Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Toć to stasio drapie się po głowie teraz, że zamiast spadać, to rośnie. A do żniw bardzo daleko. Chyba że cwana bestia się już zaopatrzyła do końca sezonu. Jak to co poniektórzy przeżyją płacąc po 700 zeta za pszeniczkę albo i więcej, to ja sam nie wiem. Na kłoszenie i zbiór pogoda długoterminowa również zapowiada się nieciekawie, także jeszcze cedrob nie będzie musiał swoich zagrywek stosować i będą się jeszcze prosić po 700 zeta. A jedna firma z Opola na olx ma wystawione kupno konsumpcji po 680-710 netto, więc jeżeli ktoś chce kupić po 640 netto jest zwykłym złodziejem

Opublikowano

Po waszych postach to mam wrażenie że żniwa za rok u Was bęą:P   firma chce kupić po710 netto? Hm ciekawe czy zapłacić będzie chciała czy tylko faktury wystawi B|

Złodziejem to jest ten co kradnie a nie ten co uczciwie płaci rynkowe ceny dla jednych będzie to 600 dla innych 700 ¬¬

3 godziny temu, AS2 napisał:

Cedrob w paszarni w Rypinie w połowie kwietnia skupował pszenicę po 680 zł netto. Przed majowym weekendem obniżyli na 660 zł netto i według nich miała już nie podrożeć. A od początku tego tygodnia znów wrócili do ceny 680 zł netto:D.

A dostał ktoś tą enę?Bo znając życie po potrąceniach wyjdzie 640

Opublikowano

wszystkim się wydaje lub mają nadzieję, co z tego jak pszenica będzie po 700 czy 750 jak co niektórzy zbiorą po 5 t/ha, bo suszy już.

większość żyje jakimiś marzeniami, a mi się marzy starczy 7 t/ha po 650-700 /t i mi stuknie na kredyty i inwestycje. zostanie około dwóch klocków z ha + dopłata.

a i ni to żebym broniła Stasia ale za przeproszeniem już od lutego pierdo....... że cena wzrośnie i wzrost  o 20 zł to wzrost o ile był?

cena pszenicy w styczniu po 670 netto odbiór kupującego i myślę że teraz też tak jest

• Like 1
Opublikowano

No wiesz ....... ich to na każdym kroku chcą wydymać a to na wadze a to na cenie a to na jakości a oniprzecież mają towar pierwyj sort telefony tylko dzwonią by sprzedali :P kupione żyto po 500 brutto będą świnki jadłyB|

Opublikowano

Stasiu i jego świta już działa. Ciekawe Pawełek z czego ty żyjesz jak te 2,5  tys zysku starcza ci i na kredyty, inwestycje i przede wszystkim na życie. Chyba że nikogo nie masz na utrzymaniu, tylko siebie i swoje krowy czy świnie. I dobrze że co roku masz urodzaj, jak nasz stasiu zysk ze swojej hodowli, bo potrafi żytko po 500 zeta kupić :D

Opublikowano
2 godziny temu, JozB napisał:

Stasiu i jego świta już działa. Ciekawe Pawełek z czego ty żyjesz jak te 2,5  tys zysku starcza ci i na kredyty, inwestycje i przede wszystkim na życie. Chyba że nikogo nie masz na utrzymaniu, tylko siebie i swoje krowy czy świnie. I dobrze że co roku masz urodzaj, jak nasz stasiu zysk ze swojej hodowli, bo potrafi żytko po 500 zeta kupić :D

Jak ma większy areał to x 2,5 to się trochę nazbiera !!

ty jak masz 3 wory pszenicy to na bułkę musisz  cały rok przechowywać i kłapać jadaczką 10 mc o podwyżkach

trochę i może zapotrzebowanie wzrosło na zboże , bo ci co maja kontrakty i kilka zdziebeł na hektarze prawie uschniętych  powoli rozglądają się za zbożem  a 5 z ha to żeby było tam gdzie opady w miare

Opublikowano
15 minut temu, ordynator napisał:

trochę i może zapotrzebowanie wzrosło

O tym pisałem już dawno, że przyjdzie maj, czerwiec, lipiec i będzie popyt nakręcany przez świniarzy i innych hodowców a nie jakieś giełdy wirtualne z Honolulu. Ale ty pójdziesz do chlewa i powiesz świnkom żeby się uspokoiły bo pszenica już się kłosi i będą miały w sierpniu papu do oporu a na razie niech sobie poposzczą

Opublikowano

Na Matif  pszeniczka podskoczyła do 780 zł a to nie koniec , tak więc ciekawie się robi . Produkcja samego drobiu na eksport podskoczyła o 7% a to przecież styropianem karmione nie było .  No jak tam hodowcy , kiedy będziecie płacić jak na giełdach :)

Opublikowano

No zobaczymy czy to sie przełoży na nasz rynek.Rozmawiałem ze znajomym co prowadzi skup i nakupił zboża a nie ma gdzie tego wypychać wszystkie paszarnie młyny pozasypywane.Nikt nie chce umowy podpisać nawet.

