Świnki
 

Świnki

  • 3718 wyświetleń

Duńczyki. Szósty tydzień tuczu.
Trochę słabo przy pozowały 🙂


Informacje o zdjęciu Świnki




Rekomendowane komentarze

  • stary sołtys
  • soltys48
  • 19861 36463

Niektórym robi to różnice i zapewniam Cię że jest ich coraz więcej 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • wojak1986
  • 1889 5041

Chciałbym żeby w życiu było tak jak z tym mięsem. Każdy powinien we wiedzieć skąd biorą się pieniądze i dobre jedzenie i że nic nie jest za darmo. Moim zdaniem dawanie socjalu to poniżanie ludzi tak jak karmienie takim towarem...

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • kamciow
  • 125 1288
39 minut temu, soltys48 napisał:

Niektórym robi to różnice i zapewniam Cię że jest ich coraz więcej 

Oczywiście, jest ich coraz więcej, tylko nagonka jest skierowana głównie na rolników, nie na producentów parówek

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Dawid727
  • 153 1219

Akurat z tym mięsem to bajki opowiadacie. Normalne pyszne wyroby się z nich robi. Mój wujek stary Kaszub też tak mówił że jak w słoiku mielonkę się zrobi to po tygodniu to zielone będzie, baaa sami z ojcem tak gadaliśmy s teraz się z tego śmiejemy. Z waszego rozumowania wychodzi że jak kupicie loszke danbreda pokryjecie ja durokiem to automatycznie jest ujowe mięso? Przecież to bzdura 😅 ja nikogo uświadamiać nie będę ale ja mięsa w sklepie nie kupuję 🙂

    • Like 2

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • griga
  • AgroTeam
  • 1089 12462
soltys48 napisał:

Niektórym robi to różnice i zapewniam Cię że jest ich coraz więcej 

Oj tak, sam od kilku lat nie kupuje wyrobów w sklepie tylko od zaprzyjaźnionego przetwórcy. Jest ogromna różnica

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • wojak1986
  • 1889 5041
8 minut temu, Dawid727 napisał:

Akurat z tym mięsem to bajki opowiadacie. Normalne pyszne wyroby się z nich robi. Mój wujek stary Kaszub też tak mówił że jak w słoiku mielonkę się zrobi to po tygodniu to zielone będzie, baaa sami z ojcem tak gadaliśmy s teraz się z tego śmiejemy. Z waszego rozumowania wychodzi że jak kupicie loszke danbreda pokryjecie ja durokiem to automatycznie jest ujowe mięso? Przecież to bzdura 😅 ja nikogo uświadamiać nie będę ale ja mięsa w sklepie nie kupuję 🙂

Chcesz powiedzieć że paszą nie ma wpływu na jakość mięsa i tempo przyrostu to też jego jakość. Tłuszcz to nośnik smaku, w wołowinie to samo te chude to zmielić na mielonkę a przerośnięte tłuszczem na steki...

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Dawid727
  • 153 1219

Pasza która przyjeżdża jest dużo słabsza niż np. Ta którą robi mój sąsiad dla swoich świń. On też ma mięsność koło 60% na pbz. I one są jakieś smaczniejsze? Jadłem wyroby od mojego rzeźnika z mojej Dunki i kumpla pbzta karmionego owsem i pszenżytem. Sam tłuszcz, nic fajnego. Ale to kwestia gustu. 

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • wojak1986
  • 1889 5041

Trzeba wytopić dodać wołowiny musi być symbioza tłuszczu z mięsem. Ja tłustego nie lubię ale wiem jak łamie kiełbasę skąd po wysuszeniu wziął się smak 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • ***** ***
  • misio3p
  • 2163 4718
33 minuty temu, wojak1986 napisał:

Chcesz powiedzieć że paszą nie ma wpływu na jakość mięsa i tempo przyrostu to też jego jakość.

Strzelam, że skład paszy który jedzą te świnie to w 95% zboże, śruta sojowa, śruta rzepakowa/słonecznikowa. Reszta to premiks, kreda, aminokwasy, ogółem nic niezwykłego.

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Nowicjusz
  • Robert94
  • 31 47

Jak to nie tajemnica to z kim masz kontrakt ,robicie szczepienia no i czy wybierasz kolczyk jaki chcesz. Pytam bo od niedawna też jestem na kontrakcie i ciekawi mnie jak w inny h firmach to wyglada 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • wojak1986
  • 1889 5041
1 godzinę temu, misio3p napisał:

Strzelam, że skład paszy który jedzą te świnie to w 95% zboże, śruta sojowa, śruta rzepakowa/słonecznikowa. Reszta to premiks, kreda, aminokwasy, ogółem nic niezwykłego.

Co w tych czasach jest w stanie kogoś zdziwić. Przywykliśmy do takiego żywienia zwierząt. Z naturą to jednak wiele wspólnego nie ma. Krowa daje 50 litrów i też to norma jak dostaje to co ta świnia. Bez tego da 15 litrów i powiemy że to takie samo mleko?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • stary sołtys
  • soltys48
  • 19861 36463
9 godzin temu, Dawid727 napisał:

Akurat z tym mięsem to bajki opowiadacie. Normalne pyszne wyroby się z nich robi. Mój wujek stary Kaszub też tak mówił że jak w słoiku mielonkę się zrobi to po tygodniu to zielone będzie, baaa sami z ojcem tak gadaliśmy s teraz się z tego śmiejemy. Z waszego rozumowania wychodzi że jak kupicie loszke danbreda pokryjecie ja durokiem to automatycznie jest ujowe mięso? Przecież to bzdura 😅 ja nikogo uświadamiać nie będę ale ja mięsa w sklepie nie kupuję 🙂

Nie bajki.....

