Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hubert10624 napisał:

59 minut temu, Grzechooo napisał: Tylko jest taka sytuacja, że niektóre rośliny dopiero wychodzą, nie zaszkodzi im? Wschody nie rozpieszczają 

ooo podbijam ,dobre pytanie też się chętnie dowiem

• Like 1
Opublikowano
witejus napisał:

to tylko bentazon z benza trochę go "zawstydził" za jakie dziesięć dni puści to się nazywa ostrożeń bentazonem popalony

dlatego napisałem podpalony a nie spalony. Ogólnie bodziaki u mnie ciężko się zwalcza i odpuszam je sobie a tu trochę go przyhamowało i liczę na to że soja niedługo go zagłuszy bo pnie się w górę jak szalona a wczoraj minął miesiąc od zasiania.

Hubert10624 napisał:

Tylko jest taka sytuacja, że niektóre rośliny dopiero wychodzą, nie zaszkodzi im? Wschody nie rozpieszczają 

Jak pryskałem jeszcze dużo nie było na wierzchu lub dopiero wschodziło np. Tu gdzie kołem przyduszona.

witejus napisał:

No rewelacja, a ta mikstura da radę chwastnicy i komosie,powojom wszelkich odmian?  

Chwastnicy nie rusza, trzeba gramanicyd jakiś wedle uznania. Małe komosy weźmie ale z większą może być róznie. Na innej działce popełniłem błąd bo sypała właśnie chwastnica i pierwsze ja zacząłem zwalczać a dopiero po tygodniu walnąłem 0.15 tiff+1l benz+0.3 imazamoks(tyle że tu nie wiem ile w rzeczywistości substancji bo to tajna receptura od znajomego naszego kolegi Dysydenta[on wie o co chodzi]) to małe komosy spaliło większe zaczynają więdnąć nie wiem czy przeżyją czy zostaną.

dysydent napisał:

to tylko bentazon z benza trochę go "zawstydził" za jakie dziesięć dni puści to się nazywa ostrożeń bentazonem popalony

dlatego napisałem podpalony a nie spalony. Ogólnie bodziaki u mnie ciężko się zwalcza i odpuszam je sobie a tu trochę go przyhamowało i liczę na to że soja niedługo go zagłuszy bo pnie się w górę jak szalona a wczoraj minął miesiąc od zasiania.

Opublikowano
6 minut temu, Grzechooo napisał:

Ogólnie bodziaki u mnie ciężko się zwalcza

oj dobrze by to dla reszty nas tu było gdyby tylko u Ciebie o.O xD

7 minut temu, Grzechooo napisał:

tajna receptura od znajomego naszego kolegi Dysydenta

cha - dla mnie też tajna bo się coś tam daje ale nie bardzo wiadomo ile

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, dysydent napisał:

powój polny na polach uprawnych nie ma odmian i zapewne mylisz go z rdestem powojowatym a ten i owszem corum czy nawet co.. szlag mnie trafi na tym windowsie, muł nie komputer na tym syfie, czekaj, zaraz przełaczę się na linuksa i dokończę

Masz rację, to było tak ogólnie i w skrócie o tych powojach.Tu zdjęcia tych powojów A na pierwszym zdjęciu,,powschodzona" soja w całej okazałości 👹

IMG_20240526_114555_HDR.jpg

IMG_20240523_123307_HDR.jpg

IMG_20240526_114540_HDR.jpg

Edytowane przez witejus
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, witejus napisał:

Tu zdjęcia tych powojów 

no na swoją niekorzyść to się akurat nie mylisz - tak - to jest powój polny i bentazon go nawet i potrafi poparzyć ale szybko odrasta a dawki jakie znosi soja to pewnie tylko pojaśnieje i .. jak te osty u @Grzechooo

tifensulfuron to jakiś słabeusz jak na sulfonamida i on tylko na siewki z nasion chwastów i tylko dwuliściennych a i to nie nazbyt wielu gatunków a nie odrosty korzeniowe wieloletnich jakichkolwiek

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Hubert10624 napisał:

Ale piękna wilgoć

Ano piękna, jak co drugi dzień ulewa, 30 litrów metr , okraszone gradem ,w sumie ponad 60 liter

47 minut temu, dysydent napisał:

no na swoją niekorzyść to się akurat nie mylisz - tak - to jest powój polny

A na dokładkę rdesty plamiste, kolankowe, czasem ptasi się trafi, skrzypy bylice i diabli wiedzą co jeszcze. I jeszcze perzu na okrasę wzdłuż miedzy

