agrofoto

Root Admin
  • Ilość treści

    86796
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

87 Excellent

O agrofoto

  • Ranga
    Zaawansowany
  • Urodziny 02/17/1992

Informacje

  • Płeć
    Mężczyzna

Ostatnio na profilu byli

34351 wyświetleń profilu
  1. Wyjątkowo cenna pasza, jaką jest kiszonka na długo zachowa swoje włąściwości jeśli będzie prawidłowo przygotowana. Nieocenione w procesie żywienia kiszonką są bakterie kwasu mlekowego. Ich wyjątkowa zdolność do multiplikacji powoduje, że szybko kolonizują określone odcinki układu pokarmowego zwierząt. Tworzą tym samym naturalną barierę ochronną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Dobra kiszonka jest więc nie tylko wartościową paszą, ale także wspomaga zdrowotność stada. 5 slajdów Jak właściwie przyrządzić ten przysmak? Reguły przygotowania kiszonki znajdziesz w naszej galerii. Przeglądaj dalej! Oglądaj galerię
  2. Uprawa rzepaku należy do najbardziej skomplikowanych. Podejmujący się realizacji tego zadania rolnicy zmagają się z koniecznością zapewnienia roślinom skutecznej ochrony fungicydowej na każdym etapie wzrostu. Jednym z kluczowych momentów jest zabezpieczenie plantacji w okresie kwitnienia. 7 slajdów Wiedza i doświadczenie Firma BASF dostarcza rozwiązań potrzebnych do ochrony rzepaku przed patogenami od wielu lat. Dysponuje ekspercką wiedzą i niezbędnym doświadczeniem zapewniającym najwyższą jakość i skuteczność produkowanych środków. Jednym z nich jest preparat Pictor® 400 SC sprawdzony przez tysiące plantatorów, na milionach hektarów upraw. Jak działa i dlaczego jest tak skuteczny? Odpowiedź na kolejnych slajdach. Oglądaj galerię
  3. Nawozy Polysulphate bardzo pozytywnie wpływają na rzepak Nawóz Polysulphate jest gotowy do użycia tuż po wydobyciu, nie jest poddawany żadnej obróbce chemicznej, nie jest wzbogacany w żadne dodatkowe substancje. Polysulphate nie zawiera chlorków i dostarcza aż 48% SO3 – siarka z nawozu uwalnia się stopniowo wraz z upływem czasu, rośliny mogą więc korzystać z niej przed dłuższy okres – wydłużona dostępność. Pozostałe składniki nawozu również znajdują się w formie siarczanowej. Taka forma gwarantuje lepszą dostępność składników pokarmowych dla roślin. Plony pszenicy ozimej, SDOO Radostowo. Wnioski: wzrost plonu pszenicy odpowiednio o 5% w 2020r i o 4% w 2021r., podniesienie zawartości białka w ziarnie, wyższa masa tysiąca nasion. Plony rzepaku ozimego, odmiany CROTORA, SDOO Radostowo. Wnioski: wzrost plonu rzepaku o 8% przy dawce 100kg nawozu jesienią i 100kg wiosną i 10% po zastosowaniu 100kg nawozu jesienią i 200kg wiosną, większa zawartość tłuszczu w nasionach, wyższa masa tysiąca nasion. Zapraszamy do współpracy. www.polysulphate.com/pl Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie. Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.
  4. Wraz ze zbliżającą się wiosną rozpoczną się prace polowe. Wśród zabiegów, które będą wykonywane, są między innymi opryski herbicydowe. O tym, dlaczego tak ważne jest utrzymanie plantacji wolnych od chwastów, piszemy dalej. 7 slajdów Przedstawiamy produkt Flame Duo – wyjątkowe rozwiązanie do zwalczania chwastów w uprawach pszenicy i jęczmienia ozimego oraz jęczmienia jarego. Preparat zawiera dwie substancje czynne pozwalające zwalczać szerokie spektrum chwastów dwuliściennych. Dowiedz się więcej o herbicydzie na kolejnych slajdach. Oglądaj galerię
