Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

daron64 ja podałem koszty stałe które ponosimy mimo wszystko i nie ważna susza czy powódź one są stałe i koniec. A resztę co Ty napisałeś czyli sytuację nie od nas zależne... A każdy wie co ostatnio było z ceną mleka i i tak nadal kokosów nie ma... 

Opublikowano (edytowane)

Alez wy jesteście .Tak w skrócie 240 tys x1,45=348 tys + 10 krów x2,5=25tys+10 cieląt bycz=5tyś +dopłata30 tys .Mój sredni przychód roczny to około 400 tyś .tertaz główne koszty 60 ton pełnoporcjowej =70 tys +paliwo 15 tys nawozy srodki och 15 tys+ 6 tyś koszenie kukurydzy+20 rolek foli do sianokiszonki 6 tys,nasiona kukurydzy 3 tys /weterynaria IBR,BVD inseminacja 10 tys,prąd 8tys, razem około 130 tyś do tego doliczcie jeszcze 6 tys co miesiąc na drobne wydatki i bedzie razem 200 tys ,jak by nie liczyć 200 tys zostaje na czysto.Dodam jeszcze ze własnie kupiłem 5 ciągnik na te 16 ha i kazdy rocznie bedzie robił około 100 mth 

Edytowane przez grzesiekxy
Opublikowano (edytowane)

To się ciesz że masz taką cenę za mleko... u nas było po połowie tego co u Ciebie wszyscy zaczęli szukać nowych mleczarni a różnica w cenie była max 10gr a dzisiaj te które dawały ciut więcej płacą teraz znacznie mniej niż z tych co ludzie pouciekali i tak było dłuuugo że mleko było poniżej 1zl więc zarób, inwestuj czy odłóż...

Co do sprzedaży krów ostatnio kilku moich klientów sprzedawalo cena 2zl brutto jeden dostał 1200zl drugi 800zl, rodzice też nie dawno sprzedawali to dostali 1600zl... szok a w sklepie to to z tej krowy leży gdzie indziej jak z byka?

Grzesiek kolejna sprawa to wg Twoich wyliczeń wszyscy powinni tak żyć jak Ty lecz rzeczywistośc pokazuje co innego...

Edytowane przez Luke16
Opublikowano

Luke widzisz jak już pisałem nigdy nie brałem kredytu to sa dodatkowe koszta i wrazie jakiejs wpadki poprostu lezysz ,jesli mi na coś brakuje czem rok czy dłuzej ale zawsze po inwestycji musze być około 100 na plusie bo wtedy mam pole manewru.Przy mojej wielkosci gospodarstwa wszystko ogarne, sam zona pomoze przy udoju,na wszystko mam czas ,maszyny zadbane więc raczej nic sie nie psuje,remonty jak już tez robie sam.Nie ide w wydajnośc 7,5-8 tyś od krowy to dla niej luzik.Zadnych soji rzepaków ,witamin nic tylko sianokiszonka ,kukurydza i pełnoporcjówka,jałowki stoją bez tresciwej ,rzadnych doradców i innych oszołomów.Koszt produkcji litra mleka to około 75gr.Przy 20 jałówkach rocznie moge sobie pozwolic na wymiane sztuk z jkimkolwiek problemem.Jak już pisałem sasiad ma 150 szt dojnych 100ha i buduje nową obore bo brak dochodów ........ale tam jest wydajność 11_12 tyś od sztuki co miesiac patelnia soji +patelnia rzepaku do tego palety witamin buforów 2 tyś litrów paliwa 2 pracowników i pierdylion doradców......

Opublikowano

U nas cena za krowy HF 2zł brutto/kg chyba że waży ponad 650kg to może po 3-4zł dadzą... Tą co rodzice sprzedawali miała 580kg... Nie wierzysz jak odnajdę pokażę fakturę. Wujek sprzedawał hfkę 734kg miała dostali 2350zł... U nas są strasznie chore ceny na wszystko. Cielaki wcześniej po 300-400zł były sprzedawane. Z kolegą zaczęliśmy na olx wystawiać to cena nagle urosła do 700-900zł ale ludzie przyjeżdżali po nie ze 100km a u nas w okolicy było nie realne osiągnąć taką cenę. 

Opublikowano

Ja nie mogę zrozumieć tego zróżnicowania w PL tu tak tam owak... Ale zadzwoń do któregokolwiek handlarza z moich okolic różnica w cenie 20-50gr... Nawet pracując wcześniej na całkowicie innym terenie, jak słyszałem tam ceny to różnice były spore... co ciekawsze odległość 70km... 

Opublikowano (edytowane)

Po negocjacjach to i z każdej marki pare tysi zejdziesz. A jak przyniesiesz gotówkę do dealera to tego Ursusa za 90 koła netto dostaniesz.

Edytowane przez lukig
Opublikowano

Koledzy i koleżanki mam takie pytanie. Mianowicie przymierzam się do zakupu ciągnika. Celowalem w ciągniki marki renault modele 95.14 i 103.14. Byłem dzisiaj u znajomego handlarza i powiedział żebym lepiej celował w ciągniki marki Massey Ferguson modele 698, 699 lub serię 30. Tłumaczył to tym że do Masseyów dostanie się praktycznie wszystko raz drożej raz taniej ale się dostanie zaś do Renaultow jest problem bo praktycznie mało co jest a jak jest to kosztuje spore pieniądze. Doradzcie coś bo mam mętlik w głowie

Opublikowano

Pewnie ma takie MF-y na placu ? A tak na poważnie - części eksploatacyjne dostaniesz do każdego, a jeśli chodzi o nietypowe, to też idzie dostać, tylko trzeba ruszyć głową i poszperać w ogłoszeniach.

Opublikowano

Akurat mfa nie miał żadnego. Kilka lat się już znamy i tak mi radził. Głównie rozchodzilo mu się o remont skrzyni w renault. O serii 6 mówił że są pancerne no i serię 30 ze skrzynią 16x16 też są dobre

Opublikowano

Tylko że jeśli się nie myle to w renowkach serii 14 i 54 są skrzynie właśnie z starych mf. Bo jak to mowia że renowka to skladak Ale dobrych części bo właśnie silnik taki co w fendach a skrzynie z starych mf

A czemu boisz się remontu skrzyni przecież te skrzynie uchodzą za bardzo trwałe wystarczy lać dobre oleje zmieniać filtry Ale to jak w każdym zachodnim

Opublikowano

Damian tyle lat mam Renaultt i nie wiedziałem że tam jest skrzynia mfa