Świnki
 

Świnki

  • 3717 wyświetleń

Duńczyki. Szósty tydzień tuczu.
Trochę słabo przy pozowały 🙂


Informacje o zdjęciu Świnki




Rekomendowane komentarze

  • Zaawansowany
  • szymon09875
  • 10035 7889
2 godziny temu, turtojs napisał:

ale co z takim tłuszczem potem robić ? ja bym tego nie zjadł bo nie widzę tu na tym zdjęciu nic zjadliwego 😱

Pracowałem z 10 lat temu z kilkoma Ukraińcami, jak przywieźli słoninę wędzoną, peklowana w ziołach to zawsze mieli to zjedzone przez nas 🤭 jedno dobre co od nich przyszło 🤣 

A była prawie jeszcze raz taka jak ta co sołtys wstawił zdjęcie. 

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • MonteChristo
  • 1311 1170
22 minuty temu, krilan06 napisał:

Wędzony boczek w firmowym sklepie "Prosiaczek" 48 zł/kg

Szastarka? nie ma to jak swój wyrób, albo sprawdzony masarz

Edytowano przez MonteChristo

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Dawid727
  • 153 1219
Dnia 23.01.2024 o 13:05, Neveragain napisał:

Ja duńczyka karmie własną paszą i jakosciowo nie różnią się wiele od tych które kiedys w stodole trzymałem.

Zboża 70%

sruta sojowa 5-10%

amirap 5-10% 

otręby 5-10%

serwatka

premix

olej sojowy

Tu jest skład paszy:

IMG_20240123_184959826.jpg

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • marek15261
  • 70 556

Kupiłem wędlinę krojoną  z ,,duńczyka" to po 1 dniu w lodówce śmierdziała.

Rzuciłem tą szyneczkę kotowi, kot powąchał i uciekł.

Wniosek, wędlina z tego czegoś to najgorsze ścierwo.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • krilan06
  • 2465 7803

Ja właśnie przerabiam z kolegą tucznika, który przez ostatnie 4 miesiące zajadał parowanie ziemniaki, super mięso 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • stary sołtys
  • soltys48
  • 19861 36463

Jakby do tego była śruta z dużym dodatkiem żyta to całkowicie bajka 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • LonelySoul
  • 141 234
25 minut temu, marek15261 napisał:

Kupiłem wędlinę krojoną  z ,,duńczyka" to po 1 dniu w lodówce śmierdziała.

Rzuciłem tą szyneczkę kotowi, kot powąchał i uciekł.

Wniosek, wędlina z tego czegoś to najgorsze ścierwo.

Bzdura ale żyj w swojej bajce 

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • kubaguzik
  • 321 1857

my raz kupiliśmy świniaka z fermy i to raz za dużo. olej rybny mączki pasze itp. okropnie smakowało mięso. kotlety jak smażyli, to w całym domu rybą smierdziało, a smakowały jak nie powiem co.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • marek15261
  • 70 556
4 godziny temu, LonelySoul napisał:

Bzdura ale żyj w swojej bajce 

Dlaczego bzdura, pewnie zarabiasz na duńczykach i dlatego tak napisałeś.

Znam wiele osób co mają podobne spostrzeżenia jak ja.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Shaun
  • 243 1039
27 minut temu, kubaguzik napisał:

my raz kupiliśmy świniaka z fermy i to raz za dużo. olej rybny mączki pasze itp. okropnie smakowało mięso. kotlety jak smażyli, to w całym domu rybą smierdziało, a smakowały jak nie powiem co.

powiedz, powiedz - chętnie się dowiemy z czym eksperymentujesz ;)  :D  :) 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • marek15261
  • 70 556
30 minut temu, kubaguzik napisał:

my raz kupiliśmy świniaka z fermy i to raz za dużo. olej rybny mączki pasze itp. okropnie smakowało mięso. kotlety jak smażyli, to w całym domu rybą smierdziało, a smakowały jak nie powiem co.

Ja też raz kupiłem tucznika z fermy, to smażone mięso tak śmierdziało że trzeba było dom wietrzyć.

Nawet pies-mądre zwierze nie chciał tego jeść.

Teraz ja tylko pomyślę o tym pomyśie to mam odruch wymiotny.

Czym ta świnka była karmiona że tak capiło.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • LonelySoul
  • 141 234
36 minut temu, marek15261 napisał:

Dlaczego bzdura, pewnie zarabiasz na duńczykach i dlatego tak napisałeś.