Opublikowano

Nie wiem czego oczekujecie od sprzedawców ? że powiedzą ze będzie droższa ? kto wtedy by im sprzedał ? Każdy by czekał aż podrożeje . Znam przypadki że w rodzinie były przypadki że podszeptał właściciel skupu po rodzinie że potanieje i każdy wuj , stryj , kuzyn wypychał bo potanieje a za dwa tygodnie cena wystrzeliła w górę , historia z przed lat a do dziś konflikt rodzinny istniej , jak to mówią "z rodzina to tylko na zdjęciu " .

Opublikowano
18 godzin temu, pawelek98 napisał:

a i ni to żebym broniła Stasia ale za przeproszeniem już od lutego pierdo....... że cena wzrośnie i wzrost  o 20 zł to wzrost o ile był?

cena pszenicy w styczniu po 670 netto odbiór kupującego i myślę że teraz też tak jest

Piękne podsumowanie. W 100%  racja.

Opublikowano

Na kontrakt majowy już nie ma co patrzeć - on jest dzisiaj zamykany , komus sie przypomnialo ze nie dowiezie tych 500ton i odkupil kontrakt za tyle ile trzeba bylo.

Co nie zmienia faktu , że następny wygląda ok 173 . Teraz itak wszyscy czekaja na 18.00 i raport usda.

Opublikowano

A ja dostałem propozycję na paszówkę z nowych zbiorów po 640 netto . Jak na opolskie to nie jest zła cena Ale nic nie kontaktuje bo suszy a deszcz pada punktowo i nieliczni mają fajne zboża reszta nic specjalnego . Cierpliwości i myślę że jakościowa będzie powyżej 700 netto . Tak jak górka tak i dołek cenowy nie trwa wiecznie 

Opublikowano
13 godzin temu, JozB napisał:

Z czego żyje obramiam 150 ha , ale ja i moja żona jeszcze pracujemy zawodowo, mam trojkę dzieci, oczywiście jeszcze ojciec mi pomaga. przyjeżdżam z roboty i na opryskiwacz belarkę i inne graty.

zapierdalam jak dziki osioł, i niech mi k...wa nikt nie mówi że życia nie znam .

ceny rosną na giełdach, a bo rośnie cena baryłki, pisałem o tym już dawno i gówno ma to wspólnego ze zbiorami.

nikogo nie bronie i do nikogo pretensji nie mam, sprzedaje jak mi kasa potrzebna albo czuje że robak do magazynu się pcha, kupjący - zawoże próbę badają i mówią mi cenę pasuje to zabiera, nie to s.......aj kupimy u innego,  tam gdzie sprzedaje mielą na dobę 400 t zboża to o czym tu rozmawiać, handlarz zarobi 20 zł/t więcej nie

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, piotr30piotr napisał:

A ja dostałem propozycję na paszówkę z nowych zbiorów po 640 netto . Jak na opolskie to nie jest zła cena Ale nic nie kontaktuje bo suszy a deszcz pada punktowo i nieliczni mają fajne zboża reszta nic specjalnego . Cierpliwości i myślę że jakościowa będzie powyżej 700 netto . Tak jak górka tak i dołek cenowy nie trwa wiecznie 

Kto tyle daje?

Opublikowano

pawełek jak naprawdę masz 150 ha i pracujecie z żoną to nie halo z  tą gospodarką jest, albo z tobą.

No nie wierzę żeby na tych ha spokojnie żyć i mieć w d---ie pracę zawodową. Ja mam nie całe 100 samą roślinną rzepak pszenica i trochę buraka w tym roku w jęczmień wchodzę, i spokojnie żyję nikt nie pracuję, bo po co.

AgroAs u nas 670 netto za pszenicę płaci.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, pawelek98 napisał:

Z czego żyje obramiam 150 ha , ale ja i moja żona jeszcze pracujemy zawodowo, mam trojkę dzieci, oczywiście jeszcze ojciec mi pomaga. przyjeżdżam z roboty i na opryskiwacz belarkę i inne graty.

zapierdalam jak dziki osioł, i niech mi k...wa nikt nie mówi że życia nie znam .

ceny rosną na giełdach, a bo rośnie cena baryłki, pisałem o tym już dawno i gówno ma to wspólnego ze zbiorami.

nikogo nie bronie i do nikogo pretensji nie mam, sprzedaje jak mi kasa potrzebna albo czuje że robak do magazynu się pcha, kupjący - zawoże próbę badają i mówią mi cenę pasuje to zabiera, nie to s.......aj kupimy u innego,  tam gdzie sprzedaje mielą na dobę 400 t zboża to o czym tu rozmawiać, handlarz zarobi 20 zł/t więcej nie

Co u  ciebie oznacza obrabiać pole ????  bo z twojego pisania wnioskuje że nabrałes dzierżawy po 2 000 za ha , właściciel jeszcze bierze dopłaty , a ty  nabierasz tężyzny fizycznej swoja głupota i na dodatek męczysz fizycznie i psychicznie pozostała czesc rodziny !!!

3 dzieci i ty zone do roboty posłałeś ???  hahaha 150 ha po robocie obrabiasz to może napisz kiedy ty  żyjesz ????  a w zasadzie po co ty żyjesz ??? hahaha

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v