Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie kolego u nas tak było zbiory bardzo dobre pod warunkiem że udało się skosić do 11.08,nawałnica która przeszła tego dnia nad naszym terenem załatwiła stojące zboża,pózniej zaczęło padać że niektórzy nie dali rady w ogóle skosić i dlatego była pomoc klęskowa prawie w każdym gospodarstwie pozostał jakiś areał nieskoszonych zboż,kukurydza była koszona w lutym,bo dopiero wtedy dały radę wjechać kombajny

Opublikowano
4 godziny temu, TomiAgroKujawy napisał:

qr**, ludzie, od stu stron jest tu gównoburza między Staszkiem, a JozB, jeden wkręca wszystkim ściemę dla beki, a drugi trzyma zboże z dziesięciu lat, bo wciąż rośnie cena :) U mnie ch..ja wzrasta, a mam blisko do portu. Pisałem o tym, od żniw cena wzrosła może o 20-30 zeta, co nie pokrywa pracy, prądu, paliwa, ubytku masy. Gówno zarobiłem i pytam się JozB, gdzie moja kasa, panie kolego. Obiecałeś jak Wałęsa - sto miliunuf, a co wyszło? Podniecacie się wzrostami rzędu 20 zeta na przednówku, śmieszne to jest. I tak wszystkich wyruchają, bo połowa nie ma na opłacenie kombajnu nawet, więc sprzeda prosto z pola. Co to za spektakularny wzrost???? Jaja sobie robicie????

Jaki jest ubytek po 1 miesiącu, po 3, po 6 itd ? Można to jakoś wyliczyć ze wzoru czy cóś ?

3 godziny temu, wojtal24 napisał:

https://ogloszenia.plock.pl/ogloszenie/153001942232688700 

To jest dobre naiwnych nie sieją rodzą sie sami 

To ja wam powiem za darmo.  Zapakujcie w worki kilogramowe i sprzedajcie na allegro jako pasza dla gołębi albo innych szkodników  :)

U mnie pszenica po 660/680

Rzepak 1500

Pszenżyto  600

Jęczmień  (64) 600

Opublikowano

staszek131415 napisał:

3 godziny temu, JozB napisał:

Marks zobaczymy jak to będzie. Prawda jest taka, że towaru nie ma. Jest tylko na papierze, bo wg spekulantów doskonałe są zasiewy w usa :D. I tak próbują zbijać ceny, bo nie mają czym straszyć. Na zdrowy rozum, skoro wg specjalistów i giełd wojna usa-chiny działa prospadkowo na ceny, to jak może być taniej w europie, skoro będzie cło od lipca na jankesowskie ziarno, w Europie susza, a chinole od amerykańców też nie kupią. Pytam trolli skąd nabiorą? Jedynym wyjściem jest NIESPRZEDAWANIE zboża po skandalicznie niskich cenach w żniwa. Grupa azoty już się przekonała, że nie warto dymać polskiego rolnika, bo będzie szukał tańszego produktu na wschodzie. Mają być nowe, niższe cenniki, żeby ludzie u nich kupowali. Ze zbożem trzeba robić podobnie. Niech młyny ciągną z niemiec lub ukrainy jak im się nie opłaca po 700 zł. Nie pozwólmy by rodacy nas dymali, podobnie jak plantatorów buraka wydymali niemiaszki  z suedzuckera! Sprawę bada UKOiK. Mam nadzieję, że rząd zajmie się zdzierstwem w żniwa

Jak zapasów nie ma jak piszesz że masz całe ubiegłoroczne zbiory myślisz że jesteś jedyny w kraju? Ludzie mają masę zboża i to ustabilizuje ceny bo tak rzeczywiście było by nie ciekawie

49 minut temu, piotr30piotr napisał:

prawda jest taka że zbierzemy 5 mln ton mniej zboża a może i straty będą jeszcze większe , Jeśli minister rolnictwa mówi o suszy i pokazuje ją IUNG to naprawdę musi być źle . Cena jęczmienia rośnie w trakcie żniw a to tez o czymś świadczy obecnie  trafiają się oferty po 600 netto gdzie w tamtym roku było 500 netto . Paszarnia bierze pszenicę paszową po 700 netto co znaczy że towaru jest mało .

Powiedz kto kupuje zboże paszowe po 700 netto jak można żyto za 500 kupić? Gdzie tu ekonomia?

