Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Roxer napisał:

Mi już się odechciało tej soi, agrolok skupu w tym roku koło mnie nie będzie miał, a pośrednicy w promieniu +/- 50km 1500zł netto 🤣

soja nie powinna być droższa od rzepaku? śruta sojowa jest droższa od rzepakowej

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz1q napisał:

soja nie powinna być droższa od rzepaku? druga sojowa jest droższa od rzepakowej

Śruta rzepakowa jest tańsza od rzepaku bo to odpad więc logiczne jest, że śruta sojowa jest droższa od soi😄

• Like 1
Opublikowano

a co w tych czasach sie oplaca? moze rzepak?! pszenice po 800 oddalem. qq w tym roku u na po 470. moze jakies uprawy ziolowe, jakis wiesiolek są sie oplaca, moze warzywa, nie wiem. nie jestem uzalezniony od rolnictwa, czasu nie mam, nawet o tym nie mowie.

Opublikowano

mierzyłem wczoraj wilgotność, była za***ista mgła, około południa miała 19 % a koło 17 było 17 % wilg. 1-2 % nasion wyleciało, liści mało. Robić dzisiaj czy poczekać do wtorku-środy ? jutro deszcz ale nie tyle co na zachodzie, centrum lubelszczyzny

Opublikowano
Mateusz1q napisał:

3 godziny temu, Roxer napisał:

Mi już się odechciało tej soi, agrolok skupu w tym roku koło mnie nie będzie miał, a pośrednicy w promieniu +/- 50km 1500zł netto 🤣

soja nie powinna być droższa od rzepaku? śruta sojowa jest droższa od rzepakowej

Sprzedałem po 1570 netto z podwórza odbiór.

Roxer napisał:

Soja sprzedana po 1570 netto z podwórza.

Opublikowano
Roxer napisał:

Zastanawiam się czy nie było lepiej czekać na deszcz i zebrać wilgotniejszą, bo przy lekkim tylko dotknięciu motowideł potrafiła się otwierać, na stole leżało sporo ziaren, strat pewnie też trochę było. 

kosileś ze stołem do rzepaku?

Opublikowano
Roxer napisał:

Bez stołu, chodziło mi o część hedera

myślałem że jesteś pionierem i kosisz ze stołem, ja się właśnie zastanawiam nad takim rozwiązaniem na przyszły rok🤔

Roxer napisał:

Idealna długość stołu do zbioru soi wg mnie jest pomiędzy standardowym, a klasycznym stołem do rzepaku także faktycznie mogła być różnica

uzasadnij

Opublikowano
14 minut temu, Roxer napisał:

Heder Vario? Idealna długość stołu do zbioru soi wg mnie jest pomiędzy standardowym, a klasycznym stołem do rzepaku także faktycznie mogła być różnica

Dokładnie tak. NH z hederem vario

Opublikowano
6 godzin temu, Grzechooo napisał:

uzasadnij

Zależy to od wysokości rośliny którą zbieramy.

Rzepak około 170cm wysokości minus ściernisko 40-50cm - czyli zbieram 120-130cm - potrzebny stół żeby cały materiał w odpowiednim miejscu spadał na ślimak w hederze. Pszenica około 90cm, ale zbieram 75cm. Soja wysokość bardzo podoba do pszenicy, ale trzeba golić przy samej ziemi i dlatego wydaje mi się że lekkie wydłużenie stołu w hederze mogło by pomóc. Chyba że jakieś odmiany soi są po prostu niższe, albo w sezonie małe opady i niska urosła. Wtedy bez żadnej różnicy

Opublikowano
22 minuty temu, Czarek525 napisał:

@STIG13  A orientujesz się czy po zaoraniu nadal jest szkodliwy ? Planowałem opryskać glifosatem + chloropylaridem pola przed orką zimową, żeby pozbyć się zielska i osetu przed siewem soi.

przypuszczam, że to nie wypali, za mało czasu, aby się substancja czynna rozłożyła, tzn chlopyralid, tak na oko prezyjmuje się, że minimum 6 miesięcy w optymalnych warunkach, ja bym nie ryzykował, chyba, że w mocno obniżonej dawce

