Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na alledrogo, może z mniejszymi oczkami była by lepsza ale innej nie mogłem znaleźć,,,, chociaż ta fajnie czyści, całych nasion praktycznie wcale nie odrzuca tylko te najmniejsze klinują troche w oczkach

Opublikowano
1 minutę temu, Siedzacybyk napisał(a):

najlepsze podluzne otwory, lepiej chwasty przeleca.

Koniecznie podłużne 

1 minutę temu, jahooo napisał(a):

czasem można dość tanio kupic sita z kombajnu, na przykład od fortschrittów rozbieranych na części, sam się rozglądam za czyms do rzepaku i do soi

Do kombajnu czy młynka?

Opublikowano
11 minut temu, jahooo napisał(a):
9 minut temu, jahooo napisał(a):

w kombajnie mam żaluzje góra i dół, ale planuję zrobić małą czyszczalnię

Też tak mi się wydawało. Ja musze pomierzyć ramki i może swój młynek uruchomię po latach. Chciałbym podłużne do pszenicy i do soi, do rzepaku/ gorczycy raczej okrągłe.

Opublikowano

Ja kombajnem kosze zboża na podłużnych a soje czy tam groch jak był to na dużych okrągłych.

Do rzepaku mam znów małe otworki.

Góra żaluzja dół wymienne sita.

Ale myśle nad tymi lamelkowymi czy nie kupić bo wymienianie niby nie problem ale jednak.

Opublikowano

Ciekawą opcją jest też założenie sita fasolkowego na bębnowy sortownik do ziemniaków i maszyna czyszcząca gotowa. Ja w przyszłym roku planuje dorobić sita do zwykłego sortownika i sprawdzę jaką będzie miał wydajność. 

IMG_20241126_230304.jpg

Opublikowano
14 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Jak już dojrzała , a zbiór się odwlecze o ok miesiąca , to chyba zachwaszczenie wtórne , idzie ostro , jak chwasty mają już światło?

Może stać do marca a chwastów nie powinno być zawiele.

Opublikowano (edytowane)

Mam na małym tryjerze sita z nekli. Wstępne fi10mm i bębnowe podłużne 4,5mm x 20mm i jest idealne. Spisuje się dobrze ale wydajności szałowej nie uzyskam bo za krótki odcinek jest do czyszczenia jak jest bardzo dużo połówek ale te 200kg/h zrobi. Dla 1t nasion soi mi wystarczy.

Co do zarastania pola soi przy opozniajacym sie zbiorze.. Nic takiego nie zauwazylem. Jak plantacja bez zachwaszczenia wtornego to nie zarośnie, dzień jest juz krótszy, jest zimniej to i chwasty nie rosną tak intensywnie jak w srodku lata.

20241030_144349.jpg

Edytowane przez Setik
  • Thanks 2
Opublikowano

Pierwszy raz będę sial soję. Jak myślicie po burakach robić teraz jaka uprawę na jesień czy zostawić do wiosny i bezorkowcem raz przed siewem i siew? Myślę że może być dalej sucho i takie rozwiązanie będzie lepsze, jak np głębosz na zimę, na wiosnę talerzowka i potem od razu siew accordem. Doradzcie coś 😁

Opublikowano

ja ruszyłbym teraz chociaz na te 15 cm, żeby zerwać twardą góre to zawsze opady będą lepiej wsiąkać a nie spływać. wiosną na głęboko i doprawić zanim zachnie. Na mojej ziemi bezorka na wiosne to porażka więc wszystko orze z jesieni ale jak musiałem bezorkowo zrobić w tamtym roku to jesienią troche wzruszyłem, wiosną kultywator na głęboko, później uprawa w celu doprawienia brył i ostatecznie uprawowo siewny ale czekałem warunków bo jeszcze dużo zaschniętych brył

Opublikowano

nie mam ciezkiej ziemi, nie wiem co to bryly. qq to nawet nie dotykam. wiosna trzybelkowiec , przed siewe. talerzowka i siew, ale siewnikiem solo. gdybym mial zestaw to trzybelkowiec i siew zestawem. jedynie nad czym sie zawsze zastanawiam to czy trzybelkowiec w marcu, wczesnie, czy przed siewem. jak sie nie dotyka to ziemia bardziej chlonna, woda nie stoi na wierzchu, nie robi sie błoto.

Opublikowano

Soja lubi dobrze napowietrzoną glebę, ja stosuję orkę głęboką na jesieni a na wiosnę agregat 2x  w odstępie 10 dni i siew.

Agregat wyciąga kiełkujące chwasty i napowietrza glebę

• Like 1
Opublikowano

Coś niecoś mogę powiedzieć 😀 Miałem dwa lata temu dla porównania z Abacą. Gleba klasa IIIb-IVb ciężka, plon 2.9t amiata i 2,5t abaca z tym że abaca 2 tygodnie była wcześniej do zbioru. Wydawało mi się że strąki trochę wyżej w Amiacie były i można było śmiało ją zebrać, odmiana dosyć wysoka, miejscami 1,4m, po dużych deszczach trochę zaczęła się pochylać ale nie wyległa i fajnie się zbierała. Ja ogólnie byłem z niej zadowolony i w przyszłym sezonie do niej wracam.