Panie Staszek nie rozumiem kogo tu pan reprezentuje na tym forum bo nie Rolnika a bardziej Handlowca skoro zabiegasz w zaparte ze ceny beda nizsze to ja ci proponuje podzwon po firmach i zapytaj jak to z cenami pszenicy wyglada aktualnie jak juz wspominalem po żniwach sprzedalem część pszenicy do pobliskiego młyna i otrzymałem 600 netto bo potrącenie za białko bo miało tylko 12.5 a w tamtym tygodniu mogłem podpisać umowę po 690 lecz dzisiaj zdecydowałem że będę trzymał do września. Od 15 Lipca rusza oddział Cedrop pod Kluczborkiem i umowy na jeczmien piszą aktualnie po 600 netto a w 2017 490 w tym czasie można było uzyskać

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pieter1991 napisał:

Na moich polach plon na jaki można się nastawiać w normalnych warunkach to max 7 t pszenicy. W latach wybitnych jak uda się skosić więcej to super, ale w większości przypadków jest koło 6t, a kosiło się i po 3-4 w latach paskudnych.

@pieter1991, na jakich klasach ziemi i kategoriach agronomicznych działasz?

Opublikowano

staszek131415 napisał:

Mnie by uciaeszyła wysoka cena pszenicy ale raczej w koło 700 cena będzie się kręcić B|

Coś z początkiem czerwca pisałeś że więcej jak 650 netto nie będzie a teraz piszesz ze koło 700 będzie nie zdziwił bym się jak w żniwa napiszesz że spodziewasz się po 750

Opublikowano

Wicherek napisał:

Moja pszenica zdrożała od żniw o 100 zł na tonie ,ale ja mam daleko do portu i Bałtyku nigdy nie widziałem , ja nigdy nie sprzedaję w żniwa i wszystkim polecam przechować pszenicę

Podobnie u mnie bo 90zl przy 200 t daje mi to 18 tys zł to na flaszkę będzie zart za 18 tys na fajny urlop można sobie zima wyskoczyć

Opublikowano
11 godzin temu, staszek131415 napisał:

To jak wszyscy mają przechowywać to gdzie mają Elewatory kupować?B|

Niech dadzą cenę to ludzie przywiozą zboże, a jak nie to niech ogłoszą upadłość....

11 godzin temu, wojtal24 napisał:

https://ogloszenia.plock.pl/ogloszenie/153001942232688700 

To jest dobre naiwnych nie sieją rodzą sie sami 

Ja znam sposób jak sprzedać tonę pszenicy za 35000zł  :D

Opublikowano

Podejrzewam że zrobią tak jak TY kupią tam gdzie taniej B|

7 godzin temu, KrystianBieniek napisał:

Podobnie u mnie bo 90zl przy 200 t daje mi to 18 tys zł to na flaszkę będzie zart za 18 tys na fajny urlop można sobie zima wyskoczyć

A jakby staniało o 90 zł to byś był 18 w plecy i co do pracy byś poszedł?

7 godzin temu, KrystianBieniek napisał:

Coś z początkiem czerwca pisałeś że więcej jak 650 netto nie będzie a teraz piszesz ze koło 700 będzie nie zdziwił bym się jak w żniwa napiszesz że spodziewasz się po 750

Dokładnie tak jak pisałem przypomnij sobie co było z rzepakiem ludzie do dziś trzymali i cena jest 100 zł niższa podobnie z pszenicą w styczniu kupowałem po 700 teraz za 650 idzie kupić

https://www.olx.pl/oferta/pszenica-jara-zbior-2017-CID757-IDwj5Cz.html#b69d924743;promoted

Wasze zaklinanie rzeczywistości nic nie da B|

Opublikowano
9 godzin temu, KrystianBieniek napisał:

Panie Staszek nie rozumiem kogo tu pan reprezentuje na tym forum bo nie Rolnika a bardziej Handlowca skoro zabiegasz w zaparte ze ceny beda nizsze to ja ci proponuje podzwon po firmach i zapytaj jak to z cenami pszenicy wyglada aktualnie jak juz wspominalem po żniwach sprzedalem część pszenicy do pobliskiego młyna i otrzymałem 600 netto bo potrącenie za białko bo miało tylko 12.5 a w tamtym tygodniu mogłem podpisać umowę po 690 lecz dzisiaj zdecydowałem że będę trzymał do września. Od 15 Lipca rusza oddział Cedrop pod Kluczborkiem i umowy na jeczmien piszą aktualnie po 600 netto a w 2017 490 w tym czasie można było uzyskać

Może zawarł kontrakty z paszarnią na nowy sezon po 670 zł/t netto, albo na porty po 740 i sra ogniem zaklinając rzeczywistość:D Bo widzi w telewizji, jak sprawy z suszą się mają, a pewnie w jego lokalizacji padało i nie jest tak źle. Tak sobie gdybam. Pożyjemy, zobaczymy...

