Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzisiaj byk simental 860 brutto 7.4 netto byk ho 577 brutto ochwacony czy cos bo ledwo stal 6.4netto,skitka 7%odbierał kowalczyk,wazone na ich wadze i sprawdzone do pewnosci na ogolnej

Opublikowano

Mi się wydaje ze gdyby Pini nie oszukiwał na wbc u płacił w normalnych terminach to bydla by mu nie brakowało bo cenę ma naprawdę niezła

kolego byłem na zakładzie w pini w czwartek i piątek bo swoje sprzedawałem to w czwartek było ok 400 szt a piatek ok 300 szt na zakładzie tak więc myśle że bydła mają sporo 

Opublikowano

Mi sie wydaje ze Pini aż tak bardzo nie kantuje, w styczniu r było po 14,1 to po przeliczeniu na żywą wyszło 8,2 netto a byków jakiś pięknych nie miałem, może ze 2 szt lm były fest a reszta to Sm i ncb . Więc 400-500 zł na sztuce to jest jednak sporo, a też mi proponują z reguły około 7,5-7,6 zł

Opublikowano

krzychuuu czemu nie sprzedasz po ubojowo ? ja jak mialem lm piekne byki to na byku wyszlo srednio 560 zl wiecej ale jesli dla cb 500 zl to nic to ja nie wiem :D

Jak sprzedalem raz poubojowo to wyszlo po 300zł na sztuce mniej niz dawali na wage zywą. A mialem wtedy 23 sztuki to bylem sporo w plecy.

Opublikowano

dzisiaj byk simental 860 brutto 7.4 netto byk ho 577 brutto ochwacony czy cos bo ledwo stal 6.4netto,skitka 7%odbierał kowalczyk,wazone na ich wadze i sprawdzone do pewnosci na ogolnej

to szału ci nie dał i duzo potracił..skad jestes napisz na priv

Opublikowano

Duża część rolników złoży wnioski o dopłaty do bydła a sprzedać będą mogli dopiero po 30 czerwca więc na rynku będzie mały niedosyt ciekawe czy ceny ruszą do góry bo raczej pewne że w lipcu spadną

Opublikowano

Sprzedane byki- średni mieszaniec po LM 870kg i Byk po SM mlecznym 750kg. Ceny 7.30 i 710 netto. Byki 22 i 28 kwietnia miałyby po 2 lata. Ceny podskoczyły,wcześniej było do 7zł netto,obecnie do 7.50 netto.   Co do wniosków,to sam składałem 10 kwietnia i zaskoczyło mnie ,że była mała kolejka,a byłem 2 razy jednego dnia rano i o 12ej.  Bydło można sprzedawać po 30dniach od złożenia wniosku, a nie dopiero w czerwcu.

Opublikowano

Nie dał Żelaziński dał ktoś inny. Sprzedane 6 hf łączna waga 4360 kg 6 sztuk. W tym 2 mniejsze które zaniżyły mocno wagę łączną po 6,80 netto czyli tyle co chciałem. Odbiorca Łukasz Manelski

PS. Wczoraj dzwonili  kilka razy od Żelazińskich i usilnie przekonywali że dadzą te 6,80 ale odmówiłem bo byłem już ustawiony z innym

Opublikowano

powiat kaliski,szczerze tez liczylem na wiecej co do potracenia to tak biora sa nawet ancymonki co biora8%

w mojej okolicy też próbują po 8% potrącać, póki co udaje mi się sprzedawać z potrącenie 6 % za bydło z luzu i 7% z uwięzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v