Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

faltycznie szybko rosnie, moze nie miales takiej suszy jak u mnie. dzisiaj spadl pierwszy deszcz od 22 kwietnia.

Sam nie wiem juz z tego nic powiem Ci. Tak ta soja dziwnie rośnie. Siana 27 Kwietnia.

Fakt pola są różne i nawet w obrębie działki troche mozaika. Tak to nierówno schodzi (schodziło). Siane po deszczach więc wilgoć była w glebie.

Przez dłuższy czas nic nie wychodziło az nagle....

Dodatkowo kwalifikat schodził dużo dłuzej i gorzej niż to co siałem ze swoich nasion.

Edytowane przez Okisz
Opublikowano

moja wzeszla bardzo szybko. sialem 28-29, pod spodem byla wilgoć, cieplo tez bylo. 5 maja juz liscienie miala pod wierzchem. jednak susza potem ja zatrzymala. zobaczymy co dalej, bo to pole po qq i pewnie mezotrion ja przyhamuje. liczylem sie z tym, za rok bedzie po pszenicy, powinno byc lepiej.

Opublikowano

u mnie pole po bezorce czyste od komosy, ale po orce to pare komos na jedną soje, 10 dni temu było jeszcze czysto, 4 dni temu w pół soi a teraz już prawie dogoniła soje. Jeszcze codziennie pada i nie ma jak wjechać skończyć kukurydze a w baniaku zostało troche środka, jak sie osadzi w rurkach i rozpuści na soi to bedzie harkor.

Opublikowano

na komose tifensulfuron dziala swietnie, dodatek bentazonu pewnie komose zalatwi jeszcze szybciej. po 10 dniach mozna dolozyc troche tifensulfuronu i ladnie wyczysci soje. tez mam po bezorce i komosy nie mam, ale u mnie problemem jest maruna, chwastnica i psianka. po plugu faktycznie komosy wiecej.

Opublikowano
27 minut temu, 1993michal napisał:

tiff braci ze wschodu ma 750g/kg substancji i wg ulotki daje się go od 10 do 20g/ha kolega stosuje górna dawkę i nic się soi nie dzieje

Nie widać ale raczej się dzieje. Spadek plonu.

Za Odrą 7,5g produktu o stężeniu 500 i dwa razy taka dawka.

Opublikowano (edytowane)

zmniejszać dawkę wody jeśli planuje oprysk tifem nad ranem gdzie będzie rosa czy 200l będzie ok ? adiuwant to atoplan bio

Edytowane przez 1993michal
Opublikowano
1993michal napisał:

zmniejszać dawkę wody jeśli planuje oprysk tifem nad ranem gdzie będzie rosa czy 200l będzie ok ? adiuwant to atoplan bio

wg mnie lepiej wieczorem, bo na wieczór soja "kładzie" liście a co za tym idzie mniej sama w sobie przyjmuje substancji i odsłania chwasty, a na dzień liście się prężą do słońca.

Opublikowano (edytowane)

Mam kilka pytań odnośnie soi do znawców tematu.

IMG_20240526_114717_HDR.jpg

IMG_20240526_123259_HDR.jpg

Ktoś wie dlaczego jedna roślina taka zdeformowana a drugie obok rosną normalnie?Czy to może być efekt działania mezotrionu, który był stosowany w kukurydzy ostatnie trzy lata?czy też doglebówki Plateen w dawce 20% niższej od zalecanej?czy też jest to efekt suszy trzytygodniowej? Dodam że wyrwałem kilka takich zdeformowanych i nie widać  żadnych oznak choroby, robakówIMG_20240526_123244_HDR.jpg

Edytowane przez witejus
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, witejus napisał:

efekt suszy

na pewno nie a mezotrion nie wiem jak działa bo nie sieję kukurydzy, jeśli podobnie deformuje chwasty to możliwe i się właśnie uwalnia z rozkładającej się słomy i któremu krzakowi soi trafiło bliżej...