  5. Porażenie liści mączniakiem, fot. D. Zawada Z roku na rok rośnie jesienna presja chorób w zbożach ozimych. Przyczyn jest wiele. Wśród nich wymienić należy choćby: złą technikę zaprawiania i stosowanie nieodpowiednich zapraw, gęsty i wczesny siew, czy rosnący udział zbóż w strukturze zasiewów. Wiele z tych czynników możemy wyeliminować, jednak na jedno wpływu nie mamy – pogody nie zmienimy. W ostatnich latach coraz częściej mamy do czynienia z długimi i ciepłymi jesieniami. Takie warunki pogodowe niewątpliwie sprzyjają rozwojowi patogenów chorobotwórczych. Wśród chorób najczęściej występujących w zbożach w okresie jesiennym, wymienić należy mączniaka prawdziwego zbóż i traw. Z Analizy Presji Chorobotwórczej (APC) prowadzonej co rok przez Sumi Agro Poland, w kilkuset gospodarstwach na terenie całej Polski, wynika, że w okresie od 2015 do 2020 roku patogen ten występował jesienią średnio w 80% przebadanych próbek. Jest to związane z faktem, że mączniak doskonale rozwija się na młodych siewkach zbóż, a szczególnie na jęczmieniu ozimym, pszenicy ozimej i pszenżycie ozimym. Patogen może powodować znaczące straty w plonie dochodzące nawet do 40%, a także obniża parametry jakościowe ziarna. Mączniak rozwija się wyłącznie na żywych, zielonych częściach roślin. Sprawia, że rośliny są niedożywione i gorzej zimują. fot. D. Zawada: Mączniak prawdziwy Z przeprowadzonych badań wynika również, że niemal w każdym roku, już jesienią, oprócz mączniaka prawdziwego występują w zbożach choroby takie jak: septorioza paskowana liści, łamliwość podstawy źdźbła czy rdze. Zabiegi fungicydowe warto zatem planować nieco wcześniej, bo to właśnie w sezonie jesiennym tworzą się pędy kłosonośne. Brak zabiegu jesiennego powoduje najczęściej problemy w wiosennej ochronie związane ze spadkiem ich skuteczności. fot. D. Zawada: Mączniak prawdziwy na zdzble Charakterystyczne objawy mączniaka Mączniak zbóż i traw to choroba o bardzo charakterystycznych objawach, dlatego jej rozpoznanie nie sprawia zwykle problemów rolnikom. Początkowo pojawia się watowata biała grzybnia, która z czasem ciemnieje. Grzybnia mączniaka jest pasożytem, który pobiera soki z komórek liścia za pomocą ssawek, co sprawia, że po pewnym czasie liście żółkną i zamierają. Dlatego objawów występowania mączniaka na plantacji nie wolno bagatelizować. fot. D. Zawada: Blumeria graminis Ograniczaj ryzyko i zwalczaj Aby minimalizować widmo wystąpienia mączniaka na plantacji zbóż, należy przede wszystkim zadbać o właściwą agrotechnikę, wybierać odmiany o podniesionej odporności czy stosować odpowiednie zaprawy nasienne. Jeśli pomimo tego grzyb pojawi się na naszej uprawie, najskuteczniejszym sposobem jego zwalczania będzie wykonanie zabiegu fungicydowego. Dobrym rozwiązaniem w tym wypadku będzie wybór produktów zawierających substancje czynne, na które dotychczas nie wykształciły się odporności. Do takich zaliczyć można fungicyd Kendo 50 EW. Produkt ten wykazuje skuteczność we wszystkich stadiach rozwojowych mączniaka. Jest niezależny od warunków pogodowych i działa nawet do 6 tygodni, co jest szczególnie ważne podczas zmiennej jesiennej aury. Dzięki działaniu systemicznemu, translaminarnemu i gazowemu, Kendo 50 EW zwalcza patogeny już obecne na roślinie oraz ogranicza rozwój nowych infekcji. Dodatkową zaletą tego produktu jest możliwość zastosowania go 2 razy w sezonie wegetacyjnym. fot. D. Zawada: Mączniak prawdziwy zbóż i traw Fungicyd Kendo 50 EW w zbożach stosuje się zapobiegawczo w dawce 0,15 l/ha lub interwencyjnie w dawce 0,2-0,3 l/ha, w fazach BBCH 30–59. Co ważne Kendo 50 EW, nie tylko zwalcza mączniaka, ale również ogranicza występowanie innych chorób grzybowych , które mogą atakować rośliny już jesienią. Wykonanie takiego zabiegu pozwala na lepsze przezimowane ozimin, a także stwarza roślinom lepsze warunku wzrostu po wznowieniu wegetacji wiosną. Źródło: materiały prasowe - Sumi Agro Poland
  6. Valtra chce ułatwić rolnikom wybór ciągnika rolniczego, który idealnie odpowie ich potrzebom. Właśnie dlatego, w ofercie przedsprzedaży, przygotowano propozycję ciągników z 3 różnych serii w kilku wersjach pakietów wyposażenia. Ciągniki prezentowane w ofercie przedsprzedaży dysponują mocą od 105 do 271 KM i wyposażone są w pakiety Komfort, Technologia lub Technologia PRO. 8 slajdów Przejrzyj naszą galerię i poznaj lepiej ciągniki wraz z pakietami wyposażenia, jakie Valtra zawarła w ofercie przedsprzedaży na 2022 rok. Oglądaj galerię
