Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja coś z claasów bym polecił mały cosmos,corsar.deutz fahr m 88,88s wiadomo stare maszyny ale myślę że części łatwiej dostępne niż do mf serii 186,487 o volvo to nie myślałem wcale fabryka dawno zamknięta części wiadomo mało dostępne.Za te pieniądze można kupić kombajn na taki areał.A Gadka że się nie opłaca kombajnu na taki areał kupować to zdanie tych co mają kombajny na zarobek a co roku im roboty ubywa.

• Like 2
Opublikowano

Za 17 tys kombajn? Za 30 tys proponuję fahr 1002 bądź podobny. To nie jest kupno na raz - ma służyć długie lata więc warto poczekać trochę, nazbierać kasy i kupić coś na czym będzie można jeszcze zarobić. Kiepsko się zbiera słomę po maszynie która ma heder 2,5 m.

Opublikowano

To pogratulować myślenia. Jeszcze traktor sprzedaj bo po co skoro można nająć. Dobry kombajn nie dość że zmniejszy ryzyko utraty plonu to jeszcze zarobi i na siebie i troche grosza gospodarzowi zostanie. 5ha skosisz przez dzień aby było na co sypać, potem można kilka dni popracować u ludzi. Chętni w mniejszej czy większej liczbie - zawsze są. Grunt to maszyna która jest prosta, z małym przebiegiem i z odpowiednim hederem. Znajomy kupił jd - heder 2,5m, prasę ma krone kr160. Musi zagrabiarką latać po polu a chętnych na usługę nie ma bo za wąski.

Opublikowano

Jezeli masz kupować kombajn tylko na swoje 5ha to nie kupuj. Do tego napewno dołozysz. Kombajn to nie tylko maszyna i zalanie paliwa. Co roku trzeba wymieniać olej, do tego filtry itp. Koszty skoszenia swojego będą przerastać sens posiadania kombajnu. Lepiej dać to skosić komus i finał. Co innego jeżeli ten kombajn pojedzie chociaż trochę na usługi. Te 20 ha musisz owaliś na usługach zeby chociaż pokryć koszty utrzymania kombajnu. Ja polecam New Hollanda Claysona, dużo części pasuje do niego z Bizona. Nie mam takiego ale sąsiad takim kosi i juz nie raz jakiś pasek czy łożysko dopierał z Bizonka.

Opublikowano

To pogratulować myślenia. Jeszcze traktor sprzedaj bo po co skoro można nająć. Dobry kombajn nie dość że zmniejszy ryzyko utraty plonu to jeszcze zarobi i na siebie i troche grosza gospodarzowi zostanie. 5ha skosisz przez dzień aby było na co sypać, potem można kilka dni popracować u ludzi. Chętni w mniejszej czy większej liczbie - zawsze są. Grunt to maszyna która jest prosta, z małym przebiegiem i z odpowiednim hederem. Znajomy kupił jd - heder 2,5m, prasę ma krone kr160. Musi zagrabiarką latać po polu a chętnych na usługę nie ma bo za wąski.

Od takich doradców strzeż mnie........ itd. :P W promieniu 5 km jest ponad 15 kombajnów i nigdy nie mam problemu z chętnymi do koszenia :D . Traktorów mam kilka i prasę też bo przydają się częściej niż 20 godz w roku...

Opublikowano (edytowane)

U mnie w promieniu 5 km jest z 30 kombajnów, czy ma 10 czy 50 ha każdy sobie kupił i kosi. Mało kto nie ma swojej maszyny. Sam mam 15 ha zboża do skoszenia u siebie i reszta usługi - jakieś 40-50ha. Nie wyobrażam sobie na dzień dzisiejszy żniw bez swojego kombajnu. Najpierw każdy swoje kosi a ci co nie mają spacerują od jednego do drugiego "może byś skosił?" Wszystko fajnie jak jest pogoda. Nerwicy można dostać jak owies już oblatuje, każdy kosi swoje a nad głową chmura z deszczem.

Edytowane przez pawelol111
Opublikowano

ja mam 6 ha i mam bizona rekord i jeżdze duzo po uslugach i się zwraca kasa ,w nastepnej wsi są 2 bizony ,jeden wogule kosi tylko sobie ,a drugi widze że się sypie i jest jeszcze maly claas ,wiec jak bizon sie sypnie to będe mial do koszenia calą wieś

Opublikowano

U nas jest kilku takich co mają po 3 bizony tylko na usługi i prosić nie trzeba sami pytają kiedy chcę kosić . Tak że czy się opłaca kupić to zależy od nasycenia rynku . Jeśli kupić tylko żeby skosić 5 ha to na pewno nie

Opublikowano (edytowane)

panowie może ktoś z was sprzedaje jakiś kombajn bo byłem u paru handlarzy to wszystko złom w cenie

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A nie lepiej zamiast starego claasa 50-cio letniego kupić 30-letniego Supra? Moim zdaniem niedrogo można kupić naprawdę dobrego bizona. Wujek kupił w 2009r. bizona za 15 tyś (z kabiną ale bez sieczkarni ) i co? 3 sezony chodzi sprawnie jedyne co wymieniał to po 1 sezonie 2 paski i tyle . W tym roku skosił około 35ha z usługami ( sam ma 18ha) i kombajn się zwrócił :) polecam bizona ewentualnie można szukać jakiegoś JD 975 chyba ? jeśli zle to mnie poprawcie :D

