Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wystarczy że 46 na 42 % białka mniej i wiadomo... nie kupuj więcej tam,  bierz protamilk 44% gwarantowane jako premia ok jeżeli nie przekraczasz rzepaku 2 kg, bo jak wiecej to już soja a protamilk to rzepakowa głównie

Opublikowano
Ale jak im udowodnisz? powiedzą, że po czyszczeniu srutownika/mieszalnika czy innego ustrojstwa musiały zostać jakieś resztki i tyle. nawet nie ma sensu, bo więcej problemu mogę zrobić sobie niż dla nich. nie tak łatwo wygrać z firmą produkującą pasze
Opublikowano

Kombinatorów nie brakuje. U mnie okoliczna firma kroi na wadze. W każdym big bagu jaki by nie byl tona. Widziałem taki przypadek że do soi domieszany był ddgs pszenny. Jak ktoś nie ma wprawnego oka to ciężko wychwycić.

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, ukaszProcho napisał:

Ja to bym chyba takiego gościa od razu scigal przecież to jest celowe oszukiwanie 

A co Ty myślisz ,że w jakiejkolwiek soi z zagranicy masz takie parametry jakie na worku/bb piszą?? 

Od jednych dziadków biorę trochę dodatków i mi opowiadali, że nie sprzedają soi , bo kiedyś zbadali od trzech dostawców soję na zawartość białka to miały 37, 39 , 40 %, w zależności ile i czego domieszali do niej... 

Drugi ostatnio mówił ,że jak ładują w bb to tak się pyli ,że muszą w maskach chodzić bo tyle nasypane w niej...

Edytowane przez Primula94
Opublikowano

a dodatkowo może różnić sie odmiana soi. I nie każda będzie miała partia 45-47% lub przez obróbkę termiczną inna temp czy cóś . Koncentraty jedynie no muszą mieć te %

przez te zamieszanie soja GMO a Non GMO też może być inna. Od jednego dostawcy jak brałem soję big bag to aż pachniała Chlebem pięknie na całą oborę , a od innego kupiłem to nie chciały jeść za bardzo krowy a workowane było od markowej firmy :/ i zapach a właściwie brak 

Opublikowano

To nie chodzi ile ma białka 40, 44, 46 tylko to co na etykiecie powinno się zgadzać z tym co worku. 

Opublikowano
13 godzin temu, placebo napisał:

zalezy jakie masz wyslodki (melasowane czy nie i jaki stopien namelasowania) najlepiej namoczyc kilogram i zobaczyc

Miałem na myśli przelicznik w drugą stronę ;) Mam zamiar przejść z suchych na mokre

Opublikowano
11 godzin temu, Primula94 napisał:

A co Ty myślisz ,że w jakiejkolwiek soi z zagranicy masz takie parametry jakie na worku/bb piszą?? 

Od jednych dziadków biorę trochę dodatków i mi opowiadali, że nie sprzedają soi , bo kiedyś zbadali od trzech dostawców soję na zawartość białka to miały 37, 39 , 40 %, w zależności ile i czego domieszali do niej... 

Drugi ostatnio mówił ,że jak ładują w bb to tak się pyli ,że muszą w maskach chodzić bo tyle nasypane w niej...

Tak właśnie tak myślę bo skoro badam soje i rzepak raz na jakiś czas to odziwo parametry zgadzają się. Pozdrawiam. Nie jestem felek żeby płacić im za towar który nie spełnia parametrów 

Opublikowano

Protamilk stosujemy chyba od 5 lat i bardzo chętnie pobierany jest, ogolnie cena completa 2050 a classic jakieś 150 taniej. Teraz wchodzę w protamilk classic + witaminy camisan. Zobaczymy co to będzie 

Opublikowano
3 godziny temu, ukaszProcho napisał:

Tak właśnie tak myślę bo skoro badam soje i rzepak raz na jakiś czas to odziwo parametry zgadzają się. Pozdrawiam. Nie jestem felek żeby płacić im za towar który nie spełnia parametrów 

Mogą się zgadzać parametry , bo tak jak żywieniowcy mówili nadganiają mocznikiem.

Opublikowano
Dnia 31.10.2018 o 08:36, danielhaker napisał:

Ile kg mokrych wysłodków trzeba dać aby zastąpić 1kg suchych?

wysłodki suche 87 % SUCHEJ MASY a zwyk łe  12 % suchej masy  , prasowane  22% suchej masy   . czyli 1 kg suchej masy to 1,15 kg  granulowanych , 8 kg wysłodkow mokrych ; albo 4,5 kg wysłodkow prasowanych . czyli 1 kg toffi = 7 kg wysłodkow mokrych 

Opublikowano

Dolfos mocniejszy, więcej fosforu, wapnia, ale i tak są jeszcze lepsze w ofercie jak bmp+ lub Lactan. To co masz to jałówkom czy bykom dać.

Opublikowano
Dnia 30.10.2018 o 16:47, marcinffff napisał:

Krowa ma prawdopodobnie zasadowice. COś nowego dla mnie. Czyli za wysokie PH

Też to przerabiałam na początkach mojej "zabawy" z krowami. U mnie pleśniała qq, bo białka ogółem było wtedy za mało. Leczyłam krowy roztworem wody z octem+ drożdże. Patent z colą mnie zaciekawił😄

Ogólnie zasadowica może być efektem zatrucia mocznikiem także. O co w tym roku nietrudno, przez przeazotowanie traw z powodu suszy.

