Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, JozB napisał:

W kupie przecież siła, a ta kupa może ładnie osrać tych oszukańców w tym roku :D.

Zaraz pod sejmem będą strajkować handlarze - jak żyć panie premierze!!!!! Rolniki zmowy cenowe tworzą i towaru nima kurła na rynku a firmy dzwonią za towarem....

Na szczęście jest jeszcze staszek - wpadnie pod sejm i krzyknie - dawajta do mnie, u mnie po 600 nie ma komu dać !!! xD

Opublikowano

Gdzie są te podwyżki, Panie JozB? Dzwonię celowo do młyna, 670 plus vat, kontrakt na nowe żniwa 680 przy 12,5 białka, naprawdę, wzrosty jak ..uj. Kolego, życzę Ci dobrze, ale produkujesz się tu cały rok, a w moim kujawsko-pomorskim wielki kut..s, nie podwyżki. Szczepanki dają więcej, ale mam do nich kawał drogi, transport pochłonie 20 zeta na tonie więcej.

Opublikowano
24 minuty temu, pawel885 napisał:

Zaraz pod sejmem będą strajkować handlarze - jak żyć panie premierze!!!!! Rolniki zmowy cenowe tworzą i towaru nima kurła na rynku a firmy dzwonią za towarem....

Na szczęście jest jeszcze staszek - wpadnie pod sejm i krzyknie - dawajta do mnie, u mnie po 600 nie ma komu dać !!! xD

Jaką zmowę myślisz że Ty  Józek i wasza przyczepa zboża wywinduje ceny na giełdach :P?

Opublikowano

Co liści wygrabiłeś po suszy?;) Poczytaj jak kolega Koniu pisze 8 z przodu sypie za chwilę będą pisać że do 10 dochodzi i z podwyżek nici

Opublikowano
28 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

Gdzie są te podwyżki, Panie JozB? Dzwonię celowo do młyna, 670 plus vat, kontrakt na nowe żniwa 680 przy 12,5 białka, naprawdę, wzrosty jak ..uj. Kolego, życzę Ci dobrze, ale produkujesz się tu cały rok, a w moim kujawsko-pomorskim wielki kut..s, nie podwyżki. Szczepanki dają więcej, ale mam do nich kawał drogi, transport pochłonie 20 zeta na tonie więcej.

Ty się za całe kujawsko-pomorskie już nie wypowiadaj. Cedrob Rypin w sierpniu 2017 r. płacił za pszenicę po 630zł netto, a w czerwcu tego roku 700 zł netto (przy ilościach powyżej 200 ton nawet 720 zł netto), więc jeśli 70 zł na tonie to dla Ciebie, cytuję" wielki kut..s, nie podwyżki", to co nimi jest?

• Haha 1
Opublikowano

W żniwa 660 plus vat, obecnie 670-680, dziękuję.

Opublikowano
14 minut temu, staszek131415 napisał:

I pewnie na parametry wcale nie patrzą?;)

Chłopki-roztropki Twojego pokroju bardziej mi jęczały na magazynie o byle pierdoły, niż laboranci z CedrobuxD. Na początku czerwca podpisałem z Cedrobem umowy na 75 ton pszenicy po 700 zł netto i na 90 ton pszenżyta po 645 netto. I na takie ceny wystawiłem faktury (jestem vatowcem) i w takich cenach otrzymałem pieniądze na konto. Na każdym potwierdzeniu dostawy w rubryce uwagi wpisane: BRAK.

A chłopki-roztropki Twojego pokroju zaczynały rozmowę od jęczenia "Ło panie, drobne te pszenżytko, po 600 netto mogę dać, jak nie u Pana to gdzie indziej po tyle kupię". I ostatecznie rozmowa z nimi wyglądała tak: https://youtu.be/5V0QO6MSFg0?t=68

• Haha 1
Opublikowano
31 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

W żniwa 660 plus vat, obecnie 670-680, dziękuję.

W żniwa to wiadomo będą d*pę jebać jak tylko się da bo każdemu kasy trzeba to ropa to zapłacić za kombajn i jakie ma wyjście mus sprzedać nawet i po 600 zł , ale już po żniwach cena będzie się pięła jak samolot przy starcie  .

• Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, AS2 napisał:

Chłopki-roztropki Twojego pokroju bardziej mi jęczały na magazynie o byle pierdoły, niż laboranci z CedrobuxD. Na początku czerwca podpisałem z Cedrobem umowy na 75 ton pszenicy po 700 zł netto i na 90 ton pszenżyta po 645 netto. I na takie ceny wystawiłem faktury (jestem vatowcem) i w takich cenach otrzymałem pieniądze na konto. Na każdym potwierdzeniu dostawy w rubryce uwagi wpisane: BRAK.

A chłopki-roztropki Twojego pokroju zaczynały rozmowę od jęczenia "Ło panie, drobne te pszenżytko, po 600 netto mogę dać, jak nie u Pana to gdzie indziej po tyle kupię". I ostatecznie rozmowa z nimi wyglądała tak: https://youtu.be/5V0QO6MSFg0?t=68

Ja tam nigdy się nie handluję jak mi cena odpowiada to bi orę jak nie to grzecznie dziękuję często sprzedający sam proponuje że opuści i się dogadujemy dzięki temu mam szacunek wśród moich dostawców

Galan oby Twoje prognozy się sprawdziły to za jakiś czas i tucznik 6 z przodu zobaczy B|

Opublikowano

3 godziny temu, JozB napisał:

Deszczu ma nie być do pazdziernika. Kto jest w stanie niech trzyma. W kupie przecież siła, a ta kupa może ładnie osrać tych oszukańców w tym roku :D.

