Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie 8 sztuk MM, południowa Wielkopolska (okolice Kalisza), ładne, waga pewnie przekroczy 800 kg w tym momencie. W sierpniu będą mieć po 2 lata. Gdzie najlepiej sprzedać i jak się kształtują ceny w tym regionie ? Dodam, że nie mam możliwości zważenia ich i raczej nie chciałbym sprzedawać na WBC bo nie ufamy tym procederom. Warto teraz sprzedawać, czy może są prognozy że w okolicach żniw cena wrośnie ?

Edytowane przez krzychu652
Opublikowano (edytowane)

Na wbc to można sprzedać jak się jest przy zabiciu i masz o tym pojecie, bo jak nie widzisz to ci to lub tamto odkryją i już na byku z 20 kg do tyłu, a na krowach to już dopiero idą po bandzie. Jak sobie pozwolisz to jeszcze 2 % od wagi tuszy obejmą.
Jak sprzedające na wbc to ustalcie sobie jakie ubojnia ma warunki jeśli chodzi o to co ważą, no i oczywiście cenę, bo co z tego jak np jedna ubojania będzie miała cenę z 50 gr wyższa jak że sztuki po odtraceniach i tak będziecie z 250 zł do tyłu.
Co do wybicia to byk w U klasie wybija się w granicach 60 %. A wybicie liczę od wagi netto czyli po objęciu 5 do 7 % na gnoj.

Edytowane przez fartom
Opublikowano

Co do wybicia to byk w U klasie wybija się w granicach 60 %. A wybicie liczę od wagi netto czyli po objęciu 5 do 7 % na gnoj.

Licząc w ten sposób to miałem sztukę, która miała 61,2% (57% od wagi brutto) i była w klasie R. Wybicie liczy się od masy brutto. Taka jest zasada. 

Opublikowano

6zł możesz wołać

6 zł według mnie to trochę za mało jest to mieszanieć CH z HH ładny tylko juz nie rośnie ma ponad dwa lata dzwoniłem do goscia to powiedział ze mięsne płaci od 7 do 7,5 i jak sa super byki to jeszcze moze dac więcej 

Opublikowano

To ile sztuka ważyła u ciebie w domu, a ile było mięsa na rozliczeniu?

Na wadze w zakładzie ważył 890kg, mięsa w rozliczeniu było trochę ponad 500 kg. 

Opublikowano

6 zł według mnie to trochę za mało jest to mieszanieć CH z HH ładny tylko juz nie rośnie ma ponad dwa lata dzwoniłem do goscia to powiedział ze mięsne płaci od 7 do 7,5 i jak sa super byki to jeszcze moze dac więcej 

Tak ale waga pow 600kg( pmięcha musi być pow 300)tak u mnie liczą wg mnie kokosów za takiego śledzia nie dostaniesz

Opublikowano

a handlarz robi w czynie spolecznym i uczciwie warzy i placi jak powiedzialem ze byki zwarzone to nie ma handlarzy wienc daje to do myslenia

....wienc trzeba uczciwie warzyć ......chyba nigdy kolega do szkoły nie chodził, ech Ci wagarowicze :lol: :lol:

Opublikowano (edytowane)

seba 07101 tobie moze sie wydawac ze byczek ma 500 kg bo moje byki (poza ostatnimi slowackimi HF) z wygladu zawsze maja 100-150kg mniej niz realnie wnoszom na wage. Ty wez ciagnik wozek i jedz sobie na jakis sklad wegla i sobie tego byka zwaz  bo myslisz ze ma 500 kg a on moze miec ponad 650 kg i wtedy inna rozmowa z chandlarzem jest.