Opublikowano

Panowie i Panie, co znowu robie zle?

Poprzednio Bialko 3.0-3.1%, tluszcz 3.5-3.8%

Teraz Bialko 3.40%, Tluszcz 3.35%

Zwiekszylem delikatnie dawke kiszonki z kukurydzy z 15-18kg na okolo 20-22kg, Pasza tresciwa z okolo 16% bialka zmieniona na okolo 20% bialka.

Bialko pieknie skoczylo na 3.40, az dziwne, bo to tylko kilka kg kuku, za to tluszcz teraz spadl ponizej bialka. Zrozumialbym, jakby wydajnosc sie zwiekszyla, ale litry praktycznie te same. Sianokiszonki dostaja po 10kg + sloma do woli, wczesniej praktycznie tyle samo.

Kilka pytan

1. Te bialko podnioslo mi te 3-4kg kiszonki z kukurydzy? Zwiekszenie bialka w tresciwej nie ma nic do rzeczy do bialka w mleku, tak?

2. Dlaczego tluszcz spadl? Wiem, ze kazdy powie standardowo za malo wlokna, tylko poprzednio sianokiszonki i slomy bylo tyle samo, a nawet delikatnie zwiekszylem teraz.

3. Moze podajac wiecej kiszonki z kuku jeszcze bardziej zakwaszam i to powoduje spadek tluszczu? Ale czy okolice 20kg kuku to duzo?  Dodaje 25kg kwasnego weglanu sodu na tone + kreda +w koncentratach Sano sa drozdze. Chyba, ze mam dawac jeszcze inny bufor?

4. Zywieniowiec Sano, ulozyl dawke 30kg kuku + 10-12kg sianokiszonki + 5-6kg tresciwej. 

Sianokiszonki tyle daje, tresciwej okolo 4-5kg, stopniowo zwiekszam kuku, ktorej na papierku brakuje, ale  dlaczego wyniki mleka bialko/tluszcz mowia zupelnie odwrotnie. 

Nie wiem teraz czy mam dalej zwiekszac kuku, ktorej niby brakuje w dawce, ale w wynikach mleka jest zupelnie na odwrot...

Do tego jeszcze 5kg tresciwej, ktora dostala 4-5% bialka wiecej+ wszelkie dodadtki, a mleko stoi w miejscu na dosc niskim poziomie. Zero reakcji.

Mleka jest naprawde malo, napewno nieadekwatnie do 5kg tresciwej.

Gdzie jest blad ???

Opublikowano (edytowane)

@leszek1000

I to jest dowod, ze u mnie jest cos nie tak. Chociaz twoj tluszcz jest, az za dobry jak na tyle kuku, a tyle sianokiszonki. Tylko pogratulowac. Jakie bialko i przy jakiej mniej wiecej wydajnosci te parametry?

Z ciekawosci ile i jakiej tresciwej i jaki bufor stosujesz.

Co bys zrobil w moim przypadku? U mnie praktycznie polowa twojego kuku, podobnie sianokiszonka, a sloma do woli + niska wydajnosci, to one powinny tym tluszczem mnie zabic, a tu po zwiekszeniu kilka kg kuku tluszcz spadl, a bialko mocno wzroslo. 

W takim tempie, to podajac te 30kg kuku, bialko by podskoczylo chyba na 4%, a tluszcz ponizej 3%, ale to predzej by zdechly chyba od kwasicy, przynajmniej w teorii

P.S

O ile oczywiscie wierzyc wynikom mleczarni

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Ja robię tmr. Krowy jeszcze trawę jedzą na łące. Musisz zbadać ph krów inaczej się nie dowiesz. Jesteś pod oceną. A może mleczarnia zaniża tłuszcz ? 

Treściwej do 7-8 kg. Ale 2.5kg jest wymieszane w paszowozie 

Na pewno mleczarnia zaniża. Zrób prywatne badanie i wtedy napisz ile ci wyszło. Bo te wyniki wskazują a ostrą kwasicę. 

Opublikowano

@asus921 jak na mój gust jest wszystko ok. Niski tłuszcz jest efektem mocnego rozdrobnienia qq i braku struktury. Słoma do woli nic nie da. Niestety krowy są cwane i wybierają kąski niewymagające wysiłku. Stąd cała idea karmienia TMR. Nie namawiam cię oczywiście na paszowóz, ale twoja dawka do tego jest stworzona😉

Co możesz zrobić:

1. Słoma na sieczkę i mieszanie z qq. - pracochłonne, ale idealne rozwiązanie. U mnie działało nawet bez sianokiszonki w dawce.

2. Wywalić z dawki słomę i zadawać częściej 3-4 razy sianokiszonkę, qq i osypkę. Wtedy równomierniej będą wszystko pobierać. 

3. Czekać i obserwować, czy nie srają. Zdażało mi się mieć takie wyniki i było ok, ale mleka było dużo.

Co do reakcji ilością mleka na dawkę, może od razu jej nie być. U mnie widać było tylko na krowach wchodzących w laktację. Inne reagowały po miesiącu albo dopiero przy następnym wycieleniu. Życzę cierpliwości i wejścia pod ocenę, bo wyniki ogólne z mleczarni nic nie dają do dawki żywieniowej.