Opublikowano

Ale tu sa bezmózgi hahaha

sami chcecie zarobić na przechowaniu ale jak już ten co chce kupić po żniwach przechować i zarobić to już złodziej haha

tak młyn jak i paszarnia ma w doopie po ile zboże dla nich lepiej jak by było po 1 000 bo dolicza  % te które maja zarobić i im cena wyższa to więcej zarobią

jedynie to jak kupia  dużo taniej to mogą konkurenta ponękać

ten co kupi po żniwach też ponosi koszty przechowywania , kredytu i ryzykuje że może stracić i dlatego nie szaleje po zniwach z ceną  tylko daje zarobić na przechowywaniu obecnym tutaj spekulantom co maja po 3 wory pszenicy i chodza do roboty bo jak by nie chodzili to by musieli puszki zbierać

co drugi post to opisywanie jaki to Staszek niedobry że chciał tanio kupić !! to że chciał albo taniej kupić albo kupił to znaczy że ma chłop jaja haha a ci co nad tym ubolewają to jaja malują na Wielkanoc .

Opublikowano
4 godziny temu, pawel885 napisał:

Niech dadzą cenę to ludzie przywiozą zboże, a jak nie to niech ogłoszą upadłość....

Ja znam sposób jak sprzedać tonę pszenicy za 35000zł  :D

juz sie nim pochwaliłes  kilka stron wyzej :D tym sposobem  ale wtedy zle wyliczyłes 

Opublikowano
33 minuty temu, pawel885 napisał:

Staszek bredzi od stycznia że cena w dół, kolejki jak w żniwa, cena w dół itd itd a cena poszła od stycznia 50zł w górę więc idź magazyn zamiatać a nie na necie bałamucisz 

Gdzie pisałem o kolejkach to Ty masz jakieś zwidy  oczywiście że cena spadła a raczej wróciła do normalnego poziomu

Opublikowano (edytowane)
Dnia 9.01.2018 o 16:09, staszek131415 napisał:

U nas to samo na wadze kolejka jak w żniwa :o

Nie mam zwidów, ty żyjesz w swoim świecie marzeń o pszenicy po 200zł/tona i świniach po 8kg/żywca xD A o zamiataniu to do ordynatora było bo cwaniakuje a samo się nie zrobi

Edytowane przez pawel885
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Pewnie mieli na skupie zjazd tytanów zaraz po nowym roku...  Wszyscy przyjechali czterdziestką i zasypali młyn, bo każdy po 1,5 tony ziarna przywiózł :D Teraz sprzedaję pszenicę 80 zł drożej niż  po żniwach.  Każde 50 ton to kolejne 4000 zł, ale dla staszka to nie pieniądze :D Hoduj stasiu dalej, ile ty świniaków musisz odchować, żeby na czysto tyle zarobić... Żeby nie było, też mam świnie i wiem, jakie na tym kokosy  są... Rozumiem Twoją frustrację, ale winni są spekulanci rządzący rynkiem mięsa, a nie producenci pszenicy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Staszek byłem dziś w biedronce, schab wieprzowy bk 8.99, idąc Twoim i ordynatora tokiem myślenia cena za żywiec 3zł/kg to bardzo dobra cena skoro w sklepie schab 8.99 - przecież prawie połowa odpada przy uboju do tego masa kości, zarobek ubojni,, przewóz, chłodnie, kredyty, marże sklepów xD

Opublikowano

To że w biedronce schab jest po 8 ,99 a cena za kilogram tucznika 3 zł , to masarnia ma ogromny zysk pracowałem w zaopatrzeniu mięsnym to wiem co w masarni jest przetwarzane nawet kości są mielone po prostu nic się nie marnuje taka jest prawda .

Uszy skóry to wszystko zmielone i dodane do do salcesonów pasztetowych parówek i typ.