  7. Pszenica ozima gotowa do zbioru już w pierwszych tygodniach lipca? Niemożliwe? Jak najbardziej możliwe. Dostępna tylko w ofercie marki Golden Seeds odmiana IS SPIRELLA, bo o niej mowa, zadziwia właśnie swoją wczesnością. I są na to twarde dowody. 11 slajdów Poznaj bliżej odmianę IS SPIRELLA już teraz. Oglądaj galerię
  8. Do zasiewów pszenicy ozimej zostało jeszcze trochę czasu. Jednak już teraz warto pomyśleć o kwalifikowanym materiale siewnym – a przede wszystkim o wyborze konkretnej odmiany, która pomoże nam uzyskać największy plon i, co za tym idzie – zysk. Tym razem prezentujemy zupełną nowość wśród odmian pszenic ozimych, jak i w ofercie marki Golden Seeds – RGT TREFFER. 11 slajdów Zobacz, jak RGT TREFFER prezentuje się w poszczególnych fazach rozwojowych i czym charakteryzuje się ta odmiana. Oglądaj galerię
  9. Uprawa zbóż w Polsce stanowi trzon produkcji roślinnej, gdyż z niecałych 14 mln ha gruntów rolnych zboża są niemalże na 8 mln ha. Do podstawowych upraw zaliczamy pszenicę, żyto, pszenżyto i jęczmień. Stąd też tak istotne jest właściwe odchwaszczanie zbóż, aby nie przysporzyć sobie wielu problemów w przyszłości. 6 slajdów Przeglądaj dalej, by dowiedzieć się jak skutecznie odchwaszczać zboża. Oglądaj galerię
  10. Uprawa rzepaku ozimego od lat niezmiernie cieszy się sporą popularnością. Powodów jest kilka. Jednym z nich jest fakt, że rzepak pomimo sporych nakładów, niemalże zawsze gwarantuje przyzwoity dochód. Po drugie w Polsce płodozmiany są dość ubogie i uprawa tej rośliny jest cennym przerywnikiem w uprawie zbóż. 7 slajdów Obejrzyj galerię i zobacz, jaki rzepak wybrać do siewu. Oglądaj galerię
  11. Dlaczego chlor bywa szkodliwy dla roślin? Plon niższy i gorszej jakości – co może być tego powodem? Zdaniem ekspertów ICL Polska, mogą to być czynniki, do których zazwyczaj nie przykłada się zbyt dużej wagi, jak np. zbyt wysokie stężenie chloru w glebie. Chlor odgrywa ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych roślin i z punktu widzenia ich żywienia zaliczany jest do mikroelementów. Przeciętna zawartość chloru w roślinach wynosi 2 - 20 mg/g suchej masy. Zapotrzebowanie na chlor większości gatunków jest od 10 do 100 razy niższe. Niemniej jednak chlor wpływa na gospodarkę wodną, fotosyntezę i transpirację. Jest wszechobecny w przyrodzie i przez rośliny pobierany z różnych źródeł: z nawozów, z gleby, z opadów atmosferycznych, z wody używanej do nawadniania czy z zanieczyszczonego powietrza. W związku z tym w uprawie częściej spotykamy się ze zbyt dużą (w wielu przypadkach toksyczną) ilością tego pierwiastka niż jego deficytem. O tym, jakie są sposoby na uniknięcie problemu nadmiaru chloru, rozmawiamy z Pawłem Głowickim z firmy ICL Polska. Dlaczego chlor bywa szkodliwy dla roślin? Przede wszystkim dlatego że bardzo często jest go za dużo w glebie, a niewiele roślin dobrze się rozwija w jego towarzystwie. Szczególną wrażliwością na działanie chloru odznaczają się rośliny kiełkujące i młode, gdyż pierwiastek ten poprzez wpływ na układy enzymatyczne prowadzi do zakłócenia rozwoju roślin, a szczególnie do ograniczenia zdolności kiełkowania nasion. Do objawów zatrucia chlorem należy zasychanie szczytów i brzegów liści, a następnie ich brązowienie i opadanie. Chlorkolubna jest tylko niewielka grupa roślin, do których zaliczamy: buraki cukrowe, buraki pastewne, seler, boćwinę. Neutralne względem tej substancji są zboża, kukurydza, rzepak, trawy, koniczyny, soja, buraczki czerwone, większość kapust. Rośliny częściowo tolerujące chlorki to: