Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest limit 2 ekoschematy na działkę i tą ZRÓZNICOWANĄ STRUKTURE UPRAW  bym tak do dochodu soi nie liczył na całe gospodarstwo , bo jak dostaniesz ZSU to się nie załapiesz na 3 ekoschemata .

Opublikowano

Cukier to niby w jakim celu ? mąkę ziemniaczana to niby żeby lepiej się oblepiło , choć ja stosowałem turbo soje + haistick i wszystko ładnie się zaprawiło bez żadnych dodatków , 

Chyba że ktoś sieje może od razu po zaprawieniu to ta mąka by pewnie pomogła bo nasiona by były lużne i jedno do drugiego by się nie lepiło

2 minuty temu, przybyslawice5211 napisał(a):

Ja daje mąkę ziemniaczaną ,

Woda, mieszam ,wsypuje bakterie mieszam i wsypuje mąkę mieszam chwile i wyłączam betoniarkę 

Bez mąki bakterie osypywały mi się w siewniku na dno     

Ale to chyba może w przypadku haistick, bo turbo soi przecież jest w płynie i zawiera przylepiec , to raczej by się nie osypały , 

Ja do słoika sypałem haistick , potem turbo soje oba składniki , potem dopełniałem słoik wodą , potem wstrząsałem słoikiem żeby się wszystko wymieszało , i potem na soje do siewnika , i nic się nie osypywało 

Zresztą z garść mi się wysypało z worka w kabinie ciągnika jak siałem i leży tam już 9 dni i nic nie osypane do tej pory 

Zaraz idę zrobić zdjęcię tej soi to jak by chwilę temu było zaprawione (wszystko ładnie się trzyma na ziarnie nic nie odlatuje )

11 dni od zaprawienia , szczepionka się trzyma na soi idealnie

20250425_194439.jpg

20250425_194448.jpg

Opublikowano

Ja nie mieszam w betoniarce tylko wysypuje na posadzkę i polewam bakteriami wymieszanymi z wodą następnie mieszam wszystko grabkami. To mogę tej mąki dodać do zaprawy i polać czy jednak posypać później?

Opublikowano
4 minuty temu, Grzechooo napisał(a):

Ja nie mieszam w betoniarce tylko wysypuje na posadzkę i polewam bakteriami wymieszanymi z wodą następnie mieszam wszystko grabkami. To mogę tej mąki dodać do zaprawy i polać czy jednak posypać później?

Takiego zaprawiania to zdecydowanie odradzam , przecież kupę tych bakteri zostaje zassana w posadzkę , a w betoniarce nic się nie zmarnuje bo na koniec zaprawiania jeszcze4 betoniarkę przepłukałem i tą wodę też spożytkowałem (rozlałem po polu przed siewem )

Opublikowano
4 godziny temu, maniekc360 napisał(a):

Też tak myślałem, ale z tydzień temu, znajomy składał na dopłaty i wyszło, że TUZ się nie wlicza. 

Najpierw niech ten twój znajomy przeczyta dokładnie jakie są wymagania do do zróżnicowanej a potem twierdzi że się coś nie wlicza. Poza tym ile i czego zgłosił? Tuz jest traktowany jako składowy a nie jak sporo myśli że jako jedyny i wystarczy.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mysza103 napisał(a):

tą wodę też spożytkowałem (rozlałem po polu przed siewem )

Słońce zabija bakterie, tak że pożytek z tego żaden.

Edytowane przez witejus
Opublikowano
4 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Siejąc kukurydzę,  pszenicę czy rzepak zamiast strączkowych nie dostanę do żadnego ha nawet złotówki,  a  siejąc np soję te 20% dostaje do każdego ha te 3 punkty , czyli innymi słowy mówiąc to uprawa tej soi  20 %areału wnosi cały zysk ze zróżnicowanej , więc można założyć jak najbardziej że takie liczenie jak wcześniej zrobiłem jest sluszne

Co do drugiej części  to miedzyplony nie mając nic wspólnego ze zróżnicowaną,  bo żeby mieć poplony to nie trzeba strączków siać 

Nie mam tuzów więc nie wiem , ale piszesz że mając te 10 ha pola  i w tym 2 ha Tuz to masz z automatu zróżnicowaną uprawę?

Np 4 ha - rzepaku

4 ha- pszenicy

2 ha- Tuz  

To starczy na zróżnicowaną?

Siejąc jakiekolwiek rośliny z listy o dodatnim bilansie jest 3 punkty. Tuz jest wliczana do dodatnich ale nie może być jedyną.

To ty się uczepiłeś tych 10 ha nie bardzo wiem czemu miałby to być jakiś wzorzec do wyliczeń. 

Co do poplonów kłania się lista roślin dopuszczonych i na tej samej zasadzie jak to niby sama soja robi dopłaty tak mi strączki robią dopłaty bo co zbiore to wysieje w poplonie i tak samo mogę doliczyć do wcześniejszej uprawy.