Edytowane przez witejus
Opublikowano
witejus napisał:

Ano piękna, jak co drugi dzień ulewa, 30 litrów metr , okraszone gradem ,w sumie ponad 60 liter

o kurcze u mnie przez miesiąc to było 2razy po 3l🤕

dysydent napisał:

cha - dla mnie też tajna bo się coś tam daje ale nie bardzo wiadomo ile

tajemniczy skład i nie wiadomo czy działa czy to efekt placebo

witejus napisał:

Masz rację, to było tak ogólnie i w skrócie o tych pokojach.Tu zdjęcia tych powojów

na moich borowinach też dużo pawójki i to zwalcza się latami...

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Grzechooo napisał:

tajemniczy skład i nie wiadomo czy działa

działa, sprawdzałem na osobnym spłachetku w czystym oprysku bez domieszek
tylko fotki gdzieś nie mogę... nie ma czasu posprzątać a co dzień to nowe

parę razy linkowałem na fasolowym i kwadracik opryskany z przeciętnego satelity szpiegowskiego był widoczny odróżnialny od reszty tej działeczki

co większych tak ponad piąty liść nawet komos a i szarłatów nie wzięło ale nawet i chwastnice przerzedziło czyli tak jak by sama czynna substancja się zgadzała tylko nie wiadomo stężenia bo jakiś buc nie pofatygował się napisać i wcale ta tajemniczość popytu rynkowego nie przysparza bo już dawno idioci wypadli z rolnictwa i klientem tu akurat już dureń nie jest

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

W sumie mam jeszcze jedno pytanie, czy skrzyp da się jakoś zwalczyć albo go chociaż przyhamować? W planach jest poprawka tiffem a kilka dni później jednoliścienne, i zastanawiam się czy coś go trochę weźmie :/

Opublikowano
dysydent napisał:

co większych tak ponad piąty liść nawet komos a i szarłatów nie wzięło ale nawet i chwastnice przerzedziło czyli tak jak by sama czynna substancja się zgadzała tylko nie wiadomo stężenia bo jakiś buc nie pofatygował się napisać i wcale ta tajemniczość popytu rynkowego nie przysparza bo już dawno idioci wypadli z rolnictwa i klientem tu akurat już dureń nie jest

Ja w sumie tylko raz od niego bałem ten specyfik a że mi zostało 0,3 to go wylałem na soję. Jakby corum było w mniejszych opakowaniach to też bym kupił w razie "w" na jakąś dobitkę, ale niestety jako że jestem "hobbystą" to 10l dla mnie to za dużo, zwłaszcza że jest cudowny i tani Tiff.

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, witejus napisał:

A na dokładkę rdesty plamiste, kolankowe, czasem ptasi się trafi, skrzypy bylice i diabli wiedzą co jeszcze

no to żeby Ci, Wam raźniej było Tym co coś poszło nie tak to patrzcie
AP1GczNNkpsL-RzqiSBQ9jNI6IttDeyOrT8Hw09p

na pół hektarze z pięć arów czegoś takiego
kto zgadnie co z roślin uprawnych całkiem nieźle - powiem - wręcz modelowo powschodziło w tym buszu? :P
xD

ale tak na pierwszy rzut oka bo przy bliższym ... no nie przyciąłem kadru i pytanie tylko dla zgrywu ;)

dosiewanie ponad plan bo kawałek pola co nie wiadomo co z nim zrobić a nasion zostało z zaplanowanego i prowadzonego planowo kilka lat wstecz

to warzywne działki; nieduże i nie wiem - kukurydza cukrowa może by mogła na tym pasku wchodzić w grę? no bo piętnaście arów zbóż to... jeszcze większy śmiech ja to to ło xD

zatem

29 minut temu, Hubert10624 napisał:

W sumie mam jeszcze jedno pytanie, czy skrzyp da się jakoś zwalczyć albo go chociaż przyhamować? W planach jest poprawka tiffem a kilka dni później jednoliścienne, i zastanawiam się czy coś go trochę weźmie :/

nie , nie ma potwierdzonej jakąkolwiek praktyką skutecznej metody na skrzyp w soi i większości roślin uprawnych i ew próby wynalazków typu saletra wapniowa najczęściej nic nie dają, jakieś chlorki wapnia może ale ile tego kiedy i w jakich stężeniach to.. na fasolwym @ravoj coś tam pisywał na ten temat ale szczegółów nie pomnę

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 minut temu, dysydent napisał:

kto zgadnie co całkiem nieźle - powiem - wręcz modelowo powschodziło w tym buszu?