ziemniak, słonecznik, winorośl, czarna porzeczka, pomidor, rzodkiewka, brukselka, groch, szpinak, marchew, czosnek, rzodkiew. Które uprawy są szczególnie wrażliwe na wysokie stężenie tego składnika? Roślinami bardzo wrażliwymi na chlorki są drzewa i krzewy owocowe – agrest, malina, czerwona porzeczka, truskawka, jeżyna, borówka, owoce pestkowe (w szczególności czereśnie) oraz warzywa, takie jak: fasola, bób, ogórek, papryka, cebula, sałata, warzywa wczesne, wszystkie uprawy pod osłonami oraz ziemniaki skrobiowe, tytoń, chmiel. Wrażliwe są też rośliny ozdobne. Dlatego do nawożenia tych upraw zaleca się wyłącznie nawozy ubogie w chlorki lub niezawierające chlorków. Zwiększone stężenie tego składnika w podłożu powoduje słaby wzrost oraz negatywnie wpływa zarówno na wielkość, jak i jakość plonu (utrata walorów smakowych, spadek poziomu cukru, skrobi i białka, spadek zdolności do przechowywania zarówno w postaci surowej, jak i przetworzonej). Co wyróżnia Państwa produkt – Polysulphate – na rynku tego typu nawozów? Właśnie to, że charakteryzuje się bardzo niską zawartością chloru (bardzo niski indeks zasolenia w porównaniu do innych nawozów tego typu). Można praktycznie powiedzieć, że jest to nawóz bezchlorkowy – idealny zwłaszcza w przypadku upraw wrażliwych na ten składnik. Poza tym jest doskonale rozpuszczalnym w wodzie, łatwo przyswajalnym i korzystnym cenowo produktem do nawożenia upraw, dostarczającym roślinom cztery niezbędne składniki pokarmowe: siarkę, potas, magnez i wapń. Polihalit, główny składnik Polysulphate, to minerał, który jest naturalnym, wieloskładnikowym nawozem, składa się głównie z siarki (48 proc. SO3), potasu (14 proc. K2O), magnezu (6 proc. MgO) i wapnia (17 proc. CaO) w formie siarczanowej. Polysulphate – jak wynika z badań – gwarantuje optymalne, dostosowane do procesu wegetacji roślin, wydłużone uwalnianie siarczanów z nawozu, a ryzyko ich utraty przez wypłukiwanie jest zdecydowanie zmniejszone. Zdaje się, że rodzina nawozów Polysulphate powiększyła się ostatnio? Tak. Polysulphate wchodzi też w skład wielu nawozów tzw. PK PluS. Jednym z wielu dostępnych na rynku polskim jest PK PluS 10-20 + 2MgO oferowany przez ICL Polska. Liczne dostępne formulacje nawozów ICL PK PluS pozwalają rolnikom na zastosowanie fosforu i potasu wraz z siarką, magnezem i wapniem podczas jednej aplikacji – w jednej granuli znajduje się aż 5 składników pokarmowych. Cechą wyróżniającą nawóz ICL PK PluS jest mieszanina dwóch form potasu: chlorkowej oraz siarczanowej. Dzięki temu obniżamy ilość dostarczanych chlorków do gleby oraz zwiększamy elastyczność stosowania nawozu. Przy intensywnym nawożeniu azotowym siarka będąca składnikiem tych nawozów (a pamiętajmy, że gleby uprawne w naszym kraju są coraz mniej bogate w dostępną dla roślin siarkę) istotnie wspomaga jego przemiany w roślinie. Do tego rozpuszczalność fosforu i potasu jest w tym przypadku na poziomie powyżej 95 proc., a należy pamiętać, że np. fosfor może być pobrany przez rośliny tylko z roztworu glebowego. Czy produkt można stosować w rolnictwie ekologicznym? Tak. Polyshulphate został zatwierdzony do stosowania w rolnictwie ekologicznym na całym świecie, również w Polsce, gdyż jest to kruszony, naturalnie występujący w przyrodzie minerał – polihalit, pozyskiwany ze skał i nieprzetwarzany chemicznie. Minerał ten jest naturalnym, wieloskładnikowym nawozem. Dlatego też nawóz ten uzyskał świadectwo kwalifikacji produktu do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Dziękuję za odpowiedzi. Więcej informacji na temat Polysulphate znajdą Państwo na stronie www.polysulphate.com/pl Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofoto.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie. Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.
  12. agrofoto