jeszcze imazamoksu nie było np w corum w tej soi? bo on też potrafi deformować jeśli w nazbyt dużej dawce a ten drugi składnik obok metrybuzyny z Plateen-a też nie wiem jak działa bo metrybuzyna pali na brązowo a nie kręci i tu bym ją wykluczył

co by nie kręciło i tak nic już nie zrobisz. Dla niektórych środków na dwuliścienne niektóre graminicydy są antagonistami np Fusilade ale czy na tyle aby je uznać za antidotum na podobne przypadki trudno powiedzieć bo tyle jest możliwych kombinacji że nikt tego nawet nie podejmuje się dociekać. Może coś tam pomoże choć najpewniej nic
ew jakie Asahi ale też może i spotęgować deformacje po środkach stymulujących wzrost komórek jak np MCPA, MCPB i też nikt nie robił stosownych badań a przynajmniej ja na bodaj wzmiankę o takowych nie natrafiłem

18 godzin temu, 1993michal napisał:

Doglebówka działa czy nie?

Messenger_creation_860c463d-bc1e-4f1e-82da-32af34396a0a.png

chlomazon jakiś był? jeśli był to on "działa" ale nie dokończy i ta trawa się z tego wyliże choć problem niewielki bo graminicydy byle który nawet przed kłoszeniem traw w stosownej dawce i po problemie

50 minut temu, witejus napisał:

widocznie nie ma na forum fachowców od uprawy soi.

są są, tylko olewusy, jak takiemu co trzeba to pytać potrafi i wtedy zmuszony co innego i podpowie, jak nie musi to nawet po forach nie zagląda i ew na jakie, .. jak to się tu nazywa? .. o - galerie przechwałkowych fotek nawrzuca z naładniejszych ujęć eksponujących najładniejszy kawałek jaki ma ze wszystkiego co.. ma, czy jakiego traktorzynę jeszcze podrasowaną fotą w upiększaczach grafiki ;) :P
darmowe foruma tak mają
że i w tym temacie to napisałem

no ja soi nie sieję i za rączkę zostałem tu tylko okazjonalnie przyprowadzony
jak by co ;)

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Na tym 3 zdjeciu ten lisc z zabarwieniem bialym to na 99% mezotrion ewentualnie Comand. Jezeli dales go 3 lata pod rzad to powiem ci szczerze, ze musisz miec teraz mega farta aby ta soja przeżyła :/ ile dales na ha w tej kukurydzy? I to chyba jeszcze bezorkowo?

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Jezeli dal duzo tego mezotrionu to marne szanse na ta plantacje. Wszystko zalezy od dawki i pogody jaka byla od zastosowania, jaka gleba, Ph,  Nawet od zimy zalezy. Ale to gowno nawet pszenice potrafi trzymac i to po orce 🙈

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Mezotrion będzie mocno trzymał, soja źle go znosi. Widziałem zapytanie, ale nie znam się na środkach by się wypowiadać. Dysydent to skarbnica wiedzy herbicydowej, ja moge jedynie cos z doswiadczenia podpowiedziec, lub o fungicydach porozmawiac, z racji zawodu. Niestety siew po qq z mezotrionem przerabialem, slabe wschody, jesli dolozymy nikosulfuron mozemy sie jej w ogole nie doczekac. W tym roku sam zasialem po qq, z przymusu bardziej. Za rok juz bedzie po pszenicy. na jednym polu mialem chwast na polowie, pojechalem nikosulfuron+rimsulfuron, to soi nie zobaczylem w nast roku, nei wzeszla. Po samym mezotrionie wzeszla ale rzadko. QQ przerwalem bo cena nei powala, ale jesli zasieje i potem soja, to bez mezotrionu, terbutalazyna jest bezpieczna.

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

jeszcze imazamoksu nie było np w corum w tej soi?

Nie było, tylko Plaaten (doglebowy) i to w dawce nawet mniejszej niż pisałem, bo dawałem ok 80% tego co zalecają w instrukcji , na 300litrów wody na ha, a wyszło coś ponad 200 litrów na ha, teraz miałem kropić Corumem, ub tygodniu ale deszcz, ulewa była szybsza i co drugi dzień leje i grad , może dziś uda się część pokropić.

