowane przez barteko1
Opublikowano
1 godzinę temu, zetorr6441 napisał:

Perkins

Gdybyś wtedy kosil zapewne byloby ok.  Co do fao to na równej glebie tak ale na 5-6kl zachowa się inaczej i dlatego właśnie w tym roku spr tam cos ok 300 fao, znajomy przedstawiciel pioneera mowi ze hodowcy tak robia i wtedy qq jest rowna

Patrzę, że poruszyłem paroma osobami co do dłuższych fao na kiepskich glebach, tak trzymać ;) 

Opublikowano

Orientuje się ktoś ile może kosztować budowa 2 komór silosu na kiszonke o wymiarach 25×6×1,7?

Opublikowano
plati napisał:

Mam problem, który kiedyś tutaj opisywałem

Rodzice prowadzą gospodarstwo i są już po 60. Nie mają następcy i inwestują tylko tyle ile muszą. 

Pierwszy raz w tym roku zrobili kiszonke z trawy przyczepą i pojawił się taki problem, że krowy dostały biegunki. 

W związku z brakiem wozu paszowego dostają pasze osobno i chyba wyszło na to że za mało dostają suchej masy. 

Chciałbym im zadawać słomę ale nie mam jej jak wymieszać z resztą paszy.

Czy coś takiego da radę wymieszać ta pasze? 

https://www.olx.pl/oferta/woz-paszowy-paszowoz-wycinak-wycinacz-strautmann-CID757-IDBEZ1U.html

Do zadawania kiszonki z kuku super sprawa, kuzyn miał coś podobnego z frezem załadowczym zamiast płyty, ale to nie mieszalnik...

• Thanks 1
Opublikowano
23 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Nie może być za sucha kiszonka, o ile w silosie taką powyżej 35% SM da się jakoś ubić to na pryzmie nie ma szans jej ładnie ugnieść. 

Tamtoroczną miałem 45% i fajnie się trzymała

5 godzin temu, Rolnik7343 napisał:

Do tej niższej ceny prądu może się przyczynić to że mamy nocną taryfę i np. śrutuje się na nocnej taryfie , bojler też grzeje tylko na taryfie

A spójrz na fakturę/rozliczenie ile zużycia masz na dziennej a ile na nocnej? Chodzi mi o proporcję

Opublikowano
1 godzinę temu, RusiL napisał:

Do zadawania kiszonki z kuku super sprawa, kuzyn miał coś podobnego z frezem załadowczym zamiast płyty, ale to nie mieszalnik

Muszę wymyślić jak tanim kosztem im to wymieszac

Opublikowano

tyle że to nie miesza tylko wyrzuca rozluźniając materiał wałkiem. coś jak wyładunek na pryzmie samozbierającej, tylko w mniejszej skali