Skocz do zawartości

Wybór dysz, końcówek, głowiczek opryskowych

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

MMAT EŻK TWIN 02 (żółte) używa ktoś ?

Mam niebieskie, ale chce uzyskać dawkę 200 l/ ha. 

Pytam, czy nie mam problemu z zatykaniem, bo węższa szczelina. 

W niebieskich praktycznie nie ma problemu z zatykaniem. 

Opublikowano

Cześć,

Podłączę się do tematu. Mam aktualnie w swoim biardzkim zamontowane głowice pojedyncze z niebieskimi rozpylaczami 0,3 które już powoli zaczynają lać i czyszczenie nic nie pomaga. Po prostu się już zużyły a w sumie u mnie już dobrych kilkaset hektarów opryskały więc mają prawo. Natomiast przymierzam się do rozpoczęcia rozlewania RSM'u a do tego potrzebne są dysze kropelkowe. No i teraz mam dylemat bo opinie naprawdę są przeróżne. Czy zostawiać stare głowice i tylko przekładać rozpylacze czy może wymieniać głowice na takie dwu albo trój pozycyjne np z Agroplastu? Jedni mi radzą żebym wymieniał sobie same rozpylacze bo te przekręcane potrafią się luzować i później cieknie z nich (podobno luzują się na tym mechanizmie obracania). Inni każą mi zakładać kilkupozycyjne bo to wygoda. A ja stoję po środku i nie wiem w którą stronę iść bo albo będę wymieniał całe głowice albo muszę już kupić nowe rozpylacze. 

Opublikowano (edytowane)

A to masz tam glowice tylko na 1 końcówkę? Ja bym zalozyl sobie przekręcane. W jednym opryskiwaczu mam to juz z 10 lat i nic nie cieknie. Tylko ja mam te 3 pozycyjne jeszcze stare w ktorych przy obracaniu lubi sie oring podwinac i trzeba rozebrac i poprawic a w tych nowych jest już to z tego co wiem poprawione. Duzo tym krecic nie bedziesz to i powinno wytrzymac dlugo 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Tak, mam niestety głowice na jedyną dyszę i to mi wystarczało. Ale teraz chcę rozpocząć przygodę z RSM. Już zakupiłem sobie zbiornik, czekam na dostawę a RSM'u nie rozleję zwykłymi dyszami więc albo mnie czeka przekładanie albo wymiana głowic. 

Opublikowano

Witam. Posiadam INSTRUKCJE obsługi większości opryskiwaczy/komputerów takich firm jak:

- Berthoud
- Hardi
- Evrard 
- Kuhn / Nodet 
- Blanchard
- Amazone
- Bravo 180/300
- Rau / Kverneland
- Tecnoma / Caruelle /Seguip
- Vicon 
- Teejet 844/860
- Pilmet / Unia
- Muller Electronic
- LH 4000

Więcej informacji na priv.

Opublikowano (edytowane)

Mmat. Mam ezektory i do rsm i nie narzekam

Nie kupie juz nic od agroplastu kiedy z 2 lata temu kupilem ich ezektory i okazalo sie, ze sa w gorszym stanie niz moje stare 😂😂 kazda koncowka miala inny wydatek. Smiech na sali

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Stosował ktoś pomarańczowe dysze? Bo aktualnie mam takie założone ale jak czytam to są rzadko widoczne i mam też korpusy rozpylaczy z indywidualnymi filtrami na każdy korpus ale nigdzie nie mogę dostać tych małych filterków opryskiwacz to pilmet 1012 

IMG_20240329_114719599.jpg

IMG_20240329_114549302.jpg

IMG_20240329_115445907.jpg

IMG_20240329_114814612.jpg

Edytowane przez Grab12
Opublikowano (edytowane)

Nic głupiego, masz wątpliwości to pytaj.

Kąt rozpylacza 80 st. czyli odcina bliżej. Standardowo jest ok 110 stopni. 

20 cm to lekko wyżej i nic nie zmieniaj.

Edytowane przez akmaly