Skrzyp i oset?bo mimo maksymalnego powiększenia nic innego nie widać.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

jak się przed wieczorem nie zadeszczy to spróbuję fluroksypyrem tam przyzolić z plecakowego, no roślina uprawna ma szanse to przetrzymać tylko nadal nie ustaliłem jaką maksymalną dawkę mi se własnie przypomniałem że czas najwyższy na poszukanie

oczywiście tej substancji w tej uprawie nie wolno w Polsce stosować bo może to zostać uznane za naruszenie prawa gdy w innych krajach nawet samej xujni ma pełną rejestracje i zalecenia

no nie porozwalać łbów tym polskim prawodawcom ?

dla takich xui jest to zatem likwidacja części plantacji nie rokującej plonu z racji zachwaszczenia bo tylko chcę sprawdzić czy rzeczywiście każą nam wpierdzielać produkty wewn unijne skażone substancjami którymi nam w "rewanżu" naszych "przyjaciół" częstować tym samym zabraniają tzn przezywalność jakąkolwiek chcę sprawdzić obiektu quizu jako roślinę jednoliścienną funkcyjnie mniej wrażliwą na fluroksypyr od dwuliściennych. ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
52 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

Wypowie się ktoś o sensowności połączenia imazoksymu z tifensulfuronem? (pulsar+tiff) :)

0,5   + 0,12  x 2 w odstepie 10 dni i powinno być ok 

• Thanks 1
Opublikowano

U mnie wczoraj oprysk jedna działka select na chwastnice, druga pulsar + tiff,, dzisiaj soja mocno popalona. Na nakładkach z daleka widać brązowe pole. Nie chce mi sie wierzyć że to środek tak szybko podziałał tylko raczej doglebówka po deszczach doszła do korzeni, no chyba że pozostałości w opryskiwaczu po pryskaniu kukurydzy ale też "efekty zbyt szybkie".  Komosy 10 cm wczoraj zdrowe a dzisiaj pokręciło nawet na tej działce co dawałem SELECT, chwastnica już wczoraj była troche chora a dzisiaj duże białe pasy na liściach nawet na dużych okazach. No ciekawe jak to bedzie się zbierać czy dalej usychać.

Opublikowano

IMG_1139.jpeg

IMG_1140.jpeg

IMG_1146.jpeg

4 dni od zastosowania tiffa 1,20 ml małe chwasty widać że są gotowe. zastanawiam się co z tą komosa większą? dobić ja za 5 dni 100 ml tiffem? bo obawiam się że ona odbije co prawda nie urośnie taka duża tylko będzie taka mała karłowa.

Opublikowano

Witam bardziej doświadczonych.

Panowie zastosowałem dawkę 0,2l tiff na ha kilka dni temu i widzę że soja się przebarwia. Czy przesadziłem z dawką czy to naturalne?

Czy ktoś z was już to przerabiał i jakie były efekty?

Opublikowano

Witam, poszukuje Corum 502 4sl i dash, czy ma ktoś dostęp do mniejszego pakietu bo tylko na 10ha są dostępne a cena spora?

Albo czy coś polecacie na odbijająca po doglebowce prztulie(korzeń zielony liście żółte) z góry dzięki 

Opublikowano
1 godzinę temu, radoslaw82 napisał:

Witam bardziej doświadczonych.

Panowie zastosowałem dawkę 0,2l tiff na ha kilka dni temu i widzę że soja się przebarwia. Czy przesadziłem z dawką czy to naturalne?

Czy ktoś z was już to przerabiał i jakie były efekty?

Odchorować musi, pytanie w jakich warunkach było pryskane, duża susza, na wilgotną glebę po deszczu? I jaka faza soi?

Opublikowano
2 minuty temu, Roxer napisał:

Odchorować musi, pytanie w jakich warunkach było pryskane, duża susza, na wilgotną glebę po deszczu? I jaka faza soi?

warunki warunkami ale 2 setki do za dużo, do tego pewnie nakładki 

Opublikowano

tydzien bedzie to metabolizowala, pewnie pojawia sie odbarwienia, chlorozy i nekrozy. ona blokuje powstawanie aminokwasow rozgalezionych i prowadzi do zamiwrania. jednak soja szybko ja metabolizuje. po tygodniu powinna zaczac odbudowywac strate. 2 lata temu mocno przypalilem doglebowka soje, a i tak dala rade urosnac i wydac plon. twarde dziadostwo 😎