W zróżnicowanej są jasno przedstawione wymogi udziału poszczególnych gatunków upraw w ogólnej powierzchni. Składam na to od samego początku i jakoś zawsze przechodziło bez problemu a soję będę miał pierwszy raz. Gdyby nie pozostałe uprawy jak zboża czy rzepak to nie byłoby szans żeby się w wymogach zmieścić. Chyba że robisz zasiewy samych strączkowych typowo pod dopłaty to wtedy przejdzie.

Opublikowano

Do zróżnicowaniej struktury zaliczają się uprawy na gruntach ornych , a z tego by wynikało że tuz się nie wlicza mowa tutaj jest o ekoschemacie za 300 zł.  .

Jak nie ma TUZA nałożonego  to wlicza się np . trawa na gruntach ornych niby to samo ale jest różnica 

arnoldinio

nie wiem czy tobie się nie poybało z tymi zróznicowaniami , bo tych zróżnicowań jest 2 jedno dotyczy normy GAEC jak jest odpowiednia ilość hektarów , a tutaj jest mowa o EKOSCHEMACIE  zróżnicowana struktura upraw do którego jest 3 punkty po stówce pod warunkiem że spełniasz odpowiednie warunki . A podejrzewam że ci się poybało  , bo piszesz że w całości areału strączki spełniają warunki i to prawda bo od zróżnicowanej struktury upraw tej z GAEC są zwolnieni strączkowcy u których udział strąćzków powyżej 75 % . Dodam również że przy 100 % strączków również można się załapać na ekoschemat zróżnicowana struktura upraw tylko że te strączki mają być 3 rodzaje w  odpowiednich  % areału 

44 minuty temu, witejus napisał(a):

te co zostały na wierzchu to może zabite , ale te co wsiąkły to się rozwijają kierowniku !!!! 

Opublikowano
Godzinę temu, witejus napisał(a):

A gdzie to miało styczność że słońcem,  ? Przecież wyraźnie pisałem że rozlałem przed siewem zaraz , a że siałem od godziny 21 do godziny 3 w nocy wiec raczej promieni slonecznych nie bylo , siew uprawowo siewnym na bronie wirowej to i zmieszało od razu  . O  5 rano już było pryskane doglebówką na mokrą ziemię 

Opublikowano

Chłopok bakteria żyje  w glebie ale jak każdy pasożyt potrzebuje żywiciela i to nim jest soja i dzięki tej soi potrafi się namnożyć na tyle bardzo  że przeżyje kilka lat bez soi w glebie oczekująć na żywiciela i jak się doczeka to ponowi cykl .W rejonach w których uprawa soi jest popularna na działkach na których soi nie było wcale ani szczepionek  podejrzewam  że bakteri również są na tych działkach bo nawlecze zwierzyna albo na maszynach się przeniosą 

Opublikowano

raczej symbioza niż pasożytnictwo. Tam gdzie była soja i brodawki podobno....sam tego nie stwierdziłem, można nie zaprawiać ziaren. Piszą, że nawet po 2-3 latach bakterie sa w stanie wytworzyc symbioze.

Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Takiego zaprawiania to zdecydowanie odradzam , przecież kupę tych bakteri zostaje zassana w posadzkę , a w betoniarce nic się nie zmarnuje bo na koniec zaprawiania jeszcze4 betoniarkę przepłukałem i tą wodę też spożytkowałem (rozlałem po polu przed siewem )

9 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Przecież wyraźnie pisałem że rozlałem przed siewem zaraz , a że siałem od godziny 21 do godziny 3 w nocy wiec raczej promieni slonecznych nie bylo , siew uprawowo siewnym na bronie wirowej to i zmieszało od razu  . O  5 rano już było pryskane doglebówką na mokrą ziemię 

Gdzieś to napisał?weź się ogarnij.

9 godzin temu, Stach123 napisał(a):

jak każdy pasożyt potrzebuje żywiciela i to nim jest soja i dzięki tej soi potrafi się namnożyć na tyle bardzo  że przeżyje kilka lat bez soi w glebie oczekująć na żywiciela i jak się doczeka to ponowi cykl

Chyba sam jesteś pasożytem, te głupoty to się lęgną w twoim baniaku czy gdzieś wyczytałeś.Jakby tak było że bakterie są w glebie kilka lat, to po co ludzie wydają tysiące złotych na bakterie?Weź się doucz na temat bakterii Bradyrhizobium japonicum, i dopiero się wymondrzaj.

Opublikowano
10 godzin temu, Stach123 napisał(a):

Do zróżnicowaniej struktury zaliczają się uprawy na gruntach ornych , a z tego by wynikało że tuz się nie wlicza mowa tutaj jest o ekoschemacie za 300 zł.  .