Kwestia do czego porownujesz jakość tego mięsa. Jeżeli do przemysłówki na pbz ok Masz rację ale porównaj je do mieszańca puławiaka który średnio jest u mnie od warchlaka do uboju ok 180dni. Poza garścią witamin nie dostaje innego PRZETWORZONEGO białka.

Ile szczepień potrzebuje danbred żeby w ogóle dożyć uboju a ile puławiaki?

Kolejna sprawa to aspekt który poruszył @wojak1986czyli tłuszcz

Jestes w stanie zrobić to na swoich sztukach?

IMG20231214185033.jpg

    • Sad 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • mimi007
  • 133 757

wow sołtys na Puławskiej tyle tustego 🫢🤔

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Użytkownik
  • zachodnihobbysta
  • 54 89

bardzo dużo zależy od paszy w smaku mięsa i później jest genetyka .... a nikt tak nie zepsuję wyrobów i mięsa jak przetwórnia bo z masarnia to wiele wspólnego nie ma

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • stary sołtys
  • soltys48
  • 19861 36463
25 minut temu, mimi007 napisał:

wow sołtys na Puławskiej tyle tustego 🫢🤔

Mieszańcu z Puławska 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • wojak1986
  • 1889 5041

Po prostu tłuszcz to jest bardzo drogi wypełniacz nośnik przemysł chce mięsa resztę sobie kupią taniej. Pracowałem w fabryce żarcia dla psów to tam było trochę mięsa, dużo mąki z wodą i zagęszczacze chemia sztuczne podbijacze że smaku myślę że z wędlinami wielkiej różnicy nie ma...

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Sylwestero88
  • 48 458

Mój kuzyn gminy Srock pod Łodzią też ma hodowlę duńczyków, ba tam cała wieś świniami stoi to jak się go pytam czy bije dla siebie to mi powiedział że dla niego to są w starej chlewni 😅 ja sam trzymam 2-3 sztuki ale 100% starą metodą żywieniowa i siedzą 8-9 miesięcy.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Dawid727
  • 153 1219
4 godziny temu, soltys48 napisał:

Nie bajki.....

Kwestia do czego porownujesz jakość tego mięsa. Jeżeli do przemysłówki na pbz ok Masz rację ale porównaj je do mieszańca puławiaka który średnio jest u mnie od warchlaka do uboju ok 180dni. Poza garścią witamin nie dostaje innego PRZETWORZONEGO białka.

Ile szczepień potrzebuje danbred żeby w ogóle dożyć uboju a ile puławiaki?

Kolejna sprawa to aspekt który poruszył @wojak1986czyli tłuszcz

Jestes w stanie zrobić to na swoich sztukach?

IMG20231214185033.jpg

Nie wygląda to zachęcająco. Sorry. 

    • Like 2

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Neveragain
  • 136 555

Ja duńczyka karmie własną paszą i jakosciowo nie różnią się wiele od tych które kiedys w stodole trzymałem.

Zboża 70%

sruta sojowa 5-10%

amirap 5-10% 

otręby 5-10%

serwatka

premix

olej sojowy

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • LonelySoul
  • 141 234
3 godziny temu, Sylwestero88 napisał:

Mój kuzyn gminy Srock pod Łodzią też ma hodowlę duńczyków, ba tam cała wieś świniami stoi to jak się go pytam czy bije dla siebie to mi powiedział że dla niego to są w starej chlewni 😅 ja sam trzymam 2-3 sztuki ale 100% starą metodą żywieniowa i siedzą 8-9 miesięcy.

Bzdura jakich wiele , już pomocne kwestie organizacyjne ale u mnie topings x DD rośnie w podobnym tempie co kolega wcześniej pisał, pasza własna i nikt nigdy na jakość mięsa nie narzekał.  Też nie man problemu z jedzeniem własnych 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • stary sołtys
  • soltys48
  • 19861 36463
1 godzinę temu, Dawid727 napisał:

Nie wygląda to zachęcająco. Sorry. 

Wyglądać nie musi ale smakuje......

 

IMG20231227170800.jpg

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • turtojs
  • 438 2016

ale co z takim tłuszczem potem robić ? ja bym tego nie zjadł bo nie widzę tu na tym zdjęciu nic zjadliwego 😱

    • Like 2

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • wojak1986
  • 1889 5041

Smalec do smażenia najlepsze i najzdrowsze co może być...

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • stary sołtys
  • soltys48
  • 19861 36463
26 minut temu, turtojs napisał:

ale co z takim tłuszczem potem robić ? ja bym tego nie zjadł bo nie widzę tu na tym zdjęciu nic zjadliwego 😱

Wędzona słoninka pychota 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • krilan06
  • 2465 7803

Wędzony boczek w firmowym sklepie "Prosiaczek" 48 zł/kg

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj