Skocz do zawartości

Klucze i grzechotki (jaką firmę wybrać)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam ogromną liczbę kluczy narzędzi honition i yato i żadnego nigdy nie złamałem czy skrzywiłem,naprawdę polecam tylko te kupuje teraz, wcześniej kuźnia drogie też dobre pękł mi 1 klucz płaski 15mm tej firmy, miałem i mam też stanley i powiem szczerze że szału ni ma przereklamowane i to mocno i b.drogie , niby dożywotnia gwarancja a nikt mi nie chce wymienić np grzechotki czy klucza. dla porównania grzechotka honition kosztuje ok 35zł zakładam rurkę i śmiało ciągne i jeszcze jej nie zerwałem , natomiast stanley też1/2" zerwałem rękami a kosztowała ponad 120zł i miała być na lata... polecam też polską firmę "markiewicz" duże nietypowe klucze grzechotki itp w polskiej cenie

Zapomniałem dodać kiedyś mi był potrzebny wygięty klucz jakiś tam, objeździłem , i nie było takiego ale był cały komplet takich 10szt za ok 50zł z corony myśle że dziadostwo ,ale mi potrzebne strasznie to wziąłem, o dziwo mam dalej wszystkie te klucze i normalnie ich używam i śmiało ciągne, też polecam

Opublikowano

U siebie mam kucze z firmy Beta,Yato,Gedore,Hazet,oczywiście jeszcze od ojca z Kuzni.Może nie należą do tanich ale są naprawde dobre jakościowo,jeszcze ani jednego nie uszkodziliśmy.

Opublikowano

Witam czy na klucze coval dają dożywotnią gwarancje bo w aukcjach allegro jest 24 miesiące i na stronie też dzięki za odp, chodzi mi o zestaw 108-150 elementów.

Opublikowano (edytowane)

Yato , Coval , Kuźnia , Heyco , Jobi , polecam posiadam takie nie raz zakladane były na nie rury itp. jobi niby china kupilem kiedys zestaw za 30 zł płasko oczkowych 6-19 i trzyma sie juz 4 rok i zaden klucz nie pękł

na wszystkie coval-e jest dożywotnia gwarancja tak samo jak na yoto tylk sprzedawca tego nie mówi

Edytowane przez Ursus328
Opublikowano

Odświeże temat bo wielokrotnie przerabiałem temat kluczy, wcześniej miałem jakieś zbieraniny różnych firm, ale gdy pourywałem kilka nasadek, kupiłem odpowiedniki z honitona, od tamtej pory jak ich przetestowałem kupuje tylko klucze honitona (przez internet), chyba, że potrzebuje czegoś na już, to jade do najbliższego sklepu, i biore co mają, często w kosmicznych cenach <_< dlaczego honiton? dlatego, że oferuje (poza niektórymi niedociągnięciami) bardzo dobrą jakość, za bardzo dobrą cene, owszem chciałbym mieć zestawik FACOM, lub GEDORE, ale fundusze ograniczają :ph34r: Covala sobie odpuście- dobry jest do samochodów, ale nie do ciągników i maszyn rolniczych, gdzie są większe śruby i większe momenty. Podsumowając z nasadowych firmy które wystarczą dla nas do dość częstego użytku to: Honiton- mam używam chwale, Proxxon- znajomy ma dużo narzędzi tej firmy, są ok, Yato- dla amatora są dobre (nasadki są bardzo mocne, reszta jak się uda). to tyle o nasadowych.

Apropos płaskich- odnoszę wrażenie że płasko oczkowe, odgięte czy inne, tańszych firm są mocniejsze od ich nasadowych, np. jestem miło zaskoczony trwałością kluczy oczkowo odgiętych firmy Dedra, płasko oczkowych firmy TOPEX (niby marketówka, ale kolega ma również 108 elementowy zestaw nasadek topex, i od kilku lat nie uszkodził żadnego za wyjątkiem ułamania kilku bitów (krzyżak śrubokręt) mam też częśc płasko oczkowych COVAL- bardzo mocne, kiedyś można było kupić firme lopden line- też bardzo trwałe.

Podsumowując temat, na nasadowych nie da sie za bardzo przyoszczędzic, to płaskie, tańszych firm, potrafią mile zaskoczyć.

