soltys48 19865 Napisano 22 Styczeń stary sołtys 19865 36463 Niektórym robi to różnice i zapewniam Cię że jest ich coraz więcej Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
wojak1986 1912 Napisano 22 Styczeń Zaawansowany 1912 5124 Chciałbym żeby w życiu było tak jak z tym mięsem. Każdy powinien we wiedzieć skąd biorą się pieniądze i dobre jedzenie i że nic nie jest za darmo. Moim zdaniem dawanie socjalu to poniżanie ludzi tak jak karmienie takim towarem... 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
kamciow 125 Napisano 22 Styczeń Zaawansowany 125 1295 39 minut temu, soltys48 napisał: Niektórym robi to różnice i zapewniam Cię że jest ich coraz więcej Oczywiście, jest ich coraz więcej, tylko nagonka jest skierowana głównie na rolników, nie na producentów parówek Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Dawid727 153 Napisano 22 Styczeń Zaawansowany 153 1227 Akurat z tym mięsem to bajki opowiadacie. Normalne pyszne wyroby się z nich robi. Mój wujek stary Kaszub też tak mówił że jak w słoiku mielonkę się zrobi to po tygodniu to zielone będzie, baaa sami z ojcem tak gadaliśmy s teraz się z tego śmiejemy. Z waszego rozumowania wychodzi że jak kupicie loszke danbreda pokryjecie ja durokiem to automatycznie jest ujowe mięso? Przecież to bzdura 😅 ja nikogo uświadamiać nie będę ale ja mięsa w sklepie nie kupuję 🙂 2 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
griga 1100 Napisano 22 Styczeń Zaawansowany AgroTeam 1100 12493 soltys48 napisał: Niektórym robi to różnice i zapewniam Cię że jest ich coraz więcej Oj tak, sam od kilku lat nie kupuje wyrobów w sklepie tylko od zaprzyjaźnionego przetwórcy. Jest ogromna różnica Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
wojak1986 1912 Napisano 22 Styczeń Zaawansowany 1912 5124 8 minut temu, Dawid727 napisał: Akurat z tym mięsem to bajki opowiadacie. Normalne pyszne wyroby się z nich robi. Mój wujek stary Kaszub też tak mówił że jak w słoiku mielonkę się zrobi to po tygodniu to zielone będzie, baaa sami z ojcem tak gadaliśmy s teraz się z tego śmiejemy. Z waszego rozumowania wychodzi że jak kupicie loszke danbreda pokryjecie ja durokiem to automatycznie jest ujowe mięso? Przecież to bzdura 😅 ja nikogo uświadamiać nie będę ale ja mięsa w sklepie nie kupuję 🙂 Chcesz powiedzieć że paszą nie ma wpływu na jakość mięsa i tempo przyrostu to też jego jakość. Tłuszcz to nośnik smaku, w wołowinie to samo te chude to zmielić na mielonkę a przerośnięte tłuszczem na steki... Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Dawid727 153 Napisano 22 Styczeń Zaawansowany 153 1227 Pasza która przyjeżdża jest dużo słabsza niż np. Ta którą robi mój sąsiad dla swoich świń. On też ma mięsność koło 60% na pbz. I one są jakieś smaczniejsze? Jadłem wyroby od mojego rzeźnika z mojej Dunki i kumpla pbzta karmionego owsem i pszenżytem. Sam tłuszcz, nic fajnego. Ale to kwestia gustu. 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
wojak1986 1912 Napisano 22 Styczeń Zaawansowany 1912 5124 Trzeba wytopić dodać wołowiny musi być symbioza tłuszczu z mięsem. Ja tłustego nie lubię ale wiem jak łamie kiełbasę skąd po wysuszeniu wziął się smak Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
misio3p 2186 Napisano 22 Styczeń ***** *** 2186 4755 33 minuty temu, wojak1986 napisał: Chcesz powiedzieć że paszą nie ma wpływu na jakość mięsa i tempo przyrostu to też jego jakość. Strzelam, że skład paszy który jedzą te świnie to w 95% zboże, śruta sojowa, śruta rzepakowa/słonecznikowa. Reszta to premiks, kreda, aminokwasy, ogółem nic niezwykłego. 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Robert94 31 Napisano 22 Styczeń Nowicjusz 31 47 Jak to nie tajemnica to z kim masz kontrakt ,robicie szczepienia no i czy wybierasz kolczyk jaki chcesz. Pytam bo od niedawna też jestem na kontrakcie i ciekawi mnie jak w inny h firmach to wyglada Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
wojak1986 1912 Napisano 22 Styczeń Zaawansowany 1912 5124 1 godzinę temu, misio3p napisał: Strzelam, że skład paszy który jedzą te świnie to w 95% zboże, śruta sojowa, śruta rzepakowa/słonecznikowa. Reszta to premiks, kreda, aminokwasy, ogółem nic niezwykłego. Co w tych czasach jest w stanie kogoś zdziwić. Przywykliśmy do takiego żywienia zwierząt. Z naturą to jednak wiele wspólnego nie ma. Krowa daje 50 litrów i też to norma jak dostaje to co ta świnia. Bez tego da 15 litrów i powiemy że to takie samo mleko? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