• Thanks 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mtz_820
      Orientuje sie ktos z was jakie sa ceny sruty rzepakowej?
    • Przez agrofoto
      Szanowni Państwo,

proponujemy niecodzienny sposób zdobywania wiedzy. Portal AgroFoto.pl wspólnie z firmą BASF zaprasza na pierwszą w polskim Internecie rolniczym wirtualną prezentację na żywo dostępną on-line. Ty zasiądziesz wygodnie z kawą bądź herbatą przed swoim komputerem a informacje, wiedza i praktyczne wskazówki przyjdą same wprost do Ciebie. Teraz wystarczy tylko wejść na stronę

https://agrofoto.cli...k_skracac_zboza

i wziąć udział w prezentacji na temat prawidłowego stosowania regulatorów wzrostu w zbożach. Pytanie "czy skracać zboża?" jest z pozoru proste. Dziś wszyscy raczej odpowiadamy, TAK. Zrobić jeden zabieg, czy dwa i od czego to zależy? Tu odpowiedź już nie jest tak oczywista. Stosowanie regulatorów wzrostu jest tylko jednym z elementów całej technologii, czy można skracać lepiej? Pewnie tak, każdy ma swoje wypracowane metody, czy można je poprawić? Z całą pewnością dowiedzą się Państwo czegoś ciekawego, co pozwoli skracać lepiej. Będą pytania, my odpowiemy.

21 lutego o godzinie 19 wejdź do „pokoju konferencyjnego” AgroFoto.pl i bądź z nami.

https://agrofoto.cli...k_skracac_zboza

Do zobaczenia i usłyszenia*!

Zespół AgroFoto.pl & BASF

*Pamiętaj, aby sprawdzić czy działa Ci dźwięk w komputerze

Co potrzebuję, żeby przystąpić do prezentacji online?

W prezentacji można uczestniczyć podłączając się z dowolnego miejsca z dostępem szerokopasmowym do Internetu.

Aby w pełni uczestniczyć w szkoleniu potrzebujesz:
      - przeglądarkę internetową z zainstalowanym Flash Playerem 10 (lub wyższym),
      - słuchawki lub głośniki, aby słyszeć naszego prezentera,
      - dostęp do Internetu (minimalna przepustowość łącza 512Kb/s).

Połączenie z prezentacją odbywa się przez przeglądarkę internetową za pomocą platformy ClickWebinar, która działa poprawnie z popularnymi przeglądarkami takimi jak MSIE, Firefox, Chrome z zainstalowanym Flash Playerem 10 (lub wyższym).

Jeżeli łączysz się z urządzenia mobilnego ściągnij aplikację dla iPada, iPhone, Androida i BlackBerry.

Uwaga! Podczas pierwszego podłączania możesz przetestować swoje połączenie (aplikacja sprawdza czy użytkownik ma zainstalowane wszystkie niezbędne komponenty do prawidłowego działania).

Szczegółowe informacje, w przypadku wystąpienia problemów z połączeniem znajdziesz - TUTAJ.

Zapis prezentacji prowadzonej przez eksperta z firmy BASF- Pana Mariusza Michalskiego:

http://www.youtube.com/watch?v=oYdMc5qWlvE

http://www.youtube.com/watch?v=vblDFu8RTgQ

http://www.youtube.com/watch?v=-Dro5xrxep4

http://www.youtube.com/watch?v=zZe01iFrdQU
    • Przez Darkos
      Witam. Jestem w trakcie pisania pracy dyplomowej pt. "Wpływ Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013 na rolnictwo w Polsce". W związku z tym bardzo proszę o wypełnienie ankiety. Informacje z niej uzyskane bardzo mi pomogą. Ankieta jest anonimowa. Jeśli ktoś będzie ją wypełniał w czyimś imieniu, np. taty lub mamy to proszę pamiętać, aby wstawiać ich dane tj. wiek, wykształcenie itp. Bardzo dziękuję za poświęcony czas i wypełnienie ankiety. Jeśli ktoś miałby możliwość to prosiłbym o przesyłanie ankiety do znajomych. Link do ankiety: https://docs.google.com/forms/d/1cSBTEl2wGzj-AvKmHrnjmGD7KYtKSNR4044wSnJ6jKc/viewform
    • Przez kozik91
      Ostatnio przeczytałem o cenach zbóż, i to jak wyglądamy na tle innych krajów UE.
      Powiem, że nie wyglądamy najgorzej do porównania za tonę pszenicy mamy 180 Euro a Niemcy mają 172, Słowacja 147 Euro za tonę, natomiast Wielka Brytania ma 266euro za tone. Nie mamy największych stawek ale też nie najmniejsze. Jak Wy oceniacie ten poziom?
    • Przez 3Perkins
      Witam wszystkich Agrofotowiczów jak w tytule chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was może zawierał taka umowę z AgroYoumis na reprodukcje nasion soi, a jeśli ktoś zawierał to jak wyglądało postępowanie po zawarciu umowy firmy i czy firma wywiązała się z danej umowy??
      Zamierzam zawrzeć taką umowę z AY i zapytac o wasze opinie na temat AgroYoumis
  • Dodaj nową pozycję...
v