Znam wiele osób co mają podobne spostrzeżenia jak ja.

Nie mam dunczykow co nie zmienia faktu że wpisujecie bzdury , a już olej rybny czy mączki to chyba szczyt wymysłów . Jakby nie patrzeć też mam fermę i żywię zboże + soja i premiksy. Nikt nigdy na smak mięsa nie narzekał 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • wojak1986
  • 1889 5041

Nikt nigdy nie używał maczek miesno-kostnych krzyżowo?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • marek15261
  • 70 556
42 minuty temu, LonelySoul napisał:

Nie mam dunczykow co nie zmienia faktu że wpisujecie bzdury , a już olej rybny czy mączki to chyba szczyt wymysłów . Jakby nie patrzeć też mam fermę i żywię zboże + soja i premiksy. Nikt nigdy na smak mięsa nie narzekał 

To że ty nie stosujesz mączki rybnej nie oznacza że inni nie stosują.

Kiedyś mieliśmy świnki i wiem jak smakuje swoje a jak z wielkiej fermy.

A świstak siedzi i owija w papierki:)

Wciskać kit to my ale nie nam:) Rozumiesz?

Poczytaj kolego raport NIK o jakości mięsa i wędlin, będziesz zdziwiony.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • turtojs
  • 438 2016

mączkę rybną często stosują przy odchowie prosiaka, poprawia smakowitość paszy i pobranie, niektórzy dają aż do końca tuczu, ja wierzę w to, że śmierdziało rybą mięso

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • marek15261
  • 70 556
1 godzinę temu, turtojs napisał:

mączkę rybną często stosują przy odchowie prosiaka, poprawia smakowitość paszy i pobranie, niektórzy dają aż do końca tuczu, ja wierzę w to, że śmierdziało rybą mięso

A ja kilka razy kupiłem kiełbasę i po 2-3 dniach w lodówce na kiełbasie pojawiła się taka jakaś maż, była lepiąca i brzydko pachniała.

A jak miałem kiełbasę swojego wyrobu lub lokalnego rzeźnika to taka kiełbasa leżała 2 tygodnie w lodówce, pomarszczyła się, delikatnie zmieniła kolor ale nie śmierdziała i była jadalna.

Jak to racjonalnie wytłumaczyć?

Wyrzuciłem kiełbasę psu, a pies - mądre zwierzę powąchał i nie chciał jeść:)

    • Haha 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Tomasz0611
  • 5627 5403
Dnia 8.02.2024 o 13:51, marek15261 napisał:

To że ty nie stosujesz mączki rybnej nie oznacza że inni nie stosują.

Kiedyś mieliśmy świnki i wiem jak smakuje swoje a jak z wielkiej fermy.

A świstak siedzi i owija w papierki:)

Wciskać kit to my ale nie nam:) Rozumiesz?

Poczytaj kolego raport NIK o jakości mięsa i wędlin, będziesz zdziwiony.

Mieliśmy swoje świnie, jak była jeszcze dozwolona to dawało się mączkę i nie było czuć tego w smaku. Gadasz głupoty i tyle ...

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • 6465
  • 12442 5335

Jak było można też dodawałem mączkę mięsno-kostną bo to było tanie białko. Jak zabronili to dawałem rybna ale tylko do wagi 40kg bo to za drogi gips.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Grzesiu90209
  • 76 296
Dnia 8.02.2024 o 12:04, kubaguzik napisał:

my raz kupiliśmy świniaka z fermy i to raz za dużo. olej rybny mączki pasze itp. okropnie smakowało mięso. kotlety jak smażyli, to w całym domu rybą smierdziało, a smakowały jak nie powiem co.

To nie od oleju rybnego tylko od gorzkiego rzepaku z ukrainy z którego śrutę zjadły świnie.

Na początku lat 2000 też zdarzało się że szynka waliła rybą i to było właśnie od śruty rzepakowej. W jajkach też się zdarzało. Później poprawili rzepak i było git. Teraz znowu jest bardzo dużo gorzkiego i takie efekty.

Edytowano przez Grzesiu90209

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • szymon09875
  • 10035 7889
Dnia 12.02.2024 o 20:31, 6465 napisał:

Jak było można też dodawałem mączkę mięsno-kostną bo to było tanie białko. Jak zabronili to dawałem rybna ale tylko do wagi 40kg bo to za drogi gips.

Owies + mączka od senatora i rosły lepiej jak na pszenżycie+jęczmień + koncentrat 🤭

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj