Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gdzie ta susza ?. ledwo tydzień od ostatnich opadów minęło

jest sucho ale jak przez dwa tygodnie nie popada to będzie dopiero totalna susza

Opublikowano

dosyć szybko się zrobiło sucho po ostatnich opadach ale do suszy to jeszcze potrzeba

Opublikowano
widzicie ja wiem co wiem i jakiś pajac mi tu się odgryza ja też bym chciał żeby pszenica była po 800 albo i więcej a co do tej suszy na Ukrainie to jak pisałem są miekst gdzie zboża są ładne i miejsca gdzie nie.
Opublikowano
13 minut temu, racyl napisał:

jest sucho ale jak przez dwa tygodnie nie popada to będzie dopiero totalna susza

Gdzie płn wlkp powiat złotowski już jest naprawdę sucho, wiosnę mieliśmy niemiłosiernie mokrą teraz odwrotnie, w podobnej sytuacji jest sporo innych powiatów w wlkp, pomorskim , lubuskim

Opublikowano
3 godziny temu, iron napisał:

aj a słyszałem że na Ukrainie zboża ładne może nie wszędzie ale ładne

tam zawsze ładne, czy to susza, powódź etc, to i tak będą gadać, że tam jest ok, bo tam ok 70% ziemi należy do europy zachodniej 

Opublikowano (edytowane)

Kolego nawet po 6 tygodni albo i lepiej nie padało.

U nas też są miejsca gdzie pszenica jest ładna, a miejsca gdzie nie.  Po tym wnioskować można pół na pół co do plonów. Można zaobserwować następującą rzecz. SKupiki i klika mając doświadczenie z poprzedniego sezonu, mimo ewidentnych braków towaru-bo jego już praktycznie nie ma, a przecież do nowych zbiorów jeszcze daleko, chciała nas znowu wydymać, obniżając jeszcze tydzień temu ceny, żeby reszta która ma zboża wyprzedała się za frajer, po cenie która byla przecież w żniwa. NIESTETY, mimo spekulacyjnych gierek na giełdzie(np.śmieszne informacje o szybkich postępach siewu qq, która na pewno mają przełożyć się na rekordowe ceny, a w związku z tym wiadomo co) pokrzyżowała im wszystko pogoda. I to mimo że prognozy co do suszy były!  Sami widzicie, że tą chorą sytuację i to żeby nas tak ewidentnie nie dymano na grube pieniądze, może naprawić tylko stworzenie jakieś formy kontroli nad tą całą kliką. Jak ministra śpiocha nie wywalą, to szybko to się nie stanie. A jestem przekonany, że gdyby nie postępująca susza, to już nas by dymano na jakieś 550 zeta, tak by takie trole jak fistaszek cieszyły ryja z czyjegoś nieszczęścia. U nas na płd pszenica poszła w ciągu tygodnia z 630 na 670 netto.

Kukurydza 660 netto.

A i pogoda na następne dni też nieciekawa. https://krolowasuperstarblog.wordpress.com/2018/06/08/na-poludniu-pojawily-sie-burze-ale-o-wiekszych-opadach-na-wiekszym-obszarze-polski-nie-ma-na-razie-mowy/

Jak na razie na tym blogu co do mojego rejonu sprawdza się w 100 procentach

Edytowane przez JozB
Opublikowano

Panowie oddawał ktoś do Agro Kocięby w Łódzkim zboża? Cennik na dziś mają taki: pszenica 680 pow 12% białka, pszenżyto 650 pow 11%, jęczmień 670 białko 12%, qq 620. Ceny netto. I teraz pytanie jak jest w praktyce z ich rzetelnością? 

Opublikowano
7 godzin temu, soltys48 napisał:

zapomnij są tak duże zapasy ,ze o takiej cenie możemy pomażyć

Już były takie lata że skupujący też twierdzili że zapasy są takie że żniw może nie być a cena w żniwa rosła bo zapasy były wirtualne, kilka lat temu podobna sytuacja z cukrem.

Opublikowano
7 godzin temu, racyl napisał:

ostatni deszcz miałem  20 maja a wcześniej 6 tygodni bez deszczu , teraz nic nie zapowiadają ,wszystko usycha

Opublikowano

deszcz poczatek kwietnia następny połowa maja i tyle , roztocze Lubelskie , zaczyna zapalać owoce  malina bez nawodnienia cienko to widzę ,truskawka wyschła i koniec zbioru, zboża ozime , rzepak, jeszcze sobie radzą , jare to plonu nie będzie ,                 

Opublikowano

Jeśli już wspominamy zapasy pszenicy, to spożycie rośnie co roku o kilka procent a produkcja o połowę tej wielkości. W tym roku szacunkowe zapasy będą około 15% mniejsze niż rok temu. Będą rejony gdzie zboża będzie brakować.

• Like 2
Opublikowano

Wystarczy popatrzec na rosnaca produkcje kurczaka o 15-20% rocznie. Ile to zboza zje. Taki cedrop teraz lepiej placi za pszenice paszowa niz skupy za konsumpcje. 

Opublikowano

Co z tego że produkcja rośnie jak zużycie spada na kg przyrostu bo taniej zboże zastąpić innymi dodatkami podobnie w hodowli trzody

18 godzin temu, Maaxx napisał:

ja nic nie sprzedałam od tamtych żniw 

raz tak było za przetrzymałem 1,5 roku i zarobiłem 180 na tonie

warto zaryzykować w najgorszym razie bilans będzie na 0 

bo na pewno nie  będzie taniej

Tu baranku

12 godzin temu, JozB napisał:

O Stasio swoje pierdy znowu wypisuje. Masz oferty, ale chyba we własnej wyobrazni. Żniwa będą szybciej, ale też szybciej będziesz musiał za pszeniczkę o wiele więcej zapłacić, więc jak masz po 650 to zrób zapasy na następny rok :D. Rozumiem że u ciebie wszystko bez deszczu rośnie. Już skupy zwieracze puściły, każdy podwyższa cenę. Kwestia 3 tygodni, i będzie o wiele drożej. Susza ma to do siebie, że niestety powoduje znaczne obniżki plonu. Nie dość, że wszystko słabe od południa w górę, to właśnie pszenica będzie nalewać ziarno. A z pustego to stasio, i ty nie nalejesz

Pszenice piękne nie będzie komu po żniwach kupić jeśli Twoje prognozy się sprawdzą to będzie rok rekordowych zysków dla mnie chętnie sprrzedam w tej cenie o której piszecie

Opublikowano (edytowane)

Stanisławie spojrzyj poza własny podwórek. To, że 10% pszenicy w skali kraju (w tym Twoja za stodołą) miało deszcz i plon będzie w porządku nie znaczy, że w całej Polsce da średnio 8 ton/ha.. Moja ozima wyglądała ładnie, a teraz schnie w oczach. Ziarno to pewnie poślad będzie jak nic nie kapnie. Późne pszenice wyglądają jeszcze gorzej, a o jarych to już nie wspomnę. Późno siane, kiepsko wschodziły, bo sucho, jeszcze się zredukowały z suszy. Nawet na 2 klasie usycha.. Plony mogą być rekordowe... ale rekordowo niskie. 
Także Stasiu chyba czas ściągnąć klapki z oczu i patrzeć szerzej

Cena powiat krasnostawski 660-670 br i w przyszłym tygodniu koniec skupu

Edytowane przez pieter1991
Opublikowano

Ty chyba naprawdę nie patrzysz za podwórko bo że U ciebie schnie to nie znaczy że schnie u innych kukurydzom pogoda sprzyja a kukurydza w żywieniu drobiu to podstawa   duże zasiewy i zbiory będą rekordowe

Opublikowano

Wystarczy wejść na to forum ale na temat kuku i poczytać z jakimi problemami borykają się rolnicy uprawiający kukurydzę . Od samego początku są problemy bo jak nie fioletowa to przypalenia . To właśnie kukurydza jest najbardziej podatna na niedobór wody i raz można zbierać rekordy po 12 ton a podczas suszy może to być tylko 5 ton z tego samego kawałka . Ładnie wyglądają tylko kuku które były traktowane nawozami naturalnymi ale to nie dla psa kiełbasa , bo to kuku na kiszonkę a nie dla fistaszkowych zwierzątek które nomen omen strach jeść skoro Stach mówi że karmi zastępczymi produktami, strzał w kolano bo robi  antyreklamę .

Nawet pasze pełnoporcjowe dla bydła były uzupełniane np. wysłodkami suszonymi lub suszem z motylkowych a w tym roku może być problem z tym towarem więc będzie trzeba uzupełnić kukurydzą ale skąd jej wziąć ?

Opublikowano

Kukurydze na razie sie trzymaja. Ale gdzie tu jeszcze do zbiorow. A dopiero teraz zacznie sie najwieksze zapotrzebowanie na wode. Jesli nie popada to i kuku nie bedzie. A w prognozach nic sie nie zapowiada.

Opublikowano (edytowane)

Oj Stasiu skoro już teraz skupy podwyższają cenniki, na razie nieśmiało, bo przecież do zbioru daleko, to w żniwa przygarną każdą ilość, jeżeli plon będzie zdecydowanie niższy. Ja uważam że im pszenice ładniejsze(tzw gęsciej wyglądające), to może być gorszy plon, bo będzie poślad. Rzadsze lepiej sobie poradzą.  Chyba, że w żniwa, a zapowiadają mokre wszystko się wyrówna, to te i te będą słabe. U nas górki już wyschnięte. U mnie spadło w ciągu 2 miesięcy 30 litrów. Na szczęście w newralgicznych momentach, dlatego chociaż buraki powschodziły i qq sobie  na razie radzi. Z resztą upraw, to biednie będzie

Edytowane przez JozB
Opublikowano

Fakty są takie że już nawet nasz wspaniały IUNG się ogarną i zrobił mapkę że w większości kraju brakuje opadów od 100 do 150mm od sredniej a to dużo skoro u nas z tego co ze szkoły pamiętam ok 600mm rocznie. Jeżdżę często z Lublina na Zamosc a potem w kierunku na Tyszowce i po trasie ujowato to wygląda. Także susza jest i nie ma co myślicie oczy że nie ma. U mnie było brak wody słownie zero opadów przez 6 tygodni. Popadało w połowie maja i dalej nic. Także Staszek Ty sam powinieneś spojrzeć trochę dalej jak za swoją stodole :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v