Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak ale serie 30XX mają już dużo elektroniki. Każde teraz części kosztują czy do kombajnu claas czy do prasy JD. Tylko o sprzęt trzeba dbać to mało się psuje a nie wyżywać się na tym.

Opublikowano

uważasz przesada ?  mam 10h ornego i 8h łąk z czego najbardziej mi zależy na ciągniku do prasy rolującej na sianokiszonkę.  A nie zapnę 3512 do prasy i wjazd w kiszonke bo z tego wyjdzie placek a nie balot.  Każdy pisze że do  prasy rolującej musi być traktor 100 konny to minimum. Dalszy znajomy ma Case 150 koni i prasę JD i mówi że jak robi sianokiszonkę i jak dobija to nawet jego ciągnik ma co ciągnąć.

A jak mam kupować ciągnik  to chyba lepiej już ten 100konny niż 75-80 bo to już jest przesada.  A ja nie mam zamiaru męczyć maszyn jak widzę ze C360 robią baloty

Opublikowano

Koleś chce co najmniej o 10tys za dużo zarobić. Poza tym 100km na 15ha??? trochu przesada.

Czemu przesada? Nie zapominaj że maszyny urosły a pogoda nas nie rozpieszcza. Z resztą sam w tym roku mam poniżej 15ha a raz że trzeci ciągnik i to pod 100KM bardzo by się przydał.

Pierniczek a może coś takiego?

https://www.olx.pl/i2/oferta/massey-ferguson-698-t-zetor-deutz-ursus-renaultt-john-690-675-699-CID757-IDlMSRA.html#:2170279ad6

Znajomy to miał X lat bezawaryjny. Potem sprzedał i kupił mfa z serii 6. I żałował że to zrobił.

Opublikowano

Szukamy sobie cały czas MFa 699. Zakup jakiegoś graniczy z cudem... Zarówno w PL jak i na zachodzie... Dzisiaj z kumplem rozmawiałem że zakup jest obecnie nie realny wszystkie starsze ciągniki lecą na Ukrainę, Białoruś, Rumunię a dalej do Afryki i Egiptu... W NL jest co raz to gorzej kupić cokolwiek a ceny nawet naszych szóstek bez napędu zaczynają dobijać do 5 tys Euro + transport :/ Chcemy kupić nie dużą szóstkę i nie pasuje mi Renualt 110.14 bo jest zbyt duża (sąsiad ma więc znam gabaryty tego ciągnika). Myślę co raz to bardziej nad MFem 3080 ale ta elektryka :/ Może coś z Case? Tylko jakie modele są bezproblemowe bo na tej marce się nie znam a chce mieć wszystko mechaniczne w ciągniku... 

Opublikowano (edytowane)

A czego się boisz w tej elektryce MF3080? tego sterownika, który jak już by się miał wyjarać to można naprawić za parę stów? bardziej bym się martwił o sprawność skrzyni bo tu za parę stów możesz sobie tylko pogwizdać a nic nie naprawisz zresztą tak samo jak i w każdym innym traktorze z synchronizowaną skrzynią

Edytowane przez lukbold
Opublikowano

Ja właśnie w 3095 taka skrzynię naprawiałem. Z podkresleniem - naprawiałem, a nie lepiłem. Weszło trochę nowych części ale teraz działa. W każdym razie za 5 tys mniej niż chciał "serwis" za robotę z gwarancją na miesiąc.

Opublikowano (edytowane)

U nas jeździ tego sporo. Jedni chwalą drudzy ganią. Z tego co wiem najlepsza skrzynia to 16x16. Ale ceny ogólnie zabijają używanych maszyn. Ostatnio się śmieje że Renowke chyba za 40 tyś zł musiałbym wystawić teraz xD.
Ogólnie kolega przywiózł w piątek Zetora 8111 z NL za 16 tyś zł do negocjacji. W sobotę była po niego kolejka i poszedł za 16700zl, a 6211 sprzedał przez telefon za 32 tyś zł i nawet na placu u niego nie był tylko transport od razu klientowi zawiózł ale była igła. Więc ciekawe...

Edytowane przez Luke16
Opublikowano

Ja mogę kupić sprzęt za 20 tys jak wiem konkretnie, co w nim nie gra. Najgorzej jak się kupi wymalowańca w tej cenie za ostatni grosz wierząc, że będzie działał wieki  bez awarii a potem zonk.

Opublikowano

To i ja zapytam.... na co wymienić C360-3P ? Chce mieć kabinę, mocniejszą hydraulikę i silnik który tak samo wącha paliwo. Ma służyć do przewracania siana (maszyna 500kg) , siania nawozu (700kg), poznaniak i inne takie pierdoły więc nawet przedni napęd zbędny za 25-30tys

Opublikowano (edytowane)

Mikruss jeżeli kupi teraz w normalnej cenie i stanie.

Wracając do cen używek. Dla mnie jest to jakaś paranoja żeby za ciągnik 30to paroletni czyli starszy ode mnie i pewnie od 80% użytkowników AF płacić 40 tyś zł xD. Też jestem tego zdania że lepiej kupić coś za 20/25 tyś zł i doprowadzić do ładu i składu nawet przez zimę, a nie kupić takiego samego z puszką farby za dwa razy tyle.

Lukbold był ostatnio MF 699 od rolnika (8lat) w oryginale na ładnej oponie i poszedł w jeden dzień za 25 tyś zł. Niestety się spóźniłem. Większość ciągników i maszyn w ogłoszeniach to handlarze. Gdyby ten co oglądałem 699 kosztował 15 tyś zł to bym go wziął i dopracował go, a raczej rozebrał i złożył od początku

Edytowane przez Luke16
Opublikowano

Szukamy sobie cały czas MFa 699. Zakup jakiegoś graniczy z cudem... Zarówno w PL jak i na zachodzie... Dzisiaj z kumplem rozmawiałem że zakup jest obecnie nie realny wszystkie starsze ciągniki lecą na Ukrainę, Białoruś, Rumunię a dalej do Afryki i Egiptu... W NL jest co raz to gorzej kupić cokolwiek a ceny nawet naszych szóstek bez napędu zaczynają dobijać do 5 tys Euro + transport :/ Chcemy kupić nie dużą szóstkę i nie pasuje mi Renualt 110.14 bo jest zbyt duża (sąsiad ma więc znam gabaryty tego ciągnika). Myślę co raz to bardziej nad MFem 3080 ale ta elektryka :/ Może coś z Case? Tylko jakie modele są bezproblemowe bo na tej marce się nie znam a chce mieć wszystko mechaniczne w ciągniku... 

955/956

1055/1056

sam za takim poluję

Opublikowano

Jak szukałem ciągnika to napalony byłem ostro na niego. Paru znajomych ma, żaden nie narzeka. Ale jak przyszło co do czego to oczywiście albo cena pod 40tys za 82rok, albo wyskakują biegi, albo robił w lesie, albo ponad 40tys i nie do negocjacji(stal ponad rok chyba), albo hydraulika zalana "chyba jakimś agrolem" i jeszcze x oobdzwonionych ogłoszeń, o których już nawet nie wspomnę. Tylko rejon szukania słaby bo warm-mazvi ościenne. Za sam dźwięk tego ciągnika aż żal, że nie poszło z kupnem :/

Opublikowano

Case nigdy nie miałem może warto spróbować :P trzech znajomych ma z serii 50 i śmigają.