1 godzinę temu, dysydent napisał:

co by nie kręciło i tak nic już nie zrobisz.

dokładnie , teraz pozostaje wyglądać tylko porządnego gradu, aby tylko chałupy nie rozwaliło.Tak jak koledzy powyżej piszą był mezotrion, nikosulfuron i terbutyloazyna przez trzy lata pod rząd, chlomazonu nie było.

1 godzinę temu, kamil800 napisał:

Na tym 3 zdjeciu ten lisc z zabarwieniem bialym to na 99% mezotrion ewentualnie Comand.

Comandu tam niema i nigdy nie było, soja na glebie oranej w marcu, ze względu na zasrane eko i okrywę na zimę.

Ile dałem mezotrionu trudno mi w tej chwili powiedzieć bo to jest trójskładnik na chwasty w kukurydzy, Tezosar extra box

2 godziny temu, dysydent napisał:

no ja soi nie sieję i za rączkę zostałem tu tylko okazjonalnie przyprowadzony
jak by co

No już nie bądź taki skromnyB|, dzięki i za te wiadomości i również kolegom że chciało im się coś napisać

Opublikowano
Dnia 23.05.2024 o 19:33, 1993michal napisał:

IMG_20240523_194137.jpg

Była sobie soja ? Po opadach deszczu w tamtym tygodniu zachodze dziś na pole a tam taka sytuacja. W sobotę siałem siarczan magnezu na nią. Górne liście spalone nwm czym? Wychodzą dwa liście z łodygi i niby są jeszcze zielone

Messenger_creation_0299c497-cf03-4f98-8b64-b9754861e8ae.png

Messenger_creation_6698a3f6-abca-4255-b91c-ea4438022d27.png

Opublikowano
Roxer napisał:

Ojojoj, czym było pryskane? I jaki przedplon?

3l boxer 0.25 buzzin (metrybuzyna 700g) 0,2 Command. Przedplon to jęczmień ozimy pryskany expert+ legato. Tak dzieje się na jednym kawałku narazie tylko niewielki plac taki spalony. możliwe jest że doglebówka zaczęła działać? po 3 tygodniach od siewu spadł deszcz i to dość obfity. część chwastów żółknie część zielona w najlepsze.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, 1993michal napisał:

możliwe jest że doglebówka zaczęła działać?

tak

13 minut temu, 1993michal napisał:

po 3 tygodniach od siewu spadł deszcz i to dość obfity

mam dokładnie to samo w fasoli tylko inne środki dane ale też rosła sobie bez objawów chwastów też nawschodziło choć niewiele ale jednak do pierwszej ulewy z gradem, w kilka dni po zaczęła żółknąć, chwast znikły i te wzeszłe i ja dopiero wybieram się z siarczanem magnezu siedmiowodnym bo u mnie metrybuzyny nie było ani prosulfokarbu choć ten drugi już po dwu tygodniach powinien w połowie zaniknąć w glebie i nie wiem czy on też bo metrybuzyna na pewno potrafi takie rewelacje dawać po pierwszym nawalniejszym deszczu jeszcze do miesiąca od wschodów. No ale Boxerowi to ja się też przyjrzę czy to nie tylko w spektrum chwastów podobne do pendimetaliny ale i w jadowitości jak w strefę korzeni z ulewą jaką trafi.

no chyba że tego siarczanu poszedł roztwór jaki stężony tzn ile tylko we wodę wlazło? ale to tylko tak se piszę bo nawet jak na metrybuzynę to za gwałtowne oparzenia, przecież te liście nie zdążyły nawet zbrązowieć, jak by je ogniem z miotacza potraktował

ale jak wyżej ... ja w soi niedoświadczony tak że... ten, sie mi tylko może wydawać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

uratuje się to? czy będzie tylko gorzej? czyli tiff lepiej sobie odpuścić puki co?

dysydent napisał:

no chyba że tego siarczanu poszedł roztwór jaki stężony tzn ile tylko we wodę wlazło?

siarczan w granuli