Opublikowano

Zakup kombajnu na 5 ha nie zwróci się nigdy. Nawet jak się kupi trupa za 15 tys. Powiedzmy w mojej okolicy skoszę 5 ha za 1500 zł z sieczkarnią za 1750. Aby odrobić taki kombajn trzeba kosić 10 lat. Tylko teoretycznie. Bo jeśli dodamy koszty paliwa, części, których do grata potrzeba bedzie nie mało. Wyjdzie, że nie zwróci się nigdy a po 15 latach trzeba będzie na złom oddac bo tego juz nikt od nas nie kupi. Kase lepiej na jakąś lokate do banku wpłacić czy coś. Co do usług tez kariery nie wrózę. Teraz jest sporo nowszych kombajnów. Ponieważ wynajmuje kombajny do koszenia z doświadczenia wiem, że czym lepszy i nowszy kombajn to tym korzystniej wychodzą żniwa w przeliczeniu na hektar. Nie mówiąz o jakości koszenia.

Opublikowano

Kolego fermen, używane maszyny kupuje się na stan a nie model czy rok. MF 186/87 mają dobry silnik perkinsa to ich zaleta, claas to claas ale jak wysłużony to droga zabawka ( przynajmniej dostęp do cześci), volvo to nie wiem ale kilka osób w okolicy ma takie malutkie i jedni koszą drudzy naprawiają:) Tak naprawdę to na 5h koszenia to kombajn tylko dla zabawy bo lepiej nająć ale każdy swój rozum i pieniądze ma:) No chyba że problem w okolicy z najmem. Niedaleko teścia na roztoczu koszą takimi maluchami co mają tak zajeb..cie równe pola że problem z większym przejechać np przez liczne lasy. Także nie neguję decyzji. Ja polecam Ci jeszcze coś z Fahra lub Internationala. Ogólnie jak dla mnie to claas najbardziej dostępny w częściach zarówno nowych, zamiennikach jak i używkach.

Opublikowano

Kombajn na 5 ha? Moim zdaniem to się kompletnie nie opłaca, wymieniać olej trzeba niezależnie czy wykosisz 5 czy 50 ha bo nie będziesz kosił przez 5 lat na tym samym, akumulator, paski co jakiś czas łożysko i koszty rosną. Co do konkretnego modelu to posiadam MF 187 od 5 lat i nie mogę na niego narzekać, silnik perkinsa bardzo oszczędny w tym roku średnie spalanie wyszło mi 10L na ha dodam że na kilku hektarach była cięta słoma. Koszę tylko u siebie i nie katuję go za bardzo. Zapłaciłem za niego 12500 i teraz gdybym go sprzedawał to niewiele bym stracił, w tym roku skosił u mnie nieco ponad 30 ha. W przyszłości planuję zmienić go na coś większego ale polecam ten kombajn, części może nie są tanie ale wszystko można dostać.

Opublikowano

@MFrolnik26

Patrzac z drugiej strony to przykladowy pasek w kombajnie ktory kosi 50ha, a takim ktory kosi 10ha rocznie padnie szybciej.

Ja uwazam ze kombajn warto kupic, jesli ma sie problemy z koszeniem (brak kombajnów w okolicy, wysokie ceny, problemy z terminowym zbiorem). Druga sprawa, patrzec na stan, bo to ze dany model byl mniej awaryjny niz inny juz jest nieaktualne, no i najwazniejsze zeby nie wydac calej forsy na kombajn, bo trzeba w niego tez swoje wlozyc (czasami nawet wiecej niz kosztuje sam kombajn) 5 lat temu kupilismy na swoje 12 hektarów kombajn i to byl dobry wybór

Opublikowano

ja na 10 ha mam fahr m66 kosa 2,2 silnik 3 cylindry ... koszt zakupu 10000 zł ... juz 7 sezonów u mnie ...

zwrócił się w całosci po 5 latach ... a na paliwo sąsiedzi "mi sie żrzucaja " :)

no i wcze sniej były problemy z terminowością prac a teraz wyruszam w pole jak zboże jest odpowiednio suche

a co do awaryjności kombajn jest na tyle prosty że niewiele może się zepsuć

wiekszość pasków mozna dostać bez problemu łozyska też

problemem może być pas płaski do młockarni oraz panewki drewniane wytrząsacza .. ale od czego jest allegro ...:)

Opublikowano

Witam jestem nowy na forum. Mam pytanie dotyczace kombajnu Z020 , doczepiany . Czy ktoś miał cos takiego? jak to się sprawuje? Co roku mam do skoszenia max 4 ha . A wynajm zaczyna mnie powoli denerwować. Z jakimi ciągnikami to może pracowac? Czy wejdzie tam MTZ ,912 ? A może mniejszy ? Może ktoś ma instrukcję od tej maszyny? Chetnie kupie. Pozdrawiam