Oho, proszę proszę. Widzę że oprócz analityka krajowych cen skupu zbóż mamy tutaj wytrawnego meteorologa xD Podasz może jakieś źródło tych rewelacji? Wiadomo że susza itd ale smiać się chcę jak czytam te odloty. Zejdzmy trochę na ziemię 

Opublikowano
Dnia ‎30‎.‎06‎.‎2018 o 12:51, ukaszProcho napisał:

W młynie widocznie gościu miał zapotrzebowanie skoro zaplacil tyle. A moim zdaniem cena normalna w porównaniu do tego co się na polu działo do tej pory 

Dostałeś tą kasę już na konto? Bo jak to młyn w Przedborzu to życzę cierpliwości w oczekiwaniu na przelew (chyba że Ręczno bo oni jakoś tam wypłacalni są)

Opublikowano
7 godzin temu, Wicherek napisał:

W agropierdołach kazali szybko sprzedawać ,złodzieje pchają się do telewizji i liczą że polski chłop jest dalej durny !        

Tak zapowiadał w niedzielę Ardanowski jaki to porządek zrobi ze spekulantami i manipulantami to ma okazję zrobić porządek z tym całymi agropierdołami  , ma nagrania wszystkich odcinków , niech sprawdzi co mówiono o rynku zbóż przez lata , jak spekulowano i niech zrobi porządek , informacja w telewizji publicznej to nie skrobanie przez naganiaczy na forach internetowych , mówił że trudno udowodnić spekulacje bo nie ma nagrań , argrobiznes jest nagrywany więc ministrze do dzieła !!!! Zrobić pokazówkę z rynku zbóż to reszta manipulantów zastanowi się co mówi .

• Thanks 2
Opublikowano

Pszenicy będzie mało a o dobrych parametrach to już całkiem i nie będą aż tak zwracać uwagi na parametry a cena sama będzie się windować nabijana przez handlarzy by pozyskać towar .

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, staszek131415 napisał:

Jaką zmowę myślisz że Ty  Józek i wasza przyczepa zboża wywinduje ceny na giełdach :P?

Parę dni temu mówiłeś że nie będziesz "już  nic pisać ". Oj nie ladnie nie ladnie  ;)

Opublikowano
Dnia 30.06.2018 o 18:21, komodo napisał:

ale gdzie ten młyn bo domyślam się że nie na stołówce w przedszkolu 

Młyn w Przedborzu. Pozdrawiam 

12 godzin temu, FarmerAdi napisał:

Dostałeś tą kasę już na konto? Bo jak to młyn w Przedborzu to życzę cierpliwości w oczekiwaniu na przelew (chyba że Ręczno bo oni jakoś tam wypłacalni są)

Dostałem bo w tamtym roku po dość mocnych negocjacjach pieniądze po tygodniu na koncie. Ja tam nie wiem czemu macie problem z tym młynem. Ja nie narzekam i cena dobra

Opublikowano

https://www.barchart.com/futures/european/grains?timeFrame=daily

Zielono.

Może w końcu przyjdzie czas, że to rynek będzie znów regulował ceny zbóż, a nie sztucznie ustawiana przez spekulantów wartość kontraktów, która jest później wykorzystywana przez podmioty skupowe jako wyznacznik ceny. Wystarczyłoby, żeby posiadacze kontraktów chcieli je fizycznie realizować, a nie tylko przytulić zyskjak na na instrumencie finansowym. Wtedy otwierający krótką pozycję spekulant pomyśli dwa razy, zanim sprzeda "pusty" kontrakt. Bo do tej pory to spekuła kosztem rolnika dusiła inflację otwierając pozycje na fikcyjny towar.

Opublikowano
jechałem dzisiaj z Czech i rozmawiałem z kierowcą tira co wiózł pszenicę ale z tamtego roku jeszcze to po 640 płacił Czechowi ,ale też mi powiedział że koło Pragi już pszenicę zaczynają ciąć i ....plon 3.5 tony pośladu tam mają .pewnie tak jak u nas będzie gdzie są rejony z pięknymi zbożami i ch.....i
  • Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, ZELKOW napisał:

No w pszenicy i pszenżycie u mnie więcej nie sypnie jak te 3-4t nie ma z czego, kłosy stoją i na dodatek szczerbate albo całkiem puste

A kolega Koniu pisze że u niego koło 8 czyli średnio 6 nie jest najgorzej cena będzie stabilna to dobrze wróży na przyszłość

Opublikowano

8 to bedzie naprawde u nielicznych tam gdzie te opady troche były ,wiekszosc kraju nie przekroczy 4 moja belissa po 10 letniej kukurydzy wyglodala w maju na 10t jak sypnie 4t to bede  zadowolony dodam ze pełna ochrona i nawozenie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v