Opublikowano

Raz miałem Abace, w tym roku Amiatę. Abaca niższa, przy koszeniu ziarna stukały w szybę. Amiata nic nie strzelało. Abaca na pewno dużo szybsze żniwa. Pola w obu sezonach podobne, agrotechnika też, warunki też, a Abaca lepiej mi plonowała. W tym roku zechcę zasiać coś po środku czyli Arnolda

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mtz_820
      Orientuje sie ktos z was jakie sa ceny sruty rzepakowej?
    • Przez agrofoto
      Szanowni Państwo,

proponujemy niecodzienny sposób zdobywania wiedzy. Portal AgroFoto.pl wspólnie z firmą BASF zaprasza na pierwszą w polskim Internecie rolniczym wirtualną prezentację na żywo dostępną on-line. Ty zasiądziesz wygodnie z kawą bądź herbatą przed swoim komputerem a informacje, wiedza i praktyczne wskazówki przyjdą same wprost do Ciebie. Teraz wystarczy tylko wejść na stronę

https://agrofoto.cli...k_skracac_zboza

i wziąć udział w prezentacji na temat prawidłowego stosowania regulatorów wzrostu w zbożach. Pytanie "czy skracać zboża?" jest z pozoru proste. Dziś wszyscy raczej odpowiadamy, TAK. Zrobić jeden zabieg, czy dwa i od czego to zależy? Tu odpowiedź już nie jest tak oczywista. Stosowanie regulatorów wzrostu jest tylko jednym z elementów całej technologii, czy można skracać lepiej? Pewnie tak, każdy ma swoje wypracowane metody, czy można je poprawić? Z całą pewnością dowiedzą się Państwo czegoś ciekawego, co pozwoli skracać lepiej. Będą pytania, my odpowiemy.

21 lutego o godzinie 19 wejdź do „pokoju konferencyjnego” AgroFoto.pl i bądź z nami.

https://agrofoto.cli...k_skracac_zboza

Do zobaczenia i usłyszenia*!

Zespół AgroFoto.pl & BASF

*Pamiętaj, aby sprawdzić czy działa Ci dźwięk w komputerze

Co potrzebuję, żeby przystąpić do prezentacji online?

W prezentacji można uczestniczyć podłączając się z dowolnego miejsca z dostępem szerokopasmowym do Internetu.

Aby w pełni uczestniczyć w szkoleniu potrzebujesz:
      - przeglądarkę internetową z zainstalowanym Flash Playerem 10 (lub wyższym),
      - słuchawki lub głośniki, aby słyszeć naszego prezentera,
      - dostęp do Internetu (minimalna przepustowość łącza 512Kb/s).

Połączenie z prezentacją odbywa się przez przeglądarkę internetową za pomocą platformy ClickWebinar, która działa poprawnie z popularnymi przeglądarkami takimi jak MSIE, Firefox, Chrome z zainstalowanym Flash Playerem 10 (lub wyższym).

Jeżeli łączysz się z urządzenia mobilnego ściągnij aplikację dla iPada, iPhone, Androida i BlackBerry.

Uwaga! Podczas pierwszego podłączania możesz przetestować swoje połączenie (aplikacja sprawdza czy użytkownik ma zainstalowane wszystkie niezbędne komponenty do prawidłowego działania).

Szczegółowe informacje, w przypadku wystąpienia problemów z połączeniem znajdziesz - TUTAJ.

Zapis prezentacji prowadzonej przez eksperta z firmy BASF- Pana Mariusza Michalskiego:

http://www.youtube.com/watch?v=oYdMc5qWlvE

http://www.youtube.com/watch?v=vblDFu8RTgQ

http://www.youtube.com/watch?v=-Dro5xrxep4

http://www.youtube.com/watch?v=zZe01iFrdQU
    • Przez Darkos
      Witam. Jestem w trakcie pisania pracy dyplomowej pt. "Wpływ Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013 na rolnictwo w Polsce". W związku z tym bardzo proszę o wypełnienie ankiety. Informacje z niej uzyskane bardzo mi pomogą. Ankieta jest anonimowa. Jeśli ktoś będzie ją wypełniał w czyimś imieniu, np. taty lub mamy to proszę pamiętać, aby wstawiać ich dane tj. wiek, wykształcenie itp. Bardzo dziękuję za poświęcony czas i wypełnienie ankiety. Jeśli ktoś miałby możliwość to prosiłbym o przesyłanie ankiety do znajomych. Link do ankiety: https://docs.google.com/forms/d/1cSBTEl2wGzj-AvKmHrnjmGD7KYtKSNR4044wSnJ6jKc/viewform
    • Przez kozik91
      Ostatnio przeczytałem o cenach zbóż, i to jak wyglądamy na tle innych krajów UE.
      Powiem, że nie wyglądamy najgorzej do porównania za tonę pszenicy mamy 180 Euro a Niemcy mają 172, Słowacja 147 Euro za tonę, natomiast Wielka Brytania ma 266euro za tone. Nie mamy największych stawek ale też nie najmniejsze. Jak Wy oceniacie ten poziom?
    • Przez 3Perkins
      Witam wszystkich Agrofotowiczów jak w tytule chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was może zawierał taka umowę z AgroYoumis na reprodukcje nasion soi, a jeśli ktoś zawierał to jak wyglądało postępowanie po zawarciu umowy firmy i czy firma wywiązała się z danej umowy??
      Zamierzam zawrzeć taką umowę z AY i zapytac o wasze opinie na temat AgroYoumis
  • Dodaj nową pozycję...
v