    Rzepak Ozimy 2021

    Uprawa rzepaku ozimego od lat cieszy się nieustanną popularnością wśród rolników. Popularność tej uprawy wynika z faktu, że pozwala osiągnąć zadowalające zyski pomimo dość sporych nakładów. Aby jednak cieszyć się z uprawy rzepaku, należy zastanowić się, jaką odmianę wybrać. Niestety od kilku lat obserwujemy problem w postaci chorób wirusowych przenoszonych przez szkodniki, np. mszyce. Dodatkowo w bieżącym sezonie nie będą dostępne zaprawy insektycydowe zawierające neonikotynoidy. 7 slajdów O problemach związanych z uprawą i odpowiadających na nie odmianach – w galerii: Oglądaj galerię
  13. Kiła kapusty stanowi coraz większy problem w rejonach, gdzie uprawia się rzepaki. Walka z tą chorobą wywołaną przez pierwotniaka Plasmodiophora Brassicae nie jest łatwa, gdyż zarodniki potrafią przetrwać w glebie nawet 30 lat! Średnio jest to jednak 8–9 lat, co i tak jest długim czasem, gdyż w płodozmianie rzepak pojawia się dość często, co 2–3 lata. 6 slajdów Obejrzyj galerię i dowiedz się więcej o tej groźnej chorobie rzepaku ozimego i środkach zaradczych. Oglądaj galerię
  14. Jak dobrze wybrać odpowiednią odmianę kukurydzy? 6 slajdów Sprawdźmy jakie odmiany są polecane zarówno na ziarno, jak i na kiszonkę Oglądaj galerię
  15. Nawożenie pszenicy ma kolosalny wpływ na plonowanie. Odpowiednio dobrane nawozy pozwalają osiągnąć optymalny plon. 6 slajdów Jakie nawozy warto zastosować w pszenicy ozimej? Zapraszamy do zapoznania się z naszym przeglądem nawozów z Grupy Azoty Oglądaj galerię
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj