Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też mam swój kombajn. Jak zboże stoi inny komfort żniw. Lepsza jakość ziarna, przede wszystkim suchsze, mniejsze porażenie chorobami. Mniejsze straty w plonie bo jak leży to zawsze coś zostanie. Regulatory wzrostu powodują większą zawartość chlorofilu w liściach. Masa rośliny nie ulega zmianie, tylko źdźbła są grubsze i krótsze

Opublikowano (edytowane)

dzieki za wytlumaczenie, ale w tym roku mysle ze utoi za sprawą klimatu.

p.s w tym sezonie nawet jak bym pekł to bym nie skrócił wszystkiego bo nie ma warunków, chyba ze kupie sobie opryskiwacz montowany na kajaku. Jeszcze mam działki nie odchwaszczone, o grzybku i odżywkach nie wspominajać :D

Edytowane przez Uziu92
Gość STIG0013
Opublikowano

regulatory to też stymulacja rozwoju systemu korzeniowego

Opublikowano (edytowane)

Czy u was w pszenicy też końcówki liści są takie żółte? Pszenżyto jest ładne zielone. Pszenica w połowie marca dostała ok. 60kg. N/ha. Zboża nie skracam bo zależy mi na słomie. Chciałem teraz jeszcze sypnąć saletry amonowej 34% tylko pytanie ile dać żeby to zboże się nie położyło. 100kg/ha saletry to będzie dobre rozwiązanie?

Edytowane przez Piotr6991z
Opublikowano

dzieki za wytlumaczenie, ale w tym roku mysle ze utoi za sprawą klimatu.

p.s w tym sezonie nawet jak bym pekł to bym nie skrócił wszystkiego bo nie ma warunków, chyba ze kupie sobie opryskiwacz montowany na kajaku. Jeszcze mam działki nie odchwaszczone, o grzybku i odżywkach nie wspominajać :D

I miedzywęźle ma zazwyczaj długość około 8cm, dając moddus czy medax będzie miało 5cm. Tak wiele tej słomy będzie mniej?

Opublikowano

I miedzywęźle ma zazwyczaj długość około 8cm, dając moddus czy medax będzie miało 5cm. Tak wiele tej słomy będzie mniej?

Przecież nie tylko I międzywęźle będzie skrócone, II też. Różnica 3 cm w wysokości po jednym skracaniu jest chyba trochę za mała?

Gość STIG0013
Opublikowano

My w tym roku Medax Max ze względu na panującą pogodę. Jak było ciepło to moddus był dobry

Opublikowano

Panowie, mam pytanie:

Czy rozsiewając mocznik na wilgotne rośliny wystąpi potem poparzenie ich, jak w przypadku zastosowania  saletry amonowej?

Opublikowano

panowie a jaki środek polecacie na skracanie pszenicy? Ten nowy medax max jest okej ? czy czyms innym lejecie ?

Jest okej. Lałem z CCC i jestem zadowolony, nasłonecznienie było niskie, pogoda kapryśna a mimo to widać już pierwsze efekty.

Opublikowano

My w tym roku Medax Max ze względu na panującą pogodę. Jak było ciepło to moddus był dobry

Tylko że medax max to moddus+ proheksadion wapnia, jak na moddusa potrzeba była słońca tak teraz nie, widać że firmy mogą wszystkim mieszać, stary medax top był bdb

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v