Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

360 do opryskiwacza 2000 l?? Prima aprillis było wczoraj. Brat 2200 l amazone ciaga zetorem 7211 i mialo byc super i po pierwszej wiosnie stwierdzamy ze bez napedu niestety ale lipa przy rozlewaniu rsm bo nawrócić na polu sie nie da a gdzie tu 360....

paszowóz to też jedynie jakiś mały a jak wrzucisz balota trawy po prasie bez nozy to silnik chce sie obrocic w drugą stronę...

Opublikowano

U nas 60-tki kupują młodzi co odziedziczyli parę ha z c 330 albo t25 i chcą coś mocniejszego, nikt większy nie kupi tego, do tura za słaba hydraulika i brak wspomaganie, do opryskiwacza za wolna bo dziś każdy ma pola w kilku wsiach i brak napędu... 

Opublikowano

Wszystko zależy od wizji ale tak jak napisaliście wszystko się zgadza... padł pomysł rzucony przez mojego tatę żeby kupić C330. Zapytałem się do czego ewentualnie chce ją podczepic? Do kosiarki, zgrabiarki, przetrzasarki za mała i do innych maszyn też. Za C-360 max maxow można dac 15 tyś zł i nie więcej, dlatego śmieje się jak niektórzy życzą sobie po ponad 20 tyś zł za ciagnik nic nie oferujący...

Opublikowano

Do opryskiwacza to i może dobra, ale takiego 600l zawieszanego, bo jakoś nie widzi mi się, żeby ktoś, kto ma sporo ha do opryskania męczył się z opryskiwaczem 2tyś litrów i po każdym większym deszczu modlił się, żeby przejechać całe pole bez wpadki.

Opublikowano (edytowane)

360 do opryskiwacza 2000 l?? Prima aprillis było wczoraj. Brat 2200 l amazone ciaga zetorem 7211 i mialo byc super i po pierwszej wiosnie stwierdzamy ze bez napedu niestety ale lipa przy rozlewaniu rsm bo nawrócić na polu sie nie da a gdzie tu 360....

paszowóz to też jedynie jakiś mały a jak wrzucisz balota trawy po prasie bez nozy to silnik chce sie obrocic w drugą stronę...

pisze to co widzę na zdjęciach wrzucanych tutaj, u nas same małe gospodarstwa, kto miał za co to kupił nowy, a reszta dobija stare c330 i C360. A pomysł kolegi powyżej o jumzie podoba mi się, jestem za Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano

Ja swego czasu obrabiałem c360 prawie 30ha. Nie było lekko ale i tragedii nie było. Fakt miałem do pomocy u2812 i t25 ale wszystkie ciężkie prace to robiła 60-tka.
Teraz to typowy pomocnik z ładowaczem sobie lata wokół kominów i opryskiwacz 600l to jej zajęcie.
I tak jak pisali koledzy wyżej to nic specjalnie większego do niej nie założysz. Bo np. Biardzki 600l i belka 15m to wszystko co można jej uczepić na tył i to z założonym ładowaczem bo bez to obciążników mało. Do tura znowu wspomaganie to podstawa jeśli dużo w nim pracuje. Do transportu średnio bo jest wolna i do tego najlepiej jednoosiową lub tandem bo z dwuosiową u mnie na piaskach to z ładunkiem nie poszalejesz. Tak samo na łąkach na torfie to chwila nie uwagi i po ptakach.
W polu ciągałem agregat 2.8m na małych zębach z 2 wałkami to tylko 3 bieg i nic więcej.
Na hydraulikę sposób jest jak dla mnie wystarczający mocniejsza pompa plus zawór na większe ciśnienie i spokój.
Ale jak do kręcenia się pomiędzy oborą płytą a pryzmą to nic innego nie ma sensu jeśli nie chcemy topić nie wiadomo jakich pieniędzy. To c360 będzie idealna do tego.

Opublikowano

C360 z turem jeszcze od biedy na małym areale da radę, do zwożenia bel np. choć jak wspomniano brak wspomagania będzie się czuło. ;) Jak ktoś ma jednak więcej ziemi to nawet nie ma co się zastanawiać i lepiej szukać czegoś z większą mocą.

Opublikowano

Tu nie chodzi o moc a o zgrabność, udźwig, spalanie i wygodę użytkowania, znam człowieka co założył tura do ursusa 1212 bo 60-tka nie radziła mu bel sianokiszonki - gdzie tu logika ? Chyba każdy zachodni ciągnik 50 koni z lat 80-tych dźwiga tonę na turze i spala mniej od 60-tki i ma normalne wspomaganie na orbitrolu... I w tym kierunku bym szukał 

Opublikowano

no właśnie o to chodzi żeby nie generować niepotrzebnych kosztów a c360 na trasie obora-pryzma obornika-pryzma kiszonki sprawdzi się znakomicie. W razie potrzeby kawałek jakiegoś balastu na tył i to wszystko jak reszta jest sprawna. Z czasem można pomyśleć nad wspomaganiem i tyle. A skora ta co @luke znalazł jest po remoncie to za te pieniądze z ładowaczem warto.

Opublikowano

Oczywiście ze nie, tyle że c360 przez cały okres produkcji nie miała z wielu zmian, a do Fendta jednak bym się obawiał o brak części. Może bezpodstawnie, może jestem ciemny ludek który nie wie co to internet, ale do c360 co bym nie potrzebował to kupię w ciągu godziny, a do takiego Fendta pewnie kilka dni musiałbym poczekać zanim kurier paczkę dostarczy, a czasem ciągnik jest potrzebny na juz, nie za trzy dni

Opublikowano

Z ciągnikami zachodnimi jest trochę inaczej jak z ursusami - tam czujesz że coś się kończy ale robisz dalej i wolnym czasem naprawiasz, miałem ursusy i tam potrafiła paść skrzynia 10 km od domu zwożąc słomę .Paść czyli było dobrze a nagle brak biegów i holowanie, albo podnośnik przestał podnosić podczas orki i trzeba było pług na polu zostawić i wracać do domu...

Opublikowano (edytowane)

Jako ciągnik "oborowy" C360 w zupełności wystarczy. Nie ma co kombinować z zachodnimi, gdy ciągnik potrzebny codziennie ważne żeby remont dało się zrobić w stodole w pół dnia z ogólnie dostępnych części za przysłowiowe 5 złotych. A jak z tym jest wie doskonale, przecież ma w użyciu zachodnie myśli techniczne :)

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano

Z ładowarką jest pewien problem... do niczego innego się jej nie podczepi i na pole też nie pojedzie. Ciągnik jest uniwersalny. Ogólnie to przed chwilą mało co mi piana z pyska z nerwów nie zaczęła lecieć... Ludzie są nie normalni... kombinowanie do potegi entej. Dzisiaj się dowiedziałem że sprzedali tą C-360 na takich samych warunkach i za tyle samo jak ja im proponowałem. No diabli by to wzięli. Tak się nie robi... no ale cóż to jest mentalność większości Polaków...

Opublikowano

Tylko propozycja ceny padła z ich ust... ja przytaknalem i tyle. Ciągnik nigdzie nie był wystawiony. Dowiedziałem się z poczty pantoflowej. Tym bardziej że jeździ się po ludziach i się pytałem.