Jak nie ma TUZA nałożonego  to wlicza się np . trawa na gruntach ornych niby to samo ale jest różnica 

arnoldinio

nie wiem czy tobie się nie poybało z tymi zróznicowaniami , bo tych zróżnicowań jest 2 jedno dotyczy normy GAEC jak jest odpowiednia ilość hektarów , a tutaj jest mowa o EKOSCHEMACIE  zróżnicowana struktura upraw do którego jest 3 punkty po stówce pod warunkiem że spełniasz odpowiednie warunki . A podejrzewam że ci się poybało  , bo piszesz że w całości areału strączki spełniają warunki i to prawda bo od zróżnicowanej struktury upraw tej z GAEC są zwolnieni strączkowcy u których udział strąćzków powyżej 75 % . Dodam również że przy 100 % strączków również można się załapać na ekoschemat zróżnicowana struktura upraw tylko że te strączki mają być 3 rodzaje w  odpowiednich  % areału 

te co zostały na wierzchu to może zabite , ale te co wsiąkły to się rozwijają kierowniku !!!! 

Normy GAEC to tzw. dobra praktyka rolna i nie ma nic wspólnego z ekoschematami. Przeczytaj uważnie z 5 razy wymagania dotyczące się wymagań tej praktyki to zobaczysz masę błędów i dziur logicznych urzędników jak je pisali i wystarczy je wyłapać i dopłaty masz wszystko bez męczenia się. Raj dla kombinatorów przy takiej ignorancji urzędników. Prosty przykład, roślin o pozytywnym wpływie ma być minimum 20 % ale górna granica nie jest określona to robisz tak: groch, łubin, soja, bobik, koniczyna, seradela, wybierz 3-4 gatunki które akurat ci pasują. Zasiej na całej powierzchni i oprócz dopłaty do strączków i zróżnicowanej dobierasz sobie jeszcze jeden eko choćby uproszczone systemy upraw, i ciągniesz z dopłat co się da.

Norma GAEC mówi o zmianowaniu nie o zróżnicowaniu, to nie to samo.

Dopłata do zróżnicowanej w teorii 1 punkt 100 zł, w praktyce 1 punkt 75 zł a będzie pewnie jeszcze mniej.

Opublikowano
W dniu 25.04.2025 o 02:37, Roxer napisał(a):

Hehe a to dobre, weź opowiedz ze trzy słowa o kalkulacji tej 8k na czysto z dopłatami :D

Plon 5,4t Wystarczy?

W dniu 25.04.2025 o 07:48, arnoldino napisał(a):

B

Dobrze to te dopłaty policzyłeś? Do strączków ok 800 to się zgadza ale zróżnicowana do ha to 3 punkty a za zeszły rok jeszcze obcięli i było coś koło 250 do ha to skąd się wzięło te 1500?

Mi w ubiegłym roku dla działek, gdzie była soja wyszło dokładnie 1986,26zł/ha dopłaty 

Opublikowano

A pomyśleć że wielu rolników chce polexitu to duży procent dochodu im odpadnie. (biegli w temacie dopłat są specjalistami jak widać) 

Opublikowano

Dopłaty to tylko wyrównanie i to częściowe kosztów które generują te wszystkie nakazy i zakazy. Jakoś poza Unią dopłat nie mają a zysk z hektara nieraz większy jak u nas. 

Opublikowano

Dopłaty, które nie pokrywają zwiększonych sztucznie kosztów produkcji, UE zabiera ci 2 zł a oddaje 50gr. Po prostu wystarczy umieć liczyć, zeby wiedzieć, co się opłaca.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, rotem napisał(a):

A pomyśleć że wielu rolników chce polexitu to duży procent dochodu im odpadnie. (biegli w temacie dopłat są specjalistami jak widać) 

Nie korzystać z dopłat na maxa wedle swoich możliwości i nie szkodząc sobie, polu i kieszeni przy tym to trzeba być frajerem. Te dopłaty to część Twoich pieniędzy, kwestia czy coś odzyskasz czy oddasz komuś innemu... Za darmo nic nie ma.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, caseihc napisał(a):

Panowie dzisiaj sieje soję oprysk pod wieczór czy w poniedziałek rano i czy 1 na plusie nie szkodzi doglebówce?

chlomazonowi i pendimetalinie nie szkodzi ale metobromuronowi i metrybuzynie przemarznięcie może obniżyć skuteczność, nie wiem jak prosulfokarb i aklonifen bo za krótkie mam doświadczenie z tymiż

oczywiście jeśli temperatura gleby... jej powierzchni nie spadnie poniżej zera tzn woda w tej warstwie gdzie oprysk nie zamarznie to żadnemu nie szkodzi i jeśli pytasz o plus jeden przy gruncie to żadnemu
inna sprawa - skąd wiesz że tyle akurat będzie?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał(a):

Dopłaty, które nie pokrywają zwiększonych sztucznie kosztów produkcji, UE zabiera ci 2 zł a oddaje 50gr. Po prostu wystarczy umieć liczyć, zeby wiedzieć, co się opłaca.

Czyli jak mi unia daje 100 tys to zabiera 400?