Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem poczotkującym rolnikiem. Mam ursusa c360, robiłem orkę pod zasiew. Mam pługi polskie, orkę robię na drugim biegu, ale nie kryją dobrze, na trzecim biegu za cieżko. Chciałbym zmienić odkładnie, ale na jakie? Proszę o radę.

Opublikowano

Nie ma co porównywać silnika samochodu do silnika traktora w samochodzie jest wszystko odchudzone aby silnik jak najlżej się kręcił a w ciągniku grube które przenoszą obciążenia lepsze stopy materiałów.Dużo osób jednego faktu nie wie że silnik 3 cylindrowy będzie szybciej wkręcał niż 4 garowy

Gość Profil usunięty
Opublikowano

a jak ktoś gada że 3p jest szybko obrotowy to chyba nie jest w temacie, on ma max moment przy 2200obr/min tak jak c 360 ;)

Większej bzdury nie słyszałem. Maksymalny moment to on ma, ale przy 1400 obr/min. Dlatego zwykły S4003 zostaje daleko w tyle...

Opublikowano

Większej bzdury nie słyszałem. Maksymalny moment to on ma, ale przy 1400 obr/min. Dlatego zwykły S4003 zostaje daleko w tyle...

co ty pi*pszysz ?

3p ma max moment obrotowy 1300–1500 obr./min i ma 165 Nm

c360  przy 1500-1600 obr/min ma 190 Nm

i oba mają maksymalną moc odpowiedni 2250/2200 obr/min

Opublikowano (edytowane)

W jaki sposób zostawia w tyle?  Maksymalny moment 100 obrotów niżej niż czwórki to akurat porażka. Nie dość że jest mniejszy to jak go wykorzystać gdy  praca tego silnika ciężka na obrotach niższych niż 2000 robi się dla niego destruktywna a sam moment spada wraz ze wzrostem obrotów?  To raczej nie jest pozytywne zjawisko.  Przeskoczyć może jedynie w kwestii trwałości, spalaniu w lekkich pracach  i na tym jego podskakiwanie się kończy.

Edytowane przez seweryn20
Opublikowano

ja dzis robilem orke swoja 60-tka  3ha w niecale 5.5godziny plug 3x35 na glebokosc 20-25cm  pole rowne jak stol prawie  to na calosc spalila mi 20-25l

Chcesz powiedzieć ze 3 ha zaorałeś w 5.5 h Nie wiem jakim cudem ale ja było nie było na 2 biegu to nieraz bite 2.5 - 3 h orze ?? I  chcesz powiedziec że spalił ci 20-25 l na to ?? Przyjmujac nawet ze 1 Mth to godzina zegarowa to Ursus c 360 spaliłbyci w przedziale 3.6 do 4.5 litra na godzine???

Opublikowano

Hmmm, zastanawiające, bo wynik 12l/ha takiej orki jest już niezły. Ja orałem na swojej glinie i klinach około 2 do 2,5h jeden hektar (no, górki mam niezłe i kliny też) "małym" MTZ-tem 65KM pługiem 3x30 Ventzki i wyszło mi 12l/ha. Ale może na równym, prostokątnym polu i lekkiej glebie dałoby radę mniej, myślę że koło 10l.

Nie wiem jeszcze, jak mierzyłeś tę głębokość orki.

Opublikowano

Ja kiedyś orałem mtz pług 4x40 dwa pola na raz wuja i moje, długość 1200 metów w sumie było to pole 9 ha także wielki długi prostokąt orka jak zawsze na 25cm ziemia bardzo lekka ruski spalił 7l/ha a dziś orka na glinie pług obracalny 3x40 ruski mi spałił 25l/ha ponad, także możemy sobie gdybać jak każdy ma inne warunki, i na polu, inny pług a nawet paliwo bo jeden jeździ na ekodieslu a drugi na zwykłej

pozdrawiam ;) 

Opublikowano

Chcesz powiedzieć ze 3 ha zaorałeś w 5.5 h Nie wiem jakim cudem ale ja było nie było na 2 biegu to nieraz bite 2.5 - 3 h orze ?? I  chcesz powiedziec że spalił ci 20-25 l na to ?? Przyjmujac nawet ze 1 Mth to godzina zegarowa to Ursus c 360 spaliłbyci w przedziale 3.6 do 4.5 litra na godzine???

4l na godzinę to nic dziwnego. W opryskiwaczu czy rozsiewaczu gdzie parkota na max 1600obr to jak 3l spali to wszystko.

Jak pole długie to szybko orka idzie. Na klinach czasem się męczę ponad 4h/ha.

Opublikowano (edytowane)

4l na godzinę to nic dziwnego. W opryskiwaczu czy rozsiewaczu gdzie parkota na max 1600obr to jak 3l spali to wszystko.

Jak pole długie to szybko orka idzie. Na klinach czasem się męczę ponad 4h/ha.

No tak ale z tego co kolega napisał to by wyszło ze na zaoranie jednego Ha URSUSEM C-360  potrzebował +/- niecałe 8 litrów ON ... NIe wiem jakim cudem mu tak wyszło ale ja podczas orki to do 10 - 11 mam ciężko się zbliżyć a co dopiero do 8 l...

No chyba ze ja coś źle rozumuje albo moja 360 Pali jak czołg ....

Edytowane przez lew908
Gość Profil usunięty
Opublikowano

8l/ha przy takiej głębokości jest możliwe na słabej glebie, ale niemożliwe jest zaoranie 3 ha w 5,5 godziny.

Opublikowano

A Ja potwierdzę - co do czasu - jest możliwe , na lekkiej ziemi , ale nie piaszczystej .

Opublikowano

Proste liczenie - 3 ha to 30000m2 czyli pole 1mx30000m czyli 30 kilometrów z pługiem biorącym 1metr co daje ok 5.5km/h by zaorać to w 5.5godz, ale to tylko teoria, ale jak ktoś ma pole kilometr długie to powinien dać radę