Opublikowano (edytowane)

Tez działam honitonem czarnym 94 el., w tej cenie rowniez uwazam, ze warto. Z płasko-oczkowych tak jak mowisz coval na takie potrzeby własne jest wystarczajacy, wahałem sie miedzy yato 25 el ( 6-32) czy własnie covalem i wybrałem ta niby pseudo polska marke:) za 180 zł wiec troche mniej niz yato, za ktore trzeba dac o 60 -70 zł wiecej. Z kluczy dwustronnie odgiętych, czyli kopytka mam zestaw kuznii, 13 szt sprawdzaja sie własnie przy maszynach, zwlaszcza klucze powyzej 22. Bardzo masywne. Reszta kluczy własnie z kuznii oraz inne produkcji zssr ( z chyba najlepszej stali narzedziowej z tamtych lat)

Porównując opinie n/t zestawu nasadek w okolicach 200 zl, wlasnie z covala, yato i honitona, mysle ze ostatnii najlepiej wypada.

Tak samo rozwazalem o kluczach plasko oczkowych i wybralem covala, z posród yato, corony,jobi czy juz tanszego geko... czyli przedziału kluczy z ponizej sredniej półki. Kupilem z checia posiadania całego kompelu wszystkich kluczy po kolei)

Edytowane przez jackkk1988
Opublikowano

Wszystkie zestawy Yato, Beta, Honiton itp. wychodzą z jednej fabryki... Wystarczy rozkręcić grzechotki w środku, identyczne :) Dlatego wybrałbym to co tańsze. Z lepszych kluczy poleciłbym Proxxon'a i Jonnesway, za troszkę większe pieniądze otrzymujesz znacznie lepsze klucze. Jak ktoś lubi kupować raz a porządnie to Beta (w metalowych walizkach), Gedore, Koken, Stahlwile, Wera (bardzo dobre bity), Facom, Hazet. Ceny tych ostatnich są duże, ale klucze kupujemy raz.

Prawda jest taka, że jak się z głową używa kluczy, to się nie mają prawa zepsuć (mówię tu o średniej półce w wzwyż). Jeśli ktoś dużo pracuje z zapieczonymi śrubami i nakrętkami, to niech sobie kupi duże klucze nasadowe (3/4' lub 1') do tego komplet dobrych przecinaków, np: http://allegro.pl/przecinak-do-nakretek-4-szt-ag010109a-jonnesway-i2288308572.html

Opublikowano (edytowane)

Witam ostatnio musiałem mocno dokręcić śrubę 24 i mam różne nasadki jakieś ZSRR, yato,dedra i kilka innych raczej średnich firm, taka mieszanka. I przy dokręcaniu klucze się ześlizgiwały i obrabiały nakrętkę i wtedy sąsiad przyniósł mi klucze udarowe ( czarne nasadki YATO) i właśnie bardzo mi się to spodobało. Co myślicie właśnie o nasadkach udarowych do zwykłej pracy ? W sumie mam kompresor 100l to z czasem może i klucza pneumatycznego się dorobię...

http://allegro.pl/jo...2365114420.html

Jonnesway według mnie to takie lepsze klucze klasy średniej.

Pomyliłem aukcje... potrzebuję na 1/2

http://allegro.pl/jonnesway-klucz-nasadowy-udarowy-szesciokatny-metr-i2365114407.html

Edytowane przez ursuss
Opublikowano (edytowane)

napewno sie rowniez sprawdza udarowe do zwyklej grzechotki.

Ja ostanio własnie zakupilem oto taki klucz, fajnie sie sprawdza w dośc dobrej cenie... do maszyn i ciągników to min 500 NM. Kiedys moze pokusze sie o zestaw nasadek własnie z yato wiekszych rozmiarów (długich) wygodniejsze bardziej

http://www.skleptech...IZKA_p3063.html

Edytowane przez jackkk1988
Opublikowano

Witam, zdecydowałem się na komplet kluczy marki Gedore. Troszkę trzeba było z portfela wysupłać, ale gwarancja dożywotnia jest, myślę, że mnie nigdy nie zawiodą.

Dla zainteresowanych wrzucam zdjęcie konstrukcji grzechotki w środku:

mbb8B.jpg

Konia z rzędem temu, który coś takiego zniszczy ;)

Opublikowano

Osobiście polecam klucze i grzechotki z YATO. Dobra jakość w przystepnej cenie. Bardzo dobra jest też BETA. STANLEY jest w miarę dobry ale zdecydowanie za drogi, nie odbiega jakościa wiele od YATO.

Co zaś się tyczy Kuzni... Hmmm... kiedys faktycznie solidna firma ale zauważyłem że od jakiegoś czasu schodzi na psy. Jakośc wykonania pozostawia wiele do życzenia.

Wiem to z doświadczenia ponieważ pracuje w firmie która zajmuje się sprzedaża narzędzi. A to wszystko to opinie klientów. Sam w domu używam Yato i póki co jestem zadowolony.

Wiele dobrego słyszałem o narzędziach z Grene ale tutaj nie mogę się wypowiedzieć bo nie pracowałem na nich.