95 % świni jest przetworzone na produkty i sprzedane zyskiem mowa o masarniach przemysłowych , żeby zaraz ktoś nie wyjechał z EKO .

Opublikowano
a co wy wyjeżdżacie z ceną mięsa w supermarketach, przecież to tylko i wyłącznie chwyt matketingowy bo pół miasta zleci się na mięso z przeceny a przy okazji kupią inne produkty w zawyżonej cenie i tak w zysku marketu wychodzi że mięso sprzedali drożej niż w miejscowym sklepiku bo zawyżyli na innym produkcie cene. Mnie te komentarze i naiwność ludzi śmieszy bo jak widzi promocje to już się opłaca jak tylko ten schab kupisz to tak a ile osób jak idzie do marketu to jeden produkt tyle kupuje. Proponuje jak nie wierzycie pójść do 5 marketów kupić te same 5 produkty w tym po jednym z promocji i porównać ceny będziecie zaskoczenii...
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Staszek byłem dziś w biedronce, schab wieprzowy bk 8.99, idąc Twoim i ordynatora tokiem myślenia cena za żywiec 3zł/kg to bardzo dobra cena skoro w sklepie schab 8.99 - przecież prawie połowa odpada przy uboju do tego masa kości, zarobek ubojni,, przewóz, chłodnie, kredyty, marże sklepów xD

Ten scab po 8 zł to już rzeznik umarl co go wykroił smacznego kto normalny kupuje mięso z biedronki

Opublikowano
49 minut temu, staszek131415 napisał:

Ten scab po 8 zł to już rzeznik umarl co go wykroił smacznego kto normalny kupuje mięso z biedronki

No taki chytrus jak Ty kupuje xD

1 godzinę temu, galan99 napisał:

To że w biedronce schab jest po 8 ,99 a cena za kilogram tucznika 3 zł , to masarnia ma ogromny zysk pracowałem w zaopatrzeniu mięsnym to wiem co w masarni jest przetwarzane nawet kości są mielone po prostu nic się nie marnuje taka jest prawda .

Uszy skóry to wszystko zmielone i dodane do do salcesonów pasztetowych parówek i typ.

95 % świni jest przetworzone na produkty i sprzedane zyskiem mowa o masarniach przemysłowych , żeby zaraz ktoś nie wyjechał z EKO .

W mniejszych masarniach to też potrafią, smalcu i słoniny też potrafią napchać i wcale to nie musi być w sklepie wielkopowierzchniowym.

wcinasz  kiełbachę a tu w środku smalcu napakowane

Zawsze jak cena jest niska to wiadomo co tam sie spodziewać

Opublikowano

Smalec to jeszcze by było dobrze najgorsza chemia i stare mięso to standart w marketowych wyrobach ja nie kupuję na promocjach mięs w życiu nie kupowałem mam swoje lepszej jakości  Ciebie nie stać na takie

Opublikowano
25 minut temu, staszek131415 napisał:

Smalec to jeszcze by było dobrze najgorsza chemia i stare mięso to standart w marketowych wyrobach ja nie kupuję na promocjach mięs w życiu nie kupowałem mam swoje lepszej jakości  Ciebie nie stać na takie

smalcu ładuja w małych masarniach. w marketach to nastrzykiwanie, milenie i gotowanie

Opublikowano (edytowane)

Aż z ciekawości przejrzałem średnie ceny skupu pszenicy w Polsce w ostatnich latach. Prawie zawsze cena w I półroczu była wyższa od tej w II. I teraz pytania: na ile jest to skutek braku zapasów - małej podaży i przez to większej ceny, a na ile jest to skutek pierdolamento i spekulacji jaka to będzie bieda, jakie to będą małe zapasy jaka to straszna susza itd? Rynek jest od kilku lat stabilny, wiadomo że to tylko średnie ceny i dało się kupić za 500 a dało za 800 ale nie wieszcie tutaj jakiejś krajowej katastrofy, nie pompujcie bańki bo znowu okaże się inaczej i będzie doooopa

assdd.png

Edytowane przez tumiwisizm
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez thor1984
      Ile krzyknąć za belę 120 x 120 trawy i trawy z koniczyną. Po mojej stronie koszenie i przesuszenie i na wałki. Po stronie kupującego folia, prasowanie i owijanie.  
  • Dodaj nową pozycję...
v