Niewykluczone jest rowniez ze tobie sie wydaje ze byk ma 500 kg bo do tej pory jakis chandlarz cie przekrencal na wadze a sa tacy co nawet 100 kg na byku oszukuja.  i porownujesz tego byka z innym na ktorym cie ktos okradl. W mojich stronach ubojnia( pow. jarocin) przekrencala ludzi nawet po 120 kg na byku. w koncu  rolnik ( dostawca wieloletni do tej ubojni)  kupil sobie wage bo cos mu zaczelo juz niepasowac to owa ubonia wjachala na podworek jak zawsze i jak  zobaczyla wage to samochod nakrecil na podworku i dal gazu i wyjachal z podworka nikt nawet nie wysiadl aby byki ogladac, hehehe. Rolnik zadzwonil co sie stalo to mu odpowiedzial ze sie odmysleli bo ma on coraz gorsze byki i na nich nie zarabiaja i wiecej po byki nieprzyjadom chyba ze poprawi jakosc i tak zakonczyla sie 8 letnia wspolpraca z ta ubojna  Dlatego jak niewiesz czy byk ma te 600 kg a masz tylko jednego to sie poswiec i go zwaz  bo za 500 kg to nawet tych 6 zl niedostaniesz nawet jak to mieszaniec.  Albo potrzymaj jeszcze bo cena idzie w dol jak byk ma powyzej 30 miesiecy bo wtedy sa obowiazkowe badania na BSE. Ale nie chce mi sie wiezyc  ze byk ktorego opisales ma tylko 500kg bo taka wage to maja Jerseje w tym wieku lub wynendzniale HF na wodzie i slomie i stawiam ze ktos cie przec lata walil na wadze i ty jestes przyzwyczajony ze bylki masz lzejsze niz wygladaja

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

A w domu ile ważył? Byłeś przy ważenia na zakładzie?

W domu nie wiem ile ważył. Ważenie odbyło się jakieś 30 minut po wyjeździe ode mnie i byłem jego świadkiem. Tej wagi jestem pewien. 

Opublikowano (edytowane)

Ten rolnik z opowiadania , to chyba ty...? Czy twoi znajomi też tacy obeznani jak ty? No i o czym ma to świadczyć, że mylisz się na byku o 150kg? no oczywiście oprócz twojej ignorancji...

widze ze mnie bardzo lubisz, heheheh

moj drogi ja sie w bydlo bawie od nie calych 5 lat bo moja domena to swinki a bydlo to obszar poboczny 12-15 sztuk rocznie a bawie sie tylko z tego wzgledu ze przerobka obory nieoplacalna jest dla swinek pozatym jest 3 ha laki a co do wagi bydla to ignorantami sa kupujacy bo zawsze jak ktory kolwiek wchodzi do obory to wage zwierzaka podaje mi o 100 kg minimum niz wchodzi na wage( dla przypomnienia moja wlasna) a wage mam prawie od poczatku zabawy z bykami( waga urzywana z remontem ok 2500-3000 zl) tylko zalegalizowalem ja dopiero w tym roku

P.S.

a co do znajomych to ten beznadziejny rolnik to najwiekszy w okolicy.i bawi sie w bydlo bez mala od 30 lat

moj drogi tu nie chodzi o to kto jest beznadziejny a kto nie poprostu iubojnie i handlarze to zlodzieje ktorzy okradaja rolnika ubojnia goli cie na WBC i na wadze tez jak moze, handlarza na wadze i cenie.a przypominam ci ze okradanie rolnika jest bezkarne bo po pierwsze nie do udowodnienia po drugie do 400 zl to tylko wykroczennie. Sytuacje poprawili by zewnetrzni klasyfikatorzy w ubojniach i grupy producenckie ale w polsce to jest niewykonalne

Edytowane przez tyran3
post pod postem
Opublikowano

tyran , a na świniach cię nie kroją ? Tam już wszyscy rzetelni ?

Opublikowano

tyran , a na świniach cię nie kroją ? Tam już wszyscy rzetelni ?

co do swinek to cala produkcja ( poza maciorami) idzie przez grupe producenckom wiec krojom tylko na miesnosci jak jest za duzo swin ale tak  nigdy sie nie zdazylo abym dostal mniej na wbc niz na zywcu a przewaznie jestem 50 -80 gr do przodu nizbym sprzedal lokalnej ubojni na zywom   

Opublikowano

Tyran jestem tez z wielkopolski i sąsiad sprzedawał 10 sztuk teraz hf, mieszance wszystko razem waga ogólna. Dostał po 7.30 netto

Możesz podesłać namiary na tego kupca ?

Opublikowano

Firma Jurek 606 481 225 z ciążenia są chyba ale jeżdżą trochę. Kasa podobno na 2 dzień na koncie bo kolejny raz im sprzedawal

Zaznaczam ze ja jeszcze nie sprzedawałem im tylko dzwoniłem zapytać o ceny. Za dobrego byka 7.30 średni 6.70-6.80 a typowy hf czyli wieszak 6.5

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
    • Przez Dominik0
      Witam jakie byki polecacie na opas Limousine czy Hereford i dlaczego ?
  • Dodaj nową pozycję...
v