soltys48 19865 Napisano 23 Styczeń stary sołtys 19865 36463 9 godzin temu, Dawid727 napisał: Akurat z tym mięsem to bajki opowiadacie. Normalne pyszne wyroby się z nich robi. Mój wujek stary Kaszub też tak mówił że jak w słoiku mielonkę się zrobi to po tygodniu to zielone będzie, baaa sami z ojcem tak gadaliśmy s teraz się z tego śmiejemy. Z waszego rozumowania wychodzi że jak kupicie loszke danbreda pokryjecie ja durokiem to automatycznie jest ujowe mięso? Przecież to bzdura 😅 ja nikogo uświadamiać nie będę ale ja mięsa w sklepie nie kupuję 🙂 Nie bajki..... Kwestia do czego porownujesz jakość tego mięsa. Jeżeli do przemysłówki na pbz ok Masz rację ale porównaj je do mieszańca puławiaka który średnio jest u mnie od warchlaka do uboju ok 180dni. Poza garścią witamin nie dostaje innego PRZETWORZONEGO białka. Ile szczepień potrzebuje danbred żeby w ogóle dożyć uboju a ile puławiaki? Kolejna sprawa to aspekt który poruszył @wojak1986czyli tłuszcz Jestes w stanie zrobić to na swoich sztukach? 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
mimi007 134 Napisano 23 Styczeń Zaawansowany 134 769 wow sołtys na Puławskiej tyle tustego 🫢🤔 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
zachodnihobbysta 57 Napisano 23 Styczeń Użytkownik 57 90 bardzo dużo zależy od paszy w smaku mięsa i później jest genetyka .... a nikt tak nie zepsuję wyrobów i mięsa jak przetwórnia bo z masarnia to wiele wspólnego nie ma Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
soltys48 19865 Napisano 23 Styczeń stary sołtys 19865 36463 25 minut temu, mimi007 napisał: wow sołtys na Puławskiej tyle tustego 🫢🤔 Mieszańcu z Puławska Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
wojak1986 1912 Napisano 23 Styczeń Zaawansowany 1912 5124 Po prostu tłuszcz to jest bardzo drogi wypełniacz nośnik przemysł chce mięsa resztę sobie kupią taniej. Pracowałem w fabryce żarcia dla psów to tam było trochę mięsa, dużo mąki z wodą i zagęszczacze chemia sztuczne podbijacze że smaku myślę że z wędlinami wielkiej różnicy nie ma... Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Sylwestero88 48 Napisano 23 Styczeń Zaawansowany 48 458 Mój kuzyn gminy Srock pod Łodzią też ma hodowlę duńczyków, ba tam cała wieś świniami stoi to jak się go pytam czy bije dla siebie to mi powiedział że dla niego to są w starej chlewni 😅 ja sam trzymam 2-3 sztuki ale 100% starą metodą żywieniowa i siedzą 8-9 miesięcy. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Dawid727 153 Napisano 23 Styczeń Zaawansowany 153 1227 4 godziny temu, soltys48 napisał: Nie bajki..... Kwestia do czego porownujesz jakość tego mięsa. Jeżeli do przemysłówki na pbz ok Masz rację ale porównaj je do mieszańca puławiaka który średnio jest u mnie od warchlaka do uboju ok 180dni. Poza garścią witamin nie dostaje innego PRZETWORZONEGO białka. Ile szczepień potrzebuje danbred żeby w ogóle dożyć uboju a ile puławiaki? Kolejna sprawa to aspekt który poruszył @wojak1986czyli tłuszcz Jestes w stanie zrobić to na swoich sztukach? Nie wygląda to zachęcająco. Sorry. 2 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Neveragain 136 Napisano 23 Styczeń Zaawansowany 136 555 Ja duńczyka karmie własną paszą i jakosciowo nie różnią się wiele od tych które kiedys w stodole trzymałem. Zboża 70% sruta sojowa 5-10% amirap 5-10% otręby 5-10% serwatka premix olej sojowy Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
LonelySoul 141 Napisano 23 Styczeń Zaawansowany 141 235 3 godziny temu, Sylwestero88 napisał: Mój kuzyn gminy Srock pod Łodzią też ma hodowlę duńczyków, ba tam cała wieś świniami stoi to jak się go pytam czy bije dla siebie to mi powiedział że dla niego to są w starej chlewni 😅 ja sam trzymam 2-3 sztuki ale 100% starą metodą żywieniowa i siedzą 8-9 miesięcy. Bzdura jakich wiele , już pomocne kwestie organizacyjne ale u mnie topings x DD rośnie w podobnym tempie co kolega wcześniej pisał, pasza własna i nikt nigdy na jakość mięsa nie narzekał. Też nie man problemu z jedzeniem własnych Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
soltys48 19865 Napisano 23 Styczeń stary sołtys 19865 36463 1 godzinę temu, Dawid727 napisał: Nie wygląda to zachęcająco. Sorry. Wyglądać nie musi ale smakuje...... Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
turtojs 440 Napisano 23 Styczeń Zaawansowany 440 2021 ale co z takim tłuszczem potem robić ? ja bym tego nie zjadł bo nie widzę tu na tym zdjęciu nic zjadliwego 😱 2 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
wojak1986 1912 Napisano 23 Styczeń Zaawansowany 1912 5124 Smalec do smażenia najlepsze i najzdrowsze co może być... 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
soltys48 19865 Napisano 23 Styczeń stary sołtys 19865 36463 26 minut temu, turtojs napisał: ale co z takim tłuszczem potem robić ? ja bym tego nie zjadł bo nie widzę tu na tym zdjęciu nic zjadliwego 😱 Wędzona słoninka pychota Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
krilan06 2492 Napisano 23 Styczeń Zaawansowany 2492 7918 Wędzony boczek w firmowym sklepie "Prosiaczek" 48 zł/kg Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